Yarışma Bilgileri


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 00:26
[QUOTE=bluestrategy] [QUOTE=Emin_Paşa]Su akar yolunu bulur Arkadaşlar, Jüri her kareye hak ettiğ puanı verecektir ve hak eden dereceye girecekdir....
 
 Şahsen Benim  eklediğim fotoğraflarda özellikle Tanganyikada  sadece 3. fotoğrafda üstden biraz kesme yaptım.. kesinlikle fotoşhop yada başkabirşey yok.. Tamamen doğal ve naturel, Malawide hiçbirşey yok...
 
Benim tek kızdığım konu ise bazı özel üyelerin bilerek düşük puan vermesi, ortalamayı düşürmek için Arkadaşına 10 bir başkasına düşük  puan vermesi bunlar gözden kaçmıyor...
[/QUOTE]

Çok haklısınız, ancak üyelerin oyları yaklaşık %20 etkileyecek. Jurinin oyları ise %80. Bu şekilde bir  duyuru yapılmıştı. Ne kadar doğru bilemeyeceğim.
[/QUOTE]
 
Özel üyelerin verdiği oylar jüriyi etkileyeceğini sanmıyorum, ama Top 10 da birileri sürekli ilk 3 e girmeyi istiyor bana düşük  puan verirken Kankasına Kahkaha 10 veriyor buda ortalamayı etkiliyor, bu çok komik ve basit  oluyor........Yemekteyiz programı gibi..  Bunları pazar günü dernekde dile getireceğim  
 
 
 
Emin_Paşa2010-03-06 00:27:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aycan kurtÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,74405[/C] [C]6,2,74405[/C] [C]2,3,74405[/C]
Kayıt: 05/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 299
aycan kurtÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 00:33
Yarışmaya katılmayan biri olarak belki burada bunları yazmam biraz garip olacak ama (gerçi puanlamanın hangi üyeler tarafından yapıldığını açıkça gösterilmesi gerektiği de ilk benim fikrimdi sanırım :) ) çok değerli bir kaç dostum -ki onlar hem akvaryum hobisinde hem de fotoğrafçılıkta bu sitede pek çok kişiden öndeler ve daha önemlisi öncüler- bu yarışmaya katıldığı için nacizane fikirlerimi söylemek isterim: Her fırsatta photosop konusunu dillendirenler, asıl manipülasyon yapmaya çalışan insanlar bence; ortada bir yarışma var ve -helaliyle- mükemmel fotolar var. Bu üstdüzey fotoğraflar sayesinde yarışmanın çıtası artıyor ve insanlar bu fotoğrafları forumumuzdan görerek kendilerini geliştirmeye çalışıyorlar. Bu yarışmada bir kaç fotoğraf örnek ve öncü fotolardır site için. Her şeyiyle ama; makinasıyla, çekim tekniğiyle ve photoshop veya diğer elementleriyle. Klasik çamur atma ve kendini haklı çıkarma bilinciyle hareket etmek yerine bu fotoların nasıl ortaya çıkarıldığını öğrenmeye çalışmak ve fotoğrafçısına hakkını teslim etmek gerekir. Umarım jüri buradaki gibi yazılardan etkilenmez ve yarışmanın ve yarışmacıların hakkını hakkıyla teslim eder. Şunu da unutmamak gerekir ki photoshop kullanmayı öğrenmek (bu basit bir şey değil: yani fotoğrafınıza bakıp nerelere nasıl müdahale edeceğinizi bilmek te çok önemli) fotoğraf makinanızın deklanşörüne basmaktan daha zordur kimi zaman ;)
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Street ParrotÇevrim Dışı

Yönetici
[C]3,1,12491[/C] [C]2,2,12491[/C] [B]1414,3[/B]
Kayıt: 05/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 4508
Street ParrotÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 00:36
Yiğit senin nasıl bir fotoğraf ustası olduğunu bilmeyen kalmamıştır bu sitede. Onurla limon tetra yavruları fotoğrafları ve şimdi altın gurami yavruları hepside muhteşem. Eminiz fotoğrafların orjinaldir. Yarışma fotoğraflarında çok güzel ama keşke balığı tam görebileceğimiz bir fotoğrafta koysaydın. İki pozda da balığın sadece kafası görünüyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5221
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 00:58
[QUOTE=bjkalley] 

Sitemizde mutlak objektif olması gereken moderatör ve jürileri seçerken ince eleyip sık dokuyoruz...........seçimimizi de objektif olan kişilerden yapıyoruz. Bu kadroyu oluşturan herkes bu siteden hobinin tam içinden gelmiştir.
 
Akvaryum.com ayna gibidir. Siteye ticari yaklaşırsanız size ticari olur, hobici yaklaşırsanız hobici olur, iyi niyetli yaklaşırsanız iyi niyetli , cin yaklaşırsanız sizden daha cin olur.

Saygılar,
[/QUOTE]
 
 
Forum yönetimi her fırsatta yarışma konusundaki titizliğini açıkladı. Tüm bu açıklamalara rağmen,  durduk yerde suyu bulandırmak, insanların kafasını karıştırmak amacıyla yazıldığı her halinden belli olan mesajları yadırgıyorum, kınıyorum.
 
Saygılar,
Erdal Hoca2010-03-06 00:58:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 01:30
Forumumuzun önemli kurallarından biri bir üyenin başka bir üyeyi uyarmamasıdır. Görüldüğü gibi birbirimize laf söylemeyi çok seviyoruz, biri bize ufacık laf söyleyince de kaldıramıyoruz. Burada uyarma söz konusu olmamış ama photoshop kullanılıyor, fotoğrafa böyle işlem yapılıyor, şöyle işlem yapılıyor denmiş. Biz de bu şeyleri görebiliyoruz, böyle heyecan yaratmaya gerek yok. Crop ve boyutlandırma dışındaki işlemlerden puan kıracağız.

Fotoğraf jürisi ile durumu konuştuk, photoshopun da fotoğraf sanatının bir parçasını olduğunda ancak bunun abartılmaması ve canlıyı olduğundan daha güzel göstermemesi ve canlının hatalarını kapatmaması gerektiğinde hemfikir olduk. Buna göre aşağıdaki gibi bir çözüm uygulanacak.

Balığınızın formunu değiştirmek, yüzgeç yırtıklarını kapatmak 50 puan gibi büyük puan kayıplarına, arkaplanı temizlemek 100 üzerinden 2-3 puan gibi minik puan kayıplarına renkte oynamak ise yarattığı farka göre 5-15 puan gibi bir kayba neden olacaktır.

Diyelim ki renklerde orta derecede oynadınız, normal jüriler 80 ve 75 puan verdi. Fotoğraf jürisi ise 80 vereceğine 70 verir ve ortalama puan 78.3 yerine 75 olur.

Diyelim ki ufak tefek arkaplan temizliği yaptınız. Bölüm jürileri 90 95 verdi. Foto jürisi de 95 yerine 92 verir 93.3 yerine 92.3 alır toplamda 1 puan kaybedersiniz.

Bunun önceden duyurulması daha iyi olurdu ancak daha önceki yarışmalarda böyle sorunlar olmamıştı ve bu yarışmada bunu öngöremedik. Zaten taktir edersiniz ki yarışmamız amatör çapta bir web sitesi yarışması, büyük bir iş yapmıyoruz. İşin kötü tarafı kimi zaman ailemizin ferdi gibi gördüğümüz duygusal olarak bağlandığımız balıklarımızı yarıştırıyoruz bu yüzden yarışma bazen olması gerekenden daha fazla ciddiye alınıyor lütfen bu kadar kendimizi germeyelim, boşu boşuna jüri de gerilecek, sonra jüri bulamayacağız

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetinÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 305
cetinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 01:56

Merhaba;

Aslında burda yazmamak daha mantıklı olabilir ama genede bazı yüreklere su serpmek bakımından bir cevap yazmak iyi olur diye düşündüğüm için bir iki noktaya değinmek istedim.
 
Öncelikle bu yarışmanın anlamını düşünmek gerek, ne gibi derseniz: Sevdiği ve beslediği balıklarını Türkiye deki konusunda en fazla kullanıcısı olan forum sayesinde, forum kullanıcılarına tanıtmak ve sergilerken sevdirmek. Bunu yaparken de kendisi gibi diğer katılımcı arkadaşlarının paylaşımlarını görerek fikir ve yön tayini yapabilmek. Payşalımlarına ortak olabilmek. Ortak amaç bu hobbynin toplu olarak daha ilerki safhalara ilerleyebilmesi.
Özünde dikkat edin hep paylaşım var. Bir beraberlik olgusu var.
 
Zaten eski yarışmalara ve şimdiki yarışmada gelen fotoğraflara bakılınca farklar aşikar olarak belli oluyor. Katılımcı arkadaşlarımızdan gelen resimlerin genel kalitesi eskiye göre ciddi bir biçimde yükselmiş durumda. Bu bakımdan bu yarışmaları düzenleyen, emek veren, katılım yapan herkesin ellerine sağlık, can-ı gönülden onları tebrik ederim. Çünkü hedeflenen amaçlarının en önemlileri gerçekleşmiş durumda. 
 
Bizlere düşense bu hobbyi hakkını verebilecek arkadaşlarımıza, tanıdıklarımıza yaymak ve yayarkende bilgi paylaşımını üst düzeyde tutmak ki çıtamız yükselebilsin.
 
Oylama konularına gelecek olursak; içinizi ferah tutunuz. Bizlerde bu hobbye gönül vermiş en değerli varlığımız olan zamanımızı bu yolda harcamış insanlarız. Para vs. gibi materyaller çok çok sonra gelen şeyler...
 
Bunu neden yazıyorum:
Dikkat ediyorum her yarışma esnasında oluşan topiclerde hep şu endişeler gark olunuyor...
Ben şunu yaptım, bu böyle olabilirmi, jüri bunu dikkate alırmı, jüri bunu, şunu görürmü, burda hakkım yenirmi, bunu gözden kaçırırlarmı?
 
 Jüri olmakla beraber gelen bir takım durumları asla unutmayın lütfen:
 
Size güvenen insanları ve size emanet ettiklerini hüsrana uğratmamanız gerek...
 
Jüri olmak demek ciddi sorumluluk almak demek...
 
Hatta ve hatta altına adınızı yazmanız demek...
 
Bu nedenle içinizi ferah tutun... Bunlar asla küçümsenecek ve hafife alınacak değerler değiller.
 
Kendi adıma :
 
Bazı yarışmacıların katılımlarına gelen oylara baktığımızda bir takım sırıtan değerlendirmeler görülmüyor değil. Fotoğraflarda gösterilen canlı diyelimki rahat ilk üçte yer alabilecek kadar iyi, fakat birisi kalkmış 1-5 arası bir not vermiş. O kişinin notlarını da ve nereye yüksek puan verdiğini de izliyorum. Hangi resim onun için 10 luk ona da bakıyorum.
Maksatlar belli olur. Dediğim gibi içinizi ferah tutun lütfen.
 
Diğer taraftan yarışmalara katılan arkadaşlarımız lütfen eski yeni olsun tüm yorumları okusunlar.
 
Gelen resimlerin kalitesinde genel olarak bir düzelme mevcutken önemli bir konuyu atlamayın lütfen.
 
Bakıyoruz 1. resim kaliteli bir makro çekim, ikinci gene aynı, 3 de aynı... Aynı açılardan yada yakın düzlemlerden alınmış birbiri benzeri 3 poz... Bu yarışmada bu hata çok fazlaydı. Ciddi bir makro salgını veryansın gidiyor.
 
1. Resmi Macro (yandan) aldınız. Böylece balığın ne kadar sağlıklı ve gösterişli olduğunu, türünün özelliklerinin ne kadar taşındığını bize tanıttınız ..
 
2. Resmi muhakkak kompozisyon çalışın: Böylece herkeze bir fark sunun. Örneğin üreme esnasında, kur yaparken yada bölgesini korurken, vs vs.
 
3. Resmi ise balığın üzerinden olması kaydıyla genel bir poz alın, mesela tanktaki bulunduğu/yaşadığı bölgedeki konumunu, ağırlığını, uyumunu gösteren bir şey olabilir.
 
Birbiri ardına aynı açıdan yakalanmış 2-3 adet Macro çekim ile gelmekten daha iyi olsa gerek.
 
 
Sanıyorum ilerki yarışmalarda çıta daha da yükselecek ve daha stresli, daha çok düşündüren oylamalar gerçekleşecek.
 
Tüm katılımcı arkadaşlarımı, bu yarışmaların var olabilmesi için emeklerini esirgemeyip, çabalayan, oluşumda emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ederim.
 
 
Saygılarımla;
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jacobsen__Çevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,33377[/C] [C]4,2,33377[/C] [B]2813,3[/B]
Kayıt: 16/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 7157
jacobsen__Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 11:25
[QUOTE=Erdal Hoca][QUOTE=bjkalley] 

Sitemizde mutlak objektif olması gereken moderatör ve jürileri seçerken ince eleyip sık dokuyoruz...........seçimimizi de objektif olan kişilerden yapıyoruz. Bu kadroyu oluşturan herkes bu siteden hobinin tam içinden gelmiştir.
 
Akvaryum.com ayna gibidir. Siteye ticari yaklaşırsanız size ticari olur, hobici yaklaşırsanız hobici olur, iyi niyetli yaklaşırsanız iyi niyetli , cin yaklaşırsanız sizden daha cin olur.

Saygılar,
[/QUOTE]
 
 
Forum yönetimi her fırsatta yarışma konusundaki titizliğini açıkladı. Tüm bu açıklamalara rağmen,  durduk yerde suyu bulandırmak, insanların kafasını karıştırmak amacıyla yazıldığı her halinden belli olan mesajları yadırgıyorum, kınıyorum.
 
Saygılar,
[/QUOTE]
 
Herkes benim yazımı üstüne alındığı üzere bende bu yazıyı malesef üstüme alınsammı bilemedim...
 
Bu kadar uğraştıktan sonra ve sadece yarışma için bu kadar olay çıktıktan sonra yarışmayı keşke yapmasamıydık yada bu kadar uğraşmam boşamı gitti, yada boşunamı çırpındım diye hala uzun uzun düşünüyorum...
İnşallah yanılırım...


[QUOTE=yigit kocbay][QUOTE=jacobsen__]Yazmak istemiyordum ama artık dayanamayacağım sanırım :)
 
Çoğu katılımda balık arkasındaki siyah fon photoshop ile yapılmış apaçık belli hatta çok sırıtıyor :) Bu gibi işlere ne gerek var bilemiyorum ancak, yarışmada derece ne hayatın sonu, ne başı nede başka birşey sadece yarışma olduğunu keşke unutmasak...
[/QUOTE]
 
Kendimi adıma bu konuda açıklama yapma gereği hissettim.Tamamen kendi adıma konuşuyorum(Çünkü bütün fotoğraflarımdaki arka fon siyah).Hiçbir fotoğrafımda kesinlikle manüpilasyon denebilecek düzeltmeler yapılmamıştır.Fotoğrafların orjinalleri yanımda değil ama Ankara'ya gittiğimde orjinal fotoğrafları istiyen olursa orjinal boyutlarıyla yayınlayabilirim.Fotoğrafların orjinalinde de arka fon siyah olarak çıktı.Hatta bu çekimleri nasıl yaptığımıda aşağıdaki linkin 6. mesajında anlatmaya çalışmışdım:
 
 
Amacım sadece açıklama yapmak.Kesinlikle tartışma yaratmak değil.(ki zaten Doğan abinin benim fotoğraflarım hakkında bu şekilde düşündüğünü sanmıyorum.)
[/QUOTE]
Sağol kardeşim. Senin adına ne düşündüğümü zaten sormana gerek yok sen kendini kanıtladın..... jacobsen__2010-03-06 11:29:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 12:52
Gördünüz mü siyah fon kullanmayın demiştim.Ben şahsen hep yeşil fon kullanırım,bitkili akvaryum en güzelidir, forumda tartışma da çıkarmaz.Kahkaha


Yarışmacı arkadaşlara başarılar, oy veren tüm özel üyelere teşekkür ederim [7 nin altında oy verenler hariç Hihhhh ]


[QUOTE=bjkalley]
...Zaten taktir edersiniz ki yarışmamız amatör çapta bir web sitesi yarışması, büyük bir iş yapmıyoruz....
Saygılar,
[/QUOTE]

Ayrıca bu söze katılmıyorum, akvaryum.com alanında Türkiyedeki en büyük değilmi,bana göre de en önemli yarışmalar bu sitedekilerdir ve gerek hazırlayanlar gerekse de katılanların çoğu büyük işler başarmaktadır.

Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wiwiwiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1605
wiwiwiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2010 13:01

Arif bey orada "amatör" kelimesi site ile ilgili değil, fotoğraf yarışması için yazılmıştır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2010 00:40
Merhaba, şu son yazılan mesajları (photoshop'la ilgili olanlar) okuyunca gerçekten üzüldüm.
Yarışmaya iddalı olmayan birkaç kare fotoğrafla katıldım. Hatta öyle ki, fotoğrafı çektiğim sıralarda akvaryumda keyhole'lerim 15 günlük yavrularını yüzdürüyorlardı. Sırf onlar rahatsız olmasın diye akvaryum camını bile temizlemedim. Fotoğraflarımda da açıkça görülüyor su lekeleri.
Kaldı ki fotoğrafla oynamak?!..
Dereceye girmek neden bu kadar önemseniyor anlamıyorum. Böyle bir yarışmaya dereceye girmek için katılan kişi, yarışmanın amacını ve sitenin misyonunu kavrayamamış kişidir bence.
Benim çektiğim fotoğraf, o canlının profil sayfasındaki resimleri arasına eklendi. Asıl birincilik budur benim için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2010 02:09
Siz derece, hediye beklemeyip sadece eğlence amaçlı katılmış olabilirsiniz bence çok güzel bir düşünce, bir başkası sadece hediye için, hatta belki balığını daha yüksek fiyata satabilmek için yarışmaya katılabilir. Kurallara aykırı bir şey olmadıkça insanlara bir şey dememiz yanlış. Tabi verilen oylardan, mesajlardan kişilerin tutumlarına bakarız, arkadaşlarımızı, bu hobide beraber bir şeyler yapacağımız insanları seçerken bu gibi şeyleri değerlendiririz ancak herkesten kendimiz gibi düşünmemizi beklememiz ve karşı tarafa tahammül etmememiz bence haksızlık olur.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BluestrategyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 256
BluestrategyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2010 10:54
Sonuçlar bugun mu belli olacak ? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2010 12:24
Bazı fotoğraflara göz attım ve photoshop programıyla müdahele edilmiş resimler oylamada jüriyi epey zorlayacak gibi gözüküyor. Bazı resimlerde çok hafif müdahale var gibi ama bazılarında müdahele ciddi boyutlarda... Jüriye Allah kolaylık versin. emrbilgin2010-03-07 12:26:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5221
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2010 13:37
Şu photoshop konusunu  lütfen  kapatalım artık.
 
Birkaç mesaj yukarıda Refet Bey, değerlendirmelerle ilgili gerekli açıklamayı yaptı zaten.
 
Jüri, bu durumlarda ne yapacağını iyi biliyor. Lütfen onlara işlerini öğretir tarzda uyarılarda  ve önerilerde bulunmayalım.
 
Saygılar,
Erdal Hoca2010-03-07 13:37:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir