ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
derartikel
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
16
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
09 Kasım 2020 23:32
Son Ziyaret:
27 Ocak 2024 12:48
Toplam Mesaj:
31 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
batur arış
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

iktisat der ki bir mala değerinden fazlasını verirsen kazıklanırsın, bu malın konuşabiliyor olması sonucu değiştirmez.

SON 10 MESAJI

Reverse Osmoz Cihazı Olmadan Su Yumuşatmak
[QUOTE=bjkalley][B]Önemli uyarıyı en tepeye yazayım, bu ürünü ne olduğunu bilmeden asla doğrudan balık olan akvaryumunuzda kullanmayın. Suyu 0 mikrosiemense getirip, iyondan arındırıp balıkları osmoz şokundan öldürebilirsiniz.
[/B]
Güney Amerika ve Batı Afrika türlerine bakmak, özellikle de üretmek için reverse osmos kullanıyorum.Edinmesi de eve taktırılması da psikolojik eşik. İlk osmozumu yalvarıp yakararak ortaokul 2'de karne hediyesi olarak aldırmıştım, yumuşak su türleri bakanlar için r/o almayı akvaryum severlikten hobiciliğe geçiş aşaması olarak görürüm. İyi araştırılıp alınırsa fiyatı hobideki pek çok ürüne oranla pahalı değil, çoğu dış filtreye daha fazla ücret ödersiniz ancak dediğim gibi psikolojik bir eşik, zira ro'yu evdeki tesisata ekletmek için eliniz bu işlere yatkın değilse tesisatçı çağırmak lazım. Aileye bu durumu anlatıp kabullendirmek duruma göre zor olabiliyor. Daha fazla uzatmayayım suyu bu türler için uygun hale getirmek için başka bir yol mümkün. [B]Mix-bed reçine[/B]

Reçinelerin akvaryumlara ve balıklara zararı yok zira zaten bazı reverse osmosların temiz su çıkışında kullanılıyor. Osmozlar oransal çalışır. Sizin osmozunuz A şehrinde 400 mikrosiemens su girişini 40'a düşürüyorsa, taşınıp musluk suyu daha yumuşak bir yere giderseniz oradaki 200'ü 20'ye düşürür. 0 microsiemens su, yani tam saf su alamazsınız. Zaten tatlı suda almayı da istememelisiniz bu suda balıklar çok büyük problem yaşarlar, muhtemelen ölürler ancak deniz akvaryumu kuranlar tuz eklemeden önce yosun problemi yaşamamak için suyu tam saflaştırmak isterler o yüzden reverse osmos çıkışına mix-bed reçine koyarlar, böylece normalde 20-30 microsiemens çıkacak su 0'a yakın bir seviyede çıkar.

pH'ı düşürmek veya arttırmak kolaydır, suya hidrojen veya hidroksil iyonu içeren şeyler dökerseniz kolayca dengeyi değiştirip istediğiniz değeri elde edersiniz ancak sertliği ve iletkenliği düşürmek zordur çünkü suda serbest yüzen şeyleri absorbe edip suda serbest dolaşmaktan men etmeniz gerekir. Reçine bu işi yapar.
Reçine nasıl çalışır?
Reçine iyon değişimi yapar, biz anyon ya da katyon değil, mix-bed yani karışık reçine alıyoruz. Denizciler osmoz çıkışında güvenle kullanıyor diye Purolite MB-400 kullandım, başka ürünler de başarılı olabilir.
Mixbed reçine;
Sudan kalsiyumu, magnezyum gibi pozitif iyonları alır hidrojen iyonu verir.
Klor, nitrat, fosfat, sülfat, florür gibi anyonları alır ve OH iyonu verir.
Daha sonra bu OH- ve H+ lar birleşip H2O yani su olur, eğer katyon çoksa değişim sonu H fazla kalır su asidik, anyon çoksa bazik olur ancak suyun kH'ı düşük olacağından bu denge çok kolay değişir, pH oynak olur dikkat edin.
Reçine değişim yaptığı için bir süre sonra kapasitesi dolar. Suyu yumuşatma amacıyla konulan torf da aslında benzer işi yapar. Katyon reçinesidir. Ekstra olarak suyu kahverengi yapar, tannik asit salgılar. Bir süre sonra değiştirmek ya da reşarj etmek gerekir.

Bu reçineyi alıp doğrudan musluk suyunda denemek istedim. Tatlı suda daha önce de deneyen olmuştur sonuçta roket bilimi değil. Aşamaları fotoğraflayarak ve video çekerek sonuçları paylaşıyorum ki faydası olsun.

İstanbul sarıyer tarafında çeşmeden gelen su şuan 384 microsiemens

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/1/040420181926181.jpg[/IMG]

Bu reçinemiz:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/1/040420181926201.jpg[/IMG]

Reçineyi suya atınca ani bir 0'a düşüş bekliyordum. Zira düşük iletkenlikli osmoz suyu bir su artıma ünitesinden tek geçişte 0'lanıyordu ancak öyle olmadı, 30 saniye kadar karıştırdıktan sonra hafif düşüş gözlemledim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/1/040420181926261.jpg[/IMG]

Neredeyse 20 dakika karıştırdım:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/1/040420181926291.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/1/040420181926331.jpg[/IMG]
ve sonunda:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/1/040420181924511.jpg[/IMG]

3 microsiemens'e kadar düşürdüm. Kolum yoruldu 0'ı zorlamadım. Malzeme fotoğrafta görebildiğiniz gibi purigen boyutunda, kadın çorabı gibi özel torba gerektiren bir malzeme. 10 ml'den az bir miktarı ile yarım litre suyu iyondan arındırdık. Sonra suyu boşalttım ve tekrar su ekleyerek düşürmeye devam etmediğini kontrol ettim ve bingo. Kolum yorulduğu için mutfak mikseri kullandım. Burada amaç çalıştığını göstermek o yüzden normalde kullanacağım bir yöntemle yapmadım. Normalde kadın çorabına veya bu şekilde bir filtre torbaya koyup akıntı veren bir motorun önünde suyu saflaştırmaya bırakırım. Bu şekilde yapınca düşüşü görmek güzel oldu.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=-3OqDYDD65k[/VID]

Reçinenin R/O'ya göre avantajları neler?
Atık su yok, tesisat işlerine girmeye gerek yok, filtre medyası gibi malzeme alıp işe girişebilirsiniz. Az bir suyu yumuşatmak için 30 lira civarına işi çözebilirsiniz. 300-400 lira verip cihaz almaya gerek yok.

Reçinenin R/O'ya göre dezavantajları neler?
- R/O bir membran ve buradan kalisyum iyonlarının çok ciddi bir kısmı geçemiyor, kalsiyumun 4000 katı boyuttaki tek hücreli bakteriler ve daha gelişmiş parazitler ve yumurtaları hayli hayli geçemiyor ancak reçinede bu özellik yok.
- Reçinenin ilk alış ücreti RO'ya göre ucuz olsa da, uzun vadede çok daha pahalıya gelir. 1 litre reçine ile 200-300 litre su saflaştırırsınız ancak bir RO membran ile 2 yıl boyunca onbinlerce litre yumuşak su elde edersiniz.
- R/O iyon değiştirici değil, bir membran. Suyunuzdaki yabancı maddelerin boyutuna göre çoğunu tutar, reçine ise iyon değiştirici, iyon olmayan maddeleri tutamaz. Maden suyunun yanına bakın anyonlar ve katyonları görecekseniz reçine bu maddeleri çeker ancak örneğin kesme şeker attınız, R/O bunu sudan alır, reçine alamaz. Su yumuşatmak için ayrı bir tank edinmeniz veya şelale filtre gibi bir şey içinde kısa aralıklarla iletkenlik ölçerek kullanıp sonrasında dökmeniz gerekir. Osmoz gibi cihazı açık unutup su bastırma riski yok ama akvaryumda unutup suyu 0lama ve balıkları osmotik şoka sokma riski var.

Kullanımı:
1. Yol:
Riskli yol olan akvaryum içinde şelale filtrede veya filtre çıkışında ince gözenekli bir torba içinde kullanmak. Bu şekilde kullanırsanız iletkenliği sık sık kontrol etmeniz gerekiyor, hedeflediğiniz iletkenliğe ulaşınca çıkartmanız gerekir. Bu hedef türün doğasına göre değişiklik gösterir.
2. Yol:
Güvenli yol. Boş bir tankta suyu bir motor önündeki reçine dolu ince gözenekli torba üzerinden devirdaim ettirip suyu yumuşatabilirsiniz. Böylece 0 ms'e inen su ile akvaryum suyunun iletkenliğini düşürmek için uygun oranda karıştırıp uygun suyu elde edersiniz. Ya da zaten düşük iletkenli akvaryumunuzun suyunu değiştirmek istiyorsanız, boş su tankında iletkenlik 0'a inince reçineyi çıkartıp iletkenlik akvaryum suyunun iletkenliğine gelene kadar tanka biraz da musluk suyu ekleyip su değişimi yapabilirsiniz.

Kullanılan resinler ne olacak?
Ya atıp tekrar alacağız ya da reşarj edeceğiz.
Reşarjı tecrübe etmedim, nasıl yapıldığı fotoğraflarla burada anlatılıyor, denenebilir.
[URL]http://reefkeeping.com/issues/2008-09/nftt/index.php[/URL]

Peki 1 litre reçine ile ne kadar su elde edebiliriz?
Bilmiyorum. 10 ml'den az bir su ile 1 litreyi saflaştırdım daha da saflaştırabilirim ama nereye kadar bilmiyorum denersem yazarım ya da birisi uğraşıp denerse paylaşırım. Diyelim ki 10 ml 1 litreyi saflaştırsın.

Kullandığımın ilgili datasını bulamadım ama muadili olan ResinTech MBD-10'un 1 litrelik ürün, eğer doğru anladıysam 250 microsiemens'lik suyu 220 litre kadar arıtmaya yetiyormuş. Suyumuz 250'nin üzerinde ama biz de tam 0 microsiemens istiyoruz o yüzden 1 litre ile yaklaşık 220 litre musluk suyunu yumuşak su yapabiliriz.
[URL]https://resintech.com/rks_images//upload/TDS-Capacity%20Estimations.pdf[/URL]
1 litrelik ürünü kargo dahil 40 tl'ye aldım şimdi baktım 60 lira olmuş. http://www.ncssuaritma.com.tr/index.php?route=product/product&product_id=211 burada 34 tl'ye var, almadan iyice araştırın. Suyu saflaştırmanın litresi yaklaşık 20 kuruşa geliyor, eczaneden saf su almaktan çok daha mantıklı, büyük akvaryumunuz varsa osmoz'dan şaşmamak lazım ancak ufak akvaryumlar için veya 300 400 liralık osmos yatırımına ve kurulumuna geçmeden su yumuşatma aradığım şey mi diye test etmek için mix med reçineler iyi bir çözüm olabilir.


[/QUOTE]

Hocam selamlar, reçine fikri aklıma yattı bir kaç sorum var.

Suda bulanma yapıyor mu ?

Ms düşürmek harici suya etkisi var mı ?
Fluval 407 Yorumlarınız
[QUOTE=kuman]Öğrenirseniz bana da yazar mısınız? bende kendi hödüklüğümden temizlerken 307nin kafasında birşeyi kırdım. 306 ile aynı mı acaba?

İnternette gezindim biraz musluk başını mesela ayrı satıyorlar. bilginiz olsun.[/QUOTE]

Kayapette stoğa girdi ben oradan temin ettim.
Kan Kurdu Öldürüyor
Maalesef geçtiğimiz aylarda aynı sorunu bende yaşadım. Petshoptan 1 paket dondurulmuş kan kurdu aldım, bitirene kadar hiç bir sorun yaşamadım. ikinci paketi aldığımda artık ne sorun varsa balıklarımda iç parazit oluştu ve kayıplar yaşadım. Kan kurdu kullanımını kestim. Ondan sonra sorun düzeldi.
Akvaryum Dış Filtre Önerisi
500 lt de fluval 407 kullanıyorum çok memnunum suyun temizliği, debisi ve sessizliği inanılmaz. 107,207,307 veya 6 lı serilerine bakabilirsiniz.
Yeni Aldığım Akvaryum Tür Dizayn Önerinizi Alırım
[QUOTE=inanc91] naylonla falan kaplasak belki sorun yaratmaz[/QUOTE]

Açıkçası naylonla kapat yem verirken aç insan uğraşmak istemiyor bakalım kapağı yaptırdıktan sonra yine sonucu paylaşıcam.
Yeni Aldığım Akvaryum Tür Dizayn Önerinizi Alırım
Kapağın açılan yanı şiştiği için mecbur söküp attım. Daha kısasını yaptırarak buhar tahliyesi yapmayı düşünüyorum.
Apistogramma Kakadu Hareketsizlik
İlacı temin edebildiniz mi , son durum nedir ?
Buhar Camına Rağmen Buhar Sorunu
Taç kapağın ön panelini sökerek sorunu çözdüm, kapakların kapalı olması durumunda ister istemez buhar camını geçen nemin tahliye olamaması nedeni ile maalesef kapak deforme oldu. Tam kapalı model yerine buharı atabileceği yeni daha ufak ön kapak yaptırıcam.
600 Lt Tank İç Filtre Tavsiye
Fluval U4 öneririm bende kullanıyorum dış filtreye destek olması için.
Yeni Aldığım Akvaryum Tür Dizayn Önerinizi Alırım
2 ay önce bende benzer bir tank aldım, üst kapağa dikkat edin full kapalı ise buhar camı olsa dahi şişme yapıyor.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.