Sump ve Şırıltı Sesi


COBRAÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1564
COBRAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2008 20:44
Arkadaşlar yakın zamanda 150*60*70h ölçülerinde sumplı bir akvaryum yaptırmayı düşünüyorum fakat kafama bir soru takıldı.Sumptaki şırıltı sesi.Acaba bu şırıltı sesinin boyutları çok rahasız edicimi?Şayet öyleyse bu sesi en aza nasıl indirgeyebiliriz?Bu konu hakkında tecrübesi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
 
Saygılar,selamlar...
COBRA2008-02-17 20:49:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cüneyt99Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/11/2006
İl: Yalova
Mesaj: 409
cüneyt99Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2008 01:16
Merhaba kerim bey sumptaki şırıltıyı en aza indirmek için şırıltının aktığı suyun hemen altına elyaf yada sünger parçaları koyarak sesi engelleyebilirsiniz.Saygılarımla. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2008 01:54

Bunun için bioball de uygun bir malzeme,deneyebilir veya örneklerini araştırabilirsiniz. Elyaf yada sünger suyu emip üstte su birikeceğinden sesin önüne geçmekte zorlanabilirsiniz. Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre.znÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 66
emre.znÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2008 10:57
Merhaba Kerem Bey,
Öncelikle sump kullanmazını kesinlikle tavsiye ediyorum, ileride kolayca geliştirme, ekleme yapabileceğiniz ve en etkili filtrelme seçeneğidir. İleride ek geliştirmeler yapmak isteyeceksinizdir. Her başlangıcın ardından insan bu işe kapılınca sürekli tankını geliştirmeye çalışıyor çünkü. Örneğin UV, Ozon, Nitrat reaktörü, CO2 Reaktörü, Protein Skimer, farklı susbstratlar, kullanmak isteyeceksiniz,(özellikle tuzlu suya geçince çoğu sart olacak am atatlı su için bu kadar ekipmana gerek yok) bu arada sumpınızda ısıtıcı içinde yer açmayı unutmayın, hatta doğal filtrasyon için sumpın orta kısmında en az 40cmlik  bir ekolojik kısım oluşturmakda fayda var, bu kısımda bitkiler, midyeler, karidesler, salyangozlar  koyarak doğal bir biyolojik dönüşüm oluşturabilirsiniz.
Bende kendi akvaryumumda (120x50x60) kullanıyorum özellikle kurmayı düşündüğünüz büyüklükteki bir akvaryuma kesinlikle gerekli.
Bir diğer husus; bence su sesinden önce düşünülmesi gereken bakmayı düşündüğünüz balığın nasıl bir su debisine ihtiyaç duyduğu ve bu debiyi gerçek anlamda sağlayabilecek güçlü bir pompa, piyasada bazı markalara baktığınızda kutularının yan tarafında grafikler vardır, suyu pompaladığı yüksekliğe göre sağlayabildiği debiyi gösterir. Ancak günümüzde çoğu grafik bilgileri gerçeği yansıtmıyor, özellikle atmanlar, ucuz ama değerleri hiç bir zaman vaat edilene ulaşmıyor, ben Hailea hx-6540 model power head kullanıyorum, gerçekten performansı çok iyi,.
 
Gelelim sorunuza, yıllardır tankdan sumpa inen borudan gelen şırıltı sesi sump kullanan ve özellikle yatağı tankıyla aynı odada olanlar için akvaryum hobisinin dikeni halini almıştır. Gerçi bu gözünüzü korkutmasın, işin latifesi. O kadar da bir gürültü söz konusu değil. Tabi çeşit çeşit yöntemler denenmiş bazıları olumlu sonuç vermesine karşın, tam bir sessizlik sağlanmamıştır.
 
Bazı çözümler şu şekilde:
1) İniş borunuza küçük boy bioball koymak
2) İniş borunuza hediyelik ambalaj paketlemesinde kullanılan şu (raftiye deniyor galiba) iplerden bir kaçını birbirine iplerin baş tarafından bağlayarak su borusuna yerleştirmek
3) Kullandığınız boruyu değiştirmek, ben bauhousedan aldığım yumuşak 3cm çapındaki gırtlak boru kullanıyorum, eski boruma göre bayağa bir ses azalması oldu.(Gerçi ses beni rahatsız etmiyor, hatta dinlemeyi seviyorum)
4) boruyu spiral olarak indirmek, yani boru düz olarak aşağıya inmesin, kedi merdiveni gibi, döne döne, daire şeklinde, tabi bu durum yer kaplıyor.
 
Sorunun kaynağı şu aslında, su hava boşluğu ile iniş yapıyor ve dik indiği için şelale gibi borunun içinde çağlayarak iniyor, sesi oluşturanda bu, mesela neden suyun geri pompalandığı boru ses yapmaz, çünkü boru tamamen su ile dolu, sizde bunu göz önünde bulundurarak değişik yöntemler deneyebilirsiniz.
 
NOT: Powerhead seçimini yaptıkdan sonra taşırma deliklerinin sayısını ve çapını mutlaka çok iyi ayarlamalısınız.  Ben kendi motorum için 2 adet 3cm çapındaki deliği kullanıyorum ve şu an çok iyi bir dönüşüm var.
Eğer sizde değişik bir şey deneyip olumlu sonuç alırsanız bizimle paylaşmayı unutmayın, şimdiden yeni tankınız hayırlı olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir