Yavruları ne yapmalıyım?


spilopleuraÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 117
spilopleuraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 19:40
Merhaba arkadaşlar,
Sarı prenseslerden ilk yavru alışım ve ağzı dolu olan dişi çok küçük(4 cm).Akvaryumun içinde astronot, challenger gibi vahşi türler de olduğu için 14. gününde yavruluğa aldım.Sizce balığı akvaryuma tekrar salıyım mı, salmazsam yavruları yutar mı veya ne zaman çıkarır?Ayrıca diğer sarı prensesleri de boylansınlar diye bu akvaryuma atmıştım diğerleri neredeyse 2 katına çıktı ağzı dolu dişi yem yiyemediği için aynı boyda kaldı.Bu ileride sorun teşkil eder mi?Son bir sorum da akvaryumun ışığının kapalı veya açık olması bir fark yaratır mı?Kafam çok karışık lütfen yardım edin Melih05292014-12-21 09:07:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mete DuruÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1510
Mete DuruÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 20:22
Selamlar. Öncelikle akvaryumdaki canlılar hiç uyumlu türler değiller. Hacminize göre hangi türü besleyeceğinizi seçip, daha uyumlu türler beslemeniz daha iyi olacaktır. Eğer balık zayıf düştüyse kusturabilirsiniz. Yavrular keselerinden kurtulana kadar kuluçkaya koyup, sonrasında yavruluğa koyabilirsiniz. Anacı yavruluğa koymak çok mantıklı bir işlem değil daha çok strese sokar. Ancak zaten astronot ve challanger ın olduğu tankta çok ta mutlu olduğunu sanmıyorum. Diğerlerinden daha küçük kalması çok sorun teşkil etmez zamanla boylanır muhtemelen.
Önceliğiniz tankta uyumlu türleri beslemek olmalı. Akvaryum kaç litre?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spilopleuraÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 117
spilopleuraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 20:36
Akvaryum 500 litre.15 sarı prenses,1 papağan,2 astronot bir tane de challengerım var.Sarı prensesler sürü halinde korkmuyorlar hatta elimden bile yem yiyorlar.Sarı prensesin ağzına ilk yavru alışı olduğu için kusturmayı pek doğru bulmadım.Çünkü forumdaki başka konularda ilk yavru alışında kusturulursa balık ağzında yavru tutamaz, yutar gibi ifadeleri çok gördüm.Ama yine de kusturma konusunda kararsızım.Balığa şu anda ne yapmam gerekiyor?Yardım ederseniz çok sevinirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mete DuruÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1510
Mete DuruÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 21:39
Sarı prensesler sürü halinde geziyor ve siz korkmuyor diyorsunuz? Hocam sarı prenses giri orta derece agresif mbuna türleri korkmadıkları sürece toplu gezmezler. Normal durumda baskın olan s.p. baskın olmayan s.p. yanına geldiğinde anında kovalamaya başlar. Sadece erkekler değil durum dişilerde de aynıdır. Artık nasıl korkmuşlarsa sürü psikolojisine girmişler.
Balığı kusturmama balığın yumurta çevirmesinde ve ileride yumurta çevirirken yem yiyebilecek kadar ustalaşmasına yardımcı olacaktır elbet. Ancak balığın küçük kaldığını yani formdan düştüğünü söylüyorsunuz. Bu dediklerimi büyüyememiş balık ağzı ufak olduğu için yaparken dahada zorlanır ileride.Balığın ağzında yavru tutamamasını henüz hiç görmedim ki malawilerden şimdiye kadar 3000 civarı yavru almışlığım var. Akvaryumunuzdaki canlılar uyumsuz türler ve sürü halinde gezmeleri bile bunu belli ediyor. Sadece malawiye dönerseniz balıklarınızdaki davranış değişikliklerinin hoşunuza gideceğinden eminim. Elinizden yem yemesi korkmadığı anlamına gelmez. Canlı aç kalırsa yem için ağzınızda yem olsa oraya dahil girebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spilopleuraÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 117
spilopleuraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 22:40
Sarı prensesler bildiğim kadarıyla sürü halinde gezen balıklar değil ve benimkiler de sürü halinde gezmiyorlar.Demek istediğim sürü halinde yani çok oldukları için korkmamaları.Yani sürü psikolojksine girme durumu yok.Sanırım daha anlasılır bir kelime seçmediğimden kaynaklanan bir hata .Daha önceden amerikkan chiclid lerdenden yavru almışlığım var ama malawide tecrübesizim.Çok besledim ama yavru almak nasib olmadı.Siz malawide çok yavru aldım diyorsunuz demek ki oldukça deneyimlisiniz.Şimdi vereceğiniz tavsiyeler bana ve okuyacaklara oldukça yarar sağlıyacaktır.Ayrıca challenger, astronot ve papağanı başka birine vermek istiyorum ama onlara çok bağlandım galiba. Sonuçta kaç yıldır benimleler. S.prensesleri babam getirdiği için hayır diyemedim.Amacım damızlık boya getirip babamın okulundaki akvaryuma bağışlamak.Balığı yavru tutamaması derken yumurtaları kusması veya yutması durumunu kastettim.Bir de evet ileride sıkıntı yaşayabilirim ama balığın yanık kaldığını nasıl anlarım? Şu an ne yapmam gerektiği hakkında yorum yaparsanız çok mutlu olurum.Ayrıca konu hakkında bilgisi olan herkes lütfen yardım edebilir mi? Melih05292014-12-20 22:44:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2013
İl: Aydin
Mesaj: 1420
AliEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 23:36
Akvaryumunuz çok karışık beslediğiniz türler birbirine uygun değil. Sarı prensesiniz ilk zarar görenlerden olacaktır. Yavrularınızı kusturun ve sp hariç diğer türleri elinizden çıkarın yavrularınızı kuluçkaya alın ve ya direk sp hariç diğerlerini çıkardıktan sonra sp yi akvaryuma salın diğer türlü onu strese sokacaklardır ve ya öldüreceklerdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mete DuruÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1510
Mete DuruÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 23:53
[QUOTE=Melih0529]Sarı prensesler bildiğim kadarıyla sürü halinde gezen balıklar değil ve benimkiler de sürü halinde gezmiyorlar.Demek istediğim sürü halinde yani çok oldukları için korkmamaları.Yani sürü psikolojksine girme durumu yok.Sanırım daha anlasılır bir kelime seçmediğimden kaynaklanan bir hata .Daha önceden amerikkan chiclid lerdenden yavru almışlığım var ama malawide tecrübesizim.Çok besledim ama yavru almak nasib olmadı.Siz malawide çok yavru aldım diyorsunuz demek ki oldukça deneyimlisiniz.Şimdi vereceğiniz tavsiyeler bana ve okuyacaklara oldukça yarar sağlıyacaktır.Ayrıca challenger, astronot ve papağanı başka birine vermek istiyorum ama onlara çok bağlandım galiba. Sonuçta kaç yıldır benimleler. S.prensesleri babam getirdiği için hayır diyemedim.Amacım damızlık boya getirip babamın okulundaki akvaryuma bağışlamak.Balığı yavru tutamaması derken yumurtaları kusması veya yutması durumunu kastettim.Bir de evet ileride sıkıntı yaşayabilirim ama balığın yanık kaldığını nasıl anlarım? Şu an ne yapmam gerektiği hakkında yorum yaparsanız çok mutlu olurum.Ayrıca konu hakkında bilgisi olan herkes lütfen yardım edebilir mi? [/QUOTE]

 
Öncelikle s.p. den kurtulacaksanız bile challanger a kişisel olarak karşıyım. Eğer s.p.leri boylandıktan sonra çıkaracaksanız bile aynı gölün balıklarını ve doğru seçimlerle bir tank kurmanızı öneririm. Ancak tankta challanger,astronot ve papağan gibi suyu çok kirleten balıklar varken s.p. lerinizin boylanması için iyi bir filtrasyon ve su değişimi gerekecektir.

Balığın yanık kalmaması için temiz su bol oksijen ( aşırıya kaçmamak şartıyla ) ve özellikle yavruladıktan sonra yüksek proteinli yemlerle çabuk forma sokmak önemlidir. Bunu canlı yemlerle sağlayabilirsiniz. Ben grindal kurt ve su piresi kullanıyorum. Ayrıca bunları yavrulara da veriyorum. Şuan 14-15 gündür ağzında yavru taşıyan bir balığın yanık kalıp kalmadığına bakmak yanlış olacaktır çünkü balık zaten formdan düşmüş durumdadır. Ancak yanık kalma durumu bir anda olmaz geniş bir süreç içerisinde olur ve süreç bittiğinde belli olur balığın yanık kalıp kalmadığı. Bu süreç ise türüne göre değişkenlik gösterebilir. Daha da detaya inebilirim ancak konumuzu saptırabilir.

Balığın yavru tutmamasındaki kastınızda ise , yumurtaları kusmasının bir çok sebebi olabilir. Bunlardan biri ilk deneyimi olabilir çünkü sıklıkla karşılaşılır bu durumla. Ötekisi ise balıklar ağzında iyice büyümüştür ve doymak bilmedikleri için anne ağzından parça koparmaya başlamıştır. Anne çok rahatsız olursa atabilir. Ancak deneyimli anaçlarımda gözlemlediğimde, 21.-23. günden sonrasında yemi dişleriyle tutup ağızlarında beklettiklerini hatta sanki ağzında yavru yokmuş gibi yem topladıklarını gördüm.

Yutması için ise ani korkutulması veya kovalanması gerekir. Eğer formdan çok düşme moduna geçerse besin ihtiyacını yavrulardan da karşılayabilir ancak genelde yutma durumu başka bir balık tarafından fazla kovalandığında olabilecek bir durumdur. Hatta kovalamaca bittikten sonra kafayı sallar bayağı. Ancak bu dediğim olaylarda anaçlar 2-3 yavru eksik verdiler genelde. Toplu bir yutma durumu olursa muhtemelen deneyimsizlikten olur. Ancak ilkinde biraz erken kustursanız dahil, 2.de ve sonrasında tecrübe edinmeye başlayacaktır.

Bazı anaçlar da ise istisna olabilir. Örneğin 1 yıl boyunca beslediğim calicom her ay yavru alıp 4-5. gün ağzının boş olduğunu gördüm. Sebebini bilmiyorum belki kısırdır ancak ben onu öyle sevdiğim için hiç dokunmuyorum

Bu arada kusturma konusunda bir bilgi daha vereyim yanlış anlaşılma olmasın. Balığı kusturmazsanız eğer anaç ağzından çıktığı anda eğer çok ufak mağaralar varsa bir kaçı yaşayacaktır belki. Eğer yoksa bile zaten diğerleri tarafından afiyetle yenilir. Yani elbet 21.-22. gün falan kusturmanız gerekecektir çünkü anacınızda artık rahatsız olmaya başlayacaktır.

Saygılar.
Mete Duru2014-12-20 23:55:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakan albayrakÇevrim Dışı

Kayıt: 08/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 40
hakan albayrakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2014 00:02
öncelikle hayırlı olsun yavrularınız. 
Bu boydaki bir sp yi kusturmanızı tavsiye etmem zaten kusturmak da zor olur sizin için.
akvaryumunuzdan tek beslediğiniz balıkları çıkarın hatta sadece spler kalsın daha sonra splerden koloni yaparsınız 500 litre iyi bir boyut 5 sarı prenses 5 demasoni 5 ıceman beslerseniz tadından yenmez daha sonra daha zor türlere geçersiniz balığı şimdilik kusturmayın o zaten strestedir yutar veya salar yavrularını bunun yerine diğer balıkları çıkarın

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spilopleuraÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 117
spilopleuraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2014 09:01
Bu sabah balığın sağlığı için kusturmaya karar verdim.Boyuna göre çok iyi yavru verdi.21 tane yavrum oldu .Açıkçası be 4-5 tane havru bekliyordum.Bir de inat etti galiba ağzında hâlâ yavru var gibi ama alamıyorum.Kaç defa denedim olmadı. Ben de akvaryuma saldım.Sizce hâlâ ağzında yavru olabilir mi?
Bir de bu yavrulara ne yapmam gerekir, maşallah kıpır kıpırlar.Onları yavruluğa koymalı mıyım? Ne zaman artemia verebilirim?Lütfen yardım edin ne yapmalıyım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliEmreÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2013
İl: Aydin
Mesaj: 1420
AliEmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2014 10:04
Ağzının içinde olsa da strese girdiği için yutacaktır 21 sayı olarak güzel umarım sağlıklı şekilde büyütürsünüz. Astronot ve papağanı çıkararak yanlarına beyaz prenses eklemenizi öneririm hem daha güzel hem de daha iyi bir akvaryum olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mete DuruÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1510
Mete DuruÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2014 14:47
[QUOTE=Melih0529]Bu sabah balığın sağlığı için kusturmaya karar verdim.Boyuna göre çok iyi yavru verdi.21 tane yavrum oldu .Açıkçası be 4-5 tane havru bekliyordum.Bir de inat etti galiba ağzında hâlâ yavru var gibi ama alamıyorum.Kaç defa denedim olmadı. Ben de akvaryuma saldım.Sizce hâlâ ağzında yavru olabilir mi?
Bir de bu yavrulara ne yapmam gerekir, maşallah kıpır kıpırlar.Onları yavruluğa koymalı mıyım? Ne zaman artemia verebilirim?Lütfen yardım edin ne yapmalıyım? [/QUOTE]
Hayırlı olsun öncelikle. Yavruları aldığınızda ilk gün sanki ağzında yavru varmış gibi davranması normaldir. Zaten ağzında 1-2 yavru kalsa size çaktırmadan büyütür bile onu zorlamaz hayvanı merak etmeyin. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spilopleuraÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 117
spilopleuraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2014 14:57
Hevesim kursağımda kaldı.Yavrulara artemia almak için dışarıya çıktım.Eve geldiğimde 2-3 tane canlı yavru vardı.Akvaryumun karşısında biraz beklediğimde bir de ne göreyim! Diğer sarı prensesler yavruluğun yanına geliyor,yavruları yemiyor ama saldırıp öldürüyorlardı.Böyle bir şey ilk kez başıma geldi.Pes doğrusu.14 gün bekle,balığı kustur, yavruluğa koy sonra da diğerleri öldürsün.Çok büyük hayal kırıklığına uğradım. Melih05292014-12-21 14:57:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mete DuruÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1510
Mete DuruÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2014 21:33
Tül yavruluktaki yavruların katili olmalarında bayağı ün salmıştır malawi cichlidleri. Geçmiş olsun. Yavruluk olarak biolife öneririm.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir