Yumurta tutan balıkların ölümü


PamarÇevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 43
PamarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2010 09:42
Fotoğraf:Profilimde mevcut

Canlıdaki Belirtiler: Yumurta tutan iki balığım öldü.

Akvaryum Kapasitesi (litre):330 lt + 100lt sump

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:Tek tür Tropheus Kiriza (7 adet kaldı)

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):sabit 26 derece

Filitrasyon:Sump + İç filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:Su değişimlerinde az miktarda kaya tuzu.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 
Akvaryum: 120x50x55 sump 80x40x40 , haftada %30-40 dinlendirilmiş ,hava taşıyla havalandırılmış su değişimi, taban 25 kg sıfır mercan kumu, dekor iki küme yeterli miktarda delikli kaya, iç filtre, sump biyolojik ve mekanik filitrasyona uygun, su dışında ön sünger, iri delikli süngerler ,5 lt substrat, 120 adet bioball dizilimli, 2000lt lik kafa motoru, 5 çeşit yem, Sera Flora(ana yem sabah), Tropikal Spırulina super forte(ana yem akşam), Spectrum thera +A (Sabah- aksam az miktara ilk yemlemeden 15 dk. sonra), öğlen değişimli Spirulina Tablet, Grunagreen (Suda bekleterek), günde üç öğün azar azar besleniyorlar, sabah 0900- akşam 1900 timerlı aydınlatma. Akvaryum salonda , rahatsız eden yok, direk gün ışığına maruz değil, 26 derece sabit sıcaklık, arka cam ve kayalar yosun tuttu, aç kalsalarda yemleniyorlar.

2 Aya yakın bir süredir baktığım Sp. Black Kiriza larım var. 9 adet olarak 4-5 cm iken APC den aldım. Geçtiğimiz ayın (Nisan 2010) 19 zunda ilk dişi ağzına yumurtaları aldı. İkincisi 4 gün sonra üçüncüsü ondan 1 hafta sonra. İkinci dişi hiç yem yemedi, akvaryumun sağ alt köşesini meskan tuttu, 20 gün sonra ters dönerek yaşamını yitirdi. İlk dişi önceleri yiyiyordu, 3 hafta sonunda yemi kesti, form kaybı yok, şu an için 30 gün oldu, ancak ağzındaki şişlik kayboldu, son iki gündür iç filtrenin üstünde nerdeyse akvaryumun tavanında yaşıyor, sürüden ayrı, ağzında yavru olduğundanda şüpheliyim, (Bu sabah öldü). 3 üncü dişim hala ağzında tutuyor . Yem yiyiyor ancak form düşüklüğü var, koloninin en kavruk küçük ferdi bile onun boyuna yaklaştı. Bu yukarıda yazdıklarım problemmi, şu anlar ağzına yumurta alan diğer dişimide kaybetmek üzereyim. Kusturmadım ayırmadım, son 1 aydır tek tür yaşıyorlar, evvelinde ilaveten 6 mtosi vardı, rahat yavrulasınlar diye onları bile verdim. Su an 2 erkek 3 dişi kesin, diğer 3 belirsiz.  Balık kaybım 2 ye ulaştı. 

Yardımlarınızı, tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim, her ağzına yumurta alanı kaybedecekmişim gibi geliyor Aglama. Acil yardımlarınızı bekliyorum.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nedimzÇevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 26
nedimzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2010 17:28
Arkadaşım diğer balıkları iyi gözle lütfen eğer kuma sürtünme , yemi ağzına alıp tükürme , yem yememe gibi davranışlar varsa genel bi hastalık söz konusudur ama önce ağzında yumurta olduğu için yemlenmesi daha min. olan dişileri vuruyordur.Ölen dişide pul kabarması yoksa bloat değildir diye düşünülebilir.mantar yada iç parazit varsa benzer hareketleri yapıyor olabilir bu durumda mavi mürekkep te denen contra ile başlayabilirsin.Bence iki balık öldüyse tedaviyi tüm tanka uygulamak için geç kalınmamalı.Benim geçen hafta bir duboisim ilk defa ağzına yumurta aldıktan 3-5 gün sonra öldü.Bununla ilgili paylaşımlarımı  http://www.akvaryum.com/Forum/2_dubosimi_kaybettim_bloat_mu_parazit_mi_anlamadim_k375375.asp altından okuyabilirsin.Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hkntllÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 539
hkntllÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2010 23:34
Erkekleri iyi gözlemleyin balıklara zarar veriyor olabilirler. Eğer böyle bir durum yoksa hastalık ihtimali göz önünde bulundurulmalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PamarÇevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 43
PamarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 09:11
Yorumlarınız için Teşekkürler, Nedim Beyin ilgili yazısınıda okudum, bahsettiğim gibi her iki ölüm olayı ağzına yumurta aldıktan sonra oldu, ilk yumurta tutmaları, ilkinde dişi yumurtayı aldı ve hiç yem yemedi, zaten fazlada dayanamadı, ikincisi önceleri yedi, yemi yaklaşık 3 haftadan sonra kesti, 28-29 güne kadar ağzı şişti, sonra şişlik gitti, yavru yok ve sonrasında onuda kaybettim. Aşırı Sürtünme, benek, pul kabarması yok, nadirde olsa kuma sürtünüyorlar ancak aşırılık yok. Şu an 7 balık var, ikisi erkek, ikisi kesin dişi, zaten dişilerin birinde ağzında yumurta var, diğer 3 balık cinsiyeti belli değil. baskın erkek kovalıyor ancak bu kovalamaca akvaryuma geldiklerinden beri var, normal gibi geliyor. Yem yemelerinde şu an için bir problem yok, yeme istekliler, tükürme yok. İlk balık kaybıyla ikincisi arasında 3 hafta kadar bir süre var, hastalıktan ziyade başka bir problemin olduğu kanaatindeyim, tabiki kesin bir şey söyleyemiyorum, tecrübeli değilim Tropheus için. Şu an sadece üzülüyorum.

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nedimzÇevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 26
nedimzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 17:22
Hakan b. ilk defa yavru alan tropheus dişileri için 5-6 seferden sonra yumurtayı tutabilir deniyor.Bu nedenle eğer bu durumu 2 defa görmüş olsaydım ben bir sonraki bir dişide kusturmayı mutlaka denerdim.Buradaki riskte eğer ilk yumurta alışı ise dişinin daha sonra yumurta almaktan çekinmesi söz konusu.Seri olarak yavru alan bir arkadaşım bazı dişilerin ağzında yavru varken ara ara ağzına ince kum alıp yüzgeçlerden atarak yumurtaların dışını parlattığını bazı dişilerinde sürekli olarak kafa sallayarak yumurtaları havalandırdığını gözlemledi.Bu arada bazı arkadaşlarda yavru alan dişiyi akvaryum içinde yan çitaları olan tülle ayırıp koruma yoluna gidebiliyor.Böylece tanktan çıkmadığı için sonra kabul edilmeme sorunu olmuyor.Erkeğinizin davranışlarını bencede çok iyi izlemeniz lazım.Sizin izlemediğiniz zamanlarda rahatsız ediyor olabilir.Bu durumu görmek için birde balıkların siz odada yokken ne yaptıklarını onlara kendinizi göstermeden izlemenizi öneririm çünkü bazen erkekler kimse yokken daha farklı davranabiliyor.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PamarÇevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 43
PamarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2010 11:54
Teşekkürler Nedim Bey, tecrübenizi paylaştığınız için, dün itibari ile 3. cü dişi 20 gün sonra yumurta attı, evet evvelsi gün bir aşağı bir yukarı ağzında yumurtalarla kafa sallıyordu, dediklerinizi doğruluyor, şu an için diğerlerinin yanında, birlikteler, aşırı bir agresiflik yok erkeklerde, ilk yumurta almalarının ardından iki dişiyi kaybetmem iyi olmadı , kolonide erkek oranı arttı, kısmet artık , biraz büyümelerini bekleyeceğim, bulursam yavru kiriza ekleyebilirim yanlarına. İnşallah artık kayıp vermem, gerçekten çok üzüldüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PamarÇevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 43
PamarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ağustos 2011 16:45
Şu an için kolonimden düzenli yavru alıyorum, halen kusturmadan doğal yollarla yavru veriyorlar, 2 erkek 5 dişi oranı kesinleşti, yanlarına ilk batımlardan 7 yavru bıraktım, şu an onlarda damızlık altı oldular. Onlarda bende tecrübe kazandık, İnşallah hastalıksız, kazasız, nazar değmeden devam ederiz


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir