ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
yusufsarac5033
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
6
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
09 Haziran 2017 18:15
Son Ziyaret:
11 Mart 2019 17:03
Toplam Mesaj:
18 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
yusuf saraç
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

yusuf saraç

SON 10 MESAJI

72w Power Led (fotoroman Tadıyla) Güncellendi!!
Hocam akvaryumun camına yukarıya yapıştırdığınız vantuzlu ufak fanus gibi bir şey var. İçinde bitki var. Bunlardan arıyorum ne olarak geçiyor bunlar. Nereden temin edebilirim ?
Co2'nin Suda Daha İyi Dağılması İçin Mantıklı Mı?
Yaklaşık 2 senedir akvaryuma mayalı sistem ile co2 veren ve aşağı yukarı her türlü co2 çözme yöntemlerini deneyen birisi olarak tecrübemi yazmak istiyorum. Denediğim yöntemler

- Sigara izmariti,
- Difüzör (seramik, seramik olmayan, mayalı sisteme uygun denilen, değişik şekillerde bir sürü difüzör),
- İç filtreye co2 çıkışını vererek
- hava taşı,
- Reaktör. Ista max mix bunu akvaryum içinde iç filtre ile ve dış filtre ile denedim. Tom barr'ın sitesinde tarif edilen geliştirilmiş versiyona çevirerek tıkanmasını önleyerek denedim. Merak edenler bu sayfadaki yorumlarımı takip edebilirler. https://barrreport.com/threads/dual-venturi-diy-external-co2-reactor.3413/page-11

Arkadaşlar aslında bildiğiniz gibi temelde tüm yapmanız gereken Co2 damlasını mümkün olduğunca küçük parçalara ayırmak ve bu parçalar akvaryumu terk edene kadar üzerlerinden mümkün olduğunca fazla su geçirmek.

Tüm bu uğraşlardan sonra en verim aldığım ve şu an kullandığım yöntemi şu şekilde açıklayabilirim. "[B]İç filtreye co2 çıkışını vererek[/B]" Bu en basit görünen yöntem aslında en etkili olanı fakat verim alabilmek için bunu biraz akıllı kullanmak gerekiyor. Ben bulabildiğim en ufak iç filtreyi bulup içindeki süngerleri filan çıkarttım. Pervaneye en yakın olan kısmından co2 çıkış hortumunu soktum. Buraya kadar olan kısım zaten standart. Püf nokta ise bu filtreyi konumlandırmak ve suyu üflediği yönü ayarlamak.

Filtreyi akvaryumun üstüne çok yakın bir yere koydum ve su çıkışını da yukarı ya da yüzeye paralel olacak şekilde değil de zemine doğru çevirdim. En büyük farkı da bu yarattı. Tabi dik zemine doğru değil de akvaryum tabanına ortalama 45 derecelik çapraz bir şekilde tuttum. Akvaryumun arka kısmına zemini çok dalgalandırmayacak şekilde ayarladım. Bu şekilde pervane ile parçalanan co2 direk yukarı çıkıp suyu terketmek yerine akvaryum zeminine ve ileriye doğru kavisli yol alıyor ve su içinde çok daha fazla kalıyor. Ayrıca siz iç filtre ile bu co2 ye su üflediğiniz için co2 baloncuklarının üzerinden sürekli su geçirmiş oluyorsunuz.

Bu co2 çözmede gerçekten çok etkili oluyor. Okadar etkili oluyorki maya ve şekeri yenilediğimde co2 indikatörü sarıya dönmesin diye ilk birkaç gün akşamları çıkartmak zorunda kalıyorum. Hatta bazen gündüzleri de çıkartıyorum.

Mayalı sistemlerde çok önemli olan diğer bir faktör ise [B]Basınç[/B] Arkadaşlar iç filtre yöntemi hariç yukarda saydığım yöntemlerin hepsinde (reaktör dahil) co2 nin parçalanması için basınç gerekiyor. Bu basınç arttıkça ya da artmasa da belirli bir seviyenin üstünde sabit kaldıkça maya bakterilerin ömrünü kısaltıyor. İç filtreyi bu şekilde kullandığımızda zaten co2 nin parçalanması için basınç gerekmiyor. Ve iç filtreyi yüzeye yakın konumlandırdığımız için suyun basıncını bile en aza indirmiş oluyoruz. Ben bu şekilde kullanmaya başladıktan sonra co2 nin yetme süresinde de artış gözlemledim. Belki yetme süresi çok fazla uzamadı ama co2 damlalarının çıkma hızında öndecen hep ilk haftadan sonra düşüş oluyordu (bakteriler alkole ve basınca dayanamayıp azaldıkları için) ama bu şekilde şeker bitene kadar damla çıkış hızı genelde aynı seviyede oluyor.

Basıncın sabit kalması ve su basıncından etkilenmemek için co2 hortumu akvaryuma girmeden önce mutlaka tek taraflı bir çek-valf takmanızı şiddetle öneririm :)
Co2'nin Suda Daha İyi Dağılması İçin Mantıklı Mı?
Sadece sizin yöntemlerinizi kıyaslayıp farklı bir metod tavsiye etmeden cevap verecek olursam:) Bardaklı şekil bardaksız haline göre muhakkak daha iyi performans verecektir. Bardağın altına doğru da hafif bir su hareketlenmesi sağlayabilirseniz daha da iyi olur.
72w Power Led (fotoroman Tadıyla) Güncellendi!!
Montecarlo'lar ne durumda hocam ? :)
D501 Co2 Kiti Deneyimlerim
Hocam burada sistemi kapatmaktan kastınız vanayı kapatmak mı yoksa limon tuzu hortumunu su üzerine çıkartıp bir süre sonra co2 üretiminin durması mı ? Ben bu sistemi bir kaç sefer kurdum ve 200 gr limon tuzu, 200 gr karbonat ile 5 gün üzerine çıkamadım. Yani sizin 25 - 30 gün yettirebilmenizde püf nokta sürekli limon tuzu hortumunu su seviyesinin biraz altına çekmeniz mi oluyor o kısmı tam anlayamadım. Bir de sürekli basınç göstergesini kontrol edip her sabah ya da akşam kontrol etmekten sıkıldım.

Buna çözüm olarak şöyle bişey aklıma gelmişti ama hiç denemedim. Sizin görüşünüz nasıl olur bu konuda. Eğer akşamları sistemi kapatmaktan kasıt gaz ince ayar vanasını kapatmaksa bunun için basit bir Solenoid valve kullansak aşağıdaki linkteki gibi mesela ve timer'a bağlasak akşamları otomatik kapansa sabah da açılsa acaba verim alabilir miyiz ?

https://www.banggood.com/tr/DIY-CO2-Generator-Dedicated-Low-temperature-Electromagnetic-Valve-p-928256.html?gmcCountry=TR¤cy=TRY&createTmp=1&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_elc&utm_content=2zou&utm_campaign=pla-all2-tr-en-pc&gclid=EAIaIQobChMIv4HC56Sk3gIVCJ3tCh2uVAZlEAYYASABEgJhz_D_BwE&cur_warehouse=CN
D501 Co2 Kiti Deneyimlerim
Spongebob55 üstad sizin sistem kaç gün gidiyor ?
72w Power Led (fotoroman Tadıyla) Güncellendi!!
[QUOTE=Dark65]

Zaten bu sistemin avantajı burada, atıyorum full spekturum + 10000K da başarısız oldunuz. Spekturumları söker ve deep red, royal blue gibi ledleri direkt lehimleyebiliyorsunuz.

[/QUOTE]

Aynen katılıyorum. Sökmek için o yanlardaki lehimleri tekrar eritmek mi gerekiyor nasıl oluyor. Soru çok çok basit farkındayım ama bu işleri bilmediğimden ve merakımdan soruyorum kusura bakmayın [:)]
72w Power Led (fotoroman Tadıyla) Güncellendi!!
Konu gerçekten çok güzel elinize sağlık. Ben 10.000k cool white ile ilgili bir soru sormak istiyorum bilen arkadaşlara.

https://tr.aliexpress.com/item/Chanzon-LED-Bulb-1W-3W-5W-10W-20W-30W-50W-100W-High-Power-Epistar-Chips-COB/32811656870.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.259.4bd43c008gfhki

sizin satın aldığınız buradaki linkte 6000k pure white seçeneği de mevcut. Sanırım 6000 - 6500 k beyaz daha iyi sonuç veriyor diye duymuştum yabancı forumlarda. Siz neden 10000k tercih ettiniz ? cool white daha mı iyi sonuç veriyor. Bu konuda araştırma yaptınız mı ?

Benim bir sorum daha olacak. Bu ledleri lehimledikten sonra çıkartıp değiştirmek mümkün mü ? yani diyelim sonradan bir power ledi, cool white ile değiştirmek istersek kolaylıkla yapılabilir mi. Hatta farklı bir led ile değiştirilebilir mi örneğim 3 wattlık başka bir led ile ?

Bir sorum daha olucaktı. Bu ledleri lehimledikten sonra çıkartıp değiştirebilme imkanımız var mı. Örneğin bir full spectrum ledin yerine sonradan cool white takmak istesek mümkün olur mu ?
Led Armatür Tavsiyesi
Splendor, Sağolasın hocam. Türkiyede hiç arama mı diyorsun yani:)
Led Armatür Tavsiyesi
Arkadaşlar ben istanbulda bitkili akvaryum için led armatür almak istiyorum. (Power led ya da bitkili için uygun normal led) Fakat bir türlü bulamıyorum. Ya garip bir şek,lde çok pahalı 500 - 600 tl, ya da çok basit ürünler. Uygun bir satıcı (kişi ya da dükkan olarak) yönlendirebilir misiniz.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.