Papağan Kırması Texas-FH Çiftleşmesi


bayMKÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 347
bayMKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2010 08:12
   Bir önceki yumurtlamadan olan yavruların hepsi öldü...
   05/03/2010 tarihinde tekrar yumurtladı bakalım sonuç ne olacak...Ölmeden önce yavruların fotoğrafını çekmiştim.Durumları normal gibiydi;


bayMK2010-03-08 08:13:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2010 09:08
Doğal elenmede bu yavruların kayolması anormal bir durum değil. Hatalı genler taşıyan bir anneleri var. Ayrıca 4-5 balık genine sahip ve renkleri baskın olmayan bir babsı var. Bence hayırlısı böyleymiş. Ama ikinci yumurtlamaya müsade etmeniz beni şaşırttı doğrusu. En azından ilk olanlardan sonra çifti ayırmanız gerekirdi. Ayrıca sanırım bu kısa vücutlu teksaslar zamanında üretilmiş ve bir kaç şehrimize yayılmış. Başka arkadaşlardan gördüğümüz kadarıyla da üretilmeye devam edecek. Sonuçta bilmeyen birisi daha sevimli gözüktüğü için almak isteyecektir. Bence bunlar hobinin gelişimi için doğru değil. Yine de kolay gelsin. Tavsiyeleri dinlemenizi tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

von shanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2008
İl: Samsun
Mesaj: 22
von shanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2010 13:21
Benim anlam veremediğim bir konu bu söylemleriniz.Bu çiftleşmeyi uzak doğudan biri yapıp önümüze sunsa bu balıkları edinebilmek için fahiş fiyatlar öderiz.Elimizdeki balıklarında kırma veya mutasyona uğramış şekli olup olmadığını bilmeden insanların baktıkları balıklardan soğutmanın anlamı yok. Görünümleri kısa veya uzun bakıcısına zevk veren bu balıkları akvaryumdan çıkartıp çöpe atacak halimiz yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2010 13:49
[QUOTE=von shan]Benim anlam veremediğim bir konu bu söylemleriniz.Bu çiftleşmeyi uzak doğudan biri yapıp önümüze sunsa bu balıkları edinebilmek için fahiş fiyatlar öderiz.Elimizdeki balıklarında kırma veya mutasyona uğramış şekli olup olmadığını bilmeden insanların baktıkları balıklardan soğutmanın anlamı yok. Görünümleri kısa veya uzun bakıcısına zevk veren bu balıkları akvaryumdan çıkartıp çöpe atacak halimiz yok.
[/QUOTE]


Hocam ben yarın öbür gün texas alacağım zaman saf ve kökeninde anormallik olmayan texas bulmak istiyorum. Zaten nadir olan bu türün safını ve kafama yatanını bulmak için daha da fazla dolaşmak istemiyorum. Saf texas arayacak olan tek ben olmadığıma göre de bu birçok insanın sorunu olabilir. Kontrolsüzce hibritleştirmemek ve sorunlu balıkların üremesine izin vermemek hobiye ve diğer akvaristlere karşı bir sorumluluktur. Bunun hatırlatılması kadar doğal bir şey yok.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayMKÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 347
bayMKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2010 17:02
[QUOTE=Shadow designer]Doğal elenmede bu yavruların kayolması anormal bir durum değil. Hatalı genler taşıyan bir anneleri var. Ayrıca 4-5 balık genine sahip ve renkleri baskın olmayan bir babsı var. Bence hayırlısı böyleymiş. Ama ikinci yumurtlamaya müsade etmeniz beni şaşırttı doğrusu. En azından ilk olanlardan sonra çifti ayırmanız gerekirdi. Ayrıca sanırım bu kısa vücutlu teksaslar zamanında üretilmiş ve bir kaç şehrimize yayılmış. Başka arkadaşlardan gördüğümüz kadarıyla da üretilmeye devam edecek. Sonuçta bilmeyen birisi daha sevimli gözüktüğü için almak isteyecektir. Bence bunlar hobinin gelişimi için doğru değil. Yine de kolay gelsin. Tavsiyeleri dinlemenizi tavsiye ederim.[/QUOTE]

Söylediklerinizde haklısınız benimde tahminim yavrulardaki bu genler karnmaşasından kaynaklanan bir sağlık problemi ile ölmeleri...İkinci çiftleşmeye neden izin verdim?
1-Gen bozukluğundan mı yoksa benden kaynaklanan bir sebepten dolayı mı öldüklerini kanıtlamak için(tamamen kendime)...
2-Uzun emek ve hayallerle bu akvaryumu ve karmayı kurmuşum...Huzur bozucu olumsuz birşey olmadığı sürece de Balık elemeye veya elden çıkarmaya hiç niyetim yok.
3-Bilmeyerekte olsa ben bu balığı ve diğer balıkları almışım.Ölmediği sürece kolay kolay benden çıkmaz...Sizin akvaryumcularınız takasa ya da iadeye müsade ediyorlarsada, maalesef burada öyle olmuyor.Burada yapabileceğimiz; balığı alıp götürürüz orada satılana kadar bekler...Bunu yapacak olanlarda bilinçsiz ya da sorumsuz akvaryumculardır.Balığı alırlar 30 lt Yunus,Papağan,M. Prenses...(karışık cichlid akvaryumu) akvaryuma su alıştırma yapılmaksızın atılır...Ve genelde sonuç %90 ölümdür...Mesela bir hafta önce akvaryumcuya satılmak üzere getirilen 2 tane 35 lik Pacu bu Cumartesi gezmek için gittiğimde ölmüştü...Ve ne kadar sorumsuzlarki,balığın üzerinde uzun süre su içerisinde ölü olarak kalmaktan mantarlar oluşmuş ve su bem beyez bulanıklaşmıştı....Ve de ben bunu bile bile hiçbir akvaryumcuya öldürmesi için balığımı vermem.Veya herhangi bir nedenle bu balığı elden çıkarttığımda yanlış ellere geçerse ve istenmeyen hibrit türler üretilmeye katkıda bulunan olursa ve bu yavrularıda piyasaya sürerse bunun sorumlusu ben olmam...
   akcaryum.com'un hobide bilinçli ya da bilinçlenen,doğaya,doğal yaşam ve türlere,üyeler arasında veya dışında birbirine saygılı üyeleri olarak her seferinde sorumsuz,saygısız ve bilinçsiz bir üyeymiş gibi uyarılmak istemiyorum...  
http://www.akvaryum.com/forum/american_karmasi_%28_yeni_resim_sayfa_5_%29_k317908.asp   linkindeki ve bu konu yüzünden istem dışıda olsa tartışma konusuna dönen ve bu yüzden forum yönetimi tarafından silinmiş bir kaç başlıktaki gibi...
  
Benim için beslediğim Texas ve Papağan hibrit ve alınmaması gereken bir balık olmasının yanında daha önemli bir husus benim akvaryumumda bulunan o hibrit balıklarında bir canlı varlık olması ve hakettiği değeri görmeliler...Ha şimdi balık alacak olmam hibrit bir canlı alır mıyım?-Hayır...Ancak almışsam ve akvaryumumda yer alıyorsa saf ya da saf olmaması hiç önemli değil onun bir canlı olması ve hakettiği yaşam alanının onlara sunulması gerek...Ve bunun için ben elimden geleni yapıyorum.Belki çok çok mükemmel olmayabilir ama ana hatlarıyla(hacim,tür saysı,tür uyumu,balık sayısı,filtreleme,yemleme çeşiti,temizliğinin aksamaması...) küçümsenmeyecek kadar iyi durumda...

Benim görüşüm bu
Katılır veya katılmazsınız
Hiç önemli değil...
Ben cana önem veririm
Irka değil...
bayMK2010-03-08 17:24:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

texasgtÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 126
texasgtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2010 23:19
Anlamıyorum kimse red texasa veya floverhorna birşey demiyor o texasların vücüdu kısalıktan ziyade yüksek ve herhangi bir engeli yok  benim gözümde floverhorndan farkı yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selkaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2007
İl: Antalya
Mesaj: 86
selkaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2012 10:25
Burada esas olan kırma türleri çoğaltmak değildir. Yada kırma olabilecek canlıları aynı tanka koymamak gerek. Mecburiyetten koyma ihtiyacı doğmuşsa ve kırma canlı türleride çıkmışsa o canlıya saf yada kırma her ne ise saygı duymak gerekir. Sonuçta tuvalete o canlıları atacak halimiz yok. Hal bu iken kısıtlı tank alanlarımıza yüzlerce yavruyu koyma imaknımızda yok. Yapılacak tek şey balıkları vereceğimiz kişiye durumu izah etmek ve balıkların kırma olduğunu saklamamız gerek diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2012 13:41

Bende hiç bir şekilde bu şekilde bir hibritleşmeye doğru bakmıyorum.Ama Fatih bey kimseye vermediğini ve vermeyeceğini söylemiş ve konuyu paylaşmış.Şu ana kadarki gibi seviyeli bir tartışma yaşandığı sürece sorun yok.Tartışma çıkarsa müdahale edilecektir ama Fatih bey tartışmada taraf olmadığı sürece, konuya müdahale söz konusu olmadığı gibi sorun çıkaranlara müdahale edilecektir.

Biraz mahkeme tutanağı gibi yazdım affedin.Fatih bey rahatça paylaşımına devam etsin diye yazdım.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gürkan HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3278
Gürkan HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2012 12:16

Midas, red devil, trimac dururken ben Flowerhorna bile karşıyım. Ülkeye yeni, nadir türler katalım diye yurtdışından balık getiriyoruz, çiftleştirip yıllarca yavru büyütüyoruz. Neden? Türün devamı sağlansın, herkese ulaşabilsin diye.

Bu konuda olan olmuş, ancak bundan sonra olmaması lazım. Hanginiz 4-5 yaşında bir papağana acımadan bakabildiniz? Daha doğrusu kaç kişi bu yaşlarda bir papağan gördü? Türleri kırmak, insanın doğasında var. Sanırım yeni bir tür yaratmak daha iyi hissettiriyor.
 Bunu yapacağınıza eldeki türlerin yavrularından en iyilerini seçip, tekrar tekrar çiftleştirmek. Böylece türün en güzel bireylerine ulaşıp ülkede kendi balıklarınızın dağılmasını zevkle izleyebilirsiniz. İzmirde, Ankarada, İstanbulda birçok dostumun, forum üyesinin tankında kendi yavrularımı görmek inanın daha çok haz veriyor.
 
Bu arada; başlığa ait çiftin yavrularında renk, form olarak pek birşey beklememek gerek...
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ardaykulÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 370
ardaykulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2012 02:35
Üretip üretmemek konusunda bişey diyemeyeceğim.Ama öncelikle balıklar ne papağan kırması nede Fh geni taşıyorlar.Seçici türlerden meydana geliyor.Yani normal texaslardan bazen bu şekilde short body diye adlandırılan yavrular çıkıyor.Bunlar birbirleriyle çiftleştirerek bu hale geliyor.Çıkan yavrularında %80-90'ı bu şekilde olacaklar. ardaykul2012-04-04 02:43:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir