Yurt dışından balık getirtme hakkında tavsiye.


OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2009 15:53
Ferit bey,

Sanırım gümrük müşaviriniz yanlış bilgi vermiş.
 
[QUOTE=DAMATFERİT06]
Sayıya gelince Benim görüştüğüm gümrük müşavirliği söyledi bunu. Eşya olmadığı için sınır yok dedi. Tabiki birde şunu söyleyeyim 30 üstünde getirirsen vergide almıyorlarmış diye duydum. Ama bu konuda hiç bir bilgim yok.
Saygılar.
[/QUOTE]
 
Tam tersi "mal" miktarı ne kadar çok veya fatura tutarı ne kadar yüksek olursa, malın gümrüğe tabi tutulma ihtimali (yani vergilendirilme ve ithalat işlemi yapılması) o kadar yüksek olur.
 
[QUOTE=DAMATFERİT06]Kardeş sen direk yurtdışına çıkacaksan ve gelirken balık getirmek istiyorsan ayrı kutuya(yani bildiğimiz strafora) koyarsan THY almıyor. (Ardiye Sorumlusu ile teyit edilmiştir) Sen eğer özenle valizine yerleştirisen sıkıntı olmaz. [/QUOTE]
 
Valizinizde 100 ml üzeri sıvıyı (balıklarınızın içinde bulunduğu su da sıvıdır) değil elinizde kabine, bavulunuzda bagaj bölümüne dahi alamazsınız, hatta x-ray'den geçirip hyolcu terminaline sokamazsınız. Sanırım size verilen bilgide hata var. Önceki sayfalarda vermiş olduğum linklerde de belirttiğim gibi, THY Kargo departmanı ile (ambar sorumlusu ile değil, çünkü canlı hayvanlar/balıklar ambara girmeden doğrudan sahibine teslim edilir, ambar sorumlusu bu prosedürleri bilmeyebilir) görüşmenizi tavsiye ederim.
 
Sağlıklı günler...
 
Oguzzz2009-10-09 15:54:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2009 16:05
[QUOTE=DAMATFERİT06]YURTDIŞINDAN CANLI BALIK ALMAK VE BU ŞEKİLDE BALIK GETİRECEK ARKADAŞLARA ÖNERİ
(GÜMRÜK MÜŞAVRİLİ BİLGİSİYLE ALINMIŞTIR)
 
1-Yurtdışından getireceğiniz balığın sayısı önemli değil (eşya olmadığı için sorun olmuyor)
2-Kesinlikle sağlık raporu şart ve alım belgesi(Fatura ve Sağlık belgesi)
3-Ordino belgesi yani bir nevi pasaportu yada cüzdanı desek yeri olur(Nerden geldiği v.b. şeyler)
4-THY kargo olarak uçaklarına canlı balıkları kutulamak şartıyla sokmuyor(Eğer valizde ona uygun bir sistem yaparsanız bir şekilde uçağa dahil edebilirsiniz.)
5-Türkiye gelipte gümrükte kontrole takılabilmemesi için genelde sabah saitleride gelmeniz daha iyi olur.(Mesela sabah 5-6 bibi kontroller o zaman biraz daha rahattır.)
6-Direk kargo ile gelen balıklar yada canlılar için burda vergi alıyorlar.FEDEX bilgi alınmıştır.
7-Her kargo gümrükten geçer ve kontrol olur. Sağlık belgesi-ordino olmazsa birde vergisini ödemezseniz balıklar gümrükte kalır. Sağlık belgesini alana kadar balıklarınız gümrükte ölür.
8-Tabitadı'da bozarsanız büyük cezası vardır. Bilginiz olsun.
 
Bu konulara dikkat ederseniz.
Hiç bir sıkıntınız olmaz.
SAYGILAR
DAMATFERİT
[/QUOTE]
 
1- Eğer sayı ile ilgili kısıtlama yok ise, neden akvaryumcular/balık ithalatçıları ithalat işlemi ile uğraşıyorlar? Tam tersi, canlı hayvan itahalatı diğer emtianın ithalinden daha sıkı kontrol altında tutulur.
 
2- Evet, mutlaka belgeler olmalı
 
3- Ordino, eşyanın Türkiye'ye varışını müteakip, nakliye firması tarafından düzenlenir. Yurtdışında hazırlanıp verilmez. Ordino bir tür hamiline senet gibidir. Kimin elindeyse (aslında bu şekilde yürümüyor elbette) "malı" o teslim alabilir.
 
4- THY Kargo bölümü ile telefonda görüştüğünüzde bununla ilgili detaylı bilgiyi vereceklerdir. Yurtiçi/yurtdışı canlı balık gönderiminde strafor kutu olmadan kesinlikle balık taşımayı kabul etmiyorlar.
 
5- Önemli olan kontrolden hangi saatlerde kaçabileceğimiz değil, resmi yollardan, problem yaşamadan balıkları getirebilmemiz. Saat 4'te, evraksız olarak geldiğinizde, gümrük memuru kontrol edip koloninize elkoyduğunda, başınızı duvarlara vurmamak için kaçak yolları düşünmeyin derim.
 
6- Kargo firmaları (Fedex-TNT-UPS-DHL vb) canlı balık taşımayı kabul etmiyor.
 
7- Sağlık belgesi olmadan gümrük işlemi zaten yapamazsınız. Dolayısıyla vergi ödemeye kadar ilerleyemezsiniz.
 
8- Bu maddeyi anlamadım. Getireceğimiz balıkların tabiatı nasıl bozacağı konusunda fikrim yok.
 
Ferit Bey,
 
Yanlış anlamayın ama, her mali müşavirin, her konuda bilgisi olmadığı gibi, her gümrük müşavirinin de mevzuatın tamamından haberdar olması beklenemez. Ancak, müşavirinizin verdiği bilgiler ya eksik ya yanlış. Aman diyeyim, bu bilgilere güvenerek balık getirmeyin/getirtmeyin.
 
Sağlıklı günler...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2009 15:22

Arkadaşlar bir şey dikkatimi çekti, THY sayfasında şu ibare yer alıyor:

El bagajında sıvı kısıtlamaları Antalya Dışhatlar Terminali ve İstanbul Atatürk Havalimanı'nda uygulanmaktadır.

Yani ben yurtdışı çıkışımı Ankara Esenboğa'dan yapsam kabine sıvı sokabilecek miyim? Eğer öyleyse uygun taşıma kabı içerisinde balık sokabilecek miyim? Kafasi%20Karismis

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

domokunÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 111
domokunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2009 22:06
Aykut Bey,

o haberi mesajınızı okuduktan sonra ben de okudum, duyurular sayfasında. Acaba Antalya Dış Hatlar ve İstanbul Atatürk Havalimanlarında yeni mi uygulanmaya başladı onu mu kastediyorlar?

Bir de ek olarak o haberin en altında açıklama videosunda, toplamda her biri 100ml olmak şartıyla toplamda 1 litre sıvıya izin verildiği anlatılmış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir