Akvaryum İçin Araştırma


kdrackgzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 1459
kdrackgzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2020 16:54
Foruma yeni üye oldum o yüzden herkese öncelikle merhabalar,

Akvaryum hobisine yıllardır ilgi duymaktayım. Ancak şu güne kadar maalesef bu hobiye ayıracak zamanım ve kaynaklarım yoktu.
Sonunda hem vakit açısından hemde finansal açıdan bu işi yapabilecek konumdayım. Bu sebeple bir araştırma içine girdim.
Bu işi aceleye getirmeden iyice araştırarak girmek ve yeni başlayan birisinin yapabileceği en üst seviyede yapmak istiyorum.

Öncelikle ne tarz bir akvaryum planladığımı size basitçe anlatmak istiyorum.
200-250 litre hacminde bir akvaryumla başlamak istiyorum.
Ve akvaryumum da betta beslemek istiyorum(Yıllardır hayran olduğum bir balık türüdür kendileri)

Sizlere sorularım aşağıdadır.
1- Seçtiğim akvaryum hacminden de anlayacağınız üzere bu akvaryumda sadece Betta olmayacak biraz çeşitlilikte istiyorum.
Yaptığım araştırmalarda tetraların Bettalar ile iyi gittiği hakkında bilgileri buldum başka hangi türleri önerebilirsiniz.
Ayrıca sağlıklı bir akvaryum için kaç adet balık koyabilirim bu akvaryuma.
2-Yaptığım araştırmalarda bettaların bitkileri sevdiği kanısına vardım. Sizce yeni başlayan biri canlı bitki olayına girmeli midir? Yoksa bu işleri fazlasıyla zorlaştıracak mıdır.
Eğer yapılabilir olduğunu düşünüyorsanız bitki önerileriniz nedir?
3-Hedeflediğim hacmi göz önüne alarak filtrasyon sistemi olarak ne önerirsiniz. Dış filtrasyon, şelale etc. Marka ve model belirtirseniz sevinirim.
4- Genel olarak diğer ekipmanlar için ısıtıcı, ışık vs marka model önerisinde bulunabilir iseniz sevinirim.
5-Balıkları petshoptan mı yoksa direkt üreticiden mi almalıyım hangisi daha güvenilirdir. Beni güvenilir adreslere yönlendirebilir misiniz (istanbul içi)
6- Akvaryum hacmi belirtmiş olmama rağmen henüz elimde bir akvaryum yok. Alınacak şeyler listesinde ilk sırada. Beni kaliteli ve uygun üretici/satıcılara yönlendirebilir misiniz (istanbul içi)

Yukarıda belirttiğim noktalar dışında bana verebileceğiniz her bilgi işime yarayacaktır.
Vakit ayırıp cevap veren herkese şimdiden teşekkürler.

[EDIT]kdrackgz,2020-12-08 23:46:16[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ogulcansahinÇevrim Dışı

Kayıt: 08/11/2017
İl: Ankara
Mesaj: 45
ogulcansahinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2020 05:35
Ben açıkcası bettayı 3-10 litre arası bir akvaryumda tek olarak beslemenizi tavsiye ederim

Bahsettiğiniz tanka 10 litreye 1 balık düşecek şekilde sarı-mavi-beyaz prenses besleyebilirsiniz.
Eğer büyük balık istemem diyorsanız da karma canlı doğuran akvaryumu yapabilirsiniz 5 litreye 1 balık düşecek şekilde olabilir bitkili de olabilir bu akvaryum.

Benim tavsiyem bu şekilde ama yine de siz benden daha tecrübeli kişilerle de muhakkak konuşun[EDIT]ogulcansahin,2020-05-16 05:35:56[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdrackgzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 1459
kdrackgzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2020 08:30
Merhabalar,
Daha büyük bir tankta betta beslemenin herhangi bir sakıncası olduğu için mi böyle düşünüyorsunuz?
Açıkçası ilk etapta bettadan başka bir balık beslemeyi düşünmüyorum.
Seçtiğim akvaryum boyutunun arkasındaki matığı sorarsanız; ileride başka tür besleme ihtimaline karşı esneklik istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8789
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2020 15:30
Merhabalar.
Benim ilk tavsiyem hacim yönünden olacak. Ne kadar büyük o kadar iyi ama fazla büyük olursa da bence ilk başta zorlayabilir. İlk daha küçük bir akvaryumda balık tecrübesi olursa daha iyi. 200-250 litrede tropikal türler biraz zor olabilir. Eğer o hacimde bir akvaryum istiyorsanız ciklet türlerine yönelmek ilk başta daha uygun olabilir. Zaten dediğiniz gibi beta, büyük hacimde pek gözükmez. Daha çok göze çarpması için en fazla 60-70 litre uygun olur bence.
Yani 200-250 litrelik bir akvaryum alacaksanız tavsiyem ciklet türleri besleyin, beta için ayrıca minik bir tank kurun (15-20 litre). Yada 60-70 litrelik bir akvaryum ile başlayıp tetra, rasbora, çöpçü yada vatoz gibi türler ile beta besleyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdrackgzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 1459
kdrackgzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2020 18:35
Merhaba,
Alakanız için teşekkür ederim. Açıkçası bettanın sürekli göz önünde olması gibi bir arzum yok, sağlıklı olması benim için en büyük öncelik.
Lütfen Bunu küstahlık olarak görmeyin. Aylardır araştırıyorum, araştırmalarımın sonucu yanlışta olabilir. Akvaryumda bu boyutu seçmemin sebebi; biyo yükün az olmasının sağlamak ve karma akvaryum olacağı için betta ya mümkün olabileceği kadar ekstra alan sağlamak.

Akvaryumun içeriğini aşağıdaki şekilde düşünüyorum;
Yanlış bir şey varsa lütfen belirtmekten çekinmeyin.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/223668/170520201834331.jpg[/IMG][EDIT]kdrackgz,2020-05-17 18:35:21[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8789
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2020 11:20
Rica ederim.
Betanın çok görünmesini istemiyorsanız hacim yönünden sıkıntı yok, sadece yüksekliğin fazla olmaması tavsiye edilir beta akvaryumlarında. Bu yüzden yüksekliği orantılı olarak biraz düşürebilir yada güzel gözükmeyeceği sıkıntı olmazsa direk düşürebilirsiniz. Betta bed yazınca çıkan görsellere biraz bakın, anunias tarzı bitkiler ile o şekilde bir şey yapabilirsiniz.

Sizin verdiğiniz listede herhangi bir yanlış gözükmüyor. Ama benim fikrim şu yönde, akvaryumda az balık olunca yada hiç olmayınca amonyak üretimi da az olur. Az amonyak iyi tabi ama bu amonyak daha sonradan nitrata çevrildiği için bitkilerde biraz sıkıntı olabilir. Hem görsek açıdan, hem o tür için, hem de nitrat için sürü balıklarının sayısını arttırmanızı öneririm. Neon tetrayı 20, panda çöpçüyü ise 15-16 yapmanızı öneririm.
Akvaryumu forumdaki Emre Bey'e yaptırmanızı önerim. Tavsiye edilen biri, bende kendisinden bir akvaryum almıştım. Büyük ölçülerde yapıyor mu bilmiyorum ama sump, 60-70 litrelik akvaryumlar yapıyor.
Isıtıcı olarak ise bütçenize uygunsa jbl markasını tercih edebilirsiniz, iyi bir üründür. Değilse atman yada smart da kullanılıyor.
Yem olarak en az üç çeşit yem kullanın. Elçilerin yedikleri en az üç çeşit yem, otçulların yediği en az üç çeşit yem olsun. Yani her balığa çeşitli yem sağlayın, sonuçta beslemek istediğiniz balıklarda otçul da var etçil de. Ek olarak canlı yem sağlarsanız iyi olur. Haftada bir de balıkları aç bırakın ve o gün sadece haşlanmış bezelye verin. Bu kabızlığı önleyecektir. Aynı şekilde haftada bir yada iki kez sarımsaklı yem vermeniz iç parazit önler.
Kum olarak vitasant markasını bilinen bir marka, onu tercih edebilirsiniz isterseniz. Alta lav kırığı üste dere kumu şeklinde olabilir yada direk dere kumu tercih edebilirsiniz, basit bitkiler için yeterli besini sağlar.
Bitki olarak tavsiyem ise anubias, pistia, amozon hançeri, java fern, sessiliflora, tilki kuyruğu, limon, cabomba, bacopa, vellisneria, hydrocotyle leucocephala gibi bitkiler olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdrackgzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 1459
kdrackgzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2020 12:10
Tavsiyeleriniz için teşekkürler kesinlikle çok yardımcı oldunuz.
Sormak istediğim bir kaç soru var?
1-Direkt neon ve çöpçü sayısını arttırmak yerine çeşitliğliği arttrımak adına ekstra bir tür eklesem sıkıntı yaratırmı? Mesela harlequin rasbora gibi
2-Akvaryum olarak [URL=https://www.akvaryummarketi.com/Liva-Model-Mdf-Lam-Mobilyali-Akvaryum-90x40x50h-6mm,PR-453.html]bunu[/URL] düşünüyordum istenilen ölçülerde yapıyorlar ancak Emre beyle irtibata geçeceğim.
3-Isıtıcı için eheim düşünüyordum ancak kaç wat olması gerektiği konusunda takıldım. Burada da büyük daima iyidir mantığı geçerli mi 200 wattlık bir ısıtıcı yeterli midir yoksa fazlamı gelir.
4-En çok takıldığım kafamı karıştırannokta filtrasyon. Açıkçası dış filtre düşünüyorum, sessiz olması çok önemli. Akvaryumun bulunduğu odada aynı anda uyunacak. Ayrıca filtre kapasitesi de çok kafamı karıştırıyor. Seçeneklerim arasında eheim 2213,2215,2217
ve Fluval 206,306 serileri var. İmalatçı açıklamalarına bakarsanız bu modellerin en küçükleri benim akvaryumuma yetiyor, Ancak bir çok yerde bir filtrenin akvaryumu en az bir saatte 4 defa çevirecek kapasitede olması gerektiği belirtiliyor. Yalnız bettalar da akvaryumdaki akıntının az olması gerektiği suyun sakin olması gerektiği önemle belirtilmiş. Bu sebeple hangi filtreyi alırsam alayım debisini kısacağım. Bu benim kafamı en çok kurcalayan nokta[EDIT]kdrackgz,2020-05-18 12:13:23[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8789
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2020 12:32
Yardımcı olabilirsem sevindim.[:)]

1. Ekstra tür ekleyebilirsiniz, bir sorun olmaz. Rasborayı ben de tavsiye edecektim açıkçası güzel bir tür çünkü. Yine de sayıları arttırmanıza hacim yeterli. Sürü balıkları yüksek sayıda olunca hoş bir görüntü çıkıyor.

2. Dediğiniz linki inceledim, galiba kendinden filtreli. İki yere de yaptırabilirsiniz, siza kalmış. Ben Emre Bey'in ilanını bıraktım buraya. Tabi kendisi sadece akvaryum yaptığımız için bir de mobilyaya ihtiyacını var.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/boy_boy_sifir_akvaryumlar_ve_ozel_olcude_imalat_i84475.asp[/URL]

3. Eheim markasının hepsi mi aynısını bilmiyorum ama termostatlı olanlarda kalibrasyon bozukluğu karşılaşılabiliyor diye biliyorum. İyice araştırıp alın derim, jbl ile eheim markasını karşılaştıran konulara göz atın. Eheim kaliteli bir marka ama ısıtıcıda sorunu var.
Bir tane 200w'lık alabilir yada iki tane 100w'lık alıp ayrı yerlere yerleştirebilirsiniz. Akvaryum büyük olacağı için ısıtıcı bir ucu ısıtıp diğer ucu geç ısıtabilir. Bu yüzden iki farklı yer öneriliyor. Hesaplama olarak aşağıya bir fotoğraf bıraktım, ona göre watt değerini seçebilirsiniz.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/208569/250220201316451.jpg[/IMG]

4. Dış filtre konusunda tavsiyede bulunamayacağım, pek bilmiyorum çünkü. Ama sump sistemini yada hamburg filtreyi de araştırmanızı da tavsiye ederim.
Hacim yüksek oldukça filtrenin debisi artar. Betaya rahatsızlık vermez bu, hacim de fazla olduğu için etkilenmez çünkü. Satte 4 kezden ziyade 3'ü baz alırsanız en uygununu bulabilirsiniz.

+1: [T]223668,kdrackgz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WaterstormÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2019
Mesaj: 116
WaterstormÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2020 12:50
Cevapları ilk defa bu hobiye başlayan birine göre yazıyorum.

1.200 250 litre hacim yeni başlayan bir hobiciyi yorabilir.Sebebi tecrübeye bağlı akvaryuma gerektiği kadar hakim olmak zor olabilir.
2.Bitki olayında çoğu canlı için farklı bitki kombinasyonları var.Hobiye yeni başladığınız için tür seçme akvaryuma ekleme bitki bakımı beslenmesi ışık vitamin mineral gübre işin içine girdiği için maliyet artar.Ayrica vitamin mineral ve gübrelerin dozunu ayarlayamadiginizda balıklarınız zara görebilir.
3.Hedeflediğiniz 200 250 litre hacimde bütçenize göre dış filtrasyon uygun olur.Çünkü iç filtre pipo filtre kullanilabilir.Ama haftalık su değişimleri sizi hem maliyet hemde bedensel ve ruhsal olarak zorlayabilir.
4.Ekipman için konuşacak olursak 200 250 litre için en az 200 watt ısıtıcı lazim olur çünkü hacim büyüdüğü için ısıtma düşük watt larda hem zor olur hem elektrik sarfiyatı artar.Eğer bitkide ekleyecek olursaniz ışık sisteminiz ona göre olmalidir.Buda hem elektrik maliyeti hemde malzeme maliyetini artirabilir.Bitki için ekipmani da katarsak örnegin karbondioksit makinasını gibi malzeme maliyete ek olabilir.
5.Balıkları en güvenilir yerden alın pet shop veya üretici fark etmez.Hastalikli balik pet shopda da olabilir.Üreticide de.Balıklarınızı kendi gözünüzle bakarak seçin.Solgun,zayıf düşmüş hareketsiz üzerlerinde yara beyaz benek veya eskik kuyruk,yüzgeçli balıkları almayın.Balıktan anlamıyorsanız anlayan biriyle gidin.Birde kargo yoluyla balık almayı tavsiye etmiyorum sebebi ise yollayan kişi ne kadar özense bile taşıma esnasında risk cok kimse yanlış anlamasın lütfen.Taşıma esnasında paket bütünlüğü bozulabilir,pilli hava moturu pili bitebilir veya bozulabilir.Birde malum taşima esnasinda sallantı çalkantı hayvanı strese sokabilir.
6.Alacağınız akvaryum önemli bütçenize göre seçebilirsiniz bütçeniz ne kadar iyi ise iyi akvaryum olur.Birde bütçeniz iyi diye sahtekar insanlardan uzak durun kaliteli diye dandik mallarını ekipmanlarını size satmaya kalkabilirler dikkat edin.Mümkünse tüm canlı ve ekipman alış veriş işini bilen biriyle yapın.Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdrackgzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 1459
kdrackgzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2020 13:18
Merhabalar verdiğiniz öğütler için teşekkürler kesinlikle dikkate alacağım.

[QUOTE=Waterstorm]Cevapları ilk defa bu hobiye başlayan birine göre yazıyorum.

1.200 250 litre hacim yeni başlayan bir hobiciyi yorabilir.Sebebi tecrübeye bağlı akvaryuma gerektiği kadar hakim olmak zor olabilir.
[/QUOTE]

Sadece bu konu ile ilgili bir açıklamada bulunmak istiyorum. aşağı yukarı bul ölçülerde bir akvaryum seçmemin sebebini şu şekilde açılayayım.
Yaklaşık 3-4 aydır araştırıyorum, sayısız makale okudum. Genel kanı akvaryum büyük olursa su parametrelerini korumanın doaha kolay olduğu yönünde, Bu sebeple küçük akvaryumlara göre daha az bakım gerektirdiği yönünde.
Tabi bu yanlışta olabilir benim bir deneyimim olmadığı için.

Bitki konusuna gelince karbondioksit ve ışık ihtiyacı çok olan zorlayıcı bitkiler ile başlamayı düşünmüyorum. İlk etapta java fern, anubias ,echinodorus tarzı bitkiler denemeye niyetliyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WaterstormÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2019
Mesaj: 116
WaterstormÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2020 14:22
[QUOTE=kdrackgz]Merhabalar verdiğiniz öğütler için teşekkürler kesinlikle dikkate alacağım.



Sadece bu konu ile ilgili bir açıklamada bulunmak istiyorum. aşağı yukarı bul ölçülerde bir akvaryum seçmemin sebebini şu şekilde açılayayım.
Yaklaşık 3-4 aydır araştırıyorum, sayısız makale okudum. Genel kanı akvaryum büyük olursa su parametrelerini korumanın doaha kolay olduğu yönünde, Bu sebeple küçük akvaryumlara göre daha az bakım gerektirdiği yönünde.
Tabi bu yanlışta olabilir benim bir deneyimim olmadığı için.

Bitki konusuna gelince karbondioksit ve ışık ihtiyacı çok olan zorlayıcı bitkiler ile başlamayı düşünmüyorum. İlk etapta java fern, anubias ,echinodorus tarzı bitkiler denemeye niyetliyim.[/QUOTE]

Doğru olabilir yüksek litreli akvaryumların su parametleri korumak diğerlerine nazaran kolay olabilir.Ama dediğim gibi sizin bu hobiye ilk defa başladığınız için gerek baliklarlar gerek bitkiler ve diğer canlilara hakim olmanizi zorlaştırabilir. Örneğin bitki bakımı akvaryum temizliği,bitki bakımı için ekleyeceğiniz katkılar gibi sizi tecrube eksikliginden dolayi hobiden soğutabilir.Sonuç olarak akvaryumu kurduğunuz zaman ilgi,alaka ve bakımınız sürekli olacak yuksek litreli akvaryum olsa bile bile bakim ve ilgi aksatılırsa sıkınti olabilir.Size tavsiyem kendiniz icin en uygun olanına bu açıkladıklarıma göre veya başka tecrübeli akvaryumcu arkadaşların tavsiyelerine göre siz karar verin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdrackgzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 1459
kdrackgzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2020 15:09
Pandemiden dolayı herşey biraz gecikti ancak, sonunda balık eklemeye hazır.
Bu hafta sonu rasboralar ile başlayacağım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/223668/091020201508211.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]214092,Nursun[/T][T]208569,Beta_balik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdrackgzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 1459
kdrackgzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2020 15:39
Evet;
Sonunda herşey tamam yaklaşık 2 ay önce tüm balıklarımız eklendi.
15 adet rasbora 20 adet kardinal tetra ve 8 adet panda corydoramız var.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/223668/021220201532551.jpg[/IMG]

Bettamız da geldi. Kendilerinin gayet yakışıklı olduğunu düşünüyorum[:)]
Bettanın agresiflik yapmasından korkarken , gayet sakin ve uyumlu bir balık geldi.
Fakat cardinal tetralarım bettanın kuyruk ve yüzgeçlerine saldırdılar. Bu sebeple geçici olarak bettayı ayırdım (Kardinal tetralardan kurtulana kadar)..

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/223668/021220201534401.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/223668/021220201543151.jpg[/IMG][EDIT]kdrackgz,2020-12-02 15:43:58[/EDIT]

Beğenenler: [T]208569,Beta_balik[/T][T]214092,Nursun[/T][T]189949,Mu5a[/T][T]225099,Heidfeld[/T][T]227377,Süper akvarist[/T][T]23624,erkanmazici[/T][T]183088,Aftaba[/T][T]229290,RyukinSeverTr[/T]
+1: [T]227377,Süper akvarist[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NursunÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2019
İl: Erzurum
Mesaj: 3057
NursunÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2020 16:36
Merhaba,
Akvaryumun son hali çok güzel olmuş , elinize sağlık .
Kardinal tetraların bettaya saldırmasına şaşırdım normal de durum tam tersi olurdu , kardinalleri çıkarıp rasbora sayısını artırabilirsiniz , betta da göz kamaştırıyor uzun ömrü olur inşallah [:nazar:] .

Beğenenler: [T]223668,kdrackgz[/T][T]225055,Cengizhan06[/T]
+1: [T]189949,Mu5a[/T][T]223668,kdrackgz[/T][T]225055,Cengizhan06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir