Siyah Benek (Diplopstomiasis)
SİYAH BENEK (Diplopstomiasis)*
Belirtiler:
- Balığın vücudunda küçük siyah benekler
- Titreme
- Balığın vücudunda bölgesel kararmalar
- Yüzeye sürtünme
Genel Açıklama:
Cercaria ve Metacercaria kurtçuklarının larvaları bu hastalığa neden olmaktadır. Hastalık gölet ve göllerin dip kısımlarında yaygındır. Hastalığa neden olan parazitik larva, balığın derisine yapışarak çapı yaklaşık bir milimetre olan bir kist oluşumunu tetikler. Bu parazit karmaşık bir yaşam döngüsüne sahiptir. Parazit hayatta kalmak için balık, kuş, çeşitli memeliler ve salyangozlardan beslenmek zorundadır. Özellikle yaşamının farklı aşamalarında balıklardan beslenmeye gereksinim duyarlar. Genellikle parazitin getirdiği enfeksiyonların en ağırında bile balığa büyük zararlar vermediği görülmüş olsa da, yüksek oranda bulaştığı yavru balıklarda, kan kaybına, fizyolojik strese hatta ölüme neden olduğuna dair kanıtlar vardır.
Yüksek yoğunluklu enfeksiyon sonucunda balığın gözlerini kaybettiği de görülmüştür.
“Siyah Benek” hastalığı balığın kas yapısında ve derisinde küçük kistlere neden olan parazitin yaşıyor olması anlamına gelir. Bu kist hücrelerdeki siyah pigment hücrelerinde toplanmaktadır. Sözü edildiği gibi balıklara zararı genellikle çok büyük boyutlarda değildir. Ancak ağır enfeksiyon durumunda genç balıklarda büyüme problemlerine neden olur.
“Siyah Benek” parazitinin yukarıda sözü edilen yaşam döngüsünün ilk ev sahibi bir yumuşakça canlısıdır. Balıklar bu döngünün ikinci ev sahibi olmakta ve bir ara dönemi temsil etmektedirler. Parazitin yaşadığı son aşama ise bir yalıçapkını ya da balıkçıl kuşudur.
Tedavi:
“Siyah Benek”i tedavi etmek genellikle kolaydır. Piyasada bulunan parazit önleyici ilaçlar bu hastalıkla mücadelede kullanılabilir.
Korunma:
Korunmanın en önemli yolu akvaryuma yeni balık eklerken çok dikkatli olmaktır. Parazit, akvaryuma yeni balık eklenmesini izler. Tüm balıklar özellikle Amazon türlerinden Silver Dolar ve Piranha hastalığa karşı hassastır. Ama sözü edildiği gibi hastalığın tedavisi çok zor değildir.
Beğenenler: [T]79745,dmr.ahmet[/T][T]87350,aysberg[/T][T]79623,reverse[/T][T]100158,sherlockholmes[/T][T]18090,sezai25[/T][T]12482,Özen Gözcü[/T][T]107329,mustafa1903[/T][T]78869,kaan.b.[/T][T]85383,kwinston[/T][T]118854,emr_38[/T][T]116906,utangaccc123[/T][T]81903,FurkanSehit[/T][T]154036,agile_39[/T][T]173283,06volkan34[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tavsiye edebileceğiniz bir ilaç varmı acaba.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tavsiye edebileceğiniz bir ilaç varmı acaba.
[/QUOTE]Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ayrıca işlem yaparken akvaryumda yapıosanız aktif karbonu çıkarmalısınız yada ilacı dökün 3 saat çalıştırmayın filtreyi hava motoru çalışsın yani süngeri değiştirmenize gerek yok değiştirilme sebebide süngeri hastalığa sebep olan parazitlerin sünger aracılığıyla tekrar hastalığa yol açma riskinin olmasıdır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir