tatlı su mıdyesı yumurtasının trophoeus a etkısı


AliBıçakcıÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 249
AliBıçakcıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2009 14:14
Tankımda trophoeus ve tatlıs su midyesı var.daha once malawı vardı malawılerle Tatlı su mıdyelerını 3 aydır besledım hıc bır sorun yasamadım.
Arkadaslar Malumunuz trophoeuslar otcul balıklar.Mıdyelerde uremeyı yumurta dokerek yapıyorlarmıs.trop larım yumurtaları yer ıse sıkıntı olacak.Lakın benım merak ettıgım tatlı su mıdyesı hangı boyda yumurta dokuyor.Bu yumurtayı troplarım yer ıse ne olabılır.
 
tesekkurler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmet_mhndsÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 682
ahmet_mhndsÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2009 14:58
Ali bey midyelerin yumurtasını almak çok zordur soğuk suda yumurta döküyorlar diye biliyorum ayrıca tahminim troplar yumurtalara bişey yapmıcaklardır aç kalmadıkları sürece .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliBıçakcıÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 249
AliBıçakcıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 15:23
Mıdye hangı ortamda nasıl yumurtlar o konuda bır fıkır sahıbı degılım.Ama benı endıselendıren mıdye yumurta doker ıse dokulen yumurtları trop lar yeyıp trop ların saglıgında olumsuz bır durum yasanırmı?
Benım ıcın onemlı olan mıdyelerım degıl trop larım.
 
Tesekkurler
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetin_ahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 385
cetin_ahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 15:29

Midyeleriniz akvaryumda yumurta dokup üremezler.

Bir ihtimal dediğiniz gibi oldu yumurtaladı. Bu yumurtalar yavru balıklarınıza zarardan çok faydaları olur bir nevi artemia görevi görür.
 
Zaten midye yumurtaları diğer kabuklu canlılar gibi koza halinde yumurta bırakmaz. Midye yumurtaları suda hareket halinde olur ve genelde balıkların solungaclarına yapışarak gelişimini sürdürürler.
 
Ayrıca midyelerin üremesi yani yumurta dökmesi için gerekli su sıcaklığı 15 derece civarıdır.
 
Kısacası midyelerinizden kormayın bir sorun olmaz.
 
Saygılarımla.
cetin_ahmet2009-03-20 15:30:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliBıçakcıÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 249
AliBıçakcıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2009 10:31
Ok teşekkür ederim.İlginize

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2009 10:47

Ali Bey,

Midyeler ile ilgili detaylı bilgeri aşağıdaki konuda bulabilirsiniz:
 
 
Sağlıklı balıklar...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mightymuratÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/11/2008
İl: Samsun
Mesaj: 1556
mightymuratÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2009 13:16
"Midyeleriniz akvaryumda yumurta dokup üremezler."  yanlış midyeler akvaryumda üreyebilirler ama bol bitkili ve oldukça büyük tanklarda olur genelde midyelerin hiç bir zararı yoktur(doğadan toplarsanız ve dezenfekte etmezseniz  parazit ve zararlı canlıları akvaryumunuza taşıyabilir) gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ByWhiteÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2015
İl: Antalya
Mesaj: 64
ByWhiteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Temmuz 2015 20:10
[B][K]Tatlı Su Midyeleri[/K][/B]
[IMG]https://imageshack.com/i/exxJ1hN2j[/IMG] [IMG]https://imageshack.com/i/ey0aqEznj[/IMG]
[B]MİDYELER[/B]
Yaşam alanları akarsular (dereler), göllerdir. Bu alanlarda genellikle sığ ve kumluk kısımlarda bulunurlar. Bulundukları bölgelerde besinlerini gözle göremediğimiz canlılar ve bakteriler ile sağlarlar. Bir tatlı su midyesini bulunduğu bölgeden aldığımızda akvaryuma alıştırmak için belirli şartlar vardır. Bulunduğu bölgede genelde sular akvaryum suyuna göre daha soğuk ve besin açısından daha zengindir. Midyeler diğer canlılara göre daha hassastır. Bu yüzden akvaryum suyunun sıcaklığı önemlidir.
Genelde yaz aylarında akarsu ve göl kenarlarına pikniğe gittiğimizde birçok midye kabuğu görürüz bunların sebepleri suyun azalarak midyelerin dışarıda kalması ve sığ kısımda ki su birikintilerin normal akar kısımdan daha sıcak olduğu için midyelerin ölmesi ile sonuçlanır. Bir midyenin doğada ve akvaryumda etkisi çok büyüktür. Midye bulunan bir göl veya akarsu birçok bakımdan daha temiz ve su değerleri daha iyidir.
[B][K]Doğadan bulduğumuz veya başka bir yerden temin etiğimiz midyenin akvaryumumuzda sağlıklı ve uzun yaşaması için yapılması gerekenler.[/K][/B]
[B]1. Akvaryum ısısının 28 dereceyi geçmemesi gerekir. (en önemli şart) Çünkü akarsular ve göller bu sıcaklığa ulaşmazlar ulaşsalar da beli kısımlar yani derin ve daha akıntılı kısımlar daha soğuktur midyelerde ısı arttıkça bu kısımlara geçerler.
2. Akvaryum da mutlaka akıntı olması gerekir. Midyelerin doğal ortamlarında akıntı her zaman mevcuttur bu yüzden sağlıklı ve uzun yaşamasını istediğimiz midyeler için akvaryumda mutlaka akıntı oluşturmamız gerekmektedir. (dış filtre ve iç filtre olduğu zaman sorunsuz yaşayabilirler.)
3. Mutlaka dış filtre veya iç filtre kullanılmalıdır. Akvaryumumuzda midye var deyip de iç filtre ve dış filtre kullanımından vazgeçmemeliyiz. Aksi takdirde hem balıklarımızı hem de midyelerimizde kayıp yaşayabiliriz.[/B]
[B][K]Midyeler gerçekten suyu temizler mi? Nasıl daha iyi temizler?[/K][/B]
Midyeler suyu temizler. Ama öyle sanıldığı gibi filtreyi çıkartıyım elektrikten tasarruf edeyim gibi bir düşünceye sakın girmeyin. Dış filtre veya iç filtreyi çıkartırsanız midyelerin akvaryumda olması pek bir işe yaramaz. Midyeler sudaki ufak göremediğimiz canlılarla beslenir. Aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi gömülü olmayan kısmında 2 tane çıkıntı delik vardır. Bunların tüylü ( dişli ) olanı suyu içine çektiği kısımdır. Diğer üst tarafta olan kısım ise filtrelenmiş temiz suyu dışarı çıkardığı kısımdır.
[B][K]Midyeler akvaryumdaki her canlıyla uyumlu yaşarlar mı?[/K][/B]
Midyeler akvaryumdaki her canlıyla ve yavru ile çok rahat bir şekilde yaşarlar. Akvaryumda beslediğimiz canlıların hiç biri midyelere zarar vermez. Bazı balıklar midyeleri rahatsız eder ama zararı olmaz. Midyelerinde hiçbir balığa ve yavrusuna zararı olmaz. Hiç bir balığın yavrusunu yemez. Zaten midyenin beslenme sekli farklıdır. Kabuklarını açıp sinsice yavru balığımı yakalayıp yer diye bir düşünce olmasın bunu yapmaz.
Midyelerin tek zararı dokunacağı canlı bitkilerdir oda sık bir bitkili akvaryumunuz varsa zararı dokunur. Normal az bir bitkili akvaryumunuz varsa gene sorun olmaz. Sık bitkili akvaryumlarda hareket etmek için kumu yani bitkilerin tutunduğu kısmı kullanacağı için onları köklerinden çıkartır. Normal bir bitkili tankta yani taban kısmında fazla bitki olmayan bir tankta kolay kolay bitkileri çıkartmaz.
[B][K]Midyeler çok hareket eder mi? Neden hareket ederler yada etmezler?[/K][/B]
Midyeler gerektiği zamanlarda hareket eder. Bulunduğu bölgedeki kuma gömülür ve kabuğunun içindeki uzantısı sayesinde kumun içerisinde istediği yönde hareket eder. Genelde bulunduğu bölgede rahat edemediği veya besin alamadığından dolayı bölgesini değiştirir. Bölgesini beğendiği zaman uzun bir süre (günler, haftalar hata aylar) yerini hiç değiştirmez.
[B][K]Sağlıklı bir midye nasıl anlaşılır?[/K][/B]
Midye akvaryuma ilk konulduğu zaman bazı midyeler hemen adapte olamaz. Bu yüzden birkaç gün kum üzerinde öylece durur. Bu midyenin öldüğü veya sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Ama akvaryuma daha önce konmuş ve gömülü halde durmuş bir midye beli bir müddet sonra o akvaryumda aynı yeni konulmuş midye gibi akvaryum kumunun üzerinde duruyorsa o midyede bir sorun var demektir. Midyeler genelde sağlıksız ve besin alamadığı zaman kumun üzerinde gömülmeden dururlar. Kumun üzerinde kısa bir zaman yani 1 gün duruyorsa sorun yoktur. Örneğin böyle bir durumla karşılaştığınızda kontrol edin 2 – 3 gün duruyorsa midyede bir sorun var demektir.
Midyeyi ayrı bir karantina akvaryumunuz varsa oraya alın ya da ayrı bir yer yapıp orda tutun. Ayrıca bu yosunlu bir akvaryum olursa midye için daha iyidir besin ihtiyacını da bu yosunlar sayesinde karşılayabilir.
Midyeler kumun içinde iyice gömülü halde durduklarında hatta bazen görünmeyecek kadar gömüldüklerinde midyenin sağlıklı ve görevini en iyi şekilde yaptığının bir kanıtıdır.
[B][K]Midyelerin öldüğünü nasıl anlarız ve öldüklerinde diğer canlılara zararı olur mu?[/K][/B]
Her canlı gibi midyelerde ölür. Midyenin ölüp ölmediğini anlamak o kadar zor değildir. Ölen bir midye gömülü bir şekilde durmaz kumun üzerinde ve kabuğunu açmış bir şekilde durur. Ölen midye sanıldığı gibi suya salınım yapmaz sudaki bakterilerle beslenir ve öldüğünde salınım bile yapsa o salgıladığı bakterileri diğer midyeler yok eder. Zaten midye sudaki bakterileri süzdüğü zaman bünyesinde tutmaz onları yok eder ve öldüğü zaman herhangi zararlı bir salgı ortaya çıkmaz. Ölen midyenin de içini eğer akvaryumunuzda salyangoz ve cüce vatoz tarzı canlılar varsa kısa zamanda yok eder ve sadece kabuk kalır. Balıklarda midye öldüğünde içini yerler yendiğinde balıklara da herhangi bir zararı olmaz sonuçta doğal ortamlarında da bu canlı ile beslenen canlılar vardır. Her ihtimale karşı midyenin öldüğünü anladığımızda akvaryum içerisinden hemen uzaklaştırmak en sağlıklısıdır.
[B][K]Midyeler akvaryumda uzun süre yaşarlar mı? Ömürleri ne kadardır?[/K][/B]
Midyelerin doğada ömürleri 10 sene civarı denmektedir. Ama akvaryumlarda öyle değil. Akvaryumlarda uzun süreli yaşayamazlar. Yaşayamamasının sebepleri sıcaklık ve besin kaynağıdır. Doğada midyeler sabit bir sıcaklıkta yaşamazlar soğuk suya daha alışıklardır. Bundan dolayı yüksek ve sabit sıcaklıklarda midyelerin hayati tehlikesi başlar bu nedenle midyeler genelde akvaryumlarda uzun süre yaşayamaz. Genelde 1 en çok 2 sene gibi bir ömürleri vardır.
Midyeleri bu zamandan yani 1 - 2 seneden daha fazla yaşatmak için midyeleri belli zamanlarda ayrı tanklara su sıcaklığı farklı olan daha soğuk ve besin ihtiyacını karşılayabileceği akvaryumlara almakta fayda var. Bu bahsettiğim konular dışında midyeleri havuzlarda beslediğiniz zaman fazla bir kayıp yaşamazsınız. Çünkü kışın havuzların soğuk olmasından midyeler zarar görmez ve midyelere yararı olur. Ayrıca havuzlarda dışarıdan gelen bakteriler ve yosunlaşma oluşacağı için midyelerin besin alma sorununda ortadan kalkmış olacaktır. Havuz dışında akvaryumlarda üzün süreli sabit 28 ve üzeri sıcaklıklarda ölüm tehlikesi vardır.
[B][K]Midyeler nasıl ürerler akvaryumda üretebilir miyiz?[/K][/B]
Akvaryumlarımızda olan midyeler yani ülkemizdeki midyeler genelde ACI BALIK denen bir balık sayesinde üremelerini gerçekleştirirler. Bu balıkların dişileri üreme zamanı tüpçük kısmında bir uzantı vardır. Bu uzantı sayesinde midyenin içerisine yumurtalarını bırakırlar. Erkek acı balıkta dişi balık yumurtalarını midyenin içerisine bırakırken yumurtaları döller. Yumurtalar midyelerin içerisine ilkbaharın başında bırakılır. Midye içerisinde bu yumurtalar çıkar ve beli bir boya gelene kadar midye içerisinde büyürler bu sayede dişi midyede kendi larvalarını bu küçük yavru balıkların solungaçlarına yerleştirir. Erkek midyede dişi midye larvalarını balıklara yerleştireceği zaman spermlerini suya bırakır dişi midye bunları içine süzerek larvalar balıkların solungaçlarında döllenmiş olur.
İlkbahar sonu ya da yaz başı bu balıklar midyenin içerisinden çıkar ve serbest yüzmeye başlar. Bu ACI BALIK yavruları ile beraber midyelerde yavaş yavaş gelişimlerini sağlar. Beli bir boya yani solungaçta yeterince kabuklanana kadar orada oluşumlarını sürdürürler. Oluşumları bittikten sonra kendiliğinden solungaçtan ayrılarak normal kum üzerindeki yaşantılarına dönerler. Akvaryumlarda ise midyeleri üretmek imkansızdır. Ama uygun koşulları, suyun sıcaklığını ve üremesi için gerekli olan balığı ve akıntıyı da oluşturabilirsek hiçbir zorluğu yoktur. Akvaryumda olmasa da havuzlarda üremesi kolaydır. Normal dışarıda veya terasa yapacağınız hacmi büyük bir havuzda içerisinde acı balık ve akıntı olduğu zaman midyeleri üretmek sorun olmayacaktır.
[B][K]Midyeler ne kadar büyüyebilir?[/K][/B]
Akarsularda yani derelerde olan midyelerin en büyük boyları en fazla 15cm kadardır o da pek sık rastlanmaz. Göllerde olan midyeler ise derin sularda yaşar ve 25cm’yi bulabilirler
Midyeye zarlı olabilecek katkılar. Gübreleme ve metalin mavisi tarzı ilaçlar midyelere zarar vermez. Akvaryuma tuz katmak çok fazla zararlıdır ölümlerle sonuçlanabilir.
[B][K]Kısaca midyelerin faydaları:[/K][/B]
[B]En önemli özeliği suyun kirlenmesini sağlayan bakterileri ve organizmaları yok eder.
Bu organizmaları ve bakterileri yok etiği için su ya doğal halini verir.
Nitratı beli bir seviyeye düşürür. (tamamen yok etmez)
Devamlı kumda hareket halinde olduğu için akvaryumdaki dibe çöken pisliğin dış filtre sayesinde akvaryumdan atılmasını sağlar (bu dip çekimi yapılmayacak anlamına gelmez yine de dip çekimi yapılması gerekir.)
Diğer canlılar gibi yemleme yapmaya gerek yoktur. Ama akvaryumda midyelerin besleneceği derecede bir besin ihtiyacı oluşturulamıyorsa midyelerde kayıplar başlayabilir.
Akvaryuma değişik bir hava katar. Özelikle hareket etiği zamanki halleri görülmeye değerdir.[/B]
[B][K]Midye öldüğünde akvaryum suyuna zararı var mıdır?[/K][/B]
Midyeler öldüğünde suya salınım yapar denir ama salınım yapsa da midye sudaki bakterileri içinde hapsetmez. Sade her hayvan gibi beli bir çürüme devresi geçirir. Bu zaman zarfına kadar da zaten midyenin öldüğü anlaşılır.
Bazı midye besleyen arkadaşlar midye öldüğünde suyun değiştirilmesinden yanadır. Ama bu suyu değiştirme olayı gereksiz ve faydadan çok zararı olabilecek bir durumdur. Düşünün birçoğumuzun balıkları ölmüştür ve hatta bazen haftalar sonra bile öldüklerini gördüğümüz olmuştur. Midyeler de aynı bu şekilde nasıl balık öldüğü zaman su değiştirmiyorsak midye de öldüğünde bunu yapmamıza gerek yok.
[B][K]Midyeler dışkı çıkartır mı? Bu dışkıları suyu kirletir mi?[/K][/B]
Midyeler içerisine aldığı suyu içerisi de filtreleyerek tekrar dışarı çıkartır. Bu filtreleme esnasında kendisine besin olarak aldığı organizmaları ve bakterileri dışkı olarak dışarıya atmaz. Dışarıya atmamasının sebebi ise sindirim sisteminin farklı olmasıdır. Bu sebeple midyeler diğer canlılar gibi dışkıları suyu kirletmez.
[B][K]Midyeler discus akvaryumunda da bakılır mı? Balığa bir zararı olur mu?[/K][/B]
Midyeler her canlı gibi discusla da uyumlu yaşar ve discusa zarardan çok fayda sağlar. Discusların en hassas oldukları nitratı en az seviyelere düşürür. Bende discus akvaryumumda baktım ve hala bakmaktayım. Ama discus akvaryumunda, malavi ve benzeri akvaryumlara göre midyelerde kayıp daha fazla yaşanır bunun da sebebi discus akvaryumlarında sıcaklığın yüksek olmasıdır. Discus akvaryumunda midye bakacaksak unutmayalım ki kayıp fazla yaşanır.
[B][K]Akvaryuma neye göre ve kaç adet midye koyulmalı?[/K][/B]
Midyelerden bir yarar bekliyorsak akvaryum hacmine göre midye koyulmalı. Örneğin 100 litrelik bir akvaryuma 5 adet orta boy midye koyarsak pek bir fayda sağlamaz. Böyle bir akvaryuma ortalama 10 ila 15 adet midye koyulmasında fayda vardır. 5 adet midye koyulduğu zaman da faydasız
değildir. Sonuçta belli bir hacimde suyu filtreler.
[B][K]Midye olan tanktan filtreyi çıkartmak gerekir mi? Filtre olmadan da balık beslenebilir mi?[/K][/B]
Midye olan tankta midye suyu temizler diye filtre çıkartılmamalı ya da belli zamanlarda filtre çalıştırılmamalıdır. Midye olan her akvaryumda mutlaka filtre de olması gerekir aksi takdirde hem balıkları hem de belli bir zaman sonra midyelerinizi de kaybedebilirsiniz. Filtrenin çıkartılmamasının sebebi midye doğal bir filtre olabilir ama akvaryumda belli bir akıntı ve suyun devir-daim olması için filtre gereklidir. Ancak bu şekilde balıklarınız ve akvaryumdaki diğer canlılar daha sağlıklı yaşayabilirler. Mutlaka midye var diye filtreyi çıkartmayınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir