Akvaryuma Müdahale Ne Sıklıkla yapılmalı


ybulunÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2
ybulunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2010 17:36
Forumlarda yazılanları sadece okuyanlardanım. Bu konu ilgimi çekti. Ben 35 senedir akvaryum sahibiyim. Şu andaki akvaryumum 200x70x80 (h) boyutlarında. filtre sistemi 500 litrelik sump. Sump 4 bölme. İki bölme biyolojik sünger, bir bölme sert metaryal. Satte 14.000 litre su devirdaimi var. 12.000 litre/saat dalga motoru.  400 watt metal halide+cooltube. 10 adet japon, 4 adet 30 cm. pangasus, 2 adet çin ejderi, 7 adet kristal köpekbalığı, en büyüğü 20 cm. civarı 6-7 adet vatoz, 1-2 adet çöpçü.
 
Müdahaleye gelince. 35 sene boyunca hiç bir akvaryumumda dip çekimi yapmadım. İyi bir filtrasyonla birlikte dalga motoru bu işi kendiliğinden çözüyor.  Akıntı balıkları zorlayacak ölçüde değil. Günde bir kez yemleme yapıyorum. 10-15 günde bir mıknatıslı cam sileceği dışında akvaryuma dokunmuyorum. Su tamamlama işini otomatik hale getirdim. Sadece haftada bir %10-20 su değişimi yapıyorum. CO2 desteği var. Gübreleme 2 günde bir.
 
Balıklarım her zaman cam önündeler. Vatozların dahi bitkilerin arasına saklandığını görmedim.
 
Bence balıkları fiziksel temasın ötesinde cama vurmalar, sert kapak kapamalar, ortam tamamen karardıktan sonra aniden yakılan ışıklar, rutin seslerin (motor, akıntı sesi gibi) dışındaki sesler ve özellikle kullanılan ilaçlar strese sokuyor.
 
Şu an kullandığım akvaryuma geçtiğimde, yeni gelen kumları herhade iyi yıkamadığımdan, balıklarımda çapa solucanı ortaya çıktı. Bu konuda tedavi ile ilgili pek çok döküman okudum. Bolca kimyasal  tavsiyesi ve nihayetinde akvaryumun bozulup, 2 hafta bekledikten sonra tekrar kurulumu tavsiyeleri.  Bunlar aklıma yatmadığı için, balıkların üzerindeki parazitleri 2-3 defa cımbızla temizledim. Akıntıyı solucanların bir yerde duramayacağı hıza çıkardım. 2 hafta sonra, geçmez denilen parazitten akvaryumda eser kalmadı.  Bu temizleme esnasında dahi, genel olarak balıklarım müdahale görmediği çin neredeyse hiç bir tepki vermediler.  Yani benim gördüğüm şu: Balıklarınz hastalanınca hemen ilaca sarılmayın. Tankınızın şartlarını gözden geçirin.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ŞükrüTabakÇevrim Dışı

Kayıt: 05/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 9
ŞükrüTabakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2010 15:20
   Akvaryum'a müdahele beslenilen türe,balık sayısına varsa bitki türlerine göre belirlenen periyotlarla düzenli bir şekilde yapılmasında elbette fayda olduğunu düşünüyorum.Sizde takdir edersinizki balıkların doğal ortamlarında olduğu gibi bir dönüşümü akvaryumlarda sağlamak çok zordur.Biz sürekli olarak akvaryumumuzun ısı derecesine ph değerini vs ölçmek ve bu değerlere göre akvaryuma müdahale etmek durumundayız.Ancak bunu düzenli periyotlarla uygulamak balıklarımızın sağlığı için çok önemli.
Kendimizden örnek verelim ; düzenli olarak herhangi bir şeyle uğraştığımız zaman kendimizi önemli hissederiz bu ise bizi mutlu eder ve psikolojik olarak sağlıklı olmamıza neden olur.psikolojik olarak mutlu olmak demek çevreye pozitif enerji yaymak demek sanırım demek istediğimi anladınız Big%20smile

  Bunun tersinide düşünebilriz düzenli olarak yaptıklarınızı aksattığınız zamanda kendimizi eksik hissederiz.Neyse psikoloji alanıma girmiyor zaten konuyu dağıtmayalım.

Akvaryumda su değişimide önemli bir faktördür.Ben haftada bir gün ( bunu pazar olarak belirledim ) 1/3 ünü daha önceden hazırladığım dinlenmiş su ile değiştiriyorum.Bunu düzenli olarak yaptığınızda balıklarınız gelişimindeki farkı görceksiniz tabi burda kullanılan yem.vitamin vs ninde rolü vardır.

Aklıma gelen bir başka konu ise tankınızda bulunan taşların vs yerlerinin değişimi (sonuçta buda bir müdahele) Ben şahsen balıklarımı gözlemleleyip şunu şöyle yapsam daha iyi olur diye düşündüğümde bir değişim yapıyorum fakat bunuda abartmamak lazım.Biri sizden izin almadan eşyalarınızın yerlerini değiştirse hoşuna gitmez değilmi Big%20smile

Burda kendi akvaryumumdan bir örnek vermek istiyorum.Erkek sp baskın olduğundan dişilerimi hep rahatsız etmekteydi.Dişiler motorun ve ısıtıcının arkasına saklanıyordu ve bu beni ciddi anlamda rahatsız ediyordu.Erkeğin yuva yaptığı taşı akvaryumun ortasından alıp en sağa koydum vazoyu ise sol tarafa şimdi eskisinden daha rahatlarGöz%20Kirpma


Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

3R02Çevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 133
3R02Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2010 15:31

Ben gerekmediği sürece yapmıyorum. Filitre yıkarken bile elimi sokmaya tereddüt ediyorum. Bu hobiye başlarken bir abimin lafı üzerine hiç el değmemeye çalışıoyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melihcarusÇevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2010
İl: Çorum
Mesaj: 395
melihcarusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2010 11:16
Metin bey size katılıyorum aynı sorunlar bende yaşıyorum akvaryuma her elimi soktuğumda ya beyaz benek ,yada mantar oluyor.Balık kayıpları artıyor.Gurami,lepistes,moli,velifera,japon,sarı prenses,amerikan zebra besledim hap aynı hüsran.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinisteRÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1
sinisteRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2010 14:34
Size akıl erdirmek cidden çok zor nedir bu akvaryumunuzla topla oynar gibi oynuyorsunuz ben frontoza besliyorum yaklasık 15 aydır bendeler ve 6 kez yavru aldım 3 dişi 1 erkek olmak uzere toplamda 4 tane frontoza mevcut. 2 haftada bir akvaryumda dip çekim yapıyorum ve ayda bir ise 3/1 oranında su degişimi yapıyorum bulunduğum yerde istanbul bağcılarda bir çok pet shop ve akvaryum magazalarına yavru satmışımdır. Bu güne kadar evi taşırken bir tane balığım öldü akvaryumumda onada hala akıl erdirebilmiş degilim. Benden size tavsiye olabildiğinde güzel bir dünya yaratın akvaryum canlılarınıza. Ve içinde bulundukları ortamda rahatca zaman geçirmelerini sağlayın..
 
 
                                                              Saygılarla  SinisteR
 
 
 
130*80*65 3d1e frontoza

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

semihserkan2010Çevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 110
semihserkan2010Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2010 15:28
Ne kadar az müdale o kadar az sorun Big%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LeaderosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/12/2008
İl: Nevsehir
Mesaj: 962
LeaderosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2010 15:36
Ortamlarını mümkün olabildiğince doğal kılmak ve olabildiğince az müdahele en güzel metod olacak sanırım..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2011 10:29
Ne dar az müdahale o kadar güzel verimli akvaryum ve balık, tabi müdahale etmeyin derken yemleme ve dip çekimi gibi peryodik bakımlar dışında, kafanıza göre akvaryumla oynarsanız ne akvaryumdan nede balıklardan verim alamazsız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir