Poso Rabbit Snail (tavşan Salyangoz)


FosilAkvaryumÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2015
İl: Izmir
Mesaj: 14
FosilAkvaryumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2019 00:50
“Arkadaşlar yabancı bir siteden aldım güzel bir araştırma yapılmış “ Aşağıdaki Foto benim salyangozlara ait👍🏻
Fil salyangozları olarak da adlandırılan tavşan salyangozları, tatlı su akvaryumlarının çoğuna mükemmel bir ektir. Tavşan salyangozları huzurludur. Bu yüzden birçok balık ve karidesle iyi geçiniyorlar.

Çok popüler değiller çünkü çok fazla yosun yemiyorlar, yavaş yetiştiriciler ve sadece herhangi bir evcil hayvan dükkanında bulamıyorsunuz.

Bu yazıda tavşan salyangozlarına nasıl bakacağım, onları ne besleyeceğim, tavşan salyangozlarınız için en iyi tank arkadaşları ve tavşan salyangozlarının nasıl üretileceği.


Tavşan Salyangoz Bakımı

Tavşan salyangozlarının bakımı nispeten kolaydır, ancak tavşan salyangozları satın almadan önce dikkate alınması gereken birkaç şey vardır.

Tankın alt tabakası iyi olmalıdır. Kum, küçük çakıl veya hafif herhangi bir alt tabaka kullanabilirsiniz. Tavşan salyangozları zaman zaman alt tabakaya kazmayı severler, bu yüzden onlara saklanma fırsatı vermeniz gerekir.

Tavşan salyangozlarını balıkla tutarsanız, lütfen ilaçlara dikkat edin. Tavşan salyangozları bakıra çok duyarlıdır. Tavşan salyangozları ile tankınızda bakır içeren ilaçlardan kaçınmalısınız.

Tavşan salyangozları için su parametreleri şunlardır:

Su pH Seviyesi: 7.5-8.5
Su Sıcaklığı: 24-31 ° C (75-88 ° F)
Su sertliği (dGH): 4-12
0 ppm amonyak, 0 ppm nitrit, maks. 10 ppm nitrat
Deponuzda RO / DI suyu kullanıyorsanız, suyu yeniden mineralize etmeyi düşünmelisiniz. Kabuk korozyonunu önlemek için tavşan salyangozlarını daha sert suda tutun.

Tavşan Salyangoz Besleme ve En İyi Gıda

Tavşan salyangozları, pul, yosun gofret gibi donmuş kan kurdu gibi sebze veya yosun esaslı balık yemlerini kabul edecektir.

Marul, fasulye, ıspanak, havuç, brokoli, lahana, kabak, bezelye, salatalık ve hatta yapraklar gibi taze yiyecekleri de severler. Birçok kez salyangozlarımı taze veya kurutulmuş karahindiba yapraklarıyla besliyorum. Diyetlerini çeşitlendirmek için, bazen de onları Amazon'dan satın aldığım toprak yeşili ile besliyorum.

Onları ne beslerseniz verin, kalsiyum açısından zengin çeşitli bir diyet sunduğunuzdan emin olun.

Tavşan salyangozları da yumuşak yosunlar yiyecektir, ancak başka bir yiyecek kaynağı varsa, yosunlardan kaçınacaktır.

Tavşan salyangozlarını ekili bir tankta tutarsanız, bazen bitkilerinizin birkaçını tadabileceğine dikkat etmelisiniz. Büyük ve yumuşak yaprakları ve kök bitkileri olan bitkiler ana hedefleridir.

Güçlü gövdeli ve java eğrelti otu, amazon kılıcı, Anubias veya yüzen bitkiler gibi yaprakları olan tavşan salyangozlarından korunur.

Yine de, yelkenleriniz iyi beslenirse, canlı bitkilerden kaçınırlar.

Tavşan Salyangoz Tankı Arkadaşları

Daha önce de belirtildiği gibi, tavşan salyangozları birçok balık, karides ve salyangozla birlikte yaşayabilir. Tavşan salyangozları için tank arkadaşları seçerken, daima huzurlu olanları seçmelisiniz.

Gizemli salyangoz, nerit salyangoz, ramhorn salyangoz, fildişi salyangoz veya trompet salyangoz gibi salyangozlar büyük tank dostlarıdır.

Amano karides, kiraz karides, hayalet karides, vampir karides ve bambu karides de tavşan salyangozları ile iyi gider.

Balıkları tavşan salyangozlarıyla birlikte tutmak da mümkündür. Lepistes, molly, platies ve kılıç kuyrukları gibi çoğu canlı taşıyıcı, tavşan salyangozlarıyla birlikte tutmak için iyi seçeneklerdir.

Tavşan salyangozlarını melek balığı, daha iyi balık, çiklit veya akvaryum balığı veya diğer agresif balıklarla tutmaktan kaçınmalısınız. Bu balıklar tavşan salyangozlarına zarar verebilir veya öldürebilir.

Tavşan Salyangozlarının Ömrü

İyi koşullarda tutulursa, tavşan salyangozları 2-5 yıl yaşayabilir. Çiftleşmeye ve üremeye başladıklarında, yaklaşık bir yaşında cinsel olarak olgunlaşırlar.

Tavşan salyangozlarının ömrünü iyi su koşullarında tutarak, kalsiyum ve mineral açısından zengin yiyecek ve takviyeleri besleyerek artırabilirsiniz. Tavşan salyangozları tutarken düzenli su değişiklikleri de şarttır.

Yaşamları boyunca dişi tavşan salyangozları yaklaşık 20-30 bebek salyangoz üretebilir.

Tavşan Salyangoz Yetiştiriciliği

Tavşan salyangoz yetiştiriciliği
Yetişkin Tavşan Salyangoz

Yukarıda belirtildiği gibi, tavşan salyangozları yavaş yetiştiricilerdir. Yaklaşık 3,8 cm uzunluğunda olduklarında yaklaşık bir yaşında cinsel olgunluğa ulaşırlar.

Tavşan salyangozları dioiktir, yani farklı erkek ve dişi bireyleri vardır. Monomorfiktirler, yani erkekler ve kadınlar benzerdir ve ayırt edilemez. Ayrıca yumurtludurlar, yani dişi döllenmiş yumurtaları taşır.

Dişi tavşan salyangozları bir seferde 1-3 yumurta taşıyabilir. Yumurtaları yaklaşık 5 hafta taşıyacaklar. Dişi, tamamen gelişmiş bir bebek salyangoz içeren bir yumurta kesesini serbest bırakır. Bebek salyangoz yumurta kabuğundan kırılacak ve biyofilm ve alglerde sürünmeye ve otlamaya başlayacak.

bebek tavşan-salyangoz
Bebek Tavşan Salyangoz: Yaklaşık 2-3 haftalık

Doğduğunda, bebekler yaklaşık 3-6 mm (1/8 - 1/4 inç) boyutundadır.

Dişiler uzun süre sperm taşıyabilirler. Bu, bir erkek tarafından döllendiklerinde, bebek salyangozları üretmek için tekrar çiftleşmeleri gerekmediği anlamına gelir.

Dişi ve erkek tavşan salyangozları çok benzer olsa da, onları üremede büyük başarı elde etmek için en az 6 salyangozla başlamanız gerekir. Bu şekilde, en az bir kadın ve bir erkek olduğundan emin olabilirsiniz.

Tavşan Salyangoz için Akvaryum Boyutu

Rabbis salyangozları, diğer tatlı su salyangozlarına kıyasla oldukça büyüyebilir. Olgunlukta yaklaşık 1,5 inç (3,8 cm) ve tam büyüdüklerinde 2-3 inç (5-7 cm) uzunluğa ulaşabilirler.

Tavşan salyangozları düzenli olarak muhafaza edilirse daha küçük tanklarda (10 galon - 40 litre) yaşayabilir. Ancak, tavşan salyangozlarını en az 20 galon (80 litre) olan akvaryumlarda tutmanızı öneririm.

Daha büyük akvaryumlarda su parametreleri daha kararlıdır ve salyangozların taramak ve keşfetmek için daha fazla alanı vardır.

Sonuç

Umarım, bu rehber tavşan salyangozlarının sizin için iyi bir seçim olup olmadığını anlamanıza yardımcı olmuştur. Size yukarıda verdiğim talimatları izlerseniz, akvaryumunuzda tavşan salyangozlarını tutmak, yetiştirmek ve yükseltmek konusunda başarılı olacaksınız.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/178721/241220190103521.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]190579,Ahmtkr[/T][T]201103,jaws78[/T][T]210937,Player82[/T][T]192763,yasiiinyldrm[/T][T]238884,akncndr[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]
Teşekkür Edenler: [T]201103,jaws78[/T][T]210937,Player82[/T][T]232050,MrzAdar[/T][T]238884,akncndr[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]240503,Avoure[/T]
+1: [T]201103,jaws78[/T][T]91202,niyazi_[/T][T]210937,Player82[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KahveciÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2019
İl: Erzurum
Mesaj: 143
KahveciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2020 02:39
Anlamadığım bu kadar zor bir şekilde ürüyorlarsa doğada nasıl türlerini devam ettirebilmişler? Açıkçası üremesi çok zor olan birçok hayvan biliyorum ama bu tavşan salyangozlar bana biraz garip geldiler.

Beğenenler: [T]178721,HobiHanemiz[/T][T]210937,Player82[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AbasnakÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2019
İl: Bursa
Mesaj: 125
AbasnakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2020 03:01
[QUOTE=Kahveci]Anlamadığım bu kadar zor bir şekilde ürüyorlarsa doğada nasıl türlerini devam ettirebilmişler? Açıkçası üremesi çok zor olan birçok hayvan biliyorum ama bu tavşan salyangozlar bana biraz garip geldiler. [/QUOTE]

Abi nerite salyangozlarının üremesine bir bak hele... Hayvanlar tatlı suda yumurtluyor, akıntı yumurtayı deniz ağzına acı suya sürüklüyor da orada çatlıyor sonra çıkan yavrular tatlı suya dönüyor da bilmem ne...
Doğa her şeyin en mükemmelidir. İnsan eliyle ulaşılamayacak kadar dengeli ve kararlıdır.
Bazen gerçekten öyle hayret ediyorum ki ben de.[EDIT]Abasnak,2020-01-02 03:02:11[/EDIT]

Beğenenler: [T]178721,HobiHanemiz[/T][T]210937,Player82[/T]
+1: [T]219893,Kahveci[/T][T]232050,MrzAdar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Player82Çevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2018
İl: Kayseri
Mesaj: 31
Player82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2022 20:51
[QUOTE=Kahveci]Anlamadığım bu kadar zor bir şekilde ürüyorlarsa doğada nasıl türlerini devam ettirebilmişler? Açıkçası üremesi çok zor olan birçok hayvan biliyorum ama bu tavşan salyangozlar bana biraz garip geldiler. [/QUOTE]

Değerli kardeşim,

Hadislerden yola çıkarak. İbni Abbas'dan rivayet edildiğine göre, peygamber efendimiz S.A.V şöyle demiştir:

“Köpeklerle koyunların haline şaştım: Koyunlardan senede şu ve şu kadarı boğazlanır ve şu kadar da kurban edilir. Köpeklere gelince; bir dişi köpek (bir batında) şu kadar yavru doğurur. Böyle iken koyunlar köpeklerden daha çoktur.” (Buhari, Edebü’l-müfred, s. 202, bab 261)

Gerçekten köpeklerle koyunlar mukayese edildiği zaman, taaccüp edilecek bir durum hasıl olmaktadır. Her dişi köpek bir batında dokuz taneye kadar yavru doğurduğu halde, bir veya iki yavru doğuran koyunun üreme nispetleri ters orantılıdır. Sonuç itibariyle, koyunlardaki istihlâk çokluğu bir yana, daima koyunların sayısı köpeklerden kat kat fazladır. Bu hâl de koyunlarda olan bereketi ifade eder. Bu durumda buna benzer.[EDIT]Player82,2022-03-25 20:55:29[/EDIT]

Beğenenler: [T]229904,berotti -_-[/T][T]236571,Çamlıca[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 3960
ArifhbsAquaticsÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2022 22:12
[QUOTE=Player82]

Değerli kardeşim,

Hadislerden yola çıkarak. İbni Abbas'dan rivayet edildiğine göre, peygamber efendimiz S.A.V şöyle demiştir:

“Köpeklerle koyunların haline şaştım: Koyunlardan senede şu ve şu kadarı boğazlanır ve şu kadar da kurban edilir. Köpeklere gelince; bir dişi köpek (bir batında) şu kadar yavru doğurur. Böyle iken koyunlar köpeklerden daha çoktur.” (Buhari, Edebü’l-müfred, s. 202, bab 261)

Gerçekten köpeklerle koyunlar mukayese edildiği zaman, taaccüp edilecek bir durum hasıl olmaktadır. Her dişi köpek bir batında dokuz taneye kadar yavru doğurduğu halde, bir veya iki yavru doğuran koyunun üreme nispetleri ters orantılıdır. Sonuç itibariyle, koyunlardaki istihlâk çokluğu bir yana, daima koyunların sayısı köpeklerden kat kat fazladır. Bu hâl de koyunlarda olan bereketi ifade eder. Bu durumda buna benzer.[/QUOTE]

Bu örneğe göre tavşan salyangozları da bereketsizdir, bu yüzden üremesi zordur! Halbuki köpekler yarım düzineden fazla yavru verir; bereket üremekse, köpekler bu salyangozlardan daha bereketli.

Koyunlar, insanlık tarafından özellikle üretilir ki ihtiyacı karşılayabilsin. Yavrulara özenle bakılır, tüm ihtiyaçları karşılanır ve korunur. Aynısı köpeklere yapılsa koyun nüfusunun onlarca katı olurdu. Yaban keçileri neden bereketsizdir mesela?

Örnek verirken tutarlı olunsa, Allah’ın peygamberini her meseleye sokmasak? …diyerek bir de ben hortlatayım konuyu 😊.

Beğenenler: [T]232050,MrzAdar[/T][T]213398,ternapi[/T][T]241280,EfeKizi[/T][T]199205,Rafayel[/T][T]240260,BETA.4[/T]
Teşekkür Edenler: [T]234588,homeros[/T][T]232050,MrzAdar[/T][T]241280,EfeKizi[/T]
+1: [T]232050,MrzAdar[/T][T]204774,Cem Altay[/T][T]241280,EfeKizi[/T][T]240260,BETA.4[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

homerosÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2022
İl: Ankara
Mesaj: 21
homerosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2022 22:17
[QUOTE=Kahveci]Anlamadığım bu kadar zor bir şekilde ürüyorlarsa doğada nasıl türlerini devam ettirebilmişler? Açıkçası üremesi çok zor olan birçok hayvan biliyorum ama bu tavşan salyangozlar bana biraz garip geldiler. [/QUOTE]
Su canlılarının evrimleri ve adaptasyonları çoğunlukla üremeleriyle ilgilidir. Hele ki bu canlılar su dibindeki böcekler veya küçük canlılar olduğu zaman neslinin devamını kendinden büyük canlılardan korumak için insan türüne ilginç gelebilecek fakat onlar için normal olan olaylar gerçekleşir. Bu nedenle zor da ürese kolay da ürese zaman içinde neslinin devamını bir şekilde sağlayacak gelişimler kazanacaktır. Bu sözde ''düzen'' dinamik yapılıdır. Küçük canlılar korunmasını geliştirdikçe büyük canlılar da saldırılarını geliştirir.
İnsana bilmediği şeyler ilginç gelir, bir işin aslını öğrenip arkasındaki bilimi kavradığımız zaman o şey bize normal ve sıradan gelir. Hayatında televizyon görmemiş birine televizyon göstersen adam bunun mucize olduğunu düşünür. Fakat günümüzde averaj bir insan televizyonun nasıl çalıştığını bildiği için bu ona sıradan ve basit gelir.
Doğada daha bilmediğimiz için bize ilginç gelen binlerce canlı yaşamı var. Fakat bir de onların tarafından düşünseniz bize ilginç gelen şeyler onlar için sıradan şeyler.
Bilimle kalın sayın akvarist dostlarım...[EDIT]homeros,2022-03-25 22:18:58[/EDIT]

Beğenenler: [T]232050,MrzAdar[/T][T]230780,Qwedzal[/T][T]140156,murat22[/T][T]240260,BETA.4[/T]
+1: [T]232050,MrzAdar[/T][T]230780,Qwedzal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

1Balikci Çevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 685
1Balikci Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2024 20:43
Konu gene hortlayacak ama ilgimi çeken harika bir tür biraz da araştırdım aslında Yazılanlara bakarak doğada farklı canlı türlerinin üreme kapasiteleri ve yöntemleri, evrimsel süreçler ve çevresel faktörlerle şekillenir. Tavşan salyangozları, düşük üreme oranlarına sahip olabilirler, ancak bu durum onların ekolojik dengede önemli roller üstlenmelerini engellemez. Köpekler ise, evcilleştirilmiş ve insanların müdahalesiyle yüksek üreme kapasitelerine ulaşmışlardır. Ancak, bu karşılaştırma biyolojik ve ekolojik bağlamda farklı türlerin farklı stratejiler geliştirdiğini anlamak açısından önemlidir.

Koyunlar gibi evcilleştirilmiş hayvanlar, insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere özel olarak yetiştirilir ve bakılır. Bu nedenle, üreme ve yaşam koşulları insanlar tarafından optimize edilir. Köpekler, doğası gereği yüksek üreme oranlarına sahip olabilirler, ancak bu durum her türün üreme stratejisinin farklı olduğunu ve ekosistem içerisindeki rollerinin çeşitliliğini gösterir.

Yaban keçileri gibi vahşi hayvanlar ise doğal yaşam alanlarında hayatta kalma mücadelesi verirler. Bu, düşük üreme oranları, yırtıcılar, hastalıklar ve diğer çevresel faktörler nedeniyle olabilir. Bu türlerin düşük üreme oranları, genetik çeşitliliği korumak ve kaynakları sürdürülebilir bir şekilde kullanmak açısından da avantajlı olabilir.

Bilimsel yaklaşım, her türün ekolojik bağlamını ve evrimsel geçmişini dikkate alarak değerlendirmeyi gerektirir. Bu sayede doğanın çeşitliliğini ve her canlının ekosistemdeki yerini daha iyi anlarız.

Beğenenler: [T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir