ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
gokayoz
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
12 Mayıs 2009 21:49
Son Ziyaret:
15 Eylül 2010 21:41
Toplam Mesaj:
18 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
gökay öz
Doğum Tarihi:
17 Mayıs 1988
Yaş:
35
İl:
Istanbul
Meslek:
öğrenci
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Gökay ÖZ
ara verildi..

SON 10 MESAJI

halojen lamba ve metal halide lambalar?
Teşekkür ederim link için sorumu cevaplamaya yetti de arttı bile. Demekki yanlış yerde aramışım. Forumda değil, önce sitenin içersinde aramam gerekiyormuş =)

Teşekkür ederim.
halojen lamba ve metal halide lambalar?
Merhabalar. Biraz garip bir soru olabilir cahilliğimi bağışlayın ama halojen lamba ile metal halide arasındaki fark tam olarak nedir? Sokak aydınlatmalarında kullanılan tek veya iki çıkışlı halojen lambaların metal halidelere çok benzediğini gördüm şekil olarak. Akvaryumda kullanılabilir mi? Eğer cevap hayırsa niçin kullanılamaz?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler =)
gokayoz2009-08-27 23:49:08
Antalya Asat Su Değerleri
Sudaki klor ters etki yapabilir diye çeşme suyu kullanmıyorum, klor gidericiler var ama güvenemiyorum sonuçta tüm sistemi tehlikeye atmak anlamsız. yani akvaryum ebatlarınız çok çok büyük değilse damacana kullanın derim ben.. Zaten çok çok büyükse RO cihazı satın almanızı tavsiye ederim =)
Kaya kurutma
Aiptasia ilaçları mevcut ve bunlarla başarıya ulaşan dostlarım var. Tamamen yok oldular diyorlar. Denemeye değer bence, kaya kurutmak en son çözüm olmalı.
Yeni Fanlarım
Alüminyum kullanmaktan çekinen arkadaşlar krom kullanabilirler, piyasada mevcut krom metal başlıklar. Ayrıca (eminim biliyorsunuzdur ancak bilmeyen arkadaşlar olduğunu varsayaraktan)iceprobe denilen aletin içerisinde sistemin kalbi olan bir "peltier" bulunuyor. Peltier seramik kaplı ve içersinde metaller olan bir plaka. Elektrik verdiğinizde bir tarafı soğuyup bir tarafı ısınıyor. Kuvvetli bir peltierin iki yüzü arasındaki fark 60 dereceyi bulabiliyor. Ancak ısınan yüzü soğutmak için fan vb aletler takılmalı yoksa alet bozuluyor. Nette peltier diye aratırsanız rahat rahat bulabilirsiniz ayrıntılı bilgi. Peltier'i de kadıköyde, karaköyde falan ararsak buluruz diye tahmin ediyorum.

peltierli soğutucuyu şuan yapıyorum evimde. Proje bitip hayata geçirince tek tek aşama aşama dıy bölümüne aktaracağım. Tek eksiğim peltier kaldı onu da karaköye yada kadıköye gidip tüm gün gezip aramam gerekicek sanırım. Her semtte bulunmuyor da.

saygılar.

gokayoz2009-07-14 01:23:55
Bu çeşit aydınlatma
Resimde görülen ışıklandırma tamamen led ışıklandırmadır. İsmi pfo solaris g series'dir. Yanılmıyorsam fiyatı 3. 000 dolardan daha fazlaydı. Çeşitli forumlarda metal halide ile karşılaştırılmaları mevcut ve pfo solaris metal halideden daha iyi ışık veriyor. Bazı özellikleri(alıntı olarak):

yeni solaris led aydınlatmaların kelvin değerleri 15,000 ve tüm mercan türleri için de gayet uygunlar. Mikro bilgisayarla renk ayarlamalarını sizin istediğiniz şekilde ayarlama imkanı veriyor. En güzel yanlarından biri de metal halide lambalarla aynı renk çıkışını sağlayabiliyor. Her solaris marka 25 led partisi yaklaşık 250 watt metal halide par değerini verebiliyor.

15,000 k değerindeki led:
6 actinic blue daylight
9 full spectrum white
6 actinic blue night light
4 full spectrum white night
25lik paketle sağlanıyor.

kullandıkça gücünü yitiren metal halide ya da floresanların senede en az 1 kere değiştirilmesi gerekirken led ‘ler 50,000 saat kullanıma sahipler. Günde 12 saat yakarak yaklaşık 11 sene hiç lamba değiştirmeden kullanılabilmekteler. 11 sene sonunda hala verdiği ışık gücü ise sadece %30 azalmakta.

bunun dışında metal halidelerin yaydığı sıcaklık ciddi miktarlarda olmakta. Bu durum akvaryum suyunda gece - gündüz sıcaklık farkları yarattığı gibi, özellikle yaz aylarında mutlaka bir soğutucu çalıştırmayı da mecbur kılıyor. Led lambalarda sıcaklık yayılımı çok daha az ve kendinden fanları ile akvaryum suyuna etkisi neredeyse olmuyor.

metal lambalarda uv radyasyon salınımı sebebiyle uv koruyucu camlarla mercanlar bu etkilerden korunmak zorunda kalıyor ancak led ‘lerde böyle bir uv radyasyonu söz konusu değil.

pfo led solaris aydınlatmalar bilgisayarları sayesinde güneş hareketlerini moonlight dahil akvaryumlarda gerçekleştirebiliyor.

metal halidele lambaların harcadığı elektrik led’lerle kıyaslandığında, led wattları % 40 daha az ve aynı oranda daha az elektrik harcadığı görülüyor. Elektrik harcamalarına soğutucu gibi diğer dolaylı etkenleri de ekleyince led’ler büyük oranda elektrik harcamalarından bizi kurtarırken, lamba ömürlerinin de çok uzun olması, sürekli lamba masrafına da son veriyor.

KAYNAK 
(bir türlü veremedim kaynağın linkini. doğru yazmama rağmen bu konuya yönlendiriyor linkimi)

ayrıca aynen gün ışığı gibi ışık değişimleri yapabiliyor kendiliğinden. Sabahları, öğlenleri ve geceleri değişiyor ışığın şiddeti ve rengi. Aynı gün ışığı gibi yani.

saygılar.
gokayoz2009-07-06 23:39:37
Bende başlamak istiyorum ?
Öncelikle elinize bir kağıt kalem alıp ihtiyacınız olanların listesini çıkartın. Sonra aşağıda yazdıklarımı okuyup ve her bir ekipman için ortalama fiyat belirleyip kenarlarına yazın. Böylece ortalama maliyet çıkartabilirsiniz.

yalnızca akvaryum ve malzemeleri satışı için olan siteler var internette. Hatta forumda reklamları da var farketmiş olabileceğiniz üzere. Bu tarz sitelerden fiyatlara bakabilirsiniz. Eve gönderim yapıyorlar ayrıca.

bir de durmadan akvaryumcu gezip ekipman, canlı, sistem sormanız gerekir ki kafanızda bi piyasa oluşturabilesiniz. Neyin kaliteli neyin dandik olduğunu anlayabilirsiniz böylece. Ayrıca bu sayede kurulu sistemleri gözünüzle görerek kafanızda kendi akvaryumunuz için neyi nasıl yapacağınızı ve yaparken hangi sırayı izleyeceğinizi tasarlayıp oturtabilirsiniz. Bir de canlı almadan önce onları bi süre gözlemlemenizi tavsiye ediyorum, bunu da forumdaki yüzlerce kişi birbirine tavsiye ederken okudum ve öğrendim =)

saygılar.
gokayoz2009-07-06 21:22:13
Çeşme Suyu
Şimdi Serkan bey klor vs faydalı bile olabilir demiş ancak Mehmet bey klor içermediğinden emin olun demiş. Arkadaşımız ne yapmalı? =)
canlı kaya ekleme ve döngü
Murat bey deniz akvaryumu kurulumu adlı konuyu defalarca okudum, yalnızca tuzu ekledikten 3 gün sonra kayaları ilave edin ve 7 litreye 1. 5 kilo canlı kaya düşer yazıyor. Konunun devamındaki cevaplar ise "bu halde bi akvaryumum var acaba denize çevirebilir miyim?" ya da "bu ekipmanlar bana ne kadara mal olur" şeklinde gidiyor sizin bildiğiniz gibi. Zaten konuyu açarkenki mesajımda belirttiğim üzere gerçekten çok faydalı cevaplar var forumda ama bölük pörçük yerlerdeler. Eğer canlı kaya hakkında sabit bir topic olacaksa ancak bu konuda olduğu gibi sadece "canlı kaya ve döngü" hakkında olabildiğince ayrıntılı ve üşenilmeden yazılmış, yazılan diğer cevaplar da "bunların hepsi şu kadar şu kadar fiyattan aşağı olmaz dimi" şeklinde olmayan ve konunun başlığına uygun yazılan cevaplar ile olur bence.

sıkça sorulan sorulara gelirsek, o konuyu da defalarca okudum evet harika yararlı bilgiler mevcut. Ancak döngü(cycle) konusunda bu kadar teferruatlı birşey bulamadım ana mesajda. O yüzden forumu tekrar satır satır aramak yerine yeni konu açtım. Ki sizi yorduğum için özür de diledim =)

bu silikonlar ve akvaryumdaki bakterilerin ölmesi için verdiğiniz öneri çok güzel. Teşekkür ederim, şuan sofra tuzunu karıştırıyorum =)
canlı kaya ekleme ve döngü
Tüm sorularıma yanıt aldım. Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim tekrardan. En yakın zamanda kurulu akvaryumumun resimleriyle beraber tekrar görüşmek dileğiyle =)

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.