Yeni Aldıgim Muhabbet Kusu Hic Hareket Etmiyor


Buraktalha7Çevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 2
Buraktalha7Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2017 00:55
Muhabbet kusumu alali 2 gun oldu hic hareket etmiyor su icmiyor yem yemiyor. Yemini sadece elimle agzinin dibine goturdugumde istahli yiyor. Ayriyetten hic otmuyor. Bi kac kez disari cikardim konmayi bilmediginden sanirim duvarlara carpiyor. Sabah evden cikarken kafesin solundaydi aksam geldim hala aybi yerde. Hasta oldugunu dusunuyorun yardimci olun lutfen.. bu arada bugun vitamin aldim su icmediginden icemedi vitaminini ne yapabilirim. Bazen durdugu yerde agzindan cit cit ses geliyor yem yermis gibi. Son olarak kendisi 3 ayliktir.[EDIT]Buraktalha7,2017-02-16 14:15:20[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2017 01:33
Kuşlara olan ilgim ve veteriner olma hayalim nedeni ile sıkça yaralı ya da sakat kuşları evimde misafir ederim.

Ancattıklarınıza bakılırsa kuşun hasta olduğu oldukça ortada. Hayvanın sessiz oluşu, uçarkenki dengesizliği ya da gagası ile yaptığı sesler tek başına hastalık belirtisi değildir.
- Sessiz oluşu hastalık belirtisi olabileceği gibi yeni bulunduğu ortama alışma sürecindeki stresten kaynaklı olabilir.
- Uçarken dengesiz oluşu ve duvarlara çarpıyor oluşu ise kuşun direkt olarak doğası ile ilgilidir. Tüm papağan türleri helikopter uçuşu dediğimiz yatay uçuş biçimi ile uçarlar. Bu nedenle ani manevra kabiliyetleri düşüktür. İrtifa kazanabilmeleri yada alçalabilmeleri için uzun mesafelere ihtiyaç duyarlar, buda ev içinde salınan kuşun kendisini kolayca kontrol edememesine neden olur. Yıllarca evde serbest gezen kimi kuşlar bile ara sıra duvara çarpıp çakılabiliyor. Kendi papağanımın ölüm nedeni de budur.
- Gaga ile çıkarttığı çıtırtı sesi bir nevi ninni gibidir. Kuşlar her zaman olmamakla birlikte huzurlu bir uyku çekerlerken gaga çıtlatma hareketinde bulunurlar.

Ancak tüm bu belirtilerin yanında iştahsızlık, hareketsizlik, uzun süreli ağır uykular, sıcak havaya rağmen tüyleri kabartarak oturma, ilgisizlik, denge kaybı, ve en önemlisi kıvamı bozuk dışkılar var ise kuş acilen tedavi edilmelidir. Doğada papağangiller av olarak tüketilen canlılardır, ve zayıflık gösteren bireyler açık hedef olacaklarından ne kadar ağır hasta olurlarsa olsunlar saklamaya çalıştıklarından iş işten geçmeden fark etmek güçtür.

Dışkıyı kontrol edin ve saydığım belirtileri gözlemleyin.
Dışkı canlı ve koyu bir yeşilken urates kısmı saf beyaz olmalı. Dışkıda kan bulunmamalı. Dışkı fazla sulu yada aşırı kuru olmamalıdır.
Eğer bu belirtiler varsa, dışkının fotoğrafını da ekleyerek bana tekrar dönüş yapabilirsiniz;
sağlıklı dışkı böyle görünmelidir.

[IMG]https://farm4.staticflickr.com/3845/14471726030_1a22e330ac.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]191978,budapest[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Buraktalha7Çevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 2
Buraktalha7Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2017 14:18
Memleketimde beslemedekte olduğumuz 2 senelik bir muhabbet kuşumuz var ondan edindiğim tecrübeyle kuşumuzun dışkısı sağlıklı ara ara sıvı ağırlıklı geliyor ama bunun normal olduğunu düşünüyorum. İştahsızlığıda şöyle kendisi yemiyor anca yem kabını ağzına yanaştırdığım zaman iştahlı bi şekilde yiyor hareketsizliği ise hat safada...[EDIT]Buraktalha7,2017-02-16 14:23:55[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2017 15:06
Kuşun dışkısının sulu olması iyi değildir. En büyük hastalık belirtilerinden biridir. Tedbir olarak;
Biraz Avidiare ilaç ile kuş vitaminini dozajlarını da dikkate alarak suda karıştırın ve eğer kendi içmiyorsa, (kokusu nedeni ile reddedebilir) Şırınga ile içirin. Üşümediğinden emin olun.
Ve kuş yeminin yanı sıra doğal beslendiğinden de emin olun. Papağanlar doğada otçuldur ve bol bol sebze ve meyvenin yanında yemiş yerler. Çekirdek ise sadece ödül olarak verilmelidir. Ev ortamında çoğumuz sadece kuş yemi verip geçiyoruz ancak sağlıklı ve doğal olan bu değildir. Peki neler verebilirsiniz?
Havuç, Marul (Fazlası ishale neden olur), Brokoli (Sıkça tüketebilirler), Karnabahar yaprağı (Sıkça tüketebilirler) , Pancar ve Şalgam yaprağı (Fazla tüketimi kemik gelişimine zarar verir) Elma, Erik, Şeftali, Kayısı ve Kiraz, Domates( yeşil kısımları verilmemeli), Patates (haşlanmış olmalı).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

msimsek112Çevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2016
İl: Denizli
Mesaj: 116
msimsek112Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2017 15:17
[QUOTE=Buraktalha7]Muhabbet kusumu alali 2 gun oldu hic hareket etmiyor su icmiyor yem yemiyor. Yemini sadece elimle agzinin dibine goturdugumde istahli yiyor. Ayriyetten hic otmuyor. Bi kac kez disari cikardim konmayi bilmediginden sanirim duvarlara carpiyor. Sabah evden cikarken kafesin solundaydi aksam geldim hala aybi yerde. Hasta oldugunu dusunuyorun yardimci olun lutfen.. bu arada bugun vitamin aldim su icmediginden icemedi vitaminini ne yapabilirim. Bazen durdugu yerde agzindan cit cit ses geliyor yem yermis gibi. Son olarak kendisi 3 ayliktir.[/QUOTE]


yıllardar muhabbet kuşu beslerim tecrübelerime dayanarak yazıyorum;

İlk eve geldiğinde 24 saat kuşla ilgilenmemeniz rahatsız etmemniz gerekir. ortama alışması için. bi yerlere tüneyip yada kafesin dibine inip bekleyebilir.

ilk 10 gün en azından hiç kafesten çıkarılmamalı daha size alışmadığı için kaçmaya çalışacak ve sağa sola çarparak kendine zarar verecektir.

elinizden yem yemesi iyi bişey günde 3-4 kere elinizle besleyerek elinize ve size alışmasını sağlamalısınız.bi kaç gün sonra elinizi biraz daha ayaklarına yaklaştırırsınız elinize çıkar.

daha eve yeni geldiği için ve stresli olduğu için ötmeyecektir. size alışması ortamına alışması lazım. kuşun yaşı da önemli.

özellikle yeni alınan kuşun su içtiğini yem yediğini kolay göremezsiniz çünki siz varken kendini güvende hissetmediğinden kimse yokken suyunu içer. bende ilk aldığımda çok takıyordum ama o kendisi hallediyor merak etme.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReDaPLLeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2016
İl: Izmir
Mesaj: 53
ReDaPLLeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2017 15:18
[QUOTE=BadWolf]

[IMG]https://farm4.staticflickr.com/3845/14471726030_1a22e330ac.jpg[/IMG][/QUOTE]

daha önce muhabbet besledim ve ürettim, resimdeki dışkı üreme çağındaki muhabbet kuşlarında olur, yani dışkı geniş biraz daha sulu.

Ayrıca tavsiyem yeni muhabbet kuşu aldı iseniz ilk 5-10 gün kafesinden fazla çıkarmamanız, ayrıca kuşun üretim şekline ve anaçlara göre ele alışma ürkme vs. durumları değişir. Konuyu açan arkadaş kuşun kafesini verdiği yemi ve kuşun kendisini yakın çekim yapıp yüklerse yorum yapılabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir