Tatlı Su'da Sump Nasıl Olmalı?


bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2009 23:16
Akvaryumlarımız büyüdükçe piyasadaki dış filtreler yeterli gelmez oluyor ve yüksek debili pompaları kullanabildiğimiz sumplar devreye giriyor.

Tatlı su için sump kuran insanlar genellikle içine ne koyacağını bulamıyorlar, ellerine geçen malzemeleri tepeleme dolduruyorlar. Forumda da pek çok konu açılıyor, bu yüzden sumpı genel olarak ele almak çin bu konuyu açtım.

Öncelikle sumpın avantajlarından başlayalım:
- Su hacmini arttırır
- Akvaryumun su seviyesini sabit tutar.
- Malzemeler için 3-4 sepetle sınırlı kalmayız.
- Malzeme değiştirmek ve temizlemek için dış filtreyi açma kapatma sistemi durdurmaya gerek kalmaz.
- Isıtıcı, pH ölçer probu gibi kötü görünebilecek şeyleri buraya koyarak görüntü kirliliğinin önüne geçebilirsiniz.
- Yaralı, kavga eden balıkları ayırmak için güzel bir yerdir.
Sumpın dezavantajlarını sıralayalım:
- Gürültülü çalışır.
- Buharlaşma ve kışın ısı kaybı fazladır.

Bu avantaj ve dezavantajlara sumpın ve akvaryumun tipine göre fazlası eklenebilir. Örneğin bol balıklı bir tanksa su çarpması oksijen kazandırır iyi olur ama karbondioksit verilen bir tanksa verilen karbondioksitin çoğu boşa gider. Veya delik yukarıdan açılmışsa yüzeydeki mantar ve yağ tabakasını temziler ama kuleyle alttan su alıyorsa üstteki tabakayı temizleyemez, buna karşın dipte daha iyi bir akıntı oluşturur

Malzeme olarak neler konulabilir?
Bu konuda net bir şey söylemek hatalı olur. Önerilen sistemlerden daha iyisi bulunabilir, akvaryum hacmine ve canlılarına göre sistem değiştirilebilir.

İlk iş olarak borunun sumpa girişine elyaf ile bir karşılama yapmak lazım. Böylece sudak kaba pislikleri elyafta tutabilir,  bu elyafı haftada bir değiştirerek bakımı yapılabilir. Elyafı suyun içinde tutmamakta fayda var, pislik olabildiğince suyla az temas etmiş olur.

İkinci önerim tambur. Bunu Aquamedic'in biostar flotorunde görmüştüm. Islak kuru harika bir sistem. Oksijenli bakterileri oksijene doyuruyor gerçekten. Yarısı suda yarısı dışarıda olan bir sünger. Su geldikçe dönüyor ve her yanı hem oksijene hem suya doyuyor.

Sayın Fatih Gönül'ün tamburundan bir kare:


Gerektiğinde aktif karbon, fosfat tutucu gibi şeyleri koyabilecek akıntının fazla olduğu bir bölme tutmakta fayda var.

Biyolojik malzemeyi önermiyorum. Onun yerini tambur rahatlıkla alıyor. Biyolojik malzeme, mercan kırığı, süngerler aralarında tortu biriktiyor.Sumpın gözünüze boş gözükmesi sizi rahatsız etmesin, bir şeyler ekleme gereği duydurmasın.

Bunlar benim görüşlerim. Lütfen ekleme ve düzeltme yapmaktan çekinmeyiniz.

Saygılar,
bjkalley2009-01-14 23:22:39

Beğenenler: [T]78942,muratdeg[/T][T]188019,Akyavrum[/T][T]173906,EypCetiin[/T][T]228835,YucelC[/T]
Teşekkür Edenler: [T]191810,Pervane[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 00:19
Refet Ali Bey, paylaşım için çokça teşekkürler. Sump hakkında kesin bir kaynakça malesef yok. Yani ne olmalıdır neden olmalıdır gibi sorular genelde muallakta kalıyordu. Sizin önerilerini eğer doğru anladı isem Elyaf, icap ettiğinde gerekli malzeme ile doldurulacak boş alan ve tamburdan oluşan bir sump her şekilde yeterli mi oluyor? Diğer yandan tambura ilaveten bitki ve midye gibi doğal süzücüleri de eklemekte fayda var mı?

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 00:25
Bu tambura müdahele şansı ne Refet? Ve neye göre ? Tamburdan sumpa giren hava hortumunun amacı ne? Ve malzeme yoksa neden sumptan tambura geliyorda direkt tambura gitmiyor su?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 00:27
[QUOTE=citronx]Bu tambura müdahele şansı ne Refet? Ve neye göre ? Tamburdan sumpa giren hava hortumunun amacı ne? Ve malzeme yoksa neden sumptan tambura geliyorda direkt tambura gitmiyor su?[/QUOTE]

Faruk Hocam, benden önce davranmış. Bir tambur nasıl çalışır ve nasıl yapılır? sorusunu sormak üzere idim. Tebessüm

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5213
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 00:29
Benim aklıma takılan tek şey ise, sump ın sessiz çalışması için yapılabilecek herhangi bir şey var mı?Himmm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre ÇakınÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1371
Emre ÇakınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 00:33
"Sump gürültülü çalışır" derken nasıl bir gürültü kastediliyor acaba? Durso kullandığımızda suyun vorteks sesini bir nebze de olsa kesiyoruz , inişte suyun döküldüğü yerde kule kullanarak sesi engelliyoruz , Aquabee gibi kaliteli motorlar ses yapmıyor , yine de herşeye rağmen sumplarda dış filtreye oranla rahatsız edici bir ses oluyor.Bunu tamamen kesmenin bir yolu var mıdır? Dış filtre kadar sessiz çalışan bir sump gören veya kullanan var mı acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ergin59Çevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2009
İl: Tekirdag
Mesaj: 183
ergin59Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 01:21
[QUOTE=Emre Çakın]"Sump gürültülü çalışır" derken nasıl bir gürültü kastediliyor acaba? Durso kullandığımızda suyun vorteks sesini bir nebze de olsa kesiyoruz , inişte suyun döküldüğü yerde kule kullanarak sesi engelliyoruz , Aquabee gibi kaliteli motorlar ses yapmıyor , yine de herşeye rağmen sumplarda dış filtreye oranla rahatsız edici bir ses oluyor.Bunu tamamen kesmenin bir yolu var mıdır? Dış filtre kadar sessiz çalışan bir sump gören veya kullanan var mı acaba?[/QUOTE]
 
Evet bende sump kullanmak istiyorum akvaryumumda ama sesine karşı bir çözüm bulabirsek burda herkes için iyi olucanı düşünüyorum ve sump kullananların sayısı artıcaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 01:22
Ben teşekkür ederim.

Ümit Bey herkesin kendine göre doğrusu vardır, olay budur diye kestirip atmam mümkün değil. Elbetteki bilmediğim, eklnirse güzel olacak şeyler vardır.

Tamburu kısaca anlatayım; oradaki hava hortumları tamburun ucuna (mil ile yuvanın birleştiği yere) su getirmek için kullanılıyor. Bu sayede tambur dönerken olan gıcırtılar kesiliyor.

Doğrudan tambura gitmemesinin ana nedeni fotoğraftaki gibi sumptan gelen suyun düzenli bir şekilde taburun ortasına değil ucuna verilerek tamburu döndürmesini sağlamak. Bunu borudan inen suyla yapmak çok verimsiz olur.

Burada aquamedicin biostar'ı var. İçerisinde sadece bu tamburdan var ve küçücük bir süngere 250 litre için yeterli diyor. Biz bunun gibi 6 tane yanyana koyuyoruz. Adreste de ingilizce olarak anlatıyor, yarısı sudaki bu sünger bir batıp bir çıkarak okijeni iyi alması sayesinde bakteriler vasıtasıyla çok verimli bir şekilde nitrifkasyon yapıyor.

http://www.aquaticbiotope.co.uk/scripts/prodView.asp?idproduct=815

Zira scuhran firması da sattığı hazır sumplarda bu sistemi kullanıyor:
http://www.shopsolution.nl/shop/home.asp?shopid=seameuk&prodid=schuranfilt4

Emre Bey sumptaki gürültü suyun inerken ve sumpın bölmeleri arası ilerlerken çıkardığı ses. Yatılan odada bulunması pek çok kişiyi rahatsız edecektir.

Saygılar,

Beğenenler: [T]133861,yavuzsezgin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

borabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 299
borabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 09:55
Bu yazıyı örnek iyi bir sump sistemi çizimi ile tamamlarsanız çok iyi olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BalıkkralÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 202
BalıkkralÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 10:28
Konunun çok yararlı olacağına eminim, tüm katkıda bulunanlara teşekkürler...
 
Genelde şov akvaryumlarını evin en güzel köşesine tercih ettiğimiz için sumptaki ses ve sumpun temizliği ve su ekleme değiştirme sırasında temizlik/su/ses gibi bazı hobi cilveleri problem olarak karşımıza çıkabiliyor.  
 
Bu gibi problemleri aşabilmek adına, sump sistemini çatıya taşımaya karar verdim... (tabi evimin son kat olması ve komşularımızın problem çıkartmaması bu konuda beni şanslı kılıyor, aynı konumda üstünde çatı olan veya altında bodrum olan arkadaşlara tavsiye ederim)
 
Sistemim klasik sumpların ters prensibiyle çalışacak, normalde su sumptan akvaryuma pompalanır akvaryumda fazlalaşan su sumpa taşar. Bu ise üst sistem olacağı için akvaryumdan emilen su sumpta fazlalaştığında akvaryuma taşacak.
 
Düşünün motor, ısıtıcı, varsa tanbur, suyun sesi, su ekleme işlemi, su yenileme/değiştirme işlemi, filitre malzemeleri temizliği hepsi yukarda kalacak... (belki varsa CO2 sistemi bile son dönüş borusuna eklenerek, biraz kayıp da olsa orada çözülebilir.)
 
Ben sumpun boş bir bölümüne büyük bir biyolojik sünger koyup bunun altından hava çıkarıyorum...Yukarı çıkan havanın yarattığı su sirkülasyonu ve süngere yakın bol oksijen sayesinde süngerin buradaki bakterilere iyi bir evsahipliği yaparak, iyi bir nitrifikasyon gerçekleştirdiğine inanıyorum. (Hava motoru ve çıkan kabarcıklar ciddi bir ses yapıyor tabi...) Eğer estetik kaygılar varsa bunun yerine bir pipo filitre de buna yakın bir etki yapabilir diye de düşünüyorum... Ama havalı sünger temizlik vb olaylarda çok daha pratik bana kalırsa... Ayrıca daha iyi nitrifikasyon yaptığına inanıyorum...
 
Buradaki bilgilerden de yararlanarak sistemimi geliştirip, problemsiz bir sistem kurmaya çalışacağım... Zaman bulabilirsem burada da paylaşmaya çalışacağım...
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cimlikayaÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2008
Mesaj: 12
cimlikayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 10:46
Selamlar .Yaklaşık 7 seneden beri sump kullanıyorum su sesini ne yaparsanız yapınız kesemiyorsunuz .Deniz  akvaryumu için söylüyorum ps,sirkülasyon motoru,dalga motorları bunlarında sesleri eklenince baya bi ses yapıyor,birde rutubet vede koku yapmasın diye sump dolabı kapaklarını açık bırakıyorum ses felaket .saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

demoklesÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 302
demoklesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 12:13

Refet öncelikle teşekkürler.Tamburdan başka malzeme koymanıza çok gerek yok demişsin...Peki bu kaba pisliği de tambur mu tutacak?

 
Yani elyaf, mavi ve siyah biyolojik süngerler, mercan kırığı ,siporax bunların işe yararlılığı çok mu az?
 
Birde buharlaşma rutubet ve nem için sumpun üstüne buhar camı yaptırsak sorunun büyük ölçüde engelleneğini düşünüyorum...
demokles2009-01-15 14:48:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat61Çevrim Dışı

[C]2,1,9222[/C]
Kayıt: 13/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 39
murat61Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 14:09
Selam arkadaşlar sumpla ilgili ne zamandır sormak istediklerim vardı hazır sumpla ilgili konu açılmışken yeni konu açmayım burada sorayım 100x40x40 sumpım var şeklini değiştirmek istiyorum içindeki şaşırtmaları söküp hazır yapılmış 2 çekmeceli kulleler var 2 adet onlardan alıp birini sağ tarafa diğerini'de sol tarafa koyup kulenin birinin ilk çekmecesini elyaf 2. çekmecesini mavi sünger alt bölümünü matrix subratpro şeklinde dizilim yapmayı düşünüyorum diğer kuleninde ilk 2 çekmece dizilimi aynı alt bölümü yağmurlama için biobal doldurmayı düşünüyorum sumpımı bu şekilde değiştirsem diğerine göre işleyişi iyi olurmu yardımcı olursanız sevinirim. resimde ekliyorum 1 resim sumpım ve taşırma delikleri 2 resim almayı düşündüğüm kule birde 2 değişik çizim var hangisi daha iyi olur.




















murat612009-01-15 14:28:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bakbayÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 125
bakbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 14:55
http://img61.imageshack.us/my.php?image=26211729vt0sumpao0.jpg
 
Mevcut kullandığım sump;Resim ise cazırtı nıck' lı ömer beyin sump' ından alıntıdır.Şiddetlede tavsiye ederim.Haftalık elyaf değişimi yapıyorum.İlave tambur da olabilir.Değerli akvarist arkadaşlardan ortak ve doğru bir sump derlemesi yapacaklarını ve biz akvaristlere uzun uzadıya araştırma yapmaktan kurtaracağını düşündüğüm çok olumlu bir konu olmuş.Refet beye teşekkürler.Saygılar.
bakbay2009-01-15 14:56:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir