Hobi Bahçesini Havuz Bahçesine Çevirmek


valarmorghulis12Çevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 293
valarmorghulis12Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2024 17:52
[QUOTE=MasterChiefHakan]
Onlara da sıkılıncaya kadar yorum yazıyoruz, sıkıldıktan sonra görmezden geliyoruz.
Havuz ile ilgili forumda çok sayıda konu açıldı, bir tanesinde kullanılan kaplamanın önünden bahsedilmişti. İlla ki önceki konular fikir ve/veya bilgi verecektir. Konuyu açan üyemiz, havuz yaptırmaya karar veren ilk insan olmadığına göre, daha önce o yoldan geçenlerin tecrübelerinden faydalanabileceğini düşünmek oldukça doğal olmakla birlikte yanıtımı anlaşılmaz bulmak kanaatimce hayatın olağan akışına aykırı bir durum. Kaldı ki konuyla ilgili en ufak katkım olabilecek bir bilgim olsa yanıtımda belirtirdim.[/QUOTE]

Konu açan üyemiz , yabancı forumda bir konu okuduğunu aklına takıldığını soracak kadar araştırma yapmış , bu forumda da 300e yakın mesajı olduğuna göre önceki konuları araştırmıştır herhalde. Kimse yeteri kadar araştırma yapmadan böyle bir işleme kalkmaz diye tahmin ediyorum. Nasıl ki siz Melanotaenia Boesemani beslemeye karar veren ilk insan olmamanıza rağmen , yazılmış bilgilere ek olarak gerçekten balığı besleyenlerin fikirlerini almak istediyseniz , arkadaş da aynı sebeple bu konuyu açmıştır.

Birinin sizin yanıtınızı anlaşılmaz bulmasını hayatın akışına aykırı bulmak ne kadar hayatın olağan akışına uyuyorsa , benim bu yanıtı anlaşılmaz bulmam da o kadar uyuyor [:)]

[QUOTE=GhostKoi]

@valarmorghulis12 kardeşim, sapla samanı karıştırmamak lazım. Kıyasladığınız konular ucu kapalı, 2-3 cümleyle yanıtlanabilecek mevzular. Bu kişinin sorularına ise 10 sayfa yazmak lazım, hatta kaynak kitap göstermek lazım. Açık uçlu konular. Forumda arasa en az 10 tane doyurucu başlık bulur. Benim açtığım ya da yazdığım sadece 7-8 konu var mesela. Bunları tekrar tekrar anlatmaya kimsenin mecali olmaz. Önce burdan ya da başka bir yerden araştırsın arkadaş. Çözümsüz kaldığı noktaları tekrar sorsun.

Bir de yılların deneyimi 2 satırda aktarılamaz. Emeğe haksızlık olur. Araştırsın, denesin, yaşasın ve görsün.

Görüldüğü kadarıyla bu bir hobi projesi değil. Buradan küçük ölçekli bir ticari üretim çiftliği çıkar. Bu da tamamıyla alanımız dışı olur.[/QUOTE]

Abi aslında sapla saman değil bence. Dediğin gibi önceki konularda vardır yoktur bilmiyorum ama forumda hala sunsun603 konuşulurken (yanlış hatırlamıyorsam tek bir konuda 500entry vardı) , böyle bir konuda fikir alışverişi yapılabilmeli. Forumda en az 1000 tane bitkili lepistes akvaryumu vardır , bu bakış açısıyla forumda açılacak ilk bitkili lepistes akvaryumu konusuna da benzer şeyler yazılmalı.
Benim ne havuzda ne japon türlerinde herhangi bir tecrübem olmadığı için aktarım yapamıyorum. Bilgisi-tecrübesi olan isterse vakit ayırır yazar isterse okur yazmadan geçer o kişiye kalmış. Arkadaş gitmiş bahçesini çekmiş , plan yapmış , satırlarca yazı yazmış gelen ilk yorum önceki konulara bak.
İşin ticari boyutu beni ilgilendirmez ama benim bildiğim kadarıyla forumlar "karşılıksız" deneyim aktarımı için var.

Beğenenler: [T]178138,Obsesif Akvarist[/T][T]210274,Mami1907[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178138,Obsesif Akvarist[/T]
+1: [T]178138,Obsesif Akvarist[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5053
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2024 18:45
[QUOTE=Obsesif Akvarist]

Bunun alınganlıkla bir ilgisi yok ayrıca sorduğum soruları bilmiyorsanız bilmiyorum diyebilirsiniz foruma bak demek ukalalık olur çünkü yıllardır bu forumun üyesiyim ve bu konuda okumadığım konu ve makale kalmadı ama siz sadece laf olsun diye yazdığınız için bu şekilde yaklaşıyorsunuz. Neyse uzatmanın manası yok soruların muhatabı artık siz değilsiniz o yüzden bir cevap vermenize de gerek yok iyi hobiler dilerim size[/QUOTE]

@Obsesif Akvarist Şu ana kadar 2 sayfalık yazışmada sorularınıza diğer kişilerden gelen herhangi bir somut cevap yok. Dolayısıyla herhangi bir cevap almış da değilsiniz. Tartışma içerikten değil usulden devam ediyor. Fakat ben daha önce defalarca bu ve benzeri sorulara cevap verdiğim gibi açılmış konulara da defalarca yazdım. Demek ki yıllar boyunca bunu görememişsiniz. Buraya bir konu açtığınızda muhatabı herkestir. Keyfinize göre kimseyi dışlayamazsınız.

Bilgiye ulaşmanın basit yolları vardır. Anlaşılan siz bundan bihabersiniz. İstesem şimdi size peş peşe 10 tane link sıralar, 3 sayfa da yazı yazarım. Fakat hem bu bir tekrar olur, hem de buna değeceğinize dair bir emare göremiyorum. Zaten arama motorundan ya da profilimden hala ulaşmadıysanız bu bilgilere kolayca ulaşırsınız. Bunlar herkesin kullanımına açık. Birşey gizlemiyoruz yani. Usandık sadece anlatmaktan.

@valarmorghulis12 kardeşim, sana cevap vermiyeceğim çünkü konu çok dağılacak. Sen de haklısın ben de.

Beğenenler: [T]231847,MasterChiefHakan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]224123,valarmorghulis12[/T][T]178138,Obsesif Akvarist[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5053
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2024 21:37
[QUOTE=Obsesif Akvarist][B]Merhaba Arkadaşlar 500m2 bir hobi bahçem var. Yıllardır evde devam ettirdiğim hobimi bahçede devam etmek istiyorum. Fakat yaptığım şeyler artık geri dönülmez şeyler olacak. O yüzden fikir ve önerilerinize ihtiyacım var.
[B]Havuzlar konusunda kazıp membranlı mı yapayım yoksa hazır fiberglass havuzlardan mı kullanayım diye düşünüyordum.
Kazdirdigimda baliklara tam olarak müdahale edemeyeceğimi düşünüyorum ve içine yazdığım naylon membran neyse artık uzun ömürlü olacağını düşünmüyorum.
Fiberglass havuzlarda da yine 3 yıllık bir garanti var sonrası için yine muamma ben ömürlük birsey istediğim için kalıp çaktırarak dökme beton havuzlar yaptırmak istiyorum. [/B]
Öncelikle amacım ısıtıcı kullanmadan canlıları yaz kış rahat ettirebilmek. Bulunduğum bölge yılda sadece 1 hafta eksi dereceleri ya görür ya görmez ama ben forumlardan takip edebildigim kadarıyla su derinliği sayesinde balıkların sıcağı ve soğuğu daha iyi tolere edebildiklerini okudum. O yüzden 400x200x100h ölçülerinde yaptırmayı düşünüyorum. Bu ölçüleri tercih etmemin sebebi boylanmaları için farklı bir havuz kullanmak istememem çünkü havuz ne kadar büyürse müdahale ve hakimiyet okadar azalıyor maalesef. Yabancı bir forumda Japon balıklarının 60cm den daha derine basınçtan dolayı verimli kullanamadıklarını fazla o derinliğe inmediklerini okumuştum. Bu benim kafamı çok karıştırdı ama kış soğukları aklıma geldikçe 100cm de karar kıldım. Havuzların her tarafında da 1 metrelik hareket alanları bıraktım.[/B]
[K]Sera konusunca yanılıyorsam yada farklı bir fikir ilaç olabilir [:?][/K]
Diğer konu havuzlara fayans kaplama yapmak. Biliyorum çoğu kişi neden bukadar abartıyorsun diyecektir. Kardeşim ne gerek var bu ekonomik buhran döneminde diyebilir.[:cik:] Ben sadece psikoloğa vermektense havuz sahibi olurum kafasındayım [:)))]
Şimdi fayans bildiğim kadarıyla yosun tutmuyor. Havuz hep temiz kalacak ama hem maliyet artacak hemde yosunlar havuzdaki nitratı ememeyecek al sana bir ikilem daha. Ben niye bukadar karasız bir insanım
[:?]
Havuzların her biri için kafa motoruyla yapacağım bir tepe filtre ve büyük pipo filtreyle bol havalandırma olacak.
Yine kontrolsüz bir yumurtlama olmaması için haremlik selamlık beslemeyi düşünüyorum yumurta dökme yinede olur mu ?
Neyse biraz fazla uzattım sanırım Kusura bakmayın Şubat ayinda inşaata başlıyorum ozamana kadar mükemmel sisteme fikri yardımlarınızla ulaşacağımı düşünüyorum.
[/B][/QUOTE]

Herşeyi bir yana bırakıp projeniz özelinde daha yapıcı konuşmak istiyorum.

Öncelikle temiz kullanılabilir kuyu, sondaj, akarsu kaynağınız var mı? 50 ton suyu doldurup sonrasında haftalık minimum 5-8 ton su tazeleyeceksiniz. Bu, şebekeden olmaz.

500 m2ye 80-100m2 kullanım alanı gayet makul. Fakat niçin 6 tane küçük havuz? Bu hem her biri için ayrı maliyet demek hem de göze asla hoş görünmeyecektir. Mesela 15x9 düzensiz şekilli ekosistemli bir gölet çok daha estetik olacaktır. Burada bitkiler, böcekler, kurbağalar hatta davetsiz misafirler olarak yılanlar olacaktır. Kenarları 25 cm yükseltmek kedi gibi karasal yırtıcılara karşı yeterlidir. Diğer amaçlar için ikinci bir küçük havuz da yapabilirsiniz. Yaz kış hava şartlarına karşı en az 1 m derinlik gerekir. 1-1.5 arası iyidir.

Yavruları boylandırmak için havuz hacmi kadar, yavru başına düşen hacim , su değişimi ve iyi filtreleme önemlidir. Örneğin 8 tonda 80 balıkla alacağınız verimle 800 balık arasında çok fark eder.

Taban malzemesi olarak en ucuz çözüm çok yıllık sera naylonudur. Ömrü 3 yıl++. Biz 8 yıl güçbela kullandık. En uygun çözüm kauçuk liner membran olup ömrü 10 yıl++dır. Bu malzemeye araziye göre istediğiniz şekli verebilmeniz bir avantajdır. Fiberle ilgili bilgim yok. Tercih etmem. Hazırlandıktan sonra şekil verilebilen bir malzeme değil anladığım kadarıyla. Betonarme ise en dayanıklı ve uzun ömürlü seçenektir. Fakat izolasyon için özel malzeme gerektirir. Bunun uzun vadede salınım yamayan bir ürün olması lazım. Maliyet sorun olabilir. Profesyonel uygulama gerekir.

Ortamda gölge amaçlı ağaç gibi unsurlardan yararlanmak gerekir. Buna ek olarak branda vs. gibi geçici çözümler uygulanabilir. Soğuk sorununu zaten 1 m derinlikle aşmış olursunuz. Tek kuyruklu Japon varyeteleri, shubunkin, koi açık hava şartlarına çok daha dayanıklıdır. Oranda, teleskop falan seçerseniz şansınız azalır.

Filtre olarak baya büyük bir tepe filtre kullanmanız lazım. Öyle pipo filtre falan da olmaz. En iyisi kendiniz hacmi en az saatte 1 kez döndürecek devridaim motoruyla filtre yapmanızdır. Hazır havuz filtreleri ise çok pahalı.

Fayans az ya da çok yosun tutar. profesyoneller düzenli temizliyorlar. Hatta robotu bile var.

Erkek ve dişi cinsiyetleri doğru ayırabileceğinizi düşünüyorsanız deneyebilirsiniz. Fakat açık havada sazangiller 4 mevsim çiftleşmezler. Hava sıcaklığına bağlı olarak Nisanda başlar, Temmuzda biter. Zaten havuzda serbest çiftleşmede bir balık 4000 yumurta döker ama sezon sonunda 30-40 yavru iyimser bir tahminle hayatta kalır. Bitki yoksa hiç kalmaz.

Japon balıklarının makul basınç düzeyleriyle bir sorunu yoktur. Akvaryumda bile en az 45 cm lazım.[EDIT]GhostKoi,2024-12-28 23:25:14[/EDIT]

Beğenenler: [T]231847,MasterChiefHakan[/T][T]70376,KaanE[/T][T]224123,valarmorghulis12[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Taha YanıkÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2024
İl: Zonguldak
Mesaj: 648
Taha YanıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2024 23:06
Araya fırlamış gibi olacağım ama bu konu bambaşka yerlere gidebilir bence mesaj kirliliği olmaması ve ilerde bilgilenebilecekler için gereksiz bir şey yazılmamalı.

Beğenenler: [T]125030,GhostKoi[/T][T]178138,Obsesif Akvarist[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178138,Obsesif Akvarist[/T]
+1: [T]125030,GhostKoi[/T][T]231847,MasterChiefHakan[/T][T]178138,Obsesif Akvarist[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M_ustaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2024
İl: Kayseri
Mesaj: 3
M_ustaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2024 02:30
Öncelikle herkese iyi hobiler. Sayın hocam aslında sizin sorunuzun çözümü çok alakasız bir sektörde mevcut. Besi çiftliklerinde özellikle marmara ve egede helikopter tipi endüstriyel pervaneler sıcaklık kontrolü için çok etkili bir çözüm olarak kullanılıyor. Aynı zamanda betanların etrafına ekonomisi ve amacına göre EPS, XPS ve VIP gibi yalıtım malzemeleri kullanabilirsiniz ya da direkt stabil betonlar var fakat bir miktar pahalılar. Öte yandan sera için hem green roof tekniği kullanır hemde bir mimar ya da mühendis(mesleğinizi bilnediğim için bu tarz bir meslekle uğraşıyorsanız çok daha uyguna gelir çünkü projelendirmeler son derece pahalı) ile arazinin güneş ve rüzgar açılarına göre çatınıza rüzgar ventilleri oluşturarak hem pervaneyi ekrade edebilirsiniz hemde suyu yaz kış sabit sıcaklıkta tutabilirsiniz. Öte yandan beton havuzların içine kesinlikle kaliteli ve salınım yapmayacak nontoksik bir malzeme ile kaplatmanızı tavsiye ederim uzun vadede betonun ömrünü uzatacaktır. Fayanslar kaliteli işçilik olmadığı sürece derzlerden kaçırma yapacaktır. Şimdiden başarılar diliyorum, umarım gönlünüzce olur. İyi forumlar.

Beğenenler: [T]178138,Obsesif Akvarist[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178138,Obsesif Akvarist[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Obsesif AkvaristÇevrim Dışı

Kayıt: 28/09/2015
İl: Izmir
Mesaj: 301
Obsesif AkvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2024 02:35
[QUOTE=M_usta]Öncelikle herkese iyi hobiler. Sayın hocam aslında sizin sorunuzun çözümü çok alakasız bir sektörde mevcut. Besi çiftliklerinde özellikle marmara ve egede helikopter tipi endüstriyel pervaneler sıcaklık kontrolü için çok etkili bir çözüm olarak kullanılıyor. Aynı zamanda betanların etrafına ekonomisi ve amacına göre EPS, XPS ve VIP gibi yalıtım malzemeleri kullanabilirsiniz ya da direkt stabil betonlar var fakat bir miktar pahalılar. Öte yandan sera için hem green roof tekniği kullanır hemde bir mimar ya da mühendis(mesleğinizi bilnediğim için bu tarz bir meslekle uğraşıyorsanız çok daha uyguna gelir çünkü projelendirmeler son derece pahalı) ile arazinin güneş ve rüzgar açılarına göre çatınıza rüzgar ventilleri oluşturarak hem pervaneyi ekrade edebilirsiniz hemde suyu yaz kış sabit sıcaklıkta tutabilirsiniz. Öte yandan beton havuzların içine kesinlikle kaliteli ve salınım yapmayacak nontoksik bir malzeme ile kaplatmanızı tavsiye ederim uzun vadede betonun ömrünü uzatacaktır. Fayanslar kaliteli işçilik olmadığı sürece derzlerden kaçırma yapacaktır. Şimdiden başarılar diliyorum, umarım gönlünüzce olur. İyi forumlar. [/QUOTE]


Alakanız için teşekkür ederim pervaneler konusunu araştıracağım 🙏

Teşekkür Edenler: [T]252578,M_usta[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetfiratozkayaÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 22/01/2021
İl: Konya
Mesaj: 981
ahmetfiratozkayaÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2024 13:46
Konu kişiselleştiği ve saygı sınırları aşıldığı için kilitlenmiştir.

Beğenenler: [T]178138,Obsesif Akvarist[/T][T]231847,MasterChiefHakan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178138,Obsesif Akvarist[/T][T]125030,GhostKoi[/T][T]231847,MasterChiefHakan[/T]
+1: [T]178138,Obsesif Akvarist[/T][T]231847,MasterChiefHakan[/T][T]224123,valarmorghulis12[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir