Tropheus (Tropheus moorii)


theanswer376Çevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2010
İl: Ankara
Mesaj: 145
theanswer376Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2011 19:14

Tropheus (Tropheus moorii)

Latince isim:
Tropheus moorii
Eşanlamlılar:
Tropheus annectens
Habitat:
frika; Tanganika gölünün kayalık bölgeleri
Büyüklük:
Erkekler 14cm'ye, dişiler 10cm'ye kadar
Davranış:
Türe özel karma akvaryumlar için
Beslenme:
Herbivor; Aufwuchs ve otçul
Üreme:
Yumurtalarını ağzında saklar
Su şartları:
pH 7,8-9.0, GH 12°-20°, 24°-28°
En küçük akvaryum:
Küçük bir gurup için en az 150 cm ve 350 litre
Yüzme seviyesi:
Orta - Taban
Bakım:
Tecrübeliler için

Görünüş:
Tropheus moori, 30'un üzerinde renk varyasyonu olan, çok beğenilen bir Tanganika çiklitidir. Boyuna doğru genişleyen bir gövde yapıları ve dik bir alınları vardır. Denizlerin mercan balıklarını andıran yavru balıklar, koyu renk zemin üzerine beyaz benekleriyle son derece çekicidirler.

Cinsiyet ayrımı:
Erkekle dişi arasında belirgin bir görünüş farkı yoktur. Erkek, biraz daha iridir ve daha geniş bir karın yüzgeçine sahiptir.

Beslenme:
Kaliteli kuru yemler.

Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Küçük bir gurubun kayıp vermeden yaşatılacağı bir akvaryum en azından 1,5 metre büyüklüğünde olmalıdır. Oldukça geniş bir bölgeyi sahiplenen erkekler, kendi aralarında son derece geçimsizdirler. Akvaryum çok büyük olmadıkça, birden fazla yetişkin erkeği biraraya koymak tehlikelidir. Buna karşın, bir erkeğin yanında, 6-10 kadar dişi yaşatılabilir. Fakat dişileri dahi akvaryuma gençken ve olabildiğince aynı anda koymak önerilir. Böylece aralarında zamanla bir hiyerarşi dengesi oluşur. Herkes yerini bilir, patronuna saygı gösterir ve gereksiz kavgalar önlenmiş olur. Akvaryuma sonradan eklenen bireyler genellikle kabul edilmez ve öldürülürler.

Tropheuslar kumları kazmazlar, fakat yumuşak yapraklı bitkileri yerler. Akvaryumlarına Malawi çiklitleri koymak uygun olmaz; Tropheuslarca rakip olarak görülebilirler.

Üreme:
Erkekler poligamiktirler; aynı anda birden çok dişiyle yumurtlayabilirler. Yumurtlamaya hazır çift, akvaryum tabanında biribirinin etrafında daireler çizmeye başlar. Dişi, teker teker bıraktığı oldukça büyük yumurtalarını hemen ağzına alır. Bu sırada erkeğin dölleme açıklığını gagalar ve yumurtlar işte bu sırada dişinin ağzında döllenir. Bir seferde, 10-14 kadar yumurta bırakılır. Dişinin ağzında korunan yumurtaların, açılmalarına kadar geçen kuluçka süresi, 27°C sıcaklıkta yaklaşık 28 gündür. Yavrular annelerinin ağızlarını ilk terkettiklerinde 14-18 mm kadardırlar. Bu boyla, birçok balık türünün yavrularına kıyasla oldukça büyüktürler. Yavrularını büyütebilmesi için dişiyi ayrı bir akvaryuma almaya gerek yoktur; akvaryumdaki diğer yetişkin Tropheuslar, yeterli beslendikleri sürece yavrulara dokunmazlar. Dişi, yavrularını birkaç hafta boyunca daha korumaya devam eder. En ufak bir tehlikede, büyümüş yavrularını bile tekrar ağzına almaya çalışır.

Yavrular yumurtadan çıkar çıkmaz artemia larvaları ve toz yemlerle beslenebilirler. Anne-babaları gibi, yosunlu kayalarda "otlanmaya" başlamaları çok sürmez. İyi akvaryum şartlarında çabuk büyürler. 10-12 ay içinde, erkekler yaklaşık 7,5 cm, dişiler ise biraz daha küçükken cinsel olgunluğa ulaşırlar.

Tropheus moori: Aynı gölde bu kadar çok renk varyasyonu
Tanganika Gölü'nün değişik coğrafik konumlarında Tropheus moori'nin değişik renk varyasyonlarının görülmesi şaşırtıcıdır. Bunun nedeni, gölde kayalık biyotopları ayıran kumluk alanlardır. Kayaların üzerindeki yosunlar ve yosunların arasındaki mikro-organizmalarla beslenen Tropheuslar, kayalık biyotopa oldukça bağlıdırlar. Kumluk alanlarda yaşayan büyük yırtıcı balıklar, Tropheusların bir kayalık biyotoptan diğerine transferine engel olup, birbirinden izole kolonilerin oluşmasına neden olurlar. Böylece biri diğerinden izole bir biçimde evrimleşen farklı koloniler, değişik renk varyasyonları oluştururlar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir