Tarçının Afrodizyak Etkisi


dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2010 00:54
[QUOTE=selimay]Her zaman bu tür araştırmalar geliştirilmeli ve bilimsel olarak tamamlanmalıdır. Ümit arkadaş güzel bir çalışma gerçekleştiriyor. Ve bunu nette paylaşarak bir çok türe uygulatabiliyor ve elinde olmadığı kadar akvaryumu varmış gibi bir laboratuara sahip. :) Güzel bir çalışma emekleri hor görmemek gerekiyor Tebrik ederim.
 
Ben kullanmam. Benim tecrübelerim korkularımı tetikliyor ve en ufak riski alamam. :) Bunun haricinde balıklarımın devamlı yavrulamasını neden isteyeyim ki? :) Ben hobiciyim yer sıkıntısı yaşarım .:) Bu tarçın eğer balıkların bir çok hormon salgısını etkiliyorsa tarçın doğal olsada doğal olmayan miktarda balıkta hormon sağlaması balığın ömrüne etki etmesi mümkün mü acaba?
Forumdaki bilgilerden okudugumda deniz akvaryumuda dahil (bir kaç tür) her balık bu uygulamaya gerek kalmadan üretilebilmiştir. Yani şartlar olgunlaştıgında diyelim veya sağlandıgında balıklar doğal üreme güdüsünü gerçekleştireceklerdir ve süreç doğal oldugundan balığa zararı minimum olacaktır belkide olmayacaktır.
 
Ve genel görüş olarak unutmayalım ki 21.ci yüzyılın sorusu nasıl değil NEDEN dir. Neden balıklarınızı üreme safhasına sokmak istiyorsunuz? Bu sizi başarılı bir akvarist mi yapmaya yetiyor mu?
Yani sözün özü amaç nedir? Sakın balıklarım üresin demeyin neyi sordugumu tahmin etmeniz zor değil. :)
 
SOnuçta başka canlıların hayatı söz konusu oldugunda daha bir dikkatli davranmak gerekli. Kişilerin neye karar verdiklerine karışamam  lakin o balıklar için biriside konuşsun değil mi :)
Ve düşünün dünyadaki etik, ahlak ve kimi zaman dini kuralların bir an için kayboldugunu varsayarsak aslında şu an bilimadamların aklından ne testler geçiyordur? :) Mazallah :)
Saygılarımla sağlıklı akvaryumlar dilerim
Her zaman yeniliklere açığım yeterki temeli sağlam olsun. Aksi halde deneme-yanılma sürecinden başka bir sey olmuyor maalesef.
[/QUOTE]

Merhaba, yorumunuzu faydalı buldum teşekkür ederim. Fakat bu çalışma aç gözlülük gibi düşünülmemelidir. Daha çok yavru gelsin akvaryumlar yavru dolsun diye bir anlayış söz konusu değildir. Bu işe kalkışırken balıkların doğasına aykırı olduğunu düşünseydim asla denemezdim bile.. Tam tersine balıkları çözmeye, doğanın balıklar üzerindeki etkilerini anlamaya yönelik denemeler yaparım. Doğa da balıkların üreme hormonları zaten belli dönemlerde aktifleşiyor. Önemli olan bizim de bu işi kuralına göre yapmamız. Mesela akv.ları doğayla kıyasladığımızda kuralına göre yapmadığımız şeyler var. Belki hiç akla gelmiyor fakat ısıtıcıların belli bir konumda sabit kalması da uzun vadede balıkların sağlığını olumsuz etkiliyor. Ömürlerini azaltıyor şimdi bunları da düşünmek lazım. Görüldüğü gibi zorunluluk derecesindeki bir aleti bile doğru kullanmadığımızda zararlı olmaya başlıyor. Neden? sorusuna hobide daha ileriye gitmek için. Şeklinde cevap verebilirim. Elbette balıklardan daha çok yavru almak bizi iyi hobici yapmıyor. Fakat daha çok bilmek yapıyor. Daha önce de savunduğum gibi akvaryumda üretilemeyen türler var. İşte tam burada tekrar NEDEN? diye sormak lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2010 17:11
Zaten Ümit bey lafım size değil sadece normal bir bakımla üretilebilecek balıklar hobici arkadaşlarımızın paylaştıgı ve tarçından sonuç alanlar. Mutlaka birileri derinlemesine bu tür konuları araştırmalı herşeyi gökten ve başkalarından beklememek gerekir. Üretilmesi zor balıklar için bir çare olmasını cok isterim çünkü bildiğim tek dil olan ingilizcede aramalarım sonucunda tarcının böyle bir sürece katılmadığını farkettim.İlk olmak güzel hepimiz açısından. Sadece zararlı böceklerden korunmak amaçlı bahçelerde kullanılabileceği yazıyor :) Umarım cabanız yeterli sonucları verir. Ben eminimki bir melek üretiminde yada tropheus yada sarıprensesteki üreme etkisi sizi tatmin etmiyordur ama saygınızdan bunu paylaşmıyorsunuzdur :) şaka bir yana daha önce bahsettiğim gibi önemli noktası bu katkının akvaryumda üretilmesi zor olan balıklardır. Neden bu oldukça hep sizin yanınızdayım. Sorum genel olarak algılanması gerekiyor bir önceki mesajda ve hobici arkadaşları hedef alınmış soru idi.
 Başarılarınızın devamını ve en önemli olan bol şansı dileyeyim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2010 22:38
Biliyorum tekrar teşekkür ederimTebessüm

Bu arada foruma yeni bir konu açtım. Konuyu görmeyenler için buradan linkini paylaşmak istiyorum. Doğol mineral / Toprak; http://www.akvaryum.com/Forum/dogal_mineral__toprak_k397592.asp?PID=2116614#2116614

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vipciogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1695
vipciogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2010 00:39
Konunun baştan sona her sayfasını okudum.Öncelikle  Ümit beye teşekkür etmek lazım.Benim 45 LT canlı doğuran bir akvaryumum var.Aslında okudukça heveslendim ama balıklarım daha yeni olduğu için denememe kararı aldım.Akvaryumda kendi hallerinde birşey olmazsa anca o zaman deneyebilirim çok az bir miktarda.Ama öncesinde su testimi özellikle ph testimi yapmak istiyorum.Öncelikle bir ph testi bulmam gerek sonra tarçına dönerim.Çok şey öğrendim teşekkürler tekrar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myıldız81Çevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1926
myıldız81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2010 00:30
Selam;Tebessüm

Gerçekten güzel,faydalı bir çalışma olmuş;çok teşekkür ederim....



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alierkamÇevrim Dışı

Kayıt: 03/07/2010
İl: Konya
Mesaj: 31
alierkamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2010 23:35
Çok teşekkür ederim.Gerçekten çok faydalı ve etkili bir çalışma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

asikanaryaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 210
asikanaryaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 17:35
Benim 180 lt lik karma bir malawi tankım var bu konuyu gördükten sonra çok az dozda yani yaklaşık yarım çay kaşığından az bir şekilde denedim ve akvaryumumdaki tek çiftim ıcemanlerden erkek olan dişinin etrafında titremeye başladı henüz 4,5-5 cmler ve bugün yani yaklaşık 1 hafta sonra dişimin ağzı dolu.. ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OnurTaşkınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 716
OnurTaşkınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 20:16
Geçen ay denemiş hareketlilikten başka bişey görmemiştim ama dozunu biraz artırdım ve iyice kaynamış suya ekledim bolca çalkaladım ve bal gibi saydam bir sıvı elde ettim.Dış motoru durdurdum hava filitresini kıstım bu işlemi sabah yaptım ve akşam olduğunda tam gaz oksijen ve dış filtreyi çalıştırdım sabah ısıtıcıyı 28 e sabitlemiştim sonra kapadım ve oda ısısında kalmasını sağladım.bu 4 gün önce yapılan bi deneme ve inanmıcaksınız 2 sarı prensesim hiç yumurta alamamıştım ve yeni kurduğum yavru koloni yunusumun arasından 5 cm lik dişim yumurta aldı ağzına ve diğer dişilerim tüpçük çıkardı.Erkekler hiç durmadan titriyo en ufak balığım bile kendisinden daha büyük balığa titriyor çifleşmeye davet ediyor azimle inanın herşey oluyor onrgz12010-09-14 20:17:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

coldestÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 420
coldestÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 20:57
Bi denemede ben yaptım 2 Yemek Kaşığı tarçını suda kaynattım 2 kez temizlik bezinden süzdüm akvaryuma koydum yaklaşık 10 dk geçti ve erkek deli gibi titriyor inanmayan olursa hemen eklesin canlı canlı izleteyim.


[email protected]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2010 22:44
Beta,çeşitli kedibalıkları (corydoras,cüce vatoz,otocinclus) ve japonlarda sıcak-soğuk-ılık olmak üzere 3 farklı ekstrat çıkarma yöntemiyle ,nitelik açısından temiz akvaryumlara belirtilen dozlar ve daha fazlaları uygulanmıştır.Ancak üremeye dayalı pozitif bir etki görülmemiştir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 10:36
Herkese günaydın 

Az önce 2. sarı prensesim de ağzına yumurta aldı ve dün akvaryuma 10 ml tarçınlı solüsyon eklemiştim
ve kesinlikle işe yarıyor.Yavru alamıyorum diyenlere kesinlikle tarçını öneriyorum.Dişi hala yumurta topladığını sanıyor kumu eşeliyor ağzıda bayağı bir dolgunTebessüm

Çok teşekkür ederim   dr.aqua (Ümit KARASU)  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uozgulÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2010
İl: Afyon
Mesaj: 274
uozgulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 12:39
Daha öncede tarçın ile ilgili bir yazı okumuş ve snow prenseslerde 3 eylülde denemiş fakan 6 dişiden sadece 2si 2 gün sonra ağzına yumurta almıştı.
 
 Dün gece bu başlık altındakileri 11 . sayfaya kadar okuduktan sonra 3 tane yunus kolonisi 1 saulosi kolonisi 1 iceman kolonisi 3 sarı prenses kolonisinde birde 1 d 1 e duboisi masva akvaryumunda ortalama 1 çay bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı tarçın karıştırıp balıklarıma verdim dün süzülmüş sıcak tarçınlı suyu akvaryumlara döktüğümde balıklarımda önce yeme saldırırlar gibi haraketlenme başladı zaten çiftleşmek için haır olan ve birbirlerine kur yapan sarı prenseslerim dahada hareketlendiler bugün yeniden gözlemleyeceğim ve izlenimlerimi akşam yeniden yazacağım.
Cüce vatoz ve damızlık Çöpçülerime vermedim
 
Bu cevabı meyankökü forumuna Yazmıştım şimdi buraya taşıdım umarım faydalı olacaktır bu arada erkek sayısı biraz fazla olduğundan snowlar yumurtayı atmışlar ama 2 dişi sarı prenses ve 3 yunus dişisinin ağızları dolu arkadaşlar
uozgul2010-09-23 12:43:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 19:35
 Ergen boylara gelmiş discus balıklarında uyguladım, balıklarda hiç bir farklılık ve değişme görmedim.
(tık bile demediler)
 
 Ergenliğe gelmiş tüm canlılar, uygun ortam varsa ve sağlık durumlarıda iyiyse üreme güdüleri doğal olarak artacaktır. Zamanı gelmediyse ve uygun su şartları olmayan bir akvaryumda balıkların yumurtlaması ve yavrulamasıda beklenemez. Hasta ve henüz ergen olmayan canlılarda üremeyi tetiklemek  için ne yaparsanız yapın sonuç olumlu olmayacaktır.
 
Gözlemlerimde akvaryumlara taze su verildiğinde ve  ısı değerleri 1-2 derece aşağılara çekildiğinde ( doğada olduğu gibi, türlere göre farklılık olabilir) üreme içgüdülerinin arttığı gözlenmiştir.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MelihDalanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 439
MelihDalanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 21:53
Arkadaşlar vatoz çeşitlerimde denedim şimdi deneyipte olumlu sonuç alan var mı acaba?Yardımcı olursanız çok sevinirim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir