TURKUAZ ÇİFTİ VE YAVRULAR


RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 01:11
Kardeşimle aldığımız turkuaz çifti ilk denemede yavruları sırta çıkardılar. Bu ebatlarda bir dişi için yavru sayısı bizi tatmin etti üstadlar sizcede  yeterlimi.Videoda renkleri kötü çıkmış normalde renkleri fena değil.Sadece kuru yemle beslendiklerinden formları biraz kötü kalmış .


[VID]http://www.youtube.com/watch?v=iNQEViFW-6I[/VID]
RedMap872013-07-05 01:22:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 01:19
Gayet güzel Koray Bey daha ne olsun?
Su şartlarınız nasıl?
Ozmos cihazı gibi kullandıklarınız var mıdır?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 01:26
Teşekkürler Mahmut bey 50*50*50 üretim tankını oturmuş filtre ile kurup balıkları ekledik. Daha sonrada günde 20 litre dip çekip direk çeşme suyu ekledik,yumurtaları gördükten sonra 8 damla metilen ve son olarak kuyruk sallayıncada suyu yarıya kadar çektik. Abarttıkları gibi değilmiş. Yada şansmı diyelim artık ne diyelim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 01:39
Koray Bey normal çeşme suyunda bu yavruları elde ettiniz ise tebrik ederim.
Bende hiç üretim amaçlı disk  bakmadım ama bir şekilde zamanı gelen disklerim hep yumurta verirdi ama bazen olurdu bazen olmazdı.
Diskus abartılacak bir balık değil elbette.
Ulaşılamayacak şartlar ihtiva etmiyor.
Pek çok kez eskiden bitkili tanklarımda kütüğe,cama,kuma,bitkilere yumurta döken disklerim oldu,kah yavru çıktı kah mantarlaştı ama bir şekilde oldu hep.
Fakat üreticiler bu cihazları 'garanti yumurta' için alıp sudaki iletkenlik vs. sağlıyorlar.
Sadece kuru yemden ivedilikle ayrılmanızı tavsiye ediyorum.
M.Tuna2013-07-05 01:40:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 01:52
Mahmut bey 3 5 aded yumurta mantarlaştı 3 5 aded içinde ozmostu ölçüm cihazıydı bir dünya uğraşa gerek yok. Her çift illaki bir değildir fakat bana göre iletkenlik ve ph 2. planda bundan sonraki çiftlerde durum ne olur bilemem tabiki.. Birde aslı olmayan bir tez atayım ortaya tamamen mantık yürüterek,bu hayvanlar neşesi keyfi sağlığı yerinde değilse yumurtlamıyorlar zaten .Demekki hayvanlar uygun su değerlerini buluyorki yumurta diziyorlar.Yumurtladıkları vakitte iş iletkenliğe ve ph a değil sudaki organizmalara,bakterilere ve mantar sporlarına kalıyor bu tamamen benim görüşüm katılan olur katılmayan olur. Çiftler çoğaldı zaman bu tez doğrulanır veya doğrulanmaz zaman gösterecek. RedMap872015-03-15 11:06:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 02:02
Katılıyorum dediklerinize.
Bir keresinde kumlu bitkili tankımda sürekli yumurta dizen ve yumurtalara ve yavrulara bakan çiftimin birisinin dişisini galiba vermek durumunda kaldım ve erkek olan ondan sonra ne yaptımsa hiç bir dişiyle çiftleşmedi ve hayata küstü sanki,ne dişiler getirdim olmadı.
Öncelikle tankta stress olmayacak tabi.
Disklerin mutlu olması çok önemli.
Yumurta sonrası genel olarak dünyada yapılmış bir araştırma yok belki ama galiba iletkenlik ve bunun gibi değerler ön plana çıkıyor.
Şimdi teknoloji çok gelişti artık üreticiler neredeyse Amazon sularının aynısına yakınını cihaz ve ölçümlerle elde edip yumurtayı garantiye alıyorlar.
Forumumuzda sizin gibi cihazsız ve doğal akış ile yavru alan bir üyemizin olması çok güzel.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 04:16
İletkenlik ve ph en önemli şey deniyor 425 ms iletkenlik 7.5 ph da kayıp yaşamadık. Bundan sonraki hibrit türler içinde ozmosa ihtiyacımız olacağını sanmıyorum dediğim gibi herşeyi zaman gösterecek.Çok şükür sakat yavruda olmadı birçok cihaz kullanılmış konularda görüyorum sırta çıkamadı yavru yedi ,finleri sakat gibi problemler dile getiriliyor. Bence zamanında ticari değerini düşürmek istemeyen birtakım şahıslar bu balıkları abartmışta abartmış hem üretimini hem fiyatlarını bir güzel şişirmişler ,hobihane adı altında diskus üretimhaneleri kuranları bunları ballandıra ballandıra yayınlayıp insanları heveslendirenleri sonrasındada  yavrulara minimum 50 60 tl fiyat çekenleri iyi biliyoruz .Birde konu açarlar ucuza diskus almayın satış boyuna gelmeden satmayın satanlardan almayın(kendileri yüksek fiyata nasıl satacaklar sonra)Valla diğer konumdaki balıklarımı tırnak kadarken site üzerinden trimi nickli Mesut kardeşimizden  10 tl den aldım üstüne birde 5 6 aded hediyesini verdi bu balıkların çeşme suyunda gayet güzel üretildiğini neler yapıldığını anlattı ,hiçde kaybım olmadı. Ama bu paragöz zihniyete göre ucuza diskus alınmaz,satış boyuna gelmeden satılmaz.Ticaret mantığıyla hep insanların akıllarını çeliyorlar. Allah nasip ederse diskusuda bir gün sarı prenses gibi ayağa düşürürüz yeterki hobiciler hobiye hak ettiği değeri versin. Kimiside var diskus beslemek ayrıcalıktır ayağa düşmemeli falan diyor kendisini böyle inandırmış, bu canlı ayrıcalıklı kişiler için yaradılmamış parası olanda olmayanda besleyebilmeli çevremizde beslemek isteyip maddi değerinden dolayı yanaşamayanlar, gözü korkutulanlar yaşamaz ölür diyenleri çokça görüyoruz duyuyoruz büyükçe bir üretimhane açtık şimdilik sessisiz belki biraz uzun sürecek belki sürmeyecek bilmiyorum fakat ziyaret edenin cebi boşalmadan akvaryumu dolacak inşallah bir gün nasip olur. M.Tuna2013-07-06 02:28:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ervinpasaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2012
İl: Bursa
Mesaj: 514
ervinpasaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 17:28
Koray bey hayırlı olsun çiftiniz ve yavrularınız.
Discusların tankta mutlu olması ve bunun sonucunda yumurta döktüklerine tamamen katılıyorum.
Katılmadığım konularıda belirtmek istiyorum izninizle,

Şahsi fikrim olarak heyecanınızdan diye düşünüyorum, tecrübelerinizden büyük laflar etmişsiniz!

Discus lepistes balığı değildir ve bu tür balıklarla aynı tutulamaz. Bu balık amazon havzasından alınıp akvaryuma adapte edilen en güzel türlerden biridir. Bu balık doğal ortamında çok taze su, düşük iletkenlik ve düşük ph ta yaşayıp üremektedir. Üretici arkadaşların yazdıkları bu doğal ortamı taklit etmekten kaynaklı bilgilerdir. Tabi burda beslediğimiz türler hibrit türler olduğundan değerlerde yükselme ve uyum söz konusudur. Yani beslediğimiz hibrit türler günümüz şehir sularına adapte olmuştur.

Fakat üretim bambaşka temellere dayanır. Tabiki tankta stres yoksa ve discuslar çift olmuşlarsa 700 ms te bile yumurtlayan discuslar gördüm. Ama bu demek değildir ki bu oran doğru. Discuslar hazır ve mutlu oldukları her su şartlarında yumurtlar. Ama yumurtaların açılması için iletkenliğin düşük olması gerekir.
2 yıldır üretimle uğraşmaktayım ve kendi tecrübelerimden söyleyebilirimki aynı tankta 200 ms ve üzerinde yaptığıum denemede yumurtaların 3 te 1 i mantarlaştığını sonraki yumurtlamada 100 ms nin altında denediğimde yumurtalarda 1-2 tane mantarlaşma olduğunu bizzart tespit ettim.

Ben bu türün ülkemizde kaliteli en azından Almanyadaki kaliteyi yakalamak adına geceli gündüzlü zamanımı, paramı ve en önemlisi emeğimi harcamaktayım ve bunlara dayanarak söylüyorumki;

-Discus 5 cm olmadan SATILMAMALI!
(Discus tecrübesi olmayan birine 5 cm altı discus satıp bunları lepistes bakmak gibi aynı şartlarda bakmasına imkan verirsek bu o hobicinin discus sevdasının başlamadan bitmesine neden olur )

-Kaliteli ırk, form ve gelişimi yerinde bir yavrunun fiyatıyla, Kalitesiz ve yada gereklli şartları taşımayan discusların yavrularının ( gelişme geriliği olan ve form, desen ve ırk olarak yetersiz) fiyatları aynı olabilirmi?
PORSCHE İLE TOFAŞ BİR OLABİLİRMİ FİYAT OLARAK?
iLANLARDA SÜRÜ İLE YANIK VE FORMSUZ DİSCUS SATILMAKTA BÖYLE DİSCUSLAR ZATEN UZAKDOĞUDAN 1,5 DOLARA İTHAL EDİLEBİLMEKTE ÖNEMLİ OLAN KALİTE IRK İLE KALİTELİ ÜRETİM YAPABİLMEK!

Discus yavrularında fiyatı artıran en önemli unsurlar Kaliteli ırk, Düzgün form ve desen ve beslenme ve boylandırma şartlarıdır.
Ben boylandırmada hergün %100 su değişimi yapıyorum. Enerji maliyetleri, yem ve amino acit gibi katkıları düşünüp 3 aylık kaliteki ırk 7-10 cm bir yavrunun 10-20 tlye satılmasının imkanı yoktur!
Ben bu işi para kazanmak için yapmadığım halde hobihenem kendi kendini bile çeviremiyor!
İlerde bunu daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 19:18
Evrim bey teşekkür ederim ,ozmos ile aldığınız yavruları bahsettiğiniz boylara gelmeden satarsanız alacak kişi tabiki sıkıntı yaşayacak sevdası başlamadan bitecektir. Direk çeşme suyunda çıkan yavrular kolay kolay hiçbirşeyden etkilenmiyorlar .Benim mantığım biraz farklı satış boyuna gelmeden gayet güzel alınırda satılırda, siz ozmos ile yaptığınız üretimlerdeki yavrular için boylanmayı bekleyin erken zamanda akvaryum değişirlerse adaptasyon sıkıntıları olur  çok şükür bu yavrularda öyle birşey yok  bu su artık onların anavatanı olmuş bu suda yumurtadan çıkmış ve büyümüşler o yüzden hangi boyda satıldıklarının hiç bir önemi yok yeterki alacak kişinin filtresi oturmuş suyuda klorsuz olsun . Ben başkasının aylarca baktığı,boylandırdığı balığı beslemekten haz etmiyorum bu yüzdende adaptasyon sıkıntısı  sıfır olan balıklar yetiştirip yavru boyda en ucuz şekilde hobiciyle buluşturmak derdindeyim. 3-4 ay bakayım biraz renk biraz şekil alsın 100 lira gitsin 150 lira gelsin şu fiyattan vereyim yoksa kurtarmaz falan  öyle bir düşüncem yok. Bu balıkların adaptasyon sıkıntısı 10 günlükken neyse 100 günlük olduğundada odur sebebi zaten  belli yerli üretim(ozmos değil).

Birde şu var aylarca bakılan balıklar çeşme suyunda büyütülüyor üretim aşamasında direk ozmos deneniyor neymiş efendim daha az mantar olsun daha çok yavru alayım tabi bu esnada alıştığı su değerlerinden ayrılan anaçların ne sıkıntılar çektiğini düşünen yok nede olsa iletkenlik ph yavaş yavaş düşürülüyor deilmi? Maden ozmos kullanılacak neden bu balıklar çeşme suyunda büyütülüyor? Ama doğru çeşme suyunda daha hızlı büyüyor daha çabuk damızlık olup yavru verecek boya geliyorlar,hani bu balıkların doğasında düşük iletkenlik ve ph vardı bırakın ozaman dağadaki su değerleri ile yavaş büyüsünler ama sizde haklısınız ozamanda yanık kalıyorlar değilmi Madem hobiye bu kadar değer veriyorsunuz bırakın ozaman ozmosu direk çeşme suyunda üreyen balıkları yaygınlaştıralım 100 yavru alacağımıza çeşme suyunda 10 yavru alalım bu 10 yavru büyüdüğünde emin olun çeşme suyunda 100 yavruyu bize geri vereceklerdir, en amatör hobici bile kısıtlı imkanlarla sağlıklı balık büyütüp, sağlıklı yavruları zorlanmadan alabilsinler . Ama ozamanda ticari değeri düşer para kazanamayız herkez haklı. RedMap872013-07-05 19:36:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ervinpasaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2012
İl: Bursa
Mesaj: 514
ervinpasaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 20:22
Koray bey baştan başlayarak gideyim o zaman.
'' Madem hobiye bu kadar değer veriyorsunuz bırakın ozaman ozmosu direk çeşme suyunda üreyen balıkları yaygınlaştıralım 100 yavru alacağımıza çeşme suyunda 10 yavru alalım bu 10 yavru büyüdüğünde emin olun çeşme suyunda 100 yavruyu bize geri vereceklerdir, en amatör hobici bile kısıtlı imkanlarla sağlıklı balık büyütüp, sağlıklı yavruları zorlanmadan alabilsinler . Ama ozamanda ticari değeri düşer para kazanamayız herkez haklı. '' yazmışsınız ya peki size sormak istiyorum, discus piyasası şu anda sizin dediğiniz gibi 50 tl ise ve şimdi afaki yazıyorum 100 yavru üretildiği halde böyleyse 10 yavru üretildiğinde sizce fiyat düşermi artarmı?

Yaşınız kaç bilmiyorum ama tezleriniz çok çabuk çürütülebilir. Yıllardır verilen emek, para ve araştırmalar  karşılığında kazanılan bilgileri bir anda göz ardı etmek ne kadar mantıklı sizce?

Burda mesele discustan para kazanmak değil! En azından benim içöin öyle! Discus üretiminden para kazanmak için çok iyi bir sistem doğrultuısdunda ve kaliteli balıklar üretilerek kazanılabilir. Bunun dışında düşünen ve davranan herkesin hayalleri suya düşmüştür.

Osmos suyu sadece yurtlama aşamasında kullanılır! Boylandırmada kullanılmaz! Yani larvalar kuyruk sallamaya başladığında çeşme suyuyla su değişmi başlar. Yani yavrular sırta geçmeden tanktaki su tamamen çeşme suyu olmuş olur yani siszin tezinizle aynı olur. Burda osmos suyu sadece yumurtaların matarlaşmaması için kullanılır!

Tezinizin çalışıp çalışmadığını bikaç içinde anlarsınız ama üzülerek söylüyorumki bence olumsuz sonuçlanacak!
Amaç ucuz discussa zaten uzakdoğudan 1,5 dolara getirilen pert discusları 15-20 tlye satıyor akvaryumcular. Burda amaç kaliteli balıkları üretebilmek olmalı!!!
ervinpasa2013-07-05 20:32:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 21:51
Benim bahsettiğim uzakdoğudan ucuza gelen kalitesiz diskuslar değil siz farklı yöne çekiyorsunuz. Kimse kimseye birşeyleri kabullendirmek zorunda değil Mesut Zumberi bu site üzerinden zaman zaman ilan veriyor 10 liradan yavru satıyor gidin bakın kendisindeki anaçların ve yavruların kalitesine ondan sonra tartışırız. Benim amacımda bu arkadaş gibi kaliteli balıkları uygun yolla hobicilerle buluşturmak siz önce uzakdoğu zihniyetini aklınızdan çıkarın ondan sonra tartışma ortamı yaratmak istiyorsanız tartışabiliriz bunun yaşla başla alakası yok. Siz bildiğinizi yapın ben hobiden bu şekilde keyif alıyorum. Ve şunuda diyim istediğiniz kadar larva aşamasından sonra çeşme suyuna adapte edin direk çeşme suyunda alınan yavrular kadar uyumlu olamazlar. Sizin tabirinizle ben 10 15 liraya pert discus değil hakikatten akvaristlere keyif verecek beklentilerini karşılayabilecek yavrular yetiştirmek istiyorum buna neden bu kadar karşı durduğunuzu anlayamadım yada ben sizi yanlış anladım veyahut yanlış anlaşılan benim açıklarsanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EEROLÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 67
EEROLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 21:55
Koray bey anlattıklarınızı okuyunca aklıma geldi.Başka bir sitede  daha önceden de bir arkadaşımız aynı şeyleri yazmış ve insanlarla çeşitli polemiklere girmişti. Oda çeşme suyunda yavru almanın çeşitli methodları olduğunu söylemiş ve devam etmişti. 2 ay kadar geçmedi forumda açtığı başlıklarda yumurtalar mantarlaşıyor larvalar ölüyor yardım edin gibi başlıklar açmaya başladı. Dediklerimi yanlış anlamayın lütfen. Çeşme suyunun o günkü şartları başka zamanlarda değişecektir emin olun.
Ben evimde amatör şartlarda yavru alıyorum ve r.o kullanıyorum mecburen çünkü çeşme suyunda oturmuş tankımda hiçbir şartta larva göremedim. Eğer çeşme suyunda yavru almayla ilgili methodları bir sır değilse ve bir hobici ruhuyla burada paylaşmanızı ve herkesin bundan faydalanmasını sizden rica ediyorum. Ben ticari olarak bakmıyorum olaya zaten evde yaptığım üretim bile astarı yüzünü geçiyor ki çok ucuza discus satmanın zor olacağı kanısındayım. Şimdiden paylaşımlarınız için hobi adına teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2013 22:32
[QUOTE=RedMap87]Teşekkürler Mahmut bey 50*50*50 üretim tankını oturmuş filtre ile kurup balıkları ekledik. Daha sonrada günde 20 litre dip çekip direk çeşme suyu ekledik,yumurtaları gördükten sonra 8 damla metilen ve son olarak kuyruk sallayıncada suyu yarıya kadar çektik. Abarttıkları gibi değilmiş. Yada şansmı diyelim artık ne diyelim[/QUOTE]
Burdan yazdıkalrımdan fazlası yapılmıyor 2.batında sorunsuz şekilde sırta çıktı. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ervinpasaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2012
İl: Bursa
Mesaj: 514
ervinpasaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2013 01:10
 Ben deneyimlerimle ve araştırmalarımla tezinizin yanlış olduğunu ifade ettim. Daha fazla polemiğe girmeden zamanla bu yazdıklarınızın sonuçlarını görücez inşallah. Tabi 3 ay sonra olmuyor deyip sıkılıp bırakmazsanız discus hobisini.
ERDAL beyin yazdıklarını tekrar okumanızı tavsiye ederim.
Burda karşı çıktığım en önemli noktalardan biri Türkiyedeki maliyetler yüzünden 10-15 liraya kaliteli discus satmanın mümkün olmadığıdır!
Ayrıca burda birşeyleri kanıtlamaya çalışmıyorum. Yazdıklarımda yıllardır discusta nerdeyse kural olmuş metodlardır. Burdan isteyen istediği bilgiyi alır. Biz sadece tavsiye veriririz. Gelişmeleri paylaşmayı unutmayın şimdiden merak ediyorum...    M.Tuna2013-07-06 02:19:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir