Dip Çekimi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
800 lt akvaryumumda hemen hepsi show boy 20 civarında balık var... Çeşitlilik ise; Midas , Astronot , Challenger, Pacu, Palyaço Bıçak, Kedi balığı gibi genelde sert mizaçlı balıklar. Şu ana kadar herhengi bir yaralama ya da ciddi bir kavga yaşanmadı. Akvarumda lav kaylarından oluşturduğum bol saklanma yerli ve mağaralı bir dekor var. Herhengi bir bitki yok, şimdilik midye de yok(henüz hiçbir akvaryumcuda bulamadığımdan). 2 adet atman 3338 dış filtre kullanıyorum, iç filtrem yok... Yem olarak Sera grenulameat, sera discus, pets family chichlid color ve değişik canlı yemler kullanıyorum. Yemlemede kesinlikle fazlaya kaçmıyorum...
Neden dip çekimi yapmıyoruma gelirsek? Kısaca anlatmam gerekirse; çünkü artık biliyoruz ki balık dışkıları önemli bir nitrat kaynağı değil, nitrat ve nitrit suda çözünen ve dolayısıyla suda homojen olarak bulunan kimyasallar. Dipten ya da üstten çekmenin çekeceğiniz nitrat miktarıyla alakası yok. Balık dışkıları ise dipte tortu oluşturarak nitrat döngüsünde çok önemli bir role sahip olan bakterilerin kolonileşmesi için uygun ortam yaratıyor. Ve aynı zamanda bu tortuların önemli humik asit kaynakları olduğu çalışmalarla gösterilmiş...
Tecrübelerimle ilgili başka sorunuz varsa yanıtlamaktan zevk duyarım...
Dip çekimi yapmıyorum. Fakat sanırım bir konuda ya sizin yanlışınız var ya da bizim. Dip çekimini savunan arkadaşların kasteddiği şey dipten suyla beraber balık dışkılarını da çekmek. Zaten tartışmanın düğüm noktası da bu. Genel olarak dip çekimi savunucuları balık dışkılarını nitratın ana suçlusu olarak kabul etmekte , hatta mikrop yuvası diyen bile oldu Üstten su çekimini ise biz su değişimi olarak adlandırıyoruz (en azından ben) . Üstteki mesajda belirtmeyi unuttum 2-3 haftada bir yaklaşık %20-25 arası su değişimi yapıyorum (neredeyse 200 lt yapıyor ,acımıyor değilim bu kadar suya). Fakat şu an benim akvaryumumda ekolojik döngü oluşmuş değil ve bu haliyle de oluşması imkansız . Bunu bildiğim için su değişimlerine devam ediyorum...
Şunu da belirtmemde fayda var diye düşünüyorum.Bizden görüp de "Aa bakın,hiç su değiştirmesen de oluyormuş "diyip kimse hiç su değiştirmeden devam etmeye kalkmasın.Bunu kontrol edebilmek her zaman çok kolay olmayabilir.Özellikle bilgi birikiminiz teorikte ve pratikte yeterli düzeyde değilse hiç su değişimi yapmamakla yanlış yapabilirsiniz.Riske girmenize gerek yok.Ama şu var.Hiç su değişimi yapılmadan da balıklar idare edilebilir.Çeşitli yöntemler vs.mevcut.Belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra bunları deneyebilir ve uygulama safhasına geçebilirsiniz.Bu deneyler ve sonuçları bunlar için var ve yapılmaktadır.
sanırım öyle oldu
Bizim savunduğumuz dip çekiminin (yani dipten özenle dışkı temizlemeye çalışmanın) gereksiz bir uğraş olduğu... Su değişimi ise gerektiği yerlerde yapılmalıdır. Tam oturmuş sistemlerde sadece eksilen suyun yerine koyulmasıyla döngünün sağlıklı olarak devam edebileceği ise şu anda birkaç forum arkadaşımız tarafından deneysel olarak yapılmaktadır.
Saygılar...
Bizim savunduğumuz dip çekiminin (yani dipten özenle dışkı temizlemeye çalışmanın) gereksiz bir uğraş olduğu... [/QUOTE]
1 aydır dip çekimi yapmadığım bu süreç içerisinde de yalnızca 1 kez su değişimi yaptığım tankımın kantitatif test sonuçları ve aynı tanktan aldığım, daha doğrusu alacağım nitrata karşı hassaslıklarıyla bilinen karideslerime ait yumurtalar. Sabah aceleyle cep telefonuyla çektiğim görüntüleri paylaşıyorum.