Tatlı Su'da Sump Nasıl Olmalı?


TahaArifÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 22/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 946
TahaArifÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2009 20:51

 Sumpumda şekilde görüldüğü gibi 4 adet 5 cm kalınlığında sünger arasında elyaf var.Süngerlerin altında ise 2 file dolusu seramik var.İlk bölme ile ikinci bölme arasında kalan ufak bir parça sünger mevcut.2. bölmede ise kütük,ısıtıcı,hava taşları mevcut bu bölmeyi akvaryumu görsel açıdan rahatlatmak için kullanıyorum.2. bölme ile motorun bulunduğu bölmenin arasında yine elyaf var.Motorun kapasitesi fazla geldiği için motordan çıkan boru t ile ikiye ayrılara biri akvaryuma biride tekrar sumpun başına geri dönüyor.Böylece su aynı zamanda birden fazla filtrasyon işleminden geçiyor.

Sıtkı bey sumpunuzu suyun geldiği bölmeye benim yaptığım gibi sünger ve elyaf uygulaması yapmanızı öneririm.Biobalları da süngerlerin üstüne koyarsanız hem sesi keser hem kaba pislikleri tutar.Süngerlerin altına seramiklerin bir kısmını koyabilirsiniz,kalanını 2. bölmeye yerleştirebilirsiniz.2. bölmedeki seramiklerin altınada mercan kırıklarını koyarsanız oksijensiz bir ortam oluşturarak oksijensiz yaşayan bakteriler için yaşam alanı sağlarsınız.3. bölmeyede motor gelir.Motorun debisi fazla gelirse bir t boru ile bir boruyu akvaryuma diğerini sumpun başına geri götürmenizi tavsiye ederim.
   Saygılar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

farabundoÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2005
İl: Ankara
Mesaj: 360
farabundoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2009 22:15
Arkadaşlar konuyu baştan sona okudum sump kullanan arkadaşların en büyük sorunu ve benimde sorunum sesti ve bu konuyu araştırmaya başladım sumpa inişteki hava su emiş sesini kesmek için kullanılan bir yöntem var bu yöntemin adı durso stan pipe yöntemidir fakat bu yöntemle sadece yine sumpa inişteki hava ve su emiş sesini kesiyor , ayrıca resimdeki taraklı kutu kullanıldığında hem canlıların taşırmadan kaçmaz hemde yüzeyde biriken organik atıkları güzel bir şekilde sumpa yollar. Örnek resimler :





tamam sumpa inişteki sesi kestik peki sumpa direk dökülen su sesini nasıl kesicez arkadaşlar ne yazıkki bu sesi kesmenin bir çözümünü  bulamadım daha doğrusu henüz dünyada da bulunamadı  ama ses azaltıldı nasılmı derseniz, borunun sumpa iniş kısmına bir adet vana koyup birazcık kısarsanız ki bu ayar gerçekten zor ve tehlikelidir boruda vana öncesi hafif bir su birikmesi olucak böylece su şakır şukur akacağına oldukça sessiz akıcak.
peki tehlikesi ne diyelim vanayla kıstınız ve oraya balık bitki bişi kaçtı arkadaşlar geçmiş olsun akvaryumunuz taştı.
Peki siz ne yapıcaksınız derseniz yıllar önce Almanların kullandığı ve günümüzde nano tanklarda yeniden kullanılmaya başlayan ve yıldızı iyicene parlayan Ali ustanında geliştirip büyük tanklara taşıdığı bir sistem var sumpı akvaryumun ana tankın içine koyma yöntemi nasılmı oluyor derseniz :


http://www.akvaryum.com/forum/sumplu_akvaryumda_devrim(resimli_ve_bolum_bolum)_k302383.asp

bi göz atın isterseniz, ben açıkcası bu sistemi yaptırmaya karar verdim karar vermeden önce sisteme acayip bir ön yargı ile yaklaştım aklıma gelen herşeyi incelemeden söyledim sistemi gidip inceleyince fikirlerim değişmeye başladı , ses olayına karşı gerçekten çok takıntılıyım ama sumptan da vaz geçmek istemiyorum bazı arkadaşlar ses yüzünden duvarı kırdırıp sumpı duvara gömdürdü bazıları çatıyaTebessüm ama sumptan kimse vazgeçmedi. Ben bu yöntemi seçtim cam siparişlerini verdim artık hayırlısı bakalım.
resimler:


Bu sistemin artılarınıda özetlemek gerekirse;

Şimdi sumplı akvaryumdaki en büyük sorun kullananlar bilir ses olayı, arkadaşlar Ali ustanın yaptığı sistemde emiş sesi yok, su herhangi bir boru içinde dolaşmıyor sesi en çok yapan unsurlardan teki sumplı akvaryumlarda suyun boru içinde dolaşması esnasındaki ses olayı ve dökülme sesi bunların hiç biri yok.

İkinci sorun koku ve nem;  mobilya altındaki sumpta nemden mobilya çok etkileniyor belirli bir süre sonra mobilya şişiyor.Oda içinde hafibir nem kokusu oluyor. Ama bu sistemde ne koku olayı nede nem olayı var çünkü sumpın üstü çok güzel bir şekilde kapatılmış.

Üçüncü  sorun günümüzde giderler,  Ankara'da yaşan birisi olarak 6 ay nerdeyse  kış diyebiliriz. Alttaki sistemlerde elektrik iki katı fazla harcıyor neden derseniz su iki ayrı akvaryumda dolanıyor ve ısıtıcı  devamlı suyu eşitliyebilmek için çalışıyor.Ayrıca yine su borulardan geçerken soğuyor.Ayrıca kafa motoru Ali ustanın dediği gibi sump altta olan sistemde 450 lt bir akv. 40 wat 50 wat harcarken bunda herhangi su basma yüksekliğine gerek olmadığı için saatte 1200 lt basan 20 watlık bir kafa motoru yeterli olucaktır.

Diğer bir sorun durso sisteminde veya diğer sistemlerde taşma sızdırma olabilir ben açıkcası arka camı delip boruları öyle indirmeyi düşünüyorudum fakat ya cam çatlarsa veya diyelim ilk bir yıl bişi olmadıda bir sene sonra camın delik olan kısmından ben evde yoken su sızdı bu sistemde ise Ali usta öyle bir yapmış ki,diyelim sistem tıkansa  bile kuşaklar akvaryumdan daha yukarda olduğu için su ana tanktan taşıp sumpa geri boşalıyor yani taşma olmuyor.

Umarım kafanızı ağrıtmadım sonuçta bilgiler paylaştıkça çoğalır , saygılarımla...




farabundo2009-08-27 22:46:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2009 23:41
Ana tanktan suma inen suyun sesini kesmek için bunların hiç birini yapmak zorunda değilsinizki. Egerki öncelikli amaç sessiz bir iniş sağlamaksa basitçe suyu ana tanktan sumpa taşıran borunun ucunu sumpun içine su seviyesinin 1 2 cm altına kadar uzatmak yüzde yüz sessiz bir iniş sağlıyor zaten Tebessüm

Ha eğerki kule sistemi kullanılıyorsa o nasıl kesilir bir fikrim yok çnkü kule kullanmadım hiç fakat eminimki onunda sesi bir şekilde kesilir. Bioball sesini kesmek için ise bioball kullanmamak belkide en kesin çözümdür diye düşünüyorum lakin bende bioball yok eksikliğini hissediyorum dersem yalan olur.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MŞENÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 695
MŞENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2009 21:20
Bu ses olayını biraz abarttılıyor sanırım.Şelale gibi sesmi çıkıyor.Hava motorun çıkardığı sesten fazlamı yani.Sump dolabın içinde kalmıyormu.Ses dışarı çıkacak kadar çokmu.Anlayamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2009 22:37
Arkadaşlar bu sefer lütfen bütün forum biraz daha duyarlı davransın ve sump medeyalarının dizilişi, hangi medyaların kullanılacağı, sump boyutu, ana tank sump hacim oranı hakkında ne olur daha fazla tartışıp daha fazla fikir öne sürelim.

Forumda benim bildiğim kadarıyla özellikle sump konusunda bilgilerine en çok güvendiğim radinant, Emin Çalışkan gibi arkadaşlarımız, Ümit abi, jacopsen gibi yöneticilerimiz varken eminimki bize aktarabilecekleri, tavsiyelerde bulunabilecekleri bir çok husus vardır fakat ne varki söz konusu sump olunca herkes sessiz kalıyor ve başlık Rafet Bey tarafından açılmasına ve en faydalı tartışmalar bölümüne taşınmasına rağmen forumumuzdaki en tecrübeli akvaristlerce yeteri kadar ilgi görmüyor...

Direk isim vererek konuşmamın nedeni şahısları yargılamak tabiki değil ve bu haddimede değil pek tabiki sadece konuyla alakalı düşüncelerini paylaşmalarını rica ediyorum kendimce; umarım yanlış anlaşılmam Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2009 01:37
  Sump hakkında söylemek istediğim bir kaç şey var.. Arkadaşlarımızından aldığım öneriler şöyleydi ; sumpta biriken atıklar bakteri popülasyonunu oluşturuyor ve kesinlikle temizlenmemesi gerekiyor . SUmpta ne kadar pislik oluşursa oluşsun öyle devam edilmesinin en yararlısı olduğu söyleniyor ve sararmış suyunda doğal döngü olduğu söyleniyor. Açıkcası ben buna katılmıyorum , uzun süredir sump temizliğide yapmamıştım. Dün komple sumpı boşalttım temizlemeye başladım. İçinden o kadar pislik çıktıki inanamadım . Suyun neden sarardığını ve koktuğunu son zamanlarda anlamıştım. Hemen temizliğe başladım komple tertemiz yaptım ve kokuda gitti. Şahsi görüşüm sumpında belirli aralıklarla iyice güzel bir şekilde temizlenmesidir. Farkettimki sumpın 2-3 saat çalişmaması temizlerken ana tankta aşırı değişikliklere sebeb verdi. Uzun lafın kısası nasıl filtre temizliyorsak sumpıda temizlemeliyiz , dipde biriken pisliklerin bakteriyel bir yarar sağladığını düşünmüyorum eminimki daha çok zararlı bakterilere ev sahipliği yapiyor.
 
 
Arkadaşlar bu sump resmi uzun zamandır bende gerçekten profesyonelce bir sistem , bana bu sumpın açılımı yapan olursa sevinirim.
AQUAGEN2009-09-01 23:51:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TahaArifÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 22/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 946
TahaArifÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2009 19:03
Sanırım yanlardaki kulelere motorla su basılıyor.Su kuleden aşağıya inip ortada toplanıyor ve motorla tekrar akvaryuma basılıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2009 19:36
Peki neden herkez gibi tıka basa malzeme doldurmamış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TahaArifÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 22/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 946
TahaArifÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2009 21:26

Kişinin tercihine kalmış bir olay bu yeterli geliyorsa masraf yapmak istememiştir.Ama bu sumpu yapan adamın ufak masraflardan kaçınacak birisi olmadığı belli.Bende bu sumpun bağlı olduğu akvaryumu merak ediyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

farabundoÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2005
İl: Ankara
Mesaj: 360
farabundoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2009 23:47
[QUOTE=AQUAGEN]Peki neden herkez gibi tıka basa malzeme doldurmamış. [/QUOTE]

Size şöyle bir soru sorayım izin veririseniz; Akvaryumun içindeki kumun, kayaların mı bakteri tutması daha iyi yoksa sumpa koyduğumuz malzemelerin mi? Onuda yine izin veririseniz ben cevaplıyım ;

Sumpı ne kadar fazla doldurursak o kadar zarar verir neden derseniz biabollar mesela uzun süre temizlemeden tuttuğunuzda nitrat bombasına dönebilir ellediğinizde tutuğu herşeyi, siz sudan çıkarana kadar suya geri bırakır.  Bakteri illahaki tutunsun diyorsanız biolojik süngerde tutun akvaryumun temizliğinide sadece elyafla yapın elyafıda suyun dışında tutmaya gayret edin suda durursa belirli bir pislik birikiminden sonra suya salınım yapmaya başlarlar  hatta suyun sararmasına bile sebep olabilirler.Suyun dışında tutup, her hafta düzenli temizlik yaparsanız akvaryumunuz cam gibi olur.Benim tavsiyem üç gün bir elyaf değişimi elyafı mobilyacılardan temin edebilirsiniz hatta daha iyi keçemsi materyaller takım elbise içine konulan daha sert malzemeler onuda düğmeciler terziler bilir moda çarşısında satılıyor. Sumpın içine elyaf, biolojik sünger,belirli değerlere ulaşmak için ve ulaşınca çıkarmak üzere aktif karbon,suyu sertleştirmek için veya suyu yumuşatmak için gerekli olan malzemeler yeterlidir.Saygılar.
farabundo2009-09-04 23:49:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2009 01:22
Sumpta tutulan biobalların temizlik için çıkarıldığında tuttuğunu suya bırakacağını sanmıyorum lakin kafa motoru kapatılır, sump temizliği yapıldıktan sonra sumpın içindeki suya dip çekimi yapılıp, sump tamamen boşaltılırsa bence damla kir sisteme giremez.

Elayı haftada bir, yada duruma göre kirlendiği anda değişirsek denildiği gibi su cam gibi olur ve balıklar çok sık ürer diye düşüünenlerdenim Tebessüm

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2009 01:26
  Murat bey öncelikle teşekkür ederim sump konusunda bilgiye sahibim ama yinede teşekkür ederim ..Benim demek istediğim bu adam bu sumpı neden bu kadar boş kullanmış Sanırım elyaf ile kaba pisliği alıyor yağmurlamayla hem oksijen sağlıyor hemde bioballeri bakteri yuvası olarak kullanıyor. Keşke bu sumpın daha detaylı resimlerini bulabilseydim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kibritÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/06/2009
İl: Içel
Mesaj: 1095
kibritÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2009 09:09
Murat kardeş neden bioballer nitrat bombasına dönsün ki anlamadım? Bilakis bakteri bombası olurlar diye biliyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

farabundoÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2005
İl: Ankara
Mesaj: 360
farabundoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2009 16:11
Eğer ki biobalları düzenli olarak temizleyemeyecekseniz, temizlerken içinde biriken pisliği suya salmasını sağlayacaksanız büyük risk alırsınız.Bioballar önce nitratı emiyor gerçekten faydalı ama temizlenmezse içinde pislik birikmeye başlıyor bu birikim giderek daha az nitrat emilmesini sağlıyor, pisliğin kendisi nitrat deposu zaten bir süre sonra yine suya salınım yapıyor hele öyle kuleye koymayı düşünüyorsanız zaten bir daha kolay kolay ellemezsiniz, benim şahsi fikrim kullanılmamalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir