sumpta sesi kesme
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2008 16:56
500 litrelik bir sumplı akvaryum yaptırdım, filtre malzemelerini beklediğimden henüz içini doldurmadım. Akvaryumu evimin salonuna kurdum, ses olmasın diye de duvardan bir delik delerek sump sistemini boş bir odaya koydum, ancak gördüğüm kadarıyla taşırmadan inen su da oldukça gürültü çıkartacak. Taşırmadan inen suyun sesini nasıl keserim ya da azaltırım?
Taşırmadan inen su dirsek yardımıyla yan odada bulunan sumpa gidiyor.
Birol DOĞAN
Taşırmadan inen su dirsek yardımıyla yan odada bulunan sumpa gidiyor.
Birol DOĞAN
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2008 17:41
Suyun direk inmeye başladığı yere sünger koyarak sesi kesebilirsiniz...
Ayrıntılı bir kaç resim koyma şansızın varmı ?Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2008 04:36
Anladığım kadarıyla boru içindeki sesten bahsediyorsunuz.Boru içine patates soğan çuvalını boru ağzına bir şekilde tutturarak sesi azaltma imkanınız var.Ben denedim sesde azalma oluyor fakat sumptan gelen su kuvvetli ise akvaryumda su yükselmesi ve taşma olabilir.Bunun için sistem kurulduktan sonra bir süre gözlemlemeniz faydalı olacaktır.Sistemin bir diğer tehlikeside bağlantının kopması ve cuvalın boru içinde tıkanmaya neden olması.Ben de aynı sorunu yaşıyorum ve daha güvenli ve daha sessiz bir sitem için uğraşıyorum fakat pek olumlu sonuç alamadım şuana kadar.Diğer arkadaşlardan da önerilerini ve uyguladıkları yöntemleri yazmalarını bekliyorum.Ayrıca bir yerde akvaryumdan akan kısımda plastik bulaşık teli kullanıldığını duydum ama resim olmadığı için tam anlayamadımo sistemi.Bu sistemi kullanan arkadaşlarımız varsa bizi bilgilendirirse çok sevinirim.Saygılar...flifort 2008-12-03 05:02:43
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2008 04:52
Aslı ses yapan zaten taşırmadan inen sudur. Sesi kesmenin yolu bu yolu doldurmaktır.
Ben bu kısmı Bioball ile doldurdum, en üst tarafına elyaf koydum ( Benim sump kule tipi), seste çok büyük bir azalma oldu, elyaf 4-5 günde bir temizlenince bir problem olmuyor, temizlik sorunu kalmıyor. Elyaf uzun zaman ( 2 hafta gibi) temizlenmeyince kirleniyor ve zamanla suyu geçirmemeye başlıyor.
Tavsiyem bu yolu doldurmanız, ancak öyle bir malzeme ile doldurmalısınız ki, hiçbir zaman tıkanmamalı, istediğiniz zaman kolayca temizleyebilmelisiniz.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2008 05:08
Ali Bey benim taşırma sistemin akvaryum üstünde ve tek delikli bir sistem.Ve atman 107 var.Boru içine biraz kalın bir malzeme koyduğumda su seviyesi yükselmeye başlıyor.Boru içine başka bir hortum koymayı denedim.Bu sefer de fazla emiş yaptı ve emiş sesi su sesini bile bastırdı.Ben de şuan rafya koydum ama sayısı az geldi herhalde oda çok etki etmedi.Başka bir yöntem arıyorum.Deneyen ve başarılı olan arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.Plastik bulaşık telini kullanan arkadaş var mı?Birde onu nasıl monte ediyorsunuz sisteme? Saygılar...
Beğenenler: [T]75347,engin özkan[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2008 15:23
Fotoğraf ekleyemediğim için cevap yazamamıştım. Bu süre zarfında bu boşluğa büyükçe bir sünger koydum, dökülme yerine koyduğumdan sesi bir miktar kesti. Bu arada akvaryumu yeni kurmuştum, gerekli su düzenleyicisi ve bakteri kültürü ilave edip üç gün çalıştırdıktan sonra discuslar ilave ettim, bir hafta sonra nitrat patlaması oldu, şu anda balıklar akvaryumcumda emanette. Suyu oturtmaya çalışıyorum ama nitrat patlaması bu süngerden olmuş olabilir mi diye de düşünüyorum. Üste elyaf koymamıştım.
Saygılar.
Birol
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2008 16:37
Merhabalar,
Bu konu her nekadar başka sayfalarda tatışılmış olsada yinede cevaplamak istedim. Bende 500lt 2 taşırma delikli bir akvaryum kullanıyorum, hem kendi tecrübelerim hemde internette özellikle yabancı forumlardan edindiğim bilgileri sizinle paylaşmak istedim.
Öncelikle Sesin Kaynağı :
Elbette sesin kaynağı su, ancak su tek başına sesi çıkarn etken değil, aynı zamanda hava da çıkan sese ortaktır.
Su iniş sırasında boruda ona hava eşlik etmektedir, eğer kapaklı taşırma deliği kullanıyorsanız hava karısımı hiç olmayacak aynı zamanda çok hızlı bir su inişi olacaktır, eğer aynı hızda suyu yujarıya pompalayacak bir motorunuz yoksa yandınız :)
Bu durumda suyun iniş hızını kontrol etmek için kapak kısmına bir hava hortumu genişliğinde delik açılır ve ve hava vanası bağlanır. Vanayı kısıp açarak iniş debisini kontrol edebilirsiniz.
Havayı kontrol etmek sadece debiyi değil aynı zamanda seside büyük ölçüde kontrol altına alır ama yeterli değildir tabiki.
Özelikle hortum büklümlerinde şelale misali su ivme değiştirdikçe ses yapmaktadır, zira hortuö içine konan çeşitli malzemeler esasen bu şelale etkisini yok etmek içindir. Bu malzemeler sayesinde (bioball, raftiye ipi vs...) su sürekli küçük engeller içinde çağlayan halini almadan akacaktır.
Bir önemli nokta suyun çıkış noktası :
Avrupada hazır satılan sump modüllerini incelerseniz göreceksinizki borunun ucu önce bir haznenin içine kadar uzuyor, yani hava ile bağlantısı tamamen kopartılıyor, su o hazneyi doldurduktan sonra hazneden taşarak kuleye yada diğer bölümlere geçiyor.
Borunun çıkışının suyun altında olmasıda sesi azaltan bir etken.
Gelelim sonuca, sesi 85%-95% oranında yok etmek mümkün ancak o noktada çok kuvvetli motora ihtiyacınız varki elinizde bulunan model buna uygun değil, borunun içine bioboll koyacaksınız önce bir misinaya dizin sonra koyun, temizlik kolay olur, bir çekişde hepsi çıkar tesbih gibi, sonra taşımda deliğinizde biraz büyük ağızlı bir bardak bulun onu ters çevirip deliğe kapayın, bu arada önce deliğe bir hava hortumu sarkıtın hava hoortumunun dışardaki ucu havaya bakacak, bardağı deliğin üzerine koyduğunuzda su akışı biraz hızlanacak,(tabi deliğin ağzıyla bardağın tabanı arasında 2cm civarında boşlukl bırakmayı unutmayın, bunun tek dezavantajı yüzeyden emilimi ortadan kaldırıyor olması, onunda çözümü sumpdan geri dönüş borusunun ağzını suyun altından suyun üstüne doğru yönelttiğinizde su yüzeyini dalganldıracak ve suyun yüzeyi ile hemen altı arasında karşımım sağlayacak.
Kolay gelsin
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir