Yeni Başladım Çok Fazla Sorum Var


PapazİkiziÇevrim Dışı

Kayıt: 26/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 200
PapazİkiziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2013 19:11
İyi günler benimki biraz karışık bir durum yazı uzun olacağı için şimdiden özür dilerim.Benim kardeşimin eşi öldü 6 ay önce oğlu ise su sıralar bir balık istiyor.Annesi böyle bir durumda onu kıramaz ve alacak ama benden yardım istedi.Yeğenimin istediği balık ülkemizde çokça satılan ve bardak balığı olarakda geçen Beta cinsi balık.Yeğenim kavanozda beslemek istedi ben ise bunun cok yanlış olduğunu söyledim ve araştırma yaptım biraz.Sonuç olarak karşıma su sorular çıktı :
1-Evlerinde hâli hazırda 80 litrelik bir akvaryum var.Kardeşim yandaki pet shopdan almış.İçinde toplamda 10 balık var ve hiç çöpçü yok.Buraya betayı koymak istedi ama yalnız yaşayan etçil bir balık olduğunu ve bunun mümkün olmadığını belirttim.Ayrıca akvaryumunun(Yaptığım araştırmalar sonucu) yeterli olmadığını söyledim.O akvaryumdaki balık sayısını azaltmak ve daha sağlıklı bir akvaryum kurmak istiyorum ben şimdilik 5 balık 1 çöpçü yeterli olur diye düşünüyorum sizce sayı hala o hacim için fazlamı?
2-Betaya uygun küçük bir akvaryum bulmak için o bahsettiğim akvaryumcuya gittik yeğenimle.Gitmez olaydım elim titredi orada sinirden.Adamın üslubu zaten bir canlı hayatı ile ilgili değilde 3 kilo pirinç satıyor gibiydi.Bana "Yeğen bu balıklar bardakta yaşıyor zaten" dedi ve hayattan bezmiş bir balık gösterdi o saniye zaten sinirlendim.Sonrasında bana beta kabı tavsiye etti çiftleşmelerini sağlıyormuş güzel dedim fakat hacimlerini sorduğumda 2 litre dedi 2 balık için toplamda.İçine kum falanda Koyunca hareket edemeyecek duruma gelicek zaten balık.Adama "Oldu olucak su şişesine koyalım " dedim adam bana olur ama süs güzel durmaz dedi iyice sinirlendim.Sonrasında balık satmak için yaptı herhalde ama 2-3 ayda bir Japon balığı at yesin iyi gelir formda kalır dedi tabi ki artık o adama inanmıyordum.Ama aklıma takıldı bu Japon balığı meselesi gerçek mi?Eğer öyleyse bunun için ne yapabiliriz?Bir canlıyı yaşatmak için başka bir canlıyı öldürmenin yanlış olduğunu düşünüyorum
3-Sonrasında emektar pet shop uma gittim.Oradaki adam gayet bilgili biriydi onun sayesinde vikipedide bile ömrü 10-12 yıl yazan Chow Chow cinsi köpeğimizi 14 yıl yaşattık tavsiyeleri gercekten işe yaramıştı.Bana özellikle balıklarda doğal ortamı sağlamanın cok önemli olduğunu söyledi.Betanın geldiği yeri anlattı (Sonrada internetten teyit ettim) pirinç tarlarında yaşıyormuş o yüzden sakın renkli taşlar koyma hem yeri daralıyor hemde hayvan alışamaz dedi.Bulanık suyu sever o yüzden filtre alma zaten oksijen o kadar önemli değil onun için dedi.Dekorasyon olarak kum al birde saklanabileceği bir taş olsun dedi birde bol bitki al ama sakın taş alma dedi.Doğal ortamında fazla su da yaşamaz bu hayvan dedi bana 3 litrelik cok sık bir akvaryum gösterdi.Ama yinede emin olamadım çünkü internette en az 30 litre yazmışlar.Sizce bu hacim yeterlimi?
Yeğenim arkadaşlarında görmüş katil balık diye Betayı o yüzden cok istiyor lakin evlerinde yeri dar ve açıkcası kardeşim 80 litrelik akvaryumu tamamen tek bir betaya bırakmak istemiyor yani tamamen arada kaldım sağlıklı olması benim için cok önemli o yüzden birde bu siteye sormak istedim.İnternette dolaşırken buldum ve gerçekten bilgili kişiler olduğunu gördüm umarım sorularımla sizi boğmamışımdır:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ClffÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 341
ClffÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2013 19:24
Sizin yerinizde olsam camcıda 15-20 litre küp şeklinde bir akvaryum yaptırıp içine 1-2 kg bitki kumu ve kolay bakımı olan bir iki bitki (saz vs) koyardım.Toplam 30 TL yi geçmez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2777
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2013 22:00
80 litrelik akvaryumda 10 balık var demişsiniz. Balıkların türüne bağlı olarak birlikte yaşama şansı var, balıkların türü nedir acaba? Bettaların karakterleri değişken olduğu için karma tankta yavru balıklar hariç sorunsuz da yaşayabilir, başka balığa tahammül de göstermeyebilir, bunu denemeden bilemezsiniz. Çok uzun süre tek başlarına küçücük bir yerde yaşadıkları için dengesiz davranışlarda bulunabilirler, birkaç gün gözlemleyin. Benim ilk bettam alışmıştı, diğer balıklara hiç bulaşmıyordu. İkinci bettam sadece yem zamanı gelince diğer balıkları kuyruğundan ısırarak kovalıyordu. Kısacası belli olmaz. Ancak ne kadar sakin olursa olsun lepistes ve moli yavrularını çok büyük bir ustalıkla avladıklarına şahit oldum. 
Betta 3 litrelik yerde yaşar, ancak daha büyük yerlerle daha mutlu olduğunu görürsünüz. En sağlıklısı tek başına 30 litre civarı bir tankta bakmak. Ayrıca filtre sadece hava için değildir, suyu çevirmesi önemlidir. Bulanık su demek pis su demek değildir, filtre olmazsa kötü sonuçlar doğabilir, size mutlu gelse bile hayvan pislik içinde yaşamak zorunda kalır. Temiz suya yardımcı olan diğer unsurlar ise bitkiler ve yararlı bakterilere yataklık yapan ince olmayan kumlardır. Bence 25-30 litrelik bir akvaryum, biraz hagen,dere veya aquaclay kum, 3-5 kök eledoa, anubias gibi kolay bitkiler, debisi çok düşük filtre (bettalar akıntıdan hiç hoşlanmaz) ve kış için ısıtıcı alın, mutlu mesut yaşasın, ancak 80'lik tanktaki balıklara göre orada da yaşama ihtimali olabilir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PapazİkiziÇevrim Dışı

Kayıt: 26/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 200
PapazİkiziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2013 23:17
Cevaplarınız için cok saolun dediğiniz gibi yaptım evimdeki emektar 40 litrelik tankı yeğenime verdim şimdi bekletiyoruz suyu 2 gün sonra Betayı 5 gün sonrada 2 tanede elma salyangozunu koyacağım :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enes ysnÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 66
enes ysnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2013 00:22
İyi yapmışsınız 40 litre tek beta için fazla olabilir bitkili bir akvaryum ve içine salyangoz :),Benim aklımada su kaplumbağası geldi bir araştır bence birlikte olursa çok daha keyifli olur .ama betanın yanına bir eşde güzel olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 833
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2013 00:44
Arkadaşın dediği doğru, pis su ve bulanık su bir değil. Labirentli balık olmaları dolayısı ile atmosferden doğrudan solunum yapabilen balıklar olduğu için bardakta da yaşar doğru ama işkenceden öteye geçmez bu. Filtrasyonda amaç akvaryumda balıkların üriner sistem artığı olan vb azotlu molekülleri serbest azot olarak atmosfere tekrar döndüren bu azot döngüsündeki denitrifikasyon bakterilerinin suda bir yerden sonra zehirli etkilerini ortadan kaldırmaktır. Fitre şart.


Betalar bazı barışçıl karma türlerle bakılabilir. Eğer canlı doğuran vb bir akvaryum kurmayı düşünüyorsanız 1 erkek 3-5 dişi ile bitkili bir akvaryum ve rasbora, neon, kılıçkuyruk vb balıklarla beraber yaşayabilir.



Sorun olan 2 erkeğin beraber olduklarında birbirlerine meydan okumaları ve sonuçta yorgunluğa bağlı olan ölümler ne yazık ki. Dediğiniz gibi japon balığı konusunda akvaryumcu kendince espri yapmış zannımca.

Etçil oldukları doğru ama her etçil balık piranalara iliştirilmemeli. Su hayvancıkları solucan vb böceklerle beslenen hayvanlar da etçildir. Betalar da bunlardan.

Eğer çok saldırgan olmayan 1 erkek beta bulursanız 3-5 dişi betalarla beraber bazı türlere bakabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2777
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2013 04:51
[QUOTE=enes ysn]İyi yapmışsınız 40 litre tek beta için fazla olabilir bitkili bir akvaryum ve içine salyangoz :),Benim aklımada su kaplumbağası geldi bir araştır bence birlikte olursa çok daha keyifli olur .ama betanın yanına bir eşde güzel olabilir.
[/QUOTE]

Su kaplumbağası derken bildiğimiz kırmızı yanaklı su kaplumbağasından bahsediyorsanız 40 litre onun için çok küçük kalır, büyüyünce de betayı ısıra ısıra yer. 40 litre bence betta için fazla değil, uygun bitkilendirme ve kök kullanımıyla gayet dolu ve doyurucu bir tank elde edilebilir. Bettanın yanına tek bir eş koyarsanız da o küçük hacimde ona yoğunlaşır ve dişiyi direk öldürmese bile stresten, yorgunluktan vs. öldürürebilir. Bu küçük hacimde almaya değmeyecek bir risk bence bu. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PapazİkiziÇevrim Dışı

Kayıt: 26/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 200
PapazİkiziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2013 11:25
Neonlardan en az 6 tane almam gerekiyormuş o yüzden tek beta bakıyorum gayetde mutlu oldu tankında :)Dediğiniz gibi bir filtre aldım ona, Java moss koydum ve bir kaç bitki diktim mobil olduğum için resim koyamıyorum ama o bardaktaki solgun beta 40 litrelik tankımda cok hareketli rengi canlandı kesinlikle betalar büyük tanklarda bakılmalı o zaman keyfi çıkıyor :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir