Plastik sump icin fikirleriniz?


GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2015 19:29
Merhaba.

Uzun zamandir bitkili akvaryumlarla ilgili tecrubem var. Su anda evimde 8 akvaryuma sahibim. Su siralar ciddi anlamda tuzlu su akvaryumu kurma hevesindeyim. Tek tuzlu su akvaryumum olacagi icin biraz yavas yavas, bolca okuyarak ogrenerek baslamaya caliyorum.

Soruma gelelim;

IKEA'dan aldigim yaklasik 130 litrelik plastik kutularda uzun sure karides ve balik baktim, yavrulattim, halen de saglikli sekilde yasiyor ve yavruluyorlar. Urun PP (Polipropilen plastik)olarak geciyor ve bilinen en guvenli plastik deniliyor. Gida maddelerinin saklanmasinda kullaniliyor. Hatta mikrodalga firinlarda gida sisitilmasinda bile kullanilabiliyor. Yani bu plastik kutularin tatli su ile herhangi bir etkilesime girmedigini, salinim yapmadigini biliyorum.

Acaba bu kutulardan bir tanesini sump olarak tuzlu su icin kullansam acaba bir sorun yasar miyim. Tuzlu suyun farkli bir etkilesimi olur mu?
Bilgisi olan arkadaslara simdiden tesekkur ederim.

Selamlar.Gecko2015-01-12 19:38:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

proaktifÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 95
proaktifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2015 20:55
"karides ve balik baktim, yavrulattim.." 
Hassas canlılar eger gelişi buyudu ise ve hatta yavru alabildi iseniz ( kullanım surenızde merak konusu bu arada ) bu malzemeler buyuk bır sıkıntıya sebebıyet vermemıs demektir. Bırcok yabancı sıtede sozunu ettıgınız malzemeden kanister filtreler yapıldıgını biliyorum. Kı akvaryumun biyo-kimya-mek. arıtımının kalbı sonucta... 

Denız akvaryumuna donecek olursak ; tuz ve diğer takvıye maddelerle etkılesıme girip girmediği ile alakalı kimya ile ugrasan arkadasların da cevap verebılecegını sanmıyorum. Cunku sız kullanım alanı dısında bır alanda kullanmayı tasarlıyorsunuz. Bu zaten kımseye bır sorumluluk yuklemeyecek ve sızın rıskınızı de minimize etmeyecektır.

Ne kadar zıhın acar bılemem fakat, tuzlu su sistemlerinde sSumplarda pet şişe , damacana gibi malzemelerin kullanıldıgını gordum. Bunlar sözünü ettiğiniz polipropilen malzemelerden her anlamda daha dayanıksız ve orta vadeli içme suyu depolanması ıcın bıle tehlıkelı malzemeler. Isıya bıle reaksıyonlar deformasyon, koku , renk degısımı olan malzemeler.

a) Denız akvaryumu mevzusuna giriştiyseniz en azından bir tuzluluk ölçeriniz oldugunu varsayıyorum.
normalın ıkı katı bır yogunluga ulasacak sekılde kayatuzu ekleyın ve kabın ıcı su dolu olsun elbette. 1 hafta bekleyın. Karanlık ortam olmasını tavsıye ederım.( ustu kapalı olabılır ) Ve mumkunse içine buyuk denız kabugu koyarsanız ıyı olur. Hafta suresı ıcınde denız kabugunda borucuklar olusacaktır. Ve sız de malzemenın yuzeyındekı renk yumusaklıgını ( yosundan kaynaklanabılecek olan ) bır denemıs olursunuz. 

b ) yuksek sıcaklıga erısmıs ( kaynar olmasa da sıcak bır su ) su ıle kabınızı doldurun. Koku , yumusama vs. bır etkı tespıt edıp etmedıgınızı anlamaya calısın. Kokunun olusması dahı
bır tepkımenın olustugunun göstergesı olabılır.


Kolay gelsin..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2015 07:43
Fikirleriniz icin cok tesekkur ederim. Aslinda haklisiniz hemen hemen butun plastik malzemeler cok uzun vadede insan sagligina zararli. Ancak sizin de belirttiginiz gibi su ictigimiz pet siseler bile bu malzemeden daha az dayanikli ve daha cok zararli.

Iki yildir ayni malzemede balik ve karides bakiyorum. Cok hassas turler degiller, Sakura karidesler ve canli doguranlar. Ancak yine de yavrularin saglikli buyuyup tekrar dol vermeleri ciddi bir sorun olmadigini gosteriyor. Tabi ki vicdanimi rahatlamak adina bu basligi acmadim. Benim amacim aslinda tipki sizin cevabiniz gibi beyin firtinasi saglamak.
Bahsettiginiz test aklima gelmemisti. Hemen denemeye basliyorum.
Tuzluluk olcerim yok. Aslinda henuz hicbir malzemem yok. Iyice arastirmadan hem gereksiz masraf hem de uygun olmayan malzemeler almamakl adina simdilik bekliyorum. Ancak burada ucuz refraktometreler var. Zaten temel bir malzeme oldugu icin hemen bir tame edineyim o zaman,.

Belki benim uygulamam basarili olursa pek cok arkadasa da ucuz, hafif ve dayanikli bir sump fikri vermis olurum. Tabi zaman gosterecek.

Tekrar tesekkur ederim. Selamlar.Gecko2015-01-13 07:47:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 06:07
Duzeltme-Ekleme;

Pilastik sump fikri bana air degilmis. Atman zaten yapmis :D







Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir