TORF


MenfaÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 48
MenfaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2021 17:04
Toprak ve dere kumu ile kurulmuş 1 yıllık 120x40x50h ölçülerinde bol bitkili canlı doğuran akvaryumumda gözlemlediklerimi ve yaşadıklarımı aktarıyorum.
Hepsinden önce torf değil, katkısız toprak kullandım.
Suyun rengindeki sarılık beni rahatsız etmiyor, aksine otantik ve daha doğal bir görünüm sağladığını düşünüyorum.
Zeminde 4cm toprak, 6cm dere kumu mevcut. Bitkileri kökünden asla almıyorum, burası muhtemelen püf noktalarından biri.
İlk kurulumda yaşanılan dertler oldukça basit şekilde çözülecek cinsten. Bu tip kurulumlarda 2 ay canlı takviyesi tavsiye edilmiyor zaten. Müdahaleleri gönül rahatlığıyla yapabiliyorsunuz.
Akvaryumu ilk tam dolduruştan 1 gün sonra %100 su değişimi yaptım.
2 aylık, canlı takviyesiz döngü sürecinde 2 haftada 1 %15-20 dolaylarında su değişimi yaptım. Devamında haftada 1e dönüş yaptım. Ancak son 4 haftadır su değişimi yapmadım. Balıklar çok sağlıklı ve iştahlı görünüyor.

İlk ayın sonunda test amaçlı pet shopta son 1 adet kalan ember tetrayı alıp, ekledim. Hala yaşıyor, üstelik şu olaya rağmen: iç filtrenin gevşeyen vantuzları, filtrenin aşağı doğru kaymasına sebep olmuş ve ember araya sıkışmış. Gördüğümde hemen balığı oradan kurtardım, ezilmişti ve sırtında yaraları vardı ama enerjisi yerindeydi. Şuan iyileşti, akvaryumun slim-fit üyesi olarak hayatına devam ediyor.

Bu kurulumda cüce vatozlar ve coryler genel olarak en kısa ömürlüler oluyor sanırım. Ne yazık ki 5 cüce vatoz, 3ü albino, 4 tane de albino çöpçüm öldü. Bu balıkları alırken yavru boyda aldım, sebebi kurulumun topraklı olması mıdır tam emin de olamıyorum.

Sanırım kurulumun 4. ayındaydı, başka bir akvaryumdaki moli ve kılıç balıklarını da bu akvaryuma alma kararı aldım. Dişi kılıçlar erkeğe döndü. Moliler üremeyi, çoğalmayı bıraktı, birden boy attı ve acayip agrasifleştiler.

6. ayında turnusol kağıdı aldım, ölçümler hep 8ph dolaylarındaydı, su sertliğiyle alakalı bitkilerde görülen sararma mevcut değildi.
8. ayında dijital ph metre aldım ph 8.2 - 8.4 dolaylarındaydı. Topraklı ve ölümüne bitkili bir akvaryum suyunun bu kadar sert olmaması gerekiyor diye düşünüyorum.

Farklı bir akvaryumda gardneri killifish bakmaya başladım, bu sebepten düşük phlı su elde etmem gerekiyordu. Çeşmeden direkt gelen su 7.8ph. Tormec aldım ve suyu içine bir miktar tormec attığım dinlendirme tankında bekletip tekrar ölçüm yaptım. 1 haftada 7.2pha gelmişti. Akvaryum suyunun su değişiminde bu suyu kullandım. Ancak ph en düşük 7.8 oluyordu. Son su değişikliğinden sonra da böyleydi.

(gh'ı bilmiyorum)
Şuan kafamdaki soru işaretleri şunlar;

Bol bitkili, topraklı kurulmuş bir akvaryumun suyu 7.8phli dinlendirilmiş musluk suyu,
Haftalık su değişimi yapılırken ki ph ölçümleri 8.2 - 8.4
4 hafta boyunca su değişimi olmadan ph 7.2
(son 4 aydır killifish bakıyorum ve son bir buçuk aydır 7.2 lik ph ile su değişimini yapıyorum ve su değişimleri sürerken doğal olarak çok büyük değişiklikler olmadı -ki su değişikliğini de son 1 aydır hiç yapmadım. )
Toprak ph düşürmek için kullanılmıyor mu?
Yukarıdaki ph farklılıklarının sebebi ne olabilir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muro_11Çevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2021
Mesaj: 2
muro_11Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2021 23:33
Ben hobide yeniyim. Beyaz kuvars kumun altına torf ekledikden sonra, o kumda bitki yetişdire bilmek mümkünmüdür? Lütfen yardımcı olunuz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir