TURKUAZ ÇİFTİ VE YAVRULAR


amorphisÇevrim Dışı

Kayıt: 08/12/2010
İl: Adana
Mesaj: 188
amorphisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2013 15:31
Çeşme suyunda yavru almış biri olarak söylenenlerin çoğu gerçeği yansıtıyor. Neden derseniz çeşme suyunda yavru aldığım çiftin dişisi belirsiz bir şekilde öldü ve yerine birkaç dişi denemesinden sonra küçükte olsa(13-14 cm bir dişi) dişi ile eş tuttu. Şuanda 4. denemeleri ilk üçü çeşme syunda yumurtalar ya mantarlaştı ya da yendi 4. denemede %50 osmos karışımı ile iletkenlik 150-200 arası sonuç 2. gününde mantarlşaan sadece 6 adet gerisi  sapasağlam yerinde ve muhtemelen benden kaynaklı birşey olmazsa yarın kuyruk salllamaya başlarlar. sonuç olarak siz şanslı kişilerden birisiniz çeşme suyunda yavru alıp çoğu problemlerle uğraşmadan  rahat ediyorsnuz. ama bu demek değil ki her discus çeşme suynda yavru verir. yazdıklarım yanlış anlaşılmasın polemiğe girmek gibi bir sorunum yok...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2013 19:14
Farklı fikirler ve farklı uygulamaların forumumuzda dile getirilmesi foruma anlam katmaktadır.
Herkesin bilgi ve tecrübelerinin paylaşımı sonrası zaten en gerçek olan bilgiler hobiye kan verir,hayat verir.
Yeter ki herkes uygulamalarını burada paylaşsın.
Herkese sağlıklı diskuslar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2013 11:52
[QUOTE=ervinpasa] Ben deneyimlerimle ve araştırmalarımla tezinizin yanlış olduğunu ifade ettim. Daha fazla polemiğe girmeden zamanla bu yazdıklarınızın sonuçlarını görücez inşallah. Tabi 3 ay sonra olmuyor deyip sıkılıp bırakmazsanız discus hobisini.
ERDAL beyin yazdıklarını tekrar okumanızı tavsiye ederim.
Burda karşı çıktığım en önemli noktalardan biri Türkiyedeki maliyetler yüzünden 10-15 liraya kaliteli discus satmanın mümkün olmadığıdır!
Ayrıca burda birşeyleri kanıtlamaya çalışmıyorum. Yazdıklarımda yıllardır discusta nerdeyse kural olmuş metodlardır. Burdan isteyen istediği bilgiyi alır. Biz sadece tavsiye veriririz. Gelişmeleri paylaşmayı unutmayın şimdiden merak ediyorum...    [/QUOTE]Evrim bey size katılmadığım konu 10 15 liraya kaliteli diskus satılamayacağı konusu bu videoki balıkları  sitede ilanını gördüğüm Mesut Zumberi arkadaşımızdan aldım ortalama 50 kuruş kadardılar , bu balıklar size göre kalitesizse haklısınız daha tam damızlık olmaları için 1 yıldan fazla zamanları var onuda göz önünde bulundurun. Bu arkadaş şimdi ürettiği yüzlerce diskusu zararınamı satıyor yada kalitesiz oldukları içinmi bu fiyattan satıyor? Ben öyle fazla kalite düşkünü bir insan değilim gittim gördüm anaçları gerçekten mükemmeldi yavrularda piranha gibi iştahlıydılar aldım demekki sizin mantığınızla hata yapmışım 10 yerine 50 60 tl verseydim eminim daha iyilerini alırdım.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=_18irkWLMaw[/VID]
RedMap872013-07-07 11:53:16

[QUOTE=amorphis] Çeşme suyunda yavru almış biri olarak söylenenlerin çoğu gerçeği yansıtıyor. Neden derseniz çeşme suyunda yavru aldığım çiftin dişisi belirsiz bir şekilde öldü ve yerine birkaç dişi denemesinden sonra küçükte olsa(13-14 cm bir dişi) dişi ile eş tuttu. Şuanda 4. denemeleri ilk üçü çeşme syunda yumurtalar ya mantarlaştı ya da yendi 4. denemede %50 osmos karışımı ile iletkenlik 150-200 arası sonuç 2. gününde mantarlşaan sadece 6 adet gerisi  sapasağlam yerinde ve muhtemelen benden kaynaklı birşey olmazsa yarın kuyruk salllamaya başlarlar. sonuç olarak siz şanslı kişilerden birisiniz çeşme suyunda yavru alıp çoğu problemlerle uğraşmadan  rahat ediyorsnuz. ama bu demek değil ki her discus çeşme suynda yavru verir. yazdıklarım yanlış anlaşılmasın polemiğe girmek gibi bir sorunum yok...[/QUOTE]
Teşekkür ederim değerli yorumunuz için yanlış anlamıyorum estağfrullah herkezin kendi görüşü ve tecrübesidir. Her çift çeşme suyunda yavru çıkartır diye idda etmiyorum sadece görüşümü bildirdim. Ozmos kullanmak sorun değil ben şebeke suyunda direk larva çıkartabilen çiftler üzerine yoğunlaşacağımm. Bir diğer hususta bu çeşme suyunda alınan yavrular ilerde damızlık olduğunda muhtemelen  çeşme suyunda sıkıntısız üreyecekler. Bunları yaygınlaştırmak gerektiğini savunuyorum hemen hemen her türde hackel hariç çeşme suyunda sıkıntısız üretim yapanları gördüm. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2013 14:39
Çiftiniz ve yavrularınız hayırlı olsun öncelikle Maşallah diyelim.Şimdi gelelim asıl konuya,daha öncede bir arkadaşımızla görüşmütük bu konuyu çeşme suyunda yavru alınır arkadaşlar alınmaz diye birşey yok!Ancak o çeşme suyunun değerlerine bakmak lazım öncelikle bir, iltkenliği sertliği en düzeydedir o şekilde yorum yapmak lazım,her çeşmeden akan su aynı değerlere sahip değildir, gelin benim evimden akan suda çeşme suyunda yavru almaya çalışın bakalım larva görebilecekmisiniz,çok zor bir ihtimal çok çok uyumlu bir çift belki az miktarda larva canlandırabilir ama ben 12 çiftte daha denk gelemedim. Nedenmi 700-800 ms civarlarında iletkenlik değerine sahip çeşmemden akan su ki bu iş sadece iletkenlik değeri ile de bitmiyor bu iletkenlik değerine sebep olan parametreler nedir?İşte ozmoz burada şart oluyor suyu kendimiz hazırlıyoruz istediğimiz değerlere getirip işi şansa bırakmıyoruz.Daha önceden konuştuğum arkadaşımda benim tavsiyem üzerine bir cihaz bulup ölçüm yapmıştı 300 ms civarında çeşme suyu çıkmıştı yanılmıyorsam o değerlerde elbetteki uyumlu bir çiftle yavru alabilirsiniz.Biraz uzunca yazdım sanırım kusura bakmayın önemli olanın çeşme suyu yada arıtma suyu olması değil istenilen değerlere yakın olması gerekliliği olduğunu söylemeye çalışıyorum ve 400 ms üzeri demişsiniz su değerinize yanlış okumadıysam o değerlerde birçok türden yavru görme şansınızda düşük onuda belirteyim,ama sizinde dediğiniz gibi bu değerlerde yavru alabileceğiniz türlere yönelmek oldukça mantıklı bir seçim.Bunları yazma amacım kesinlikle size karşı bir polemik oluşturmak değil lütfen yanlış anlamayın ama bu işe hevesli arkadaşlarımızın yazılanları okuyup vay arkadaş okadar şey söylüyolardı hepsi yalanmış ben bir çift alayımda çeşme suyunda rahat rahat yavru alınıyormuş nasılsa deyip bir çok başarısız denemeden sonra hüsrana uğramamaları amacıyla bazı noktalara değinme gereksinimi duymamdandır.Sağlıklı ve bol yavrular.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2013 15:18
Riaca ederim ne kusuru , ilk aldığımız çift ilk denemesinde çeşme suyunda sırta alınca ozmosa bakış açısı otomatikman değişti Bende kendime göre haklıyım uzunca süre araştır yüzlerce sayfa oku,üretimin her detayını kafaya kazı,ölçüm cihazları vs. herşeyi temin et, sonrasında çeşme suyunda larva gör,tabi bunların yanında diskus nazlıdır,çabuk hastalanır en ufak değişimde strese girer ölür
üretimi zordur vs gibi şehir efsanelerinden sonra melek üretir gibi diskus üretmek bu yazıları yazmama sebeb oldu umarım sizlerde bana hak verirsiniz. Bu arada bu çiftleri aldığımız kişi birçok kez çeşme suyunda dizilen yumurtalarıda kaybetmiş onuda belirteyim o yüzden çeşme suyunda yavru alamadım diyen herkez problemi direk ozmos da aramamalı umarım anlatabilmişimdir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ervinpasaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2012
İl: Bursa
Mesaj: 514
ervinpasaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2013 16:55
Koray bey, yavrularınız maşallah gayet güzel. Siz 50 kruş kadarken aldığınız discuslar bakabildiniz diye herkes de bakabilir anlamına gelmez, yani bunun doğruluğunu kanıtlamaz. Sizin yerinizde bilgisi yetersiz yada tecrübesiz diyelim, birisi alsaydı büyütebilirmiydi yavruları. Büyütemeyip telef edince bu hobiden soğumazmıydı? Bizim amacımız önceden sır gibi saklanan discus bilgilerini herkese paylaşarak öğrenilmesini ve ülkemzin discus konusunda ilerlemesini sağlamaktır.
Bunun dışında 10-15 tlye tırnak kadar tabiki kaliteli yavru alınabilir. Satan arkadaşın yer sıkıntısı vardır verir. Bu ayrı mesele. Ama yine söylüyorum 5 cm altındaki discusların satışı etik değildir. Herkes discus boylandıramaz. Lepistes bakmaya benzemez. Emek ister, zahmet ister, para harcamanızı ister!
Peki siz bir düşünün bakalım elinizdeki bu videodaki yavrulara verdiğiniz emek,yem, vb, ve enerji maliyetlerini düşünerek kaç para eder? Ülkemizde discusun ucuzlaması için önce enerji maliyetlerinin ucuzlaması gerekir!!!
ervinpasa2013-07-07 17:00:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2013 17:18
Direk çeşme suyunda çıkmış tırnak kadar yavrular ozmos ile alınan satış boyu yavrulardan çok daha dayanıklılar . Yeni ortamlarına  saldıktan birkaç dakika sonra ele gelmeye başlıyorlar. Daha öncede yerli ve ithal deneyimlerim oldu hepsinde adaptasyon problemi yaşadım, bu arkadaşdan aldığım balıklara bakmak için profesyonel olmaya gerek yok doldur akvaryumu kloru gitsin ekle balıkları bak keyfine çok şükür elimizdede çeşme suyunda üreyen eş var bu yavrularda büyüdüğünde eminim onlarda direk çeşme suyunda üreyecekler. Tek yapılması gereken su değişimi ve yem vermek oda profesyonellik yada herhangi bir bilgi gerektirmiyor heralde. Maliyetlerin içinde en önemlisi elektriktir oda güzel bir yalıtım ve inverter klima ile cep yakmayacak düzeylere iniyor . Pahalı balık satabilmek için bunlar bahane değil. Yanlış anlamayın lafım size değil ticaretcilere.Yavruları beğendiğiniz içinde teşekkür ederim.RedMap872013-07-07 17:19:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2013 18:01
Koray kardeşim bir konuya daha değineyim son mesajından sonra yavru almakla uğraşan arkadaşlara da bilgi olsun.Ozmoz suyu ile iletkenliği ayarlanan üretim akvaryumunda yumurtlama işlemi bittikten sonra ilk yavrular kuyruk sallamaya başladığı andan itibaren suya dinlendirilmiş çeşme suyu giriyoruz zaten, yani takriben uçuşa geçtiği gün yavruların su değeri 400 ms leri geçmiş oluyor yani senin çeşme suyunun değerlerinde oluyor yavrular,ozmoz da büyüme diye birşey yok o açıdan.Eğer ozmoz suyunda büyütmeye çalışan arkadaşlarda varsa benim tecrübelerime göre yanlış bir yol izliyorlar demektir.Tabiki doğrular veya metotlar diyelim kişiden kişiye değişkenlik gösterir ben nacizane kendi fikrimi söylüyorum.Burada senin şansın şöyle iyi gitmiş yada doğruyu yapmışsın diyelim.Direkt üretim yapan bir arkadaşa gidip sağlıklı yavrular almışsın önemli nokta bu.Yoksa 3-4 cm lik yavrular 15-20 tl gibi rakamlara alınabilir normal fiyatıdır(bazı türlerin yavrularını bundan ayrı tutuyorum türler arasında üretimde farklılıklar söz konusudur.) ama 7-8 cm lik sağlıklı yavruları o paralara almak ülkemiz şartlarında zor çünkü inanın maliyetini kurtarmaz burada da tercihler devreye giriyor sizin yaptığınız gibi boy olarak ufak grup alıp sağlıkla büyütmek bir tercihtir bende öyle yaptım ve başarılı oldum ancak başarılı olamayan çok da arkadaşım oldu.Buradan yeni başlayacak arkadaşlara tavsiyemiz olsun diyelim fırsatları varsa alacakları balıkları yerinde görüp yemleyip gözlemleyip öyle alsınlar daha az sorun yaşarlar.Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karsahiniÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 492
karsahiniÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2014 11:30
Son mesajın üzerinden bayağı zaman geçmiş. Zaman kimi haklı çıkardı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suskunsairÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 242
suskunsairÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2014 13:23
Merhabalar uzun zamandır yazmıyordum fakat konuyu görünce dayanamadım. Gerçi bu işte tecrübeli dostlar yazmışlar. Öncelikle sizi tebrik ediyorum üretiminizden dolayı ve discus aşkınızdan dolayı. Daha öncede böyle tartışmalar yaşandı. Discus balığı çok farklı ve çok değerli bir türdür ve cinse göre değişiklikler gösterebilir örneğin kırmızı kan balıkların daha çabuk ergenleşmesi mavi kan balıkların daha geç ergenleşmesi gibi. Bazen adapte olmuş balıklar tamamen Çeşme suyunda yavru çıkarabilir. Sudaki etken sadece iletkenlik değildir. Yaşadığınız bölge çeşmenizden akan suya göre değişiklik gösterebilir. Örneğin Ankara'da Çeşme suyunda yavru veren çift izmirde vermeyebilir. Bunun için genelleme asla yapılamaz. Bu zamana kadar 10 parça farklı çift üzerinde üretim deneyimim oldu istisnalar hariç osmoz su ile bir çoğunda başarı elde ettim. Yani siz çıkıpta sadece 1 çift ile üretim yapıp istisna çiftiniz Yada istisna su değerinizle genelleme yaparsanız. Hem diğer hobici arkadaşları yanıltmış olursunuz hemde bizlerin yıllardır emeğini hiçe saymış olursunuz. Ayrıca ozmoz su sadece yumurtaları çatlatmak için kullanılmakta yumurtalar çatladığı günden itibaren tamamen Çeşme suyuna dönülmektedir. İşin özü balıklar Çeşme suyu ile üretilmektedir ve büyütülmektedir. Discus balığı tabiki ucuz olamaz bir yavrunun 5 cm boya ulaşması için günlük su değişimi artemia kullanılan mama vitamin takviyeleri vs masraflar hatırı sayılır masraflardır. Hele hele verilen emek paha biçilemez. Bu hobide ne zaman ben herşeyi biliyorum ben çok biliyorum dediğinizde yanılırsınız sonu acı biter. Yaşadım öğrendim. Siz ne zaman ki farklı 5 çiftten farklı tür çiftten yavru alır başarı sağlarsınız ki genelleme için bu şarttır ozaman o gün sizden kendim ve bütün muhalefet arkadaşlar adına özür dilerim. Sağlıklı hobiler saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2014 09:40
Yavruların yavruları çeşme suyunda büyüyor :=) Biz ozmosu tarihe gömdük siz hala devammı ediyorsunuz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suskunsairÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 242
suskunsairÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2014 14:28
Alaycı tavrınız ciddiyetinizi ortaya koyar vaziyette. Yavrularınızın yavrusundan bahsetmiyoruz farklı yerlerden temin edilmiş farklı çiftlerden bahsediyoruz. Siz artık nasıl bir okuma ve anlama yetisine sahipseniz böyle sonuç çıkarmışsınız. Gerçekten tebrik ederim demek ozmoz tarih oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DiscusAddictÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 421
DiscusAddictÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2014 16:26
Koray ben Rize Camlıhemşinden felan yazıyo herhalde :) o suya olu discusu at o bile dirilir.:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2014 14:50
Farklı yerden alınan farklı  birkaç takımdan daha aynı su değerlerinde yavru aldım siz neden polemik yaratmaya çalışıyorsunuz anlamadım . Ben alay etmiyorum keyiften gülüyorum anladın? Bu balıklar bal gibi çeşme suyunda yavru veriyor ozmos falan gereksiz hackel için aynı şeyi diyemem diğer tüm türlerlerden çeşme suyunda yavru alırım istediğin takımıda getir bizzat deneyelim olay ph ve iletkenlikte değil tamamen sudaki organizmalar ve döllenme kalitesiyle ve ışıkla alakalı boşboş konuşup kalp kırmayalım herkezin tecrübesidir. Ben şu anda beslemeyi bıraktım başımda çok fazla hayvan var kuş köpek balık derken yetişemedim. Ama senin için odanın bir kenarına akvaryum kurarız sorun değil çeşme suyunda üremeyen garanti bir çiftini getir üreteyim tüm yavrularını al götür çift bende kalsın uyarmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir