ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
koraykbl
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
574
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
14 Saat 44 Dakika önce
Toplam Mesaj:
846 [1.27 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
458 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
koray kubeli
Doğum Tarihi:
07 Haziran 2007
İl:
Afyon
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

~Hayvanların dili yoktur ama sessizlikleriyle çok şey anlatırlar.~ [B]Mevlana[/B]

SON 10 MESAJI

Filtre Seçimi
[QUOTE=ceyhun5858]Merhaba arkadaşlar yaklaşık 15 yıllık bir akvaryum geçmişim var fakat evlilik münasebeti ile 10 yıl gibi bir süre ara vermiş bulundum 10 yıl sonra tekrar dilinden iyi anladığım canlı doğuran türüne başlamak üzere 75 litrelik bir akvaryum aldım 5 ay bilgi tazelemek için bu akvaryumla sürdürdüğüm hobiyi geçen hafta itibariyle 400-500 litrelik bir akvaryum alarak daha da ilerilere taşımayı düşünüyorum fakat geçen yıllar sebebiyle akvaryum dünyasında birçok yenilik olduğunu fark ettim önceden dış filtresiz büyük akvaryum olmazdı şimdi sumplu pipo diye bir şey çıkmış dış filtre kullanmak istemeyenler bu sumplu pipo filtreyi kullanıyor şimdi size soruyorum dış filtre mi kullanmalıyım sumplu pipo mu? Bu arada black water seviyorum bitkili bir canlı doğuran yapmayı düşünüyorum fikir ve tavsiyelerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.[/QUOTE]
Sumplu pipolarda iş görür ama 400lt gibi bir litrede destekleyici filtre olamlı yada iki adet çalışmalı. Ben şahsen sump+baktohamburg kullanıyordum ve sadece 1.5 haftada baktohamburgun topladığı sumohun 2 haftada topladığına eşitti. Bana kalırsa tek başına yeterli olmayacaktır. Destekleyici filtre atmak gerekir ve 400lt için dış filtre yeterli değildir. 400lt alacaksanız hazır sumplu akvaryum alın. Biliyorsunuzki akvaryumlarda sağlıklı filtre litrenizin 3 katını saatte döndermelidir ve bu minimum lite/saattir. Yani siz 4 katını saatte dönderen almak için 1600lt/sa almanız gerekirki bu daha pahalıya patlar. Hazır sumplu sistem alın.
Akvaryuma 2 Elma Salyangozu Daha Eklemek İçin Yer?
[QUOTE=Goldfish2000]Var mı?

Akvaryumumda 2 common 1 fantail toplam 3 orta boylu (1'i iri) japon balığı, 1 elma salyangozu (çok büyük, neredeyse fantail'im kadar), 2 zebra elma salyangozu (küçük), 8 nerite salyangozu (küçük/çok küçük) var. 2 tane daha büyük elma salyangozu ekleyebilir miyim? Akvaryum 205 litre. Su değerleri iyi. Haftada bir 205 litrenin 55 litresini değiştiriyorum.

Foto da ekleyim:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243415/040220261730241.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243415/040220261730591.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243415/040220261741581.jpg[/IMG]

(Bu fotoda bahsettiğim elma salyangozumu görebilirsiniz. Akvaryumda besin bolluğu olduğundan çok aşırı büyüdü.) Şimdi iki tane daha eklemek sistemi bozar mı?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243415/040220261748251.jpg[/IMG][/QUOTE]
Balıklarınız çok saldırgan değilse evet ama saldırıyorsa hiç eklemeyin. Belki birazdaha saklanma köşesi yaparsanız aralarına girecekleri iyi olur.
200 Lt Redtail
[QUOTE=tahirefe5943]Merhaba 200 litre bir akvaryumum var 1 adet redtail yayın balığı beslemek istiyorum iç dış filtrem , ısıtıcım var bakabilirmiyim bakabilirsem en fazla kaç ay olur akvaryum ölçülerim 100'50'40[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/273503/190120261549241.jpg[/IMG]
200lt de ret tail catfish bakılmaz. Kaç ay diye bir süreç olmaz çünki balığın ne kadar büyüyeceği litreye bağlıdır. Siz az litreye koyarsanız o bağlamda nalık o kadar stres olur ve az büyür. Tabii akvaryum boyu kadar büyüyp duracak değil bu büyüme yavaşlayacak demek. Yani yine o balık elinizdeyken 1 metreyi bulacaktır. Eğer monster bakacaksanız cüce channa bakabilirsiniz litreniz uygun. Fakat ret tail için kesinlikle bakılmamsı gerek.

[/QUOTE]
Powerled Isınma Sorunu
[QUOTE=FerhatDumann]

Chatgpt 2-3 mm lamalari PCB leri sabitleyec k şekilde vidala dedi fakat kasayı delmek istemiyorm açıkçası ...

Ayrıca biraz daha araştırma yaptım ve kasanın ısısı 5 saniye dokunuluyorsa güvenli olarak bir yoruma vardım...

Zaten kesinlikle bir ısınma olacak kaçınılmaz ... Anladığım kadarıyla 50-60 C seviyelerinde şuan durum ve buda evet kusursuz değil ama sanırım sorun da teşkil etmiyor ...

Size başka bir konuda daha birşey sorayım .
Aynı sistemden 30/30 olarak 2 hat daha yaptım bir arkadaşımın tankına ... Ortalama 1 saatin sonunda hatların birinde yanıp sonmeli bir ( pır pır ) efekti oluşuyor... Sizce bu fazla ısınma mi yoksa alınan trafodan kaynakli mi ?[/QUOTE]
Yan sön yapıyorsa trafodaki kondansatör şişmiştir yada patlamıştır. O şekilde kullanılırsa bobinin primer ve dekonder uçlarına zarar verir oda ledleri yakar. Tragoyu açıp içindeki kondanstörü kontrol edin. Anladığım kadarıyla lehim bilginiz var. Trofo standrt ise girişte 470uf 16v 3 4 adet kondansatör olur. Multimetre varsa kontrol edip patlak olanı değiştirin yada garanti olsun derseniz hepsini değiştirin. Bobinin giriş ve çıkılı diyot kafemesinde ötüyorsa satımda sıkımtı yoktur. Eğer trafods bu dediklerim hepsi sağlamsa yan sön dediğiniz gibi ısıdan kaynaklanır. Çok ısınırsa led alev alır. Umarım çok elektronikçi bilgisine girmeşimdir anlamadıysanız baştan güzlce anlatayım[:)))]
Powerled Isınma Sorunu
[QUOTE=FerhatDumann]

Yok yanlış anlamissiniz .her pcb ayrı kendine uygun ( voltaj değeri ) trafoya bağlı , sadece trafoların 220 girişleri birlestirip tek priz yaptım . Diğer şekilde ledler ve trafo yanardı zaten .

Söyle sıralayabiliz
PCB +/- çıkış ** Trafo Voltaj Çıkış ** Trafo Voltaj giriş (220) birleşik 3 trafonun + priz nötr faz girip .

Isınma çok normal kesinlikle katiliyorm fakat bu Watt bir kaynakta en azından veriler bukadar ısının normal olmadığını söylüyor. Sorun da bu maalesef.[/QUOTE]
Şöyleki bağlantı doğru ama ısınma neden kaynaklı tahmin etmem gerekirse powerledler ciddi derecede ısınır. Bunu eğer siz dar alana yayarsanız ısı aktarımı olamaz. Baktığımda gayet güzel bir şekilde aliminyuma aktarım yapmışsınız ama hala ısınıyor. Sebebi tek aliminyum kasada 3 ayrı şerit led besleniyor ve watt değerleri yüksek. Bunun için aliminyumu ısı direnci daha yükske metalle değiştirmek en iyisi olur. Yani amaç aslında ısıyı yaymak. Şöyle söyleyeyim en iyi ısı iletkenlerinden biri aliminyum fakat burda çok fszla led tek aliminyum pilakada ve buda ısıyı dağıtıp tekrar topluyor. Aliminyumu kalın soğutucu aliminyum plakalarla değiştirip deneyebilirsiniz. Bağlantı aslında doğru bağlantıdan sorun yok. Yada 2mm lama demirlerden alıp onlarıda kullanabilirsiniz ısıyı çok iyi toplar.
Powerled Isınma Sorunu
[QUOTE=FerhatDumann][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/272688/030220261436131.jpg[/IMG]

Öncelikle herkese iyi hobiler .
35*35*35 akvaryum için powerled sistemi kurdum fakat bir sorunla karşılaştım.
Tahmin edilebilir bir sorundu ama beklediğimden fazla ısınma problemi yaşıyorum.

Sistemi özetlemek gerekirse.

Aliminyum kasaya 3 hat olarak
9-9-6 PCB powerled bağladım.
1 watt toplam 24 LED kullandım .

3 Ayrı trafo fakat tek 220 priz girdim.
Pcbler trafoya bağlı , trafo 220 çıkışları tek hat yapıp 1 fiş haline getirdim .

Watt çok yüksek diyen arkadaşlar olacaktır onuda izah edeyim .
9 lu hatlar 350mA driver ile sürülü 16-18 watt
6 li hat 240 mA sürülü ortalama 3 watt
Toplam 20 watt geçmiyor .

Chatgpt ve araştırmalarıma göre sistemin ılık seviyede 30-40 C olması gerektiği yazıyor fakat benim kasaya elimi koydugumda bir yakma durumu oluyor buda ortalama 65-75 C demek .

Chatgpt 3mm lama ile pcb leri baskı yaparak ısıyı daha rahat atabilecegimi söyledi fakat ben sizlerdende fikirler almak istiyorum .

Pcb lerin altine termal macun sürülü. İnce tabaka halinde ..

Şimdiden yorumlarıniz için teşekkürler .[/QUOTE]
Ledler power led olacağı için ısınma çok doğal olacaktır ama siz burda anladığım kadarıyla 3 trofoyu birleştirip tek trofu gibi kullanarak led sürmüşsünüz. Ben tam bağlantıyı anlayamadım o bağlantı kısmını ve nasıl bağladığınızı görebilirmiyim? Ona göre daha net yorum yapmaya çalılacağım.
Bakteri Kültürü
[QUOTE=Efe ulu] anladım hocam acele etmeyeyim ozaman bide ben betta için grindal kurt beyaz kurt microfex gibi canlı yemler kullanılan haftada kaç gün canlı yem verebilirim bilginiz varmı biraz araştırma yaptım ama net bir sonuca ulaşamadım [/QUOTE]
Dengeli diyet en iyisi. Su piresi, kurt kültürlerüne göre suyunuzu daha az kirletir ayrıca çokta hızlı üret. Beyaz kurt kültürleri daha hızlı kiretir. Benim önerim haftada 5 gün 2 çeşit kuru yem ve 2 günde canlı yem verilmesidir.
Pazartesi x yemi
Salı z yemi
Çarşamba su piresi
Perşembe x yemi
Cuma z yemi
Cumartesi su piresi
Pazar ise z yada x yeminden verebilirsiniz.
Bu örnek bir diyet listesiydi. Su sıcaklığınız sopuksa metabolizma yavaşlar bunu unutmayın. Eğer metabolizma yavaşlarsa balık için midedeki yem çürüme riskindedir demektir.
Bakteri Kültürü
[QUOTE=Efe ulu]Öncelikle merhaba 30 lt bir betta akvaryumu kurdum bettayı eklemeden önce 5 gün kadar akvaryumu boş calistiracağım sormak istediğim şuan bakteri kültürünün oluşması için 1 2 adet elma salyangozu eklemek yararlı olurmu [/QUOTE]
2 hafta sonra filtreniz iyiyse bakteri kültürü oluşumu başlarlar. 2. Hafta sonunda elma salyangozu ekleyip 3. Hafta sonucu balığı en erken ekleyebilirsiniz. Fakat 3. Hafta bakteri daha tam manasında oluşmaz. 4. Hafta sonunda eklemenşz en sağlıklısı. Filtreniz nedir?
Sizin Betta Balığınız En Fazla Kaç Yıl Yaşadı?
[QUOTE=Ömer Çınar B]Sizin betta balığınız en fazla kaç yıl yaşadı?[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/273493/010220261337291.jpg[/IMG]

??????[/QUOTE]
Ömürleri 5 ila 7 yıl arası eğer geniş alan, stabil su tds ve sıcaklığı, dengeli beslenme, düzenli protein takviyesi yapıldıysa 7 yıl yaşayabilirler.
Elma Salyangozu Mu ?
[QUOTE=Onrunl19]

Anubias yemesi normal mi ?[/QUOTE]
Elma salyangozları bitkileri rahat bırakmazlar. Zaten yosuncu oldukları içinde bitkiyi rahat bırakmaması normal. Bitkiye çok zarar verirse ayırabilirsiniz veya sahiplendirebilirsiniz.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.