Tartisma Konusu: Filtrelerde elyaf kullanimi?


GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2013 06:39
Merhaba arkadaslar.

Bir suredir aklima takilan konuyu sizlerin fikirleriniz almak adina toprarlayarak bu basligi acmak istedim.

Mekanik Filtrasyon, Ozellikle elyaflar gercekten gerekli mi?

Ilk duydugumuzda "bu da soru mu? Tabii ki gerekli." diyebiliriz. Fakat aklima takilan yerleri asagida siraliyorum. Bu konu hakkinda sizlerin de goruslerinizi almak isterim.

1- Hali hazirda 1 adet ikili buyuk pipo filtre, 1 adet en kucugunden ic filtre ve bir adet 10 litre hacimli kendi hazirladigim dis filtre ile temizligi yapilan tankimda bir deneme yaptim.

Kucuk bir selale filtrenin icine safece elyaf koyup calistirdim. 5. gunun sonunda elyafta ciddi anlamda kahverengilesme vardi. Bu bize elyafin bir sekilde bir maddeyle kaplandigini gosteriyor. Fakat bahsettigim gibi tankimin filtrasyonu oldukca iyi ve su kristal berrakliginda. Tankimda suyu bulandiracak cinslerden baliklar da olmadigi icin bu denemedeki selale filtreye mekanik pislik (balik diskisi, bitki parcasi, taban topragi vs) gitmesi neredeyse imkansiz.

Bu da bana olusan katmanin kaba pislik degil de bakteri tabakasi oldugunu dusunduruyor.

2- Yine ayni tankin icine, hamile karideslerimi yavrular cikana kadar diger baliklardan ayirmak amaciyla kurdugum yaklasik 7,5 litrelik plastik saklama kabina mevcut ic filtremden bir hortumla su aktarimi yapiyorum. Asirtma sistemiyle de su tanka geri donuyor. Boylece icteki yavruluk misali olan kapta devamli su devirdaim oluyor. Bu suyun onune basincin azaltilmasi icin bir selale aparati ve sicramalari engellesin diye bir parca elyaf koymustum. Yine 3-4 gun icinde bu elyafta kavhverengilesme olustu. Bu ornekte elyafa dusen su direk olarak ic filtreden geldigi icin pislik olmasi imansiz. 


3- Elyaftaki bu tabakanin bakteri oldugunu gosteren deneyi, forum ozel uyelerimizden Sayin Mustafa Ufuk Basturk'un (AMFİBİ) hazirladigi "Plexiglass Tepe Sump - Pro V." baslikli tanitim konusunda benim sordugum "UV isinlarinin filtre bakterileri uzerine olumsuz etkisi olup olmamasiyla ilgli" soruya verdigi fotografli yanitla gorebiliriz.

Hosgorusune siginarak alinti yapmak isterim.

[QUOTE=AMFİBİ]

(.....)

Resimdeki mavi oklar suyun hareketini, yeşil tabakalar da elyafı temsil ediyor.



Bakterilerin ışınımdan etkilenmediğinin en bariz örneğini elyaflarda gözlemledim. Uv lambayı takmadan önce elyaflar 3 günde simsiyah olurdu. (1. ve 2. maddeyi desteklemekte) 

Lambadan sonra elyafların ışık gören tarafında en ufak kirlenme görülmezken, alta bakan yüzleri tabiri caizse leş gibi. Fotoğraflarda bu durumu görebilirsiniz.

Elyaflardan birinin lambaya bakan tarafı. 


Bu da aynı elyafın ışık görmeyen, yani alta bakan tarafı.

[/QUOTE]

4- Balik diskilarinin ve dip temizligi yapilmadiginda tankin tabaninda olusan tortu tabakasinin, gorselligi bozmak disinda tanka olumsuz etkilerinin olmadiginin hatta aksine tanktaki ekolojik donguye destek oldugunun tartisildigi forum konumuzun linki asagidadir. Alinti yapmak icin cok uzun oldugundan dolayi link vermek istedim.
http://www.akvaryum.com/Forum/yoksa_siz_halâ_dip_mi_cekiyorsunuz_k716738.asp

5-
Bircok uretim tankinda, kucuk olcekli tanklarda (ki ben 100 litrelik tanklarda bile sahit oldum), ve daha bircok farkli tarzda tanklarda, sadece pipo filtre ile tank canlilarinin gereksinimini karsilayacak kadar filtrasyon yapilabildigini biliyoruz. (su degisimi ve dip temizligi gibi durumlari saymiyorum sadece filtreden bahsediyorum)

6- HMF (Hamburger Mattenfilter - Hamburg Filtre) ile baska hicbir filtreye gereksinim duyulmadan tanklarin yillarca (10 yildan fazla filtreye hic dokunmadan) tanklarin idame ettirildigini, suyun ve canlilarin sadece biyolojik filtrasyon olan bir tankta gayet saglikli oldugunu biliyoruz.

Bu durumda;


Neden elyaf kullaniyoruz?  Dis filtrelerimize veya sumplarimiza mekanik temizlik icin elyaf koymadan, sadece emis borusuna buyuk pislikleri tutacak sekilde ince gozenekli sunger (pipo filtre sungeri) koyarak, filtrelerimizi sadece biyolojik ve eger gerek varsa kimyasal (karbon zeolit vs) temizlige ayirarak, filtre temizleme surelerini 1 yil ve hatta daha fazla zamanlara uzatmak mumkun olabilir mi? vs...


Bu konuyu acmamin nedeni herkesin gorusunu almak ve konuyu derinlemesine tartismak, su an icin konuyla ilgili kesin bir yargiya varamadigim icin tecrubeli ve bilgili arkadaslarimizla beyin firtinasi yapmaktir.
Konuya ilgi gosteren arkadaslara simdiden cok tesekkur ederim.

Selamlarimla. Gecko2013-10-25 06:49:15

Beğenenler: [T]213974,tunasoylemis[/T][T]222977,mrcnnn[/T][T]239573,YavuzSayarli[/T]
Teşekkür Edenler: [T]213974,tunasoylemis[/T]
+1: [T]213974,tunasoylemis[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yunusadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 655
yunusadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2013 09:20
Gökmen bey merhaba,
Güzel bir konu açmışsınız umarım tartışarak en sağlıklı cevabı buluruz.
Elyaflar dış filtrelerin tıkanması, debi düşmesindeki en önemli faktör. Ancak elyaf çok küçük partikülleri tuttuğundan, kullanılmadığı taktirde akvaryumun içinde toz bulutu gibi partiküller gezme olasılının yüksek olduğunu düşünüyorum. Filtrelemede elyaf kullanmayan bir arkadaş çıkıp tecrübelerini paylaşırsa hepimiz bu konuda net bir bilgiye ulaşmış oluruz.
Sağlıklı balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2013 10:38

Caner Bey merhaba,

Ilginiz icin tesekkurler. Bence bu toz gibi partikuller filtrenin emis borusuna konulacak ince gozenekli sunger ile, hadi diyelim illa elyaf kullanilacaksa bir tabaka elyaf ile toplanabilir. Boylece filtre emis borusundaki elyaf ya da sunger eger tikanirsa hemen kolayca degistirilebilir. 

Zaten oturmus bir tankta cok fazla suda yuzen tanecik olmuyor. olsa bile dedigim gibi daha filtreye gitmeden yakalansa acaba verimli olur mu? 

Ben dis filtremi temizleme zamaninda mutlaka elyafi cikaracagim ve yerine biyolijik filtre medyasi ekleyecegim. emis borusuna da elyaf ya da sunger saracagim. Denemekte fayda var.

Selamlar.


Beğenenler: [T]230216,mustafatekeli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yunusadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 655
yunusadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2013 11:05
Ben geçen hafta dış filtre temizliği yaptım. Temizlik süresini basit şekilde nasıl uzatabilirim diye düşündüm ve elimde bulunan mavi biyolojik sünger parçasının içini oyarak emiş borusunun ucuna geçirdim. Çok ince gözenekli değil ancak yinede iş göreceğini düşünüyorum. Taktıktan sonra makasla kenarlarını yuvarladım, çok ta dekoratif oldu. Büyük pislikleri engellersem daha uzun süre kullanabilirim. Fakat iç kısımdaki en son tabakada bulunan elyafı çıkarmadım bakalım sonuç ne olacak.

Hafta sonu dış filtreyi açıp elyafa bir göz atsam fena olmaz sanırım, hem elyafın tortu tutup tutmadığını gözlemlemiş olurum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jueJ.Çevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 66
jueJ.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2013 12:26
Merhaba Gökmen Bey,

Burdan çıkarımla ne kadar çok elyaf o kadar çok bakteri tabakası ve bir o kadar biyolojik filtrasyon sonucuna varmaz mıyız ?

Yani ne kadar elyaf o kadar tutunma alanı ve bir o kadar bakteri kültürü ki bu zaten bizim istediğimiz sonuç değil midir ?

Ben mi yanlış çıkarım yapıyorum.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2013 12:34
Yücel Bey merhaba,

Haklisiniz. Elyaf bakteriyi tutuyor diyebikiriz fakat yapisindan dolayi bir sure sonra suyun gecisine izin vermiyor. Süngerler gibi uzun sure filtrede tutamiyoruz.

Caner Bey'in de dedigi gibi dis filtreleri temizlememizin en buyuk nedeni elyaf tabakasi. Onun haricinde hafif bir tortu kalabiliyor fakat filtrasyona ve debiye etki etmeyen bir tortu oldugu icin sorun degil.

Yani sorun suda yüzen cok küçük tanecikler ise (ki genelde oturmus duzenli bir tankta bu sorun olmaz) bunu filtre girisine takacagimiz tipki şelale filtrelerdeki gibi bir sunger veya elyaf sorunu cozecektir. Filtreyi acmadan sadece bu parcayi degistirebiliriz.

Su anda dedigim gibi sadece beyin fırtınası dönüyor :) o yuzden bu böyle olur gibi bir kesin uargiyla söylemiyorum bunu

Selamlarimla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2013 17:24
Gökmen Bey merhaba.

Son filtre malzemesi olarak elyafın kullanılma sebebi büyük ihtimalle kalınca olan balık dışkısı, yaprak gibi atıkların ilk etapta elyafı tıkamaması olabilir. Elyafa gelinceye kadar büyük gözenekli filtre malzemelerinde itibaren süzülen sudaki parçacıklardan belki sadece toz halindeki partiküller elyafa takılıyordur. Bundan dolayı belki hep en son filtre malzemesi olarak kullanılması elyafı  daha verimli kılabilir. Tabii benimki varsayım. Kısa sürede kahverengiye dönen elyafı hiç koklayabilme imkanınız oldu mu? Eğer toprak gibi kokuyorsa kesinlikle bakteri kolonilerinin yerleştiğinin göstergesi.

Beğenenler: [T]191362,CaptainJava[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 05:58
Merhaba Evren Bey

Malzemenin son asamada kullanilmasinin mantigini biliyorum. Bem de o sekilde kullanıyorum. Fakat bahsetmek istedigim şu, eluaf aslinda minik parcalari tutmaktaktan cok sadece bakteri tabakasi olusturuyor. Ve elyafin yapisindan dolayi kisa surede tikaniyor.

Sadece pipo filtre kullanilan tanklarda mikin partikuller pipo filtre tarafindan tutulabildigine göre, eğer filtremizin emis borusuna pipo filtre sungeri gibi ince gozenekli bir malzeme takarsak bu minik partikuller filtreye gitmez ve tikaniklik olmaz. Zaten filtrede elyaf da kullanmayacagimiz için cok uzun sure filtre temizligi yapmamiza, dolayisiyla filtre bakterilerini rahatsiz etmemize gerek kalmaz diye düşünüyorum. Tabi teoride bu boyle. Mutlaka filtreyi dedigim sekilde hazirlayip su degerlerini duzenli olcerek deneme yapmak lazim.

Ayrica yazmayi unuttum, dediginiz gibi elyaf toprak gibi, hatta yeni kesilmis çimen gibi kokuyor. Rahatsiz edici bir kokusu yok.Gecko2013-10-26 06:08:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AMFİBİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/02/2012
İl: Manisa
Mesaj: 411
AMFİBİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 11:08
Ben bir aydır elyaf kullanmıyorum ve akvaryumlarımda en ufak değişiklik yok.
İşin sırrı, Gökmen beyin dediği gibi emiş tarafına ince gözenekli sünger, veya bayan çorabı sarmakta.
Unutmayalım ki, akvaryum nasıl balıkların ve diğer canlıların yaşam alanı ise, filtrelerimiz de bakterilerin yaşam alanıdır.
Yani,  filtreyi asla "DIŞKI ÇEKİM ARACI" olarak görmemeliyiz diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 11:17
Haklısınız elyaf doldukça debiyi düşüyor. Yeni yeni malzemeler kişilerin yaratıcı fikirleriyle dış filtrelerin içini girmeye devam ediyor, zeolit, sıvacı süngeri gibi gibi. sıvacı süngeride debiyi düşüşürmüş bence debiyi fazla zorlamamak lazım çünkü devamlıığında fitre işleyişinden sapıyor debi düşüyor zorlanmadan dolayı uzun süreli debinin zorlanması filtreyi bozarmış debi düşermiş. Salacan debiyi gidecek filtrelerde zorlamamakta fayda var. mesutok2013-10-26 11:19:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 20:10
[QUOTE=AMFİBİ]Ben bir aydır elyaf kullanmıyorum ve akvaryumlarımda en ufak değişiklik yok.
İşin sırrı, Gökmen beyin dediği gibi emiş tarafına ince gözenekli sünger, veya bayan çorabı sarmakta.
Unutmayalım ki, akvaryum nasıl balıkların ve diğer canlıların yaşam alanı ise, filtrelerimiz de bakterilerin yaşam alanıdır.
Yani,  filtreyi asla "DIŞKI ÇEKİM ARACI" olarak görmemeliyiz diye düşünüyorum.

[/QUOTE]


Mustafa Bey katkiniz icin tesekkurler.

Ben de az once dis filtrelerden elyaflarin cikarilmasiyla birlikte tankta hicbir degismenin olmadigiyla ilgili bir yazi okudum. Hatta yazida bu durumdan dolayi dis filtrelerin az bir biyolojik temizlik (debi cok yukselince biyolojik temizlik durumu da azaliyor.) cokca da su sirkulasyonundan baska bir ise yaramadigi belirtilmis. Tabi bu kisim kisisel gorus. 

Zaten bana hep maliyet anlaminda oldukca ucuz olan dis filtrelerin o kadar yuksek fiyatlara satilmalari garip gelmistir. Aslinda tanklarimizin filtrazyonu gercekten o kadar alengirli bir durum degil (tatlisu tanklarindan bahsediyorum) 

Not: Yazida da belirttigim gibi izniniz olmadan sizin yazinizi aktardim buraya. Oldukca onemli bir belge niteligindeydi. Tekrar tesekkur ederim.



[QUOTE=mesutok]Haklısınız elyaf doldukça debiyi düşüyor. Yeni yeni malzemeler kişilerin yaratıcı fikirleriyle dış filtrelerin içini girmeye devam ediyor, zeolit, sıvacı süngeri gibi gibi. sıvacı süngeride debiyi düşüşürmüş bence debiyi fazla zorlamamak lazım çünkü devamlıığında fitre işleyişinden sapıyor debi düşüyor zorlanmadan dolayı uzun süreli debinin zorlanması filtreyi bozarmış debi düşermiş. Salacan debiyi gidecek filtrelerde zorlamamakta fayda var. [/QUOTE]

Mesut Bey katkiniz icin tesekkurler.

Yalniz aklima takilan su konu var. HMF (hamburg filtre)'de en yuksek verim icin, suyun filtre sungerinden 5-10cm/dk hizinda gecmesi gerektigi, daha az olursa bakterilerin gerekli besin ve oksijeni alamayacagi, yuksek olmasi durumunda da filtrasyonun etkisinin giderek azalacagi belirtilmis.

5-10cm/dk ise gercekten dusuk bir hiz. Gerci cok geniz yuzeyden bahsedildigi icin debi makul degerde olacaktir ama yine de normalde kullandigimiz dis filtrelerdeki gibi bir basinc sozkonusu olamaz.

Hala kafam cok karisik :)

Gecko2013-10-26 20:19:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 21:04
Bana biraz hikaye gibi geldi bu hız olayı. diyeceksinki niye anlatayım. 4 sene oldu bir tank kurdum 50 litre içinde 4 sene önce balıklar aldım şimdi dört yaşındalar iri iri 12 cm 2 sea, 5 tane iri 4 yaşında çöpçüler, midyeler, elma salyangozu 3 tane. Tetrazon 4 yaşında, rasboralar bunların çoğu 4 yaşında birde 50 litrede olmaz diyeceksiniz 3 ay önce ceviz büyüklüğünde melek aldım 2 tane şimdi irilikleri 3 ayda çay tabağı altığından büyük oldu. Bu akvaryumda sadce hava taşı var hava taşınnı üzerinde kabarcıkların çıktığı yerde bir ısıtıcı var başka birşey yok iç filtre dış filtre yok. Tabanda 5 cm yükseklikde irili ufaklı 3 çeşit kumun karışımı var quvart kum. tek yaptığım su çekimi, varın siz düşünün faydalı bakteriler bu tankta nasıl yaşıyor balıklar nasıl 4 sene yaşatı, elyaf faydalımı değilmi, elyaf yokki onu bırak iç filtre yokki, dış filtre yokki 

Beğenenler: [T]213603,Tanercv[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 21:19
Sizin tankinizda su devidaimi hava tasiyla olmus. Zaten ozellikle taban en onemli bakteri kaynaklarindan. Hava tasinin suyu alttan yukari dogru yavasca pompalamasi ya da daha dogrusu yukari itmesi tankin diger bolgelerinden o noktaya dogru yavas bir su akimini olusturur.

Tam olmasa da yavas su akiminin bakteriler icin faydali oldugunu destekler nitelikte aslinda. Bunun yaninda elyaf kullaniminin da gereksiz oldugunu yine canli olarak kanitliyor.

Yaziniz bence önemli bir örnek. Cok tesekkurler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gamera02Çevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2012
İl: Bursa
Mesaj: 1184
gamera02Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2013 21:20
Bakteriler sadece filtrede yaşamaz.Asıl bakterilerin yaşadıgı yer akvaryum köşeleri ve tabandaki kumdur.Bunu anlamanız icin kumu bi karıştırmanız yeterli.Elyafta nasıl sarımsı parcalar birikiyorsa kumdada aynı oldugunu göreceksiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir