SEHER VAKTİ


erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2011 11:01

Fotoğraf:

Boyut (cm): 50*50H*40

Kapasite (litre): 100 Lt.
Canlılar: Canlı Yok

Malzemeler:

Taban : 30 Kg Hagen Quartz Siyah (Yaklaşık 7 aylık)

CO2 : 5 Lt. Bursan CO2 Tüp saniyede 3 kabarcık 24 saat , İsta seramik düfüzör ve İsta damla sayacı

Dış Filtre : Tetratec EX 700

 

Aydınlatma : 8*15 Watt Sylvania AquaStar T8 florasanlar

Toplam 120 Watt ve 8 saat aydınlatma

Arka Fon : Aydınger Kağıdı ve 2*15 wat T8 flo

 

Akvaryum Bakımı:

Haftada bir %25 su değişimi ve 3 günlük periyotlarla Seachem Florish ve Seachem Trace Dıy NPK, günlük Seachem İron

Kullanılan Yemler: Yok.
Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar:

DIY NPK kendim yapıyorum ve Seachem Flourish Micro , Trace ve İron

 

Bitkiler :

Hemianthus Callitrichoides Cuba ,Hydrocotyle Verticillata ,  Staurogyne repens , Blyxa Aubertii ve Eleocharis Vivipara

 

Arkadaşlar Cuba denemelerimle ilgili olarak hem bu bitkiyi yetiştirmek isteyen, hem de diğer bitkileri yetiştirmek isteyen arkadaşlara faydalı olabileceğini düşündüğüm için yaşadığım tecrübeleri burada paylaşmak istedim.

Bu arada benden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen ve kurulumu beraber yaptığım Fatih (vuslat) kardeşim ile Aubertileri ile tasarıma destek veren Mustafa(mustafankara) kardeşime sonsuz teşekkürler…Çok keyifli bir gündü…

 

1.Deneme :

İlk denemede Cubalar elime yaz ortasında geçti. Sıcaklarlardan dolayı akvaryumda ısı yaklaşık 33/34 ºC seyrediyordu. Maalesef bende soğutucu ve fan yoktu. Bunun olumsuz olacağını bile bile büyük bir heyecanla Cuba ekimini gerçekleştirdim. Güvendiğim tek şey tabanımın ve filtremin 7 aylık olması ve biyolojik döngünün oturmuş olmasıydı. Bu heyecanla, elimde stem bitkileri olmadan ve aceleciliğime yenik düşerek sadece cuba ekimi gerçekleştirdim .

 

Sonuç: Tabiki hüsran. Cuba kesinlikle sıcakları hiç sevmiyor. En önemli sonuç ise bu tür zemini saran veya şöyle diyeyim bitki yoğunluğu az olan akvaryumları idame ettirmek çok zor. İdame ettirebilseniz bile formları hiç güzel olmuyor ve sürekli yosunlarla mücadele etmek zorunda kalıyorsunuz. Bu tür bitkilerde kesinlikle akvaryumunuz bir köşesinde çınar, zeytin gibi besini çok tüketen ve adaptasyon süreleri  kısa olan bitkilere ihtiyaç var (Fotolarken bu bitkiler çıkartılabilir ama kesinlikle tasarımın sonlarına kadar kalmalarında fayda var bir nevi emniyet sibobu gibi) yada tasarımınızı bol bitkili yapmanız lazım. Bu bitkilerin şöyle bir avantajı oluyor size akvaryumda ki asıl bitkileriniz gereken besini tüketirken oluşan fazla besinleri bu stem bitkileri tüketerek asıl bitkilerinizin sağlıklı gelişmesine yardımcı olduğu gibi yosun problemi de olmuyor. Ayrıca yine bu stem bitkileri olmazsa gübrelemede asla micro ve demir veya eser elementleri içeren gübrelere geçemiyorsunuz çünkü ilk önce NPK gübrelerinde denge sağlayamadığınız için ve dolayısıyla kök gelişimi olmadığı için bu tür gübreleri kullandığınızda size özellikle saç yosunu gibi yosunlarla geri dönüyor.

 

2.Deneme : Bu denememde akvaryumun ısısını düşürebilmek adına su soğutucu alma şansım yoktu. Çok güçlü bir mutfak fanı kapağa monte ettim  ayrıca kapağın içinde bulunan 4 balastı da dışarı çıkararak onların sıcaklığını da bertaraf ettim. Sonuçta sıcaklık inanılmaz şekilde 25 ºC altına düştü..

Daha sonra tarz olarak yine cuba yapmaya karar verdim ama bu sefer daha yoğun bitkili yaparak yukarıda anlattığım olumsuzlukları bertaraf ettim..Ayrıca yaklaşık 1 yıllık olan floların da hepsini değiştirdim.

Ve en önemlisi eldeki bütün canlılarımı da çıkararak akvaryumda ki bütün nitrat ve fosfat dengelerinin elimde olmasını arzuladım gereksiz nitrat ve fosfat oynamaları olmasın diye.

Böylelikle ilk denememdeki eksiklikleri gidermiş oldum .

 

Fakat esas sorun bundan sonra başladı. Nitrat ve Fosfat gübrelerimi aldığım toz gübrelerden evde kendim solüsyon hazırlayarak yapıyorum. Akvaryuma ilk başlarda doğal olarak sadece düşük miktarlarda NPK ekledim. Ayrıca akvaryuma eklediğim su değerleride Nitrat 0 ppm, Fosfat 1 ppm. NPK gübrelemesinde stabil oranı belirlemek ve tankın ilk kurulum evresinde NPK dan dolayı oluşabilecek aksaklıkların sebebini tayin etmek için düzenli olarak Seranın Nitrat ve Fosfat testlerini kullandım. Fakat bu kurulumumdan itibaren Nitrat hep 0 ppm a yakın Fosfatta 1 ppm civarı çıkıyordu. Dolayısıyla N/P de ideal alt değer olarak 1/10 oranına uygun olması için Nitratın 10 ppm e çıkartabilmekı için Nitrat ekliyordum. Ne kadar Nitrat eklersem ekleyeyim Nitrat hep 0 ppm  çıkıyor bu duruma bir anlam veremiyordum. Çünkü akvaryumda daha bitkiler nitratı bu denli tüketecek kadar zaman geçmemişti Belki sudaki az olan Nitrat da anaerobik bakteriler tarafından tüketiliyor olabilir dedim ama zamanla Nitratı belirtilen ölçülerin çok üzerinde vermeye başladım. Sonuç hep aynı 0 ppm çıkıyordu. Testin bozulduğundan şüphelenerek bitirinceye kadar test yaptım  sonuç aynı…Sıfıra sıfır elde var sıfır. Sonra yeni test aldım sonuç yine aynı nitrat hep 0 ppm çıktı. Sonra akvaryumda mavi yeşil algin arttığını fark ettim. Öyle ki her gün topluyordum bu yosununda nitrat eksikliğinden olduğunu biliyordum. O zaman anladım ki akvaryuma eklediğim nitrat bi şekilde yok oluyordu.  Fosfatta 1 ppm olduğundan ve bitkilerin besin tüketiminde 1/10 prensibiyle hareket ettiğinden yani Nitrat yoksa fosfat ta kullanılmıyordu ve sonuç mavi yeşil alg

 

Daha sonra damacana suyu alarak bu suya test yaptım sonuç doğru çıktı .  Ben lojmanlarda oturuyorum ve evimizde akan su bi nevi kuyu suyu elimde Kh ve Gh testi olmadığından bu suyu fabrika çalışanlarına sordum fabrikada sertlik derecesi Kalsiyum Oksit (CaO) olarak ölçülüyormuş ve analiz sonucu 100ml suda 35ml (mgCaO/100ml) çıkıyormuş yani çok sert bir su. Bu durumu ben şöyle yorumluyorum tabi kimyacı olan arkadaşlar da bu konuda katkıda bulunababilir. Ph ve ve Kh arasındaki dengeyi biliyoruz yani Kh ne kadar yüksekse yani tamponlama ne kadar yüksekse Ph daki dalgalanma o kadar az oluyor. Yani Ph daha sabit kalıyor yani kararlı bir Ph için bi miktar suyun sert olması lazım ama fazla sert su da bir sünger gibi sudaki asit türevlerini çekerek suyu bazik hale getirir yani suyun Ph ını yükseltiyor..ki  buda istenilen durum değildir çünkü aynı zamanda yüksek Ph da da akvaryuma eklediğimiz CO2 boşa gider yada gereğinden çok fazla co2 gerekir. …

Sonuç olarak nitrat da bir amonyak - azot türevi olduğundan içinde asitik bir yapı olduğunu tahmin ediyorum ve yüksek sert sular nitratı da bir şekilde absobre ediyor diye tahmin ediyorum.ve bunu evde bir test yaparak bizzat kendim gördüm.. 80 litre ve nitrat ölçümü 50 olan suya 20 litre sert su koydum sonuç nitrat değeri 25 e düştü.

Muhtemelen sert sular akvaryumdaki başka değerleride bozuyordu ama ben bunları test edemedim…Bende bunun üzerine artık maalesef akvaryum su değişimlerinde damacana suyu kullanmaya başladım Şimdi değerler istediğim düzene girdi.

 

Sonuç: Artık  akvaryum su değişimlerinde damacana suyu kullanmaya başladım Şimdi değerler istediğim düzene girdi.

Aylarca akvaryumda aylarca taş besledim bitki çürüttüm kendime özgüvenim sarsıldı . Ama yinede sancılı bir dönem olsa da insan sonuç alınca çok seviniyor.. .Sonuç olarak aslında hep klasik laflardır ama  bitki olayında kesinlikle aceleci davranmamak lazım, her şeyi yoluna koyduktan sonra en son bitki ekilmeli…başarı açısından bir çok etken olduğunu ve minumum kuralının bitkilide cuk diye oturduğu yani bir şey eksikse diğerlerini ne yaparsanız yapın olmuyor…. Hepsi bir arada ve kararınca  olmalı .. Hiçbir şeyi atlamamak lazım. En önemlisi de pes etmemek olsa gerek.. ve tabiî ki test olayı bitkili kurulumlar da en azından başlarda olmazsa olmazı bence…

 

Not : akvaryumundaki yüksek nitrat sevyesini düşürmek isteyenlere sert su gönderilir :)

erozdem2011-10-20 01:09:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2011 11:11
Evet gerçekten keyifli bir gündü. Uzun uzadıya eleştiri yapmaya gerek yok sanırım ki kurulumda bizzat tankın başında seni izledim. Bana göre tek eksiği ufak kayaların olmayışı. Keşke olsaydı daha şık bir tank çıkacaktı. Ama zamanla kayalar revize edilebilir durumda. Artık gelişimi bekleyip Türkiye'de bitkili akvaryum envanterine bir tank daha katmak gerek. Ellerine ve emeğine sağlık Ergün Abi. vuslat2011-10-14 11:15:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BuRAKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/12/2010
İl: Bursa
Mesaj: 738
BuRAKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2011 13:36
Tebrikler abi kayaların üzerindeki izler daha doğal göstermiş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omermalkocÇevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 296
omermalkocÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2011 14:18
Ellerinize sağlık çok profelyonelce bir çalışma. Ben de Fatih Bey gibi daha küçük ve kısa bir kaya ile daha güzel olacağını düşünüyorum. Ancak HCC'nin gelişimi daha farklı bir tecrübe yaşatabilir kayaların diziliminde.
Tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2011 15:20
Tebrik ederim abi. Sıradışı ve güzel bir tank daha geliyor. Zamanla gelişmeler eşliğinde yine konuşuruz.
 
Bu arada sert su ile nitrat azalması ilişkisi konusunda edindiğin deneyimin ve paylaşımının çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2011 17:16
FATİH : Evet gerçekten keyifli bir gündü. Uzun uzadıya eleştiri yapmaya gerek yok sanırım ki kurulumda bizzat tankın başında seni izledim. Bana göre tek eksiği ufak kayaların olmayışı. Keşke olsaydı daha şık bir tank çıkacaktı. Ama zamanla kayalar revize edilebilir durumda. Artık gelişimi bekleyip Türkiye'de bitkili akvaryum envanterine bir tank daha katmak gerek. Ellerine ve emeğine sağlık Ergün Abi.
Fatihciğim ne güzel diyorsun inşallah ilerleyen zamanla peyjaz tamamlanınca hatırlarda kalan bi akvaryum olur...
BURAK : Tebrikler abi kayaların üzerindeki izler daha doğal göstermiş.
Burakcığım o kayaları yazın köye gittiğimde oradan getirdim üzerindeki desenleri bende çok beğendim..
ÖMER :Ellerinize sağlık çok profelyonelce bir çalışma. Ben de Fatih Bey gibi daha küçük ve kısa bir kaya ile daha güzel olacağını düşünüyorum. Ancak HCC'nin gelişimi daha farklı bir tecrübe yaşatabilir kayaların diziliminde.Tebrikler.
Ömer bey teşekkürler cubalar yayılırken kayaların üzerine doğru yön vermeyi düşünüyorum bende
MUSTAFA : Tebrik ederim abi. Sıradışı ve güzel bir tank daha geliyor. Zamanla gelişmeler eşliğinde yine konuşuruz.
 Bu arada sert su ile nitrat azalması ilişkisi konusunda edindiğin deneyimin ve paylaşımının çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Teşekkürler.
Mustafacağım teşekkürler evet benim içinde bu sert su olayı çok güzel bi tecrübe oldu ama bana çok zaman kaybettirdi malesef ama işte tecrübe tecrübedir...

erozdem2011-10-14 17:17:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1024
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2011 17:47
Ergün Bey ellerinize sağlık. Çok güzel bir kurulum olmuş. İnşallah cubalarda sağlıklı bir şekilde yayılır ve çoğalırsalar dahada güzel bir görüntü ortaya çıkacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2011 18:27
Ergün abi tebrik ederim, ileride cubaların sarılmış halini şöyle bir hayal ettimde gerçekten çok hoş bir görüntü olacak. Bir köşesine şöyle kızaran bir miktar rotala güzel giderdi hani. Bu tankları çok iyi örnek alıyorum şahsım adına, ve deneyiminde bizim için çok faydalı oldu abi. İleride bizde inşallah sizin gibi tanklar kurarız, zamanla olacak tabi.
 
Başarılar diliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

anaforÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2010
İl: Hatay
Mesaj: 86
anaforÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2011 19:59
Ergün bey,
Hadi hayırlısı, kolay gelsin.
Özellikle bir plan dahilinde çalışma yapan arkadaşların deneyimlerini paylaşmaları çok önemli.Bu yüzdendir ki yaptığınız açıklamalar için çok teşekkür ederim.Karşılaştığımız sorun tamamen aynı idi.Geçen seneki tasarımımda ben de nitrat ekle ekle 0 çıkıyordu.O zamanlar KH'ı açıkçası aklımdan bile geçirmiyordum.O sorunu bu sene farkettim.Sizin tankıma yaptığınız açıklama da farkettim aslında.Şimdi herşey yolunda sayılır.Tabii farkedene kadar oluşan yosun ile mücadeleyi saymaz isek
Tankınızı ve paylaşımlarınızı sıkı takip edeceğim.Tekrar tebrikler.
Not: Bu arada bende bugün 37 yaşı devirmişim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Konya
Mesaj: 717
kocabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2011 23:40
Ergün bey tebrik ederim güzel bir kurulum inşallah hedeflediğiniz seviyelere kadar ulaşırsınız. Kayaların X şeklinde dizilimi oldukça ilginç ve güzel kayalar. Bi şey sormak istiyorum aydınlatma sisteminizi tamamen aquastar olarak seçmenizin bir nedeni veya bir tecrübesi varmı onu merak ettim.Genelde bu kadar florasan olan tanklarda ortaya karışık tarzı bi flo seçimi oluyor.Mesela bende aynı ölçülerdeki tankımda 2 daylight,2 grolüx ve 2 aqustar yapmıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fantastik3Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 676
fantastik3Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2011 00:03
Kurulumunuzu tebrik ederim. Umarım bitklilerinizi sağlıklı bir şekilde büyütür, emeğinizin karşılığınızı alırsınız. Nitrat konusundaki gözleminiz çok ilginç! Bu konuyu gerçekten araştırmak gerekiyor. Kayalarınızın da salınım yapma olasılığı varmış gibi gözüküyor, acaba test yapmışmıydınız? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2011 00:19
Ergün abi merhaba. Güzel bir kurulum, farklı bir kaya dizilimi... Burak'ın söylediği gibi kayaların üzerindeki pürüzler doğallığı tetiklemiş, umarım kaybolmazlar. 

Kayalar 'X' harfi şeklinde görünüyor, merkezdeki staurogyne ve verticillatalar o alanda bir karışıklık yaratırsa görünüm simetrik yapıdan uzaklaşıp daha etkili olacaktır. Yine öndeki kayaların kum ile birleşim yerlerine cubalar hafif hafif tırmanınca daha da tatlı olur. 

Tebrik ederim. Takibe aldığım bir tanıtım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2011 02:32
HÜDAYİ : Ergün Bey ellerinize sağlık. Çok güzel bir kurulum olmuş. İnşallah cubalarda sağlıklı bir şekilde yayılır ve çoğalırsalar dahada güzel bir görüntü ortaya çıkacaktır.
Hüdayi Bey temennileriniz için çok teşekkür ederim.. Sizin tankı da beğeniyorum sorunsuz sağlıklı bitkiler dilerim

HAKAN : Ergün abi tebrik ederim, ileride cubaların sarılmış halini şöyle bir hayal ettimde gerçekten çok hoş bir görüntü olacak. Bir köşesine şöyle kızaran bir miktar rotala güzel giderdi hani. Bu tankları çok iyi örnek alıyorum şahsım adına, ve deneyiminde bizim için çok faydalı oldu abi. İleride bizde inşallah sizin gibi tanklar kurarız, zamanla olacak tabi.Başarılar dilerim.
Hakan kardeş teşekkürler eminim şu hi teche bi geçsen sen neler yaparsın..  

ERSEN : Ergün bey,Hadi hayırlısı, kolay gelsin.
Özellikle bir plan dahilinde çalışma yapan arkadaşların deneyimlerini paylaşmaları çok önemli.Bu yüzdendir ki yaptığınız açıklamalar için çok teşekkür ederim.Karşılaştığımız sorun tamamen aynı idi.Geçen seneki tasarımımda ben de nitrat ekle ekle 0 çıkıyordu.O zamanlar KH'ı açıkçası aklımdan bile geçirmiyordum.O sorunu bu sene farkettim.Sizin tankıma yaptığınız açıklama da farkettim aslında.Şimdi herşey yolunda sayılır.Tabii farkedene kadar oluşan yosun ile mücadeleyi saymaz isek  Tankınızı ve paylaşımlarınızı sıkı takip edeceğim.Tekrar tebrikler.Not: Bu arada bende bugün 37 yaşı devirmişim.

Ersen Bey teşekkürler cidden benim için bu sert sert su olayı iyi bi tecrübe oldu ama çokta zaman kaybettirdi bana aslında su kimyasından anlayan arkadaşlar bize bunun bir tesadüfmü yoksa bir açıklaması varmı yazarlarsa tüm arkadaşlar adına çok faydalı olacağı kanısındayım.. bu arada nice mutlu yıllar dilerim  

MUSTAFA : Ergün bey tebrik ederim güzel bir kurulum inşallah hedeflediğiniz seviyelere kadar ulaşırsınız. Kayaların X şeklinde dizilimi oldukça ilginç ve güzel kayalar. Bi şey sormak istiyorum aydınlatma sisteminizi tamamen aquastar olarak seçmenizin bir nedeni veya bir tecrübesi varmı onu merak ettim.Genelde bu kadar florasan olan tanklarda ortaya karışık tarzı bi flo seçimi oluyor.Mesela bende aynı ölçülerdeki tankımda 2 daylight,2 grolüx ve 2 aqustar yapmıştım.

Mustafa Bey aslında önceden bende sizin gibi kombinasyonlar uyguluyordum ama yabancı formlarda hep pırıl pırıl aydınlık tanklar var ve onlar grolüx genelde kullanmıyorlar. aslında pahalı olmasa ben de floların ikisini dayligh yapacaktım bakalım bu sefer böyle yaptım sonucunu hep beraber göreceğiz..

MUTLU : Kurulumunuzu tebrik ederim. Umarım bitklilerinizi sağlıklı bir şekilde büyütür, emeğinizin karşılığınızı alırsınız. Nitrat konusundaki gözleminiz çok ilginç! Bu konuyu gerçekten araştırmak gerekiyor. Kayalarınızın da salınım yapma olasılığı varmış gibi gözüküyor, acaba test yapmışmıydınız? 

Mutlu Bey bu aslında bu kayaların üzerindekiler fosilleşmiş yosunlardır.. aslında benimde çok terettütüm oldu ama çok hoşuma gittiler dayanamadım.. Bide memleketin  taşı olunca nostaljikte bi yanı oldu. Muhtemelen bu yosunlar zamanla çözülecek ve kaybolacaklardır.

SERKAN : Ergün abi merhaba. Güzel bir kurulum, farklı bir kaya dizilimi... Burak'ın söylediği gibi kayaların üzerindeki pürüzler doğallığı tetiklemiş, umarım kaybolmazlar. 
Kayalar 'X' harfi şeklinde görünüyor, merkezdeki staurogyne ve verticillatalar o alanda bir karışıklık yaratırsa görünüm simetrik yapıdan uzaklaşıp daha etkili olacaktır. Yine öndeki kayaların kum ile birleşim yerlerine cubalar hafif hafif tırmanınca daha da tatlı olur. 
Tebrik ederim. Takibe aldığım bir tanıtım...
Serkan kardeş öncelikle yorumun için teşekkür edrim.. Dediklerine ve dileklerine aynen katılıyorum benimde hedefim aslında bu. Bitki gelişimi oldukça tasarımın daha doğallaşması benim de hedefim.Bakalım inşallah hedeflerime ulaşırım.  
erozdem2011-10-15 02:37:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oğulcan ererinçÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,77734[/C] [B]10657,2[/B] [B]12356,3[/B]
Kayıt: 09/07/2009
İl: Manisa
Mesaj: 660
Oğulcan ererinçÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2011 12:40
Tebrik ederim Ergün bey güzel bir kurulum ve kompset , bitkiler büyüyüp şekillenince seyir zevkine doyulmayacak bir İwagumi olucak , kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir