yavru zebra
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Selamlar,
Zebralar ortalama 5-6 cm büyüklüğe geldiklerinde yavru yapacak olgunluğu erişirler. Ama sadece bu kadarı onlara yetmez beraber yaşadıkları balıklar, su değerleri, kum, kabuk ve kaya ortamları isterler. Bitkileri asla barındırmazlar en kısa zamanda söküp atarlar ve parçalarlar, bu yüzden bitki koymamak gerekir.
Erişkin bir zebra çifti beraber dolaşmaya başlar. İlk olarak yumurta yapmaya uygun mümkünse akvaryumun köşelerine yakın koyduğunuz bir deniz kabuğunu tercih ederler. Bu kabuğun etrafındaki kumu kazmaya başlarlar. Açtıkları çukurlar akvaryumunuzun dekorunu bozacak kadar büyük olabilir.
Dişi zebranın gövdesinin alt kısımların sararma başlar ve üreme tüpü dışarıya 2mm kadar çıkar. Bu yaklaşık 8 ile 10 gün kadar sürer bu aşamada kumu kazma ve kabuğun iç kısmını temizleme faaliyeti hat safhaya çıkar. Genel olarak sabah gün doğumu saatlerinde başlayan yumurtlama işlemi bir gün süre ile devam eder. Dişi yumurtalarını kabuğun iç kısmındaki parlak yüzeye tek tek yapıştırarak düzenli bir yuva oluşturur. Erkek bu arada kabuğun önünde güvenliği sağlar. Yaklaşan tüm balıklar bir tehdit oluşturduğundan kesinlikle saldırır.
Bu tek tek yumurtlanan yumurtalar yapıştıktan sonra dişi güvenliği ele alır ve bu defa erkek balık dölleme için kabuğun (yada mağaranın yada oyuğun) içine girer ve her yumurtayı tek tek döller. Bu işlemde saatler sürer. Erkek zebra bu döllemeden aşırı yorulacaktır. Eğer yumurta sayısı çok fazla erkek de genç değilse yorgunluktan bir köşede yan yatıp kaldığını yada bir yerlerde suya dik olarak durarak dinlendiğini izleyebilirsiniz.
Bir gün sonra yumurtalarda titremeler gözlenir. Bu titremeler her geçen gün hareket etmeye doğru değişen bir yumurta çatlamasıdır. Yumurtalardan 5 gün sonra yüzebilen yavrular ortaya çıkar. O günden sonra anne balık yüzerek yuvadan dışarıya çıkan tüm yavruları ağzı ile tek tek toplayıp yuvanın içine geri bırakarak yuvada tutmayla görevlidir. 10. günlerinde yavrular artık yuvada durmaz etrafta serbest yüzer hale gelir ki bu aslında en tehlikeli dönemdir ve birçok yavru bu dönemde diğer balıklar tarafından yenilir.
Yavruların yaşatılması için benim en uygun bulduğum yöntem; köşeye konulan kabuğun içindeki yavrular, anne ve babayı diğer balıklardan ayıran ve diğer tarafın görülmesini engelleyen bir bölme ile bölmektir. Bu şekilde hem yuvayı bozmamış hemde güvenliği sağlamış olursunuz.
10. günden sonra babayı bölmenin diğer tarafına almak en tercih ettiğim yöntem olmasına rağmen babanın bölmenin üzerinden diğer tarafa atladığınıda defalarca yaşadım. Bu nedenle 12 ile 15. gün arasında yavruları anne babadan ayırıp ayrı bir akvaryumda özel bir diyetle beslemek kısa zamanda boy atmalarını sağlamaktadır.
Su değerlerine gelince birincisi ve en önemlisi biolojik oturmuş bir su olmazsa asla yavrulama olmadığıdır. Suyun ısısını ben dikkate almıyorum. Şu anda evimdeki akvaryumda ısı 32 derece civarında ve 20 gün önce yavru aldığım zebralar yine yumurta yaptılar ve henüz 2 günlükler. Bundan ısının yüksek olmasının iyi sonuçlar aldığını çözüyorum. Ph 7.5 civarında ve hiç sorun olmuyor. Midye kırığı kum ve hiç kaya koymadım ve 2 yıldır da sürekli yavru alıyor büyütüyor arkadaşlara dağıtıyorum. Umarım bu bilgiler yararlı olur.
hepinize sağlıklı balıklar dilerim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
teşekkürler kemal bey
bende 1çift aldım ve dün yumurta bırakmışlarküçük bir akvaryumda
atman iç filtre varakvaryum çok temiz çıkan yavrular ne yiyecek.
yavruların nasıl yemlenmesi gerekiyor
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Selamlar,
Yavruları 15. günden sonra anne ile babadan ayırın. Artemia en iyi besin seçeneği gibi görünüyor ilave olarak haşlanmış yumurta sarısını iyice ufalayıp atabilirsiniz ama çok atmayın suyun kirlenmesi sözkonusu. Bazı ev yapımı yiyeceklerde tavsiye edebilirim ama uğraşmak isterseniz. Bunun dışında akvaryumcudan alacağınız protein ve sebze içerikli sera yemleride yeterli olacaktır. Az ama sık yem vermek çabuk büyümelerine neden olacaktır.
Eğer yavruları anne babadan ayırmazsanız 20 günde bir yumurta yapan anne baba için yavrular canlı yem olur bunuda hatırlatayım.
sağlıklı yavrular...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
agalar bende çift bir tane zebra ciklet var bunlar bir kere yumurtladılar ilk 3 gün erkek ile dişi iyi geçindi sonra dişi erkeği koşturmaya ve ona vurn-maya başladı bunu sebebi ne olabilir.bir de benim yumurtalar sarı renkten beyazımsı bir renk aldı sonra bunlar diğer yumurtaları bırakıp tekrar yumurtladılar bunlar niye olmuş olabilir cevaplarınızı bekliyorum
cevaplarınızı KARAKARTAL469@hotmail.com adresine yazın
teşekkürler........
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir