Yerli Gobilerimiz (kum Kaya Gobisi)


mrbaracuda28Çevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2009
İl: Samsun
Mesaj: 101
mrbaracuda28Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2019 23:36
Yuvarlak goby(Neogobius melanostomus)
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=4h41Mv2VhVY[/VID]
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=ESme-3vJWm8[/VID]
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=39t9SR_VUL8[/VID]
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=H5NUISbKvas[/VID]

Özellikler Düzenleme
Yuvarlak gobiler, ilk sırt yüzgecinde belirgin siyah nokta ile karakterize küçük, yumuşak gövdeli balıklardır. Gözleri büyüktür ve başın üstünden hafifçe çıkıntı yapar ve çoğu kurt gibi, yuvarlak kurtların vantuz şeklinde bir balığın göbeğinde tek bir disk oluşturmak için kaynaştırılmış pelvik yüzgeçleri vardır. Yuvarlak goblenlerin uzunluğu 4 ila 10 inç (en fazla 9,7 inç) (24,6 cm)) ve ağırlığı yaşlandıkça artarak 0.176 ons ila 2.816 ons arasında değişmektedir. Erkek yuvarlak gobiler kadınlardan daha büyüktür. Yavru yuvarlak gobiler (bir yaşından küçük) gridir. Olgunlaşma üzerine yuvarlak kayalar gri, siyah, kahverengi ve zeytin yeşili işaretleriyle benekli olur. Yetişkin erkek yuvarlak gobiler, yumurtlama mevsiminde mürekkep siyahına döner ve şişmiş yanaklar geliştirir. Erkek ve dişi yuvarlak gobiler, beyaza gri, uzun ve erkeklerde sivri olan, kadınlarda kahverengi, kısa ve kör uçlu olan ürogenital papillalarının şekliyle kolayca ayırt edilir.

Dağıtım ve yaşam alanı
Marmara Denizi'nde ve havzasının nehirlerinde yaygın. Karadeniz'in ve Azak Denizi'nin tüm kıyılarında ve havzalarının temiz sularında . Kıyı göllerinde ve lagünlerde . Kırım ve Kafkasya nehirlerinde: Mezib , Pshada , Vulan , Kodori , Çoruh . Hazar Denizi'nde , alt türler tarafından sunulan Neogobius melanostomus affinis . 1990'dan bu yana yuvarlak kaya balığı, Kuzey Amerika Büyük Gölleri'nde istilacı bir tür [3] ve Avrupa’nın Baltık Denizi de dahil olmak üzere farklı bölümleri olarak tanıtıldı . Yuvarlak gobiler de Kuzey Amerika'daki Büyük Göllerin kollarına hızla yayılıyor ve yakın zamanda New York eyaletindeki (Cayuga Gölü) Finger Göllerinden en az birinde keşfedildi.

Yuvarlak gobiler euryhaline (tuz toleransı) ve tatlı su ve deniz ekosistemlerinde bulunur. Alışkanlıklarında% 18–24 mineralizasyonlu su, tatlı sularda sunulmaktadır. Oldukça yaygın, kıta raflarında kumlu ve kayalık tabanları düşük, düşük 1-2, derinliği 1-2 ila 10–17 m arasındadır.

Besleme Düzenlemesi
Yuvarlak gobiler hem gece hem de günlük olarak aktif bir şekilde beslenir ve avın yalnızca durağan iken tespit edildiğine inanılır. Yuvarlak gobilerin ana diyetinde yumuşakçalar , kabuklular , solucanlar , balık yumurtaları, zebra midyeleri , küçük balıklar ve böcek larvaları bulunur .

Yetişkinler arasındaki yuvarlak gobiler, çoğunlukla göllerin ve derelerin altındaki yumuşakçalar ve diğer küçük omurgasızlar (böcekler ve amfipodlar) ile beslenir. [2] İlkbaharda, Sasyk Lagünü'ndeki diyetindeki ana maddeler Hydrobia , Cerastoderma , Abra'dır . [4] Romanya'nın Karadeniz kıyılarına yakın aynı mevsimde, yuvarlak balina poliketler , kabuklular ( Idotea balthica , Pachygrapsus marmoratus , Xantho poressa vb.) Ve yavru gobilerle beslenir . [5] Sevastopol yakınlarında yuvarlak kaya balığı yumuşakçalar ( Mytilaster lineatus , Abra spp.) İle beslenir , ancak yumuşakçalar hariç ( Kararastoderma , Brachiodontes ) Karadağ'ın yakınında balıklar vardır. [6]

Odessa Körfezi'nde , yuvarlak keçi beslenmesinde 23 madde tanımlanmıştır. [7] İlkbaharda Mytilus galloprovincialis , Setia pulcherrima , Mytilaster lineatus , Lentidium mediterraneum , Idotea balthica ve Alitta (Nereis) suksinea baskındır. Yaz aylarında ağırlıklı olarak Sphaeroma pulchellum ve L. mediterraneum vardır . Midy M. galloprovincialis ve M. lineatus tüm mevsimlerde önemlidir. Poliketler en çok seçilmiş benthos bileşenidir. [ açıklama gerekli ]

Reprodüksiyon Düzenle

Roby, Dniester Haliç , Ukrayna
Yuvarlak gobiler erkek ebeveyn bakımı göstermektedir . Dişiler, nisan-eylül ayları arasında pek çok alanda yayılan yumurtlama mevsimi boyunca altı kata kadar ortaya çıkabilir. Erkekler çiftleşme mevsiminin başlangıcında kışlamasının oluştuğu yerde daha derin su alanlarından daha sığ üreme alanlarına göç edeceklerdir. Erkekler bölgeseldir ve yırtıcı hayvanlardan gelen yumurtaları koruyacak ve gelişmekte olan embriyolara oksijenli su sağlamak için sürekli olarak onları havalandırmalıdır. Bu,% 95'e kadar başarılı tarama oranları ile sonuçlanır. Yumurtaları 4 mm x 2,2 mm boyutundadır. Kadın yuvarlak balık gobileri 1 ila 2 yıl içinde cinsel olgunluğa ulaşırken, erkekler de 3 ila 4 yıl içinde bunu yapar. Laurentian Büyük Gölleri'ndeki gobiler tipik olarak Avrupa'daki doğal ortamlarından 1 yıl öncesine kadar olgunlaşmaktadır. Erkek, kadınları kendi bölgelerine çeken bir steroid seks feromonu salmaktadır. Erkekler aynı zamanda, çiftleşme mevsiminde renginin bejdan siyaha değişmesi ve renklenmesi de dahil olmak üzere görsel ekranlar kullanır. Ayrıca kur sırasında ses çıkarırlar. Dişiler yumurtalarını, kayaların arasındaki erkek korumalı yarıklara bırakır. Yumurta kavramaları 5.000'e kadar yumurta içerebilir.

İstilacı türler

Büyük Göller , ABD'den yuvarlak kaya balığı
Türler yanlışlıkla yük gemilerinde balast suyu transferi yoluyla Kuzey Amerika Büyük Göllerine tanıtıldı. İlk olarak 1990'da St. Clair Nehri'nde Kuzey Amerika'da keşfedilen tur kayağı, önemli ekolojik ve ekonomik etkiye sahip istilacı bir tür olarak kabul edilir; [8] balıklar hem yerli türlerle rekabet ettiğinden hem de diğer istilacı türleri tüketirken onlar için bol miktarda yiyecek kaynağı sağladığından sonuçlar oldukça karmaşıktır. [9] Bir başka deyişle, yuvarlak balgam, çoğu biyolojik istilacı kontroller gibi davranır. Agresif bir balık olan yuvarlak kaya balığı, yiyecekler için sculpin ve logperch ( salyangozlar ve midye gibi ), barınak ve yuvalama yerleri gibi doğal türleri, sayıları önemli ölçüde azaltarak daha az tüketmektedir . Yuvarlak gobiler de, olta balıkçılığı endüstrisi için çok önemli olan yerli balıkların yumurtalarının avcılarıdır. Goby'nin bozulmuş çevre koşullarında hayatta kalma kabiliyeti, yerli türlere kıyasla rekabet üstünlüğünü artırmaya yardımcı oldu. Smallmouth bas , çipura levrek , walleye , somon ve alabalık gibi birçok yırtıcı balık yuvarlak gobilerde avlanmaya başladı. Yuvarlak gobinin doğal gıda ağlarına dahil edilmesi, goby'nin çok sayıdaki istilacı midye tüketme kabiliyetiyle ( zebra ve quagga ) birleşmesi , bu midye filtre beslemesinden bu yana, gıda zincirinde daha yüksek PCB'ler gibi toksinlerin daha fazla biyolojik olarak birikmesine neden olabilir. ve kalıcı kirletici maddeler biriktirdiği bilinmektedir. Ancak, bu kısmen yararlıdır çünkü zebra midye popülasyonunu azaltmasalar bile popülasyonlarını kontrol ederler. Bu nedenle, Büyük Göller'de de istilacı bir tür olan zebra midyesinin büyük çapta yayılmasını önler.

Yuvarlak balyanın girişinin istenmeyen bir faydası, bir zamanlar tehdit altındaki türler olarak listelenen Erie Gölü'ndeki su havzasının , balının diyetine lezzetli bir katkı olduğunu keşfetmesidir. Son zamanlarda yapılan bir çalışma, tanıtılan balıkların şimdi yılan diyetinin% 90'ını oluşturduğunu buldu. Yeni yiyecek tedariki su yılanının şimdi geri dönüşü başlattığı anlamına geliyor. [10] Yuvarlak gobiler de bas, göl alabalığı , göl beyaz balığı , burbot ve walleye dahil olmak üzere Büyük Göller'de çeşitli yırtıcı balıklar için yiyecek olarak hizmet eder.

Yuvarlak kaya balığı, Avrupa'nın bazı bölgelerinde de istilacı sayılıyor. Bu süreç 1990 yılında Gdańsk Körfezi'ne (Güney Baltık Denizi) girmesiyle başlamıştır. [11] Son zamanlarda yuvarlak gobilerin işgal ettiği yerler arasında Ege Denizi , [12] Baltık Denizi'nin farklı kısımları, [13] Kuzey- Deniz havzası, [14] ve Tuna ve Ren havzaları. [15] [16] Baltık Denizi’nin Alman kısmında bu balık ilk defa Rügen Adası’nın yakınında görülüyor . [17] Şimdi Stettiner Haff (Szczecin Lagünü) , Unterwarnow ( Warnow nehri ağzı), Trave ağzı ve Nord-Ostsee (Kiel) Kanalı dahil tüm güneybatı Baltık Denizi kıyılarına dağılmış durumda.

2010'dan itibaren, Avrupa'da en batıdaki yuvarlak kaya oluşumları bölgesi, Lower River Scheldt , nehir ağzındaki gelgit bölgesi ve Belçika'daki Albert Canal'dı . [18] 2011'de, yuvarlak kaya balığı Fransa'nın tatlı sularını istila etmeye başladı: türler Ren Nehri'nde (Fransa ve Almanya arasındaki sınırda) ve Moselle Nehri'nin Fransız kısmında ortaya çıktı. [19]

Parazitler Düzenle
Toplamda 52 parazit türü, yöredeki yöredeki tur kayaçlarında kayıtlıdır. [20] Karadeniz yuvarlak kayalarının en bol bulunan parazitleri, Cryptocotyle concavum , C. lingua ve Pygidiopsis genata gibi Heterophyidae familyasının trematodlarının metacercariae'sidir . [21] Trematodlar C. lingua ve P. genata insana bulaşabilir . [22] [23] 1950'lerde, Taganrog Körfezi ( Azov Denizi ) kıyıları boyunca, yuvarlak kaya balığı , ördek yavrusu için ölümcül olan Nematod epizootik , Tetrameres fissispina ve Streptocara crassicauda'nın bir ana bilgisayarı olarak tescil edildi. [24]

Gdansk Körfezi , Baltık Denizi'nde, istilacı yuvarlak kayaların parazit faunası 12 türden oluşmaktadır. [25] Parazit faunasının çekirdeği iki tür trematod metacercariae içerir : C. concavum ve Diplostomum spathaceum . Ayrıca, Baltık Denizi'nde yuvarlak kaya balığı , istilacı nematod Anguillicoloides crassus'un paratenik ev sahibi . [26] Vistula Lagünü'nde , yuvarlak kayaların en bol bulunan parazitleri, nematod Hysterothylacium aduncum ve Anguillicoloides crassus'tur . [27]

Büyük Göller'deki yuvarlak balinada 25 tür parazit görülmüştür. [28] [29] [30] [31] Trematod D. spathaceum , genel olarak en bol bulunan çekirdek türdür. Ayrıca cestod Proteocephalus sp. ve trematod Neochasmus umbellus oldukça fazladır. Yuvarlak kaya balığı N. umbellus'un metacercariae'larının yaşam döngüsünü tamamlamalarını engelleyebilir . [32] Büyük Göller'deki istilacı gobiler üzerindeki “yük” paraziti, doğal yaşam alanlarına kıyasla nispeten düşük görünmekte ve “düşman salınım hipotezine” destek vermektedir.

Beğenenler: [T]187293,SahinTaskin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir