Taşın Köpürmesi İyi midir Kötü müdür?


EmrahinÇevrim Dışı

[B]7552,1[/B]
Kayıt: 03/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 220
EmrahinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2011 13:14
Merhaba arkadaşlar,

Bildiğim kadarı ile bir maddenin (taş, kum vs.) suya salınım yapıp yapmadığını anlamak için ilgili maddeye tuz ruhu döküp, köpürüp köpürmediğine bakıyoruz. Köpürüyorsa koymuyoruz. (diye biliyorum)

Fakat farklı bir konuda Ali arkadaşımız en altta aşağıdaki cümleyi kurmuş. Elimde de kimi damperli taşlar var sahilden kendim topladığım ve Malawi akvaryumunda kullanacağım. Dün tek tek deniz kenarından topladığım bütün taşları tuz ruhu ile test ettim köpürme yapıyor ve ben de köpürme yapıyor diye aldığım gibi tekrar poşete koyup kaldırdım. Ama tuz ruhu testi, maddenin kalsiyum içerip içermediğine yönelikse ben elimdeki taşları kullanmak isterim. Sonuçta suyun PH'ını yükseltmek işime gelir. Bunun dışında tuz ruhu ile köpüren bir kayanın akvaryuma zararı var mıdır? Söyleyeceklerinize göre akvaryumumda elimdeki taşları kullanacağım ya da kullanmayacağım. Yardımcı olabilir misiniz?

"Bir kumun üzerine tuz ruhu döktüğünüzde köpürüyorsa kalsiyum içeriyor demektir ve buda ph'ı yükseltmek adına tercih edilecek kumdur. Sils kum ph üzerinde nötr etkisi olan bir kumdur."

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2011 13:56
        Bu zarar , kar meselesinden çok nasıl bir su değeri ayarlamaya çalıştığınızla ilgili bir durumdur. Eğer beslediğiniz balıklar düşük ph ve yumuşak sularda yaşayan (amazon türleri gibi) canlılar ise, kayalarınızı tuz ruhu döktüğünüzde köpürmeyen türde kayalardan  (fosil kaya, gnays vb.) seçmelisiniz.

    Eğer, besliyeceğiniz canlılar sert suları seven, orta ve yüksek ph  isteyen türler ise, köpüren , diğer gruptaki kayalardan seçebilirsiniz. Bazı kayalar vardır ki aşırı düzeyde salınım yaparlar. Bu tarz kayaları da hiç kullanmamakya fayda var çünkü: tankın elementsel dengesini sağlamak nerede ise imkansızlaşıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmrahinÇevrim Dışı

[B]7552,1[/B]
Kayıt: 03/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 220
EmrahinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2011 14:43
Hmm.. Bu bilgiyi yeni edindim açıkçası, çok teşekkür ederim. Taşların üzerine tuz ruhu döktüğümde hafif bir köpürme var sadece ve taşın rengini de sökmüyor. Yani aşırı bir salınım yok gözlemlediğim kadarı ile. Akvaryumum da Malawi olduğu için gönül rahatlığı ile kullanabilirim diye düşünüyorum. Denizin dibinden sahile vurmuş yuvarlak kayalar olduğu için aslında çok da sorun olacağını düşünmemiştim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2011 02:02
Kayaların tuz ruhu ile (veya limon suyu vs) köpürmesinin sebebi, asitle tepkimeye giren kalsiyum karbonat (veya magnezyum karbonat vs) mineralidir, karbonatlar zaman içerisinde suya geçtiği için su sertliğini artırırlar.

Karbonat bazlı mineral içermeyen kayalar da tamamen güvenli değildir, içerisinde bolca metalik mineral olan kayalar da zamanla sıkıntı yaratabilir, örneğin silisten oluşma bir kum taşının içeriğinde örneğin bakır minerallerinden kalkopirit, kuprit, kurşun minerallerinden galenit, civa minerali zinober, arsenik mineralleri realgar, orpiment gibi toksik bileşenler olabilir. Doğadan topladığımız kayaçların içeriğini bilmeden doğrudan akvaryuma koyarsak az ihtimalle de olsa kötü sonuçlarla karşılaşabiliriz.

Bu yüzden; su altında uzun süre kalmış (denizde veya gölde) kayaları tercih etmek her zaman daha güvenli olacaktır, bu kayaların zaman içerisinde zararlı tepkimelerini tamamlamış (karbonat dışında), atıl duruma geçmiş olmaları ihtimali daha yüksektir. Daha sonrasında tuz ruhu, sirke, limon suyu gibi asidik sıvılarla test edip ihtiyacımıza göre kullanabiliriz.

Bunlara benzer oluşumları gördüğünüz kayaları kullanmamanızı tavsiye ederim.
http://www.tarimziraat.com/madenler/mineraller/kalkopirit_madeni/
http://www.meinemineraliensammlung.de/dashobby/dashobby/spaltbarkeit.html



Kuvars, Batuhan Bey'in belirttiği gibi gnays (mükemmel dekorasyon sağlar bence), kalkersiz (karbonatsız) sert kum taşları, silis (kuvars minerali) çakılları gibi kayaçlar içinde başkaca bir mineral taşımıyorsa %100 güvenle, suya salınım yapmadan kullanılabilir... Suya karbonat vermesi isteniyorsa  da kolayca ufalanmayan, epey sert ve masif hale gelmiş kalker kayalar (kireçtaşı) en kolay bulunan sertleştirici elemanlardır. Bu karbonatlı kayaların rengi krem, bej, beyaza yakın kirli sarı gibi tonlarda olmalıdır. Siyah, kahverengi, kızıl, mavimsi, yeşilimsi karbonat kayalarının içeriğinde demir, bakır gibi metallerin mineralleri olabileceğinden kullanılmasını en azından mineraloji konusuna hakim olmayan kimselere önermiyorum. Saygılar...
Kaan ERDAL2011-04-15 02:07:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir