ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
FoRrap
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
17 Haziran 2007 10:45
Son Ziyaret:
23 Mart 2009 18:55
Toplam Mesaj:
724 [0.12 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Salih BiRKAN
Doğum Tarihi:
13 Şubat 1983
Yaş:
41
İl:
Bursa
Meslek:
AmeLe
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Salih BİRKAN
630 Lt Moba

SON 10 MESAJI

Discus Tür
Oksitetrasiklin hcl dediğiniz.

Yukarıda ki tetrasiklin etken maddesi olan tetralet midir?
Alıntı:
tirnerf Nickli Üyeden Alıntı Mesajı%20göster
balığım 4-5 gün süresince takibe alıyorum.4-5 gün boyunca belirtiler aynı seyrediyor,hiç bir düzelme belirtisi yok ise iç parazit tedvisine başlıyorum.Bazen 2-3 gün belirti gösterip,her hangi bir müdahlede bulunmadan kendiliğinden toparlayan balıklarım oldu.
Bence belirti vermiş balık düzelse de 2 yiyebilecekken 1 veya 1,5 yer, gelişmekte olan bir yavru için bana göre sorun.

Şahsen başlangıçta tedavi uygulayıp balığı rahatlatmak varken belirti veren durumu kötüleşme olasılığı da bulunurken akışına bırakmam.
Tedavi sonrasında sarımsak gibi besinler kullanarak tekrarlama ihtimalini azaltma yoluna giderim.
Tabi bu benim görüşüm, sizin görüşünüze de saygı duyuyorum.

Yazdığınız gibi başarılı olduğum bir tedavi yöntemi yazayım. Suya ilaç karıştırmayı pek etkili bulmadığımdan ağızdan tedavi şeklini ve ayrıntıları paylaşmaya çalışacağım.
Eksiklerimi tamamlarsanız sevinirim.
Yazdıklarımı 3 ila 6cm arası yavru discuslarımda uyguladım, olumlu sonuçlar aldım. Ayrıca bu yöntem ile fayda sağlayan çok sayıda insan var.

Ağızdan tedavi yöntemi.
Tanktan alınan 250 ml suya 6 flagyl tablet eritilir.
(İlaçlanacak balık sayısına göre su ve ilaç oranı ayarlanmalı. Suyu ve ilacı daha az veya çok v.b.)

Şırıngaya bu sudan çekilir. (Şırıngadaki su biraz beyaz olsun, ne koyu ne çok açık)
Aşağıda ayrıntılı olarak tarif edeceğim şekilde balığa sıkılır.(İki kez) 7-10 gün boyunca bu şekilde devam edilir.

Ben günde 1 kere yapabildim ama vakit bulabilirseniz günde 4-5 kereye kadar tekrar edebilirsiniz.

Bu tedavi yönteminde, ek olarak suyu ilaçlamaya gerek yok.
Tedavi sonrasında özellikle ağızdan şırıngaladağım balıklar bariz farketti. (Canlılık, iştah açılması, dışkı düzelmesi v.s.)

Ağızdan tedavi yönteminde dikkat edilmesi gerekenler.

* Çekiniyorsanız, eliniz ayağınız birbirine dolaşıyorsa, panik biriyseniz hiç denemeyin daha iyi. Elbet ilk kez yaptığınızda biraz acemilik çekersiniz, bu normal. 3. denemeden sonra olayın ne kadar basit olduğunu göreceksiniz.
Eğer çıplak elle bir balığa ilk kez dokunacaksanız bu tedavi için olmasın. Önce suyun içindeyken dokunun.

* Yapılan bir yanlış (İlk zamanlarda kendimde yapıyordum) balık ilacı almadan (Yutmadan) bırakmak. Suyun dışında 1.5-2 dakikaya kadar sorunsuz kalabilirler. (Nemli bir bez üzerinde tutmak, arada ilaçlı suyla ıslatmak, balığı ıslak tutmak şartıyla)
15-20 sn balık debelendi, ağzını açmadı diye ağzının kenarına bir iki isabetsiz sıkıştan sonra geri koymayın, panik yok.

*Bazı balıklar 1 dk'ya kadar tam olarak ağızlarını açmayabilirler, bazıları hemen açarlar. Ağzını açmayan balığın ağız çeperlerine ağzını açması için şırıngayla baskı uygulamayın. Sabırla bekleyin, ağzını açıp kapamaya başlamadan müdahale etmeyin, bir müddet sonra mecburen nefes almak için ağzını açıp kapatmaya başlayacaktır, böylece ilacı daha rahat hedefe sıkabilirsiniz.
Eğer sabırsızlık ederseniz hem hayvanı hem kendinizi strese sokar, zedelersiniz.

* İsabetli bir sıkıştan sonra ilacın bir bölümünün solungaçlarından boşaldığını göreceksiniz, gerekirse tekrarlayın. Maksimum 2,5'luk şırıngayla iki kez.
Bir sıkıştan sonra balığı minumum 15 sn daha dışarda tutun, hemen akvaryuma geri salarsanız ilacı yutmadan kustuğunu görürsünüz.
Elde var = 0 olur.

*** Burası çok önemli, balığın ağzına zaman zaman da vücuduna sıkacağınız ilaçlı su mutlaka akvaryumda ki su ile aynı ısıda olmalı, ilaç karıştırılacak su akvaryumdan alınmalı. Gidip çeşmeden daha sıcak veya soğuk suyla ilaç hazırlarsanız balığı telef edersiniz.

* Çok sayıda balık ilaçlayacaksanız ilaçlı su bir müddet sonra soğumaya başlayacaktır, arada suyun ısısını kontrol edin. Eğer soğumuşsa şurup şişesi v.b. ile akvaryuma bırakıp ısıyı eşitleyebilirsiniz.

* Bir temel yanlışta balık yem yemeye başladıktan sonra iyileşti diyerek tedaviyi kesmek. Bu sağ kalan ama populasyonları azaldığından balığı etkilemeyen parazitlere bağışıklık sağlayabilir. Tekrar çoğalmaya başladıklarında bu sefer tedavi etmeniz çok daha zor olur. Tedavi min 7-10 gün sürmeli.
Başarılı bir tedavi sonrasında sarımsaklı yemlemeyle onu bu hastalığın tekrarından koruyabilirsiniz.

* Şırınganın iğnesini çıkartın. 2,5 luk şırınga veya balık büyükse daha büyük boyda şırınga kullanabilirsiniz.

* Bu noktalara dikkat edildiğinde strese girmesi, hırpalanması söz konusu olmaz. Elbette tedavi sırasında çok mutlu olacağını söyleyemeyiz ama tedaviden iyileşerek çıktığında çok mutlu olacağını söyleyebiliriz.

* Tedavi sonrası ve her daim önlem olarak; Haftada iki gün, bir çay tabağı bits (granül) yeme 6-7 diş sarımsağın suyunu emdirin ve balıkları 1 gün bu yem ile yemleyin. (Sadece sarımsağın suyu! Posası olmasın. Suyunu süzmek için sarımsağı havanda dövdükten sonra ithal temizlik bezlerini yahut tülbent kullanabilirsiniz.)
Çay tabağı dedim ama kendinize göre bir günlük yetecek miktarca hazırlamalı, 6 veya daha fazla öğüne bölmelisiniz. Sakın bir anda tüm hazırladığınız yemi boca etmeyin.

Bits kabul etmeyen balıklarınız için ise yürek+bits (ezilmiş, toz halinde) + sarımsak karışımı uygulayabilirsiniz.

Kolay gelsin.
Alıntıdır;
Dfc. Sayın Ulvi beyin iç parazitke ilgili yazısıdır. Faydalı olabilir.
Silikon sökücü! Camları söküp tekrar monte etmek!
Ali bey tiner kullana bilirsiniz silikonu yumşatıyor ve falçatayla ayırmak çok daha kolay oluyor. 130x60x60 tankta başarılı oldum.
Discus Tür
Banada Discusunuz Red Turkuaz gibi geldi . Balığın kondisyonu düşük ve iç parazit + mukozada oldukça zayıf gibi yani durumu pek iç açıcı değil.
 
Bitkili tankta tedavide oldukça güç , aktara bileceğiniz bir karantina tankınız varsa ve balık karantinayı kaldıracak gibiyse ayırıp tedaviye başlamanız kanatimce faydalı olucaktır.
B.z.Moba'larım.Video Syf 3'te
Arkadaşlar yorumlarınız için teşekkür ederim. Hikmet bey değindiğiniz gibi dişi sayısını arttırmam gerekiyor , küçük dişi oldukça hırpalanmakta fakat biraz daha dayanması gerekmekte.
 
Videodaki yumurtaları kaybettim kısmet olursa bir dahaki yumurta almada yavruları görmeye çalışıcam.
 
Saygılar.
BUDA BENİM L46 VATOZ AKVARYUMUM
Sebahattin bey L 46 larınız hayırlı olsun , çok güzel bir türü besliyorsunuz . Maşallah Allah nazardan saklasın.
frontosa yumurtaları
Ergun bey , yaklaşımın doğru olduğuna katılmıyorum. Balığın yumurtaları yutmasına yada kusmasının sebeplerini öncelikle araştırmak gerekiyor. 3 günden fazla balık yumurtları tutmuyorsa ;
 
- Tank hacmi nedir ?
- Koloni kaç bireyden oluşuyor ve dişi erkek oranı nedir ?
- Yeterli saklanma alanları mevcut mu ?
- Su parametreleri ve ısı nedir ?
 
Bunların hepsinin uygun olduğunu düşündüğümüzü var sayarsak erkek yumurtları dölleyemediğinden dişi yumurtları kusar yada yiye bilir.
 
Yumurta tutmayla ilgili dişi yumurta aldıktan sonra tankta en fazla 5 gün süreyle yemleme yapılmıyarak dişinin ağzında yumurta olduğunu anlaması sağlanabilir. Bu sürede aydınlatmaların kapatılmasıda faydalı olucaktır.Yada erkekler ve dominant dişiler tanktan alınarak yumurta alan dişi yada dişiler tankta birakılabilir.
 
Frontosalar her nekadar toleresi üst düzeyde balıklar olsada şahsi fikrim ve gözlemim yumurtaların hassas olduğu konusunda , bundan sonra benim uygulayacağım ve tavsiye ettiğim yöntem yumurta almış dişi stresten uzak tutup 12. yada 15. güne kadar kusturmamaya özen göstermek.
 
 
 
frontosa yumurtaları
Frontosaların türü nedir bilmesemde yumurtları tutmayı zamanla öğrene bilirler. Farklı kombinasyonlarda denene bilir yumurta tutmasını öğrenmesi için tankta 3 ila 5 gün yemleme yapmamak , erkekleri ayırmak vs. gibi ağızda yumurtayı uzun süre tutması yavru sayısını düşürsede , kaliteyi arttıracaktır. Olayların gidişatına göre elimden gelirse yardımcı olmaya çalışırım. Kolay gelsin.
frontosa yumurtaları
Ergün bey moralinizi bozmak istemem fakat 4. gün kuyruk ve gözleri görmek için oldukça erken bunun oluşması için su paremetreleri ve ısınında doğru orantılı etkisi olsada ortalama 10.-12. gunden sonra kuyruk ve gözlerin oluşucağını düşünüyorum.
 
Aynı şeyleri ben moba yumurtalarında gözlemledim her ne kadar erken müdahale etmeye çalışsamda 8. günde tüm yumurtaları kaybetmiştim.
 
Fotoğraf ekleme şansınız varsa yorumlarımız daha isabetli olabilir.
FoRrap2009-01-12 11:06:43
Elma salyangozu ve mbunalar buluştu:((
Sanırım balıkların karakterleriyle alakalı bir olay Tebessüm bende demasoni,polit ve flavus olan tankıma fındık büyüklüğündeyken atmış olduğum 2 elma salyangozum hiç bir sorun yaşamadan büyüdüler , iri ceviz gibiler ve yumurtluyorlar. Mbunaları elden çıkarttım şuan Mobalarlada sorunsuz yaşıyorlar. Akın arkadaşım akvaryumu kirleticeklerini yazmış fakat bu olay biraz tersine işliyor. Çürümüş bitkileri ve yem artıklarını tüketerek tank içinde temizliğe faydaları oldukça fazla olmakta.
frontosa yumurtaları

Frontosaların kuluçka süresi ortalama 28 gündür. Kuluçkalıkta yumurtalar ne uçuşucak nede kuluçkalıkta tabanda sabit kalmıcak şekilde hava verilerek dönmelerini sağlamanız gerekiyor. Yumurtaları gözlemleyin mantarlaşan yumurtalar beyazlaşıcak ve zamanla dağılacaktır. Fakat mantarlaşmanın diğer yumurtalara sıçramaması için mantarlaşan yumurtaları kuluçkalıktan toplayın. Akvaryumun hacmine uygun metilen mavisi tankınıza damlatıp ısıyıda sabit tutmaya çalışın.

Umarım sorunsuz yavrulara kavuşursunuz.
 
Saygılar.
 

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.