Uzun Mesafeli Su Değişimi


mrlion83Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 495
mrlion83Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2013 00:39
[QUOTE=borutrampet]İsmail Bey merhaba,
Yanlış anlaşılma olmasın, konu dinlendirilmiş çeşme suyu kullanmak değil, direk musluktan dinlendirilmemiş çeşme suyunu kullanmak. Ben de çeşme suyu kullanıyorum, ancak 1 hafta dinlendirdikten sonra. Bu süreyi çok daha kısa tutmak da tabi ki mümkün. Siz nasıl kullanıyorsunuz, direk musluktan dinlendirmeden mi akvaryuma ekliyorsunuz?

Yalçın Bey merhaba,
Akvaristlerin %90'ının dinlendirilmemiş çeşme suyukullanması klorun yararlı bakterileri öldürdüğü gerçeğini değiştirmemektedir.


[/QUOTE]
Yanlış anlaşılma yok :) Direk çeşmeden suyu alıp dinlendirmeden akvaryuma koyuyorum. Dediğim gibi yaklaşık 1 senedir en ufak bir aksilik bile yaşamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert İlkdoğanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 136
Mert İlkdoğanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2013 11:50
Forumda ikinci el kafa motoru bulamadım bu yüzden internetten Atman At 107 5000lt/s aldım. Bir kaç gün içinde sanıyorum gelmiş olur. Herkese yardımları için tekrar teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2013 13:03
Arkadaşlar bu klor konusu hem önemli hem önemsiz.
 
Normalde de mesela sodyum klorürdeki klor da değil bu. Daha önceki konuları araştırırsanız bulursunuz.
 
Su da dezenfektan özelliği gösteren klora hipoklorit mi ne deniyordu. Bu da ikiye ayrılıyor suda bağlı kalanı bağlı olmayanı oluyor. Bağlı olmayan kısaca klor dediğimiz şey sudan çok kısa sürede ayrılıyor.
Bağlı olan ise daha uzun süreler suda kalabiliyor.
 
Güçlü bir dezenfektan özelliği var yani bütün mikro organizmaları öldürüyor. Tabi akvaryuma girene kadar çok önemli ölçüde etkisini de yitirmiş oluyor. Şebekeye ilk katıldığı noktadan itibaren sudaki organizmalar ile mücadele ettiğinden, daha tehlikeli yani daha dezenfektan olan bağlı olmayan türü çoğunlukla çeşmemize ulaşmıyor, bağlı olmayan klor ise şebekeye katılım noktasına uzaklık, klorlama miktarı vs gibi etkenlere göre değişiklikler göstererek az çok çeşmemize geliyor ve tabii diğer türüne göre daha güçsüz bir dezenfektan özellliği var.
 
Kısacası, bütün biyolojik döngüsü oturmuş bir akvaryumda kısmi bir su değişiminde, zaten gücü sınırlanmış ve az miktarda akvaryumunuza ulaşan bağlı klor bütün sisteminizi çökertemez, az bir zarar verse de bunu hissedemeyebiliriz. Kısacası böyle durumlarda direk musluktan su değiştiren arkadaşların akvaryumlarına da bir şey olmuyor.
 
Ancak şebekeye katılan klor miktarı bu katılım noktasının çeşmenize yakınlığı, çeşmenize ulaşan klorun türü ve miktarı vs gibi durumlarda da çok büyük riskler vardır.
Klor çok geldiği zaman kokusu alınabiliyor. Suyun çok klorlu geldiğine inandığınız zamanlarda değişimden kaçınarak, (elbet mümkünse dinlendirerek kullanılmalı) yavaş bir şekilde dolum yaparak ve mümkünse dolum sırasında suyu cam kenarı vs bir yerden aşırarak havalanmasını da sağlayarak, direk doldurmakta mümkün olabiliyor.
Durum kaba bir anlatımla bu şekildedir.
 
Saygılar.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tekin_35Çevrimiçi

Kayıt: 08/02/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 178
Tekin_35Çevrimiçi
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2013 12:15
Abim 24 Volt luk Bir Tane Mazot Pompası Al İşini Görür 20 Dk da 500 Litre Basar 20 TL Fiyatı. Agır Vasıta Parçaçılarında Bulursun 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir