Özel Tür Lepistes Tavsiye


SkystreamÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Malatya
Mesaj: 102
SkystreamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2013 22:10
Cömert Abi okumayanlar okumasın, uzun yazılarınızı kelime atlamadan takip edenler var. Hurafe başlığı altındaki yazılarınızı okudukça tuz atma konusundaki şüphemin haklı olduğuna kanaat getirdim. Şu güne kadar hiç bir akvaryumumda tuz kullanmadım bundan sonra da mümkün değil kullanmam.  

Orhan(effectual07) Abi hala benim açımdan özel varyete lepistesleri besleme yönünde bir istek oluşmadı. Ama bu konu lepistes sevgimin giderek artmasını sağlıyor. Size bu konuyu açtığınız için Cömert Abi'ye de değerli bilgileri için teşekkür ederim. Ayrıca akvaryum.com kurucularına ve yönetimine de bu forumu bizlere sunduğu için teşekkür ederim.

Bu arada özel varyete lepistes besleyip kel kalmaya hiç niyetim yok.  (Umarım yanlış anlaşılmam.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 00:34
Rica ederim önemli değil ama asıl Cömert Bey'e teşekkür etmek daha mantıklı ve de çok kısa bir süre sonra varyete lepistes beslemeye karar vereceğinden eminim.Emin olmama nedenizi hala yeterli bilginiz olmadığı içindir :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poltekyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 211
poltekyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 01:24

Tuz konusu hariç her şeye katılırım.Tamam Cömert Abi akvaryumcuların tuza yaklaşımları konusunda yüzde yüz haklısın.

Fakat biz tuzu bahsedilen durumlar için kullanmıyoruz.Senin görüşünde olan yalnızca 1 kişi var ve makalesi neredeyse bütün balık sağlığı forumlarında mevcut.Üstelik kendisi doktor değil ve bunca yıldır doktorların söylediği elektrolit olayının tersini söylüyor.Acaba ne kadar inanılabilir?

Benim tuzu kullanma nedenim tuzlu suya dayanımı hiç olmayan zararlı oluşumları engellemek içindir.Ki bunun kimse aksini iddia edemez.Çünkü ticari tuzların takdim şekli budur.Takdim edebilmek için de üniversitelerden ilgili birimlerden raporunu almak zorundadır.Ha rüşvetle çıkıyosa orasını bilemem ama avrupada pek geçmez rüşvet.

İkincisi balığın stresini alacak elektrolit özellikleridir ki...bunun aksini söyleyen tek bir kişi olmasına ve doktor olmamasına rağmen her yerde karşıma makalesi çıktı.Gerçekten çok ilginç.

Üçüncüsü epsom tuzunun bağırsak üstüne etkisi kaçınılmaz bir gerçektir.İnsanlar bile bunun için kullanır.Lepisteslerde kabızlık sorunu büyük bir sorundur.Epsom tuzu olmazsa olmazdır.Dışkısı uzamış balıklardan nefret ederim.Zaten etmem gerekir, bana iyi bakamıyorsun diye bas bas bağırıyodur balık resmen.:)

Sonuçtaaa bu kel tuz hurafesine inanmaktadır.Hurafe olmadığını iddia etmektedir.Keçidir, inatçıdır, Uzun süre gözlem de yapmıştır.Ha tamam 10 da biriniz kadar bilgisi yoktur ama tuzu savunur.Üstelik tırsar da bi yandan.Ebatlar malumdur, hı dendiğinde susar oturur :P


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 03:34
Fatih bey, üç farklı kavramı mix eyleyip ortaya sundunuz.Tuzun elektrolit özelliği, zararlı oluşumun önüne geçmesi ve bağırsaklardaki etkisi.fakat ortalığı karıştıran tuz diye tabir edilen materyalin aslında ne olması gerektiği.

 Diyelimki softa tuzundan veya kaya tuzundan bahsediyoruz.Ve bunun ,iyi bir şey olduğunu savunuyoruz.

 Tuzun elektolitik özelliği nedir bilmeyenlere açıklayalım:

 Canlıların kasları , beynin ürettiği zayıf voltajla hareket eder. Bu akımı iletebilmek için kanın ve diğer vücut sıvılarının  elektrolitik yani iletken olması gerekir. Uzun süre koşulması veya çok uzun süreli yürüyüşlerde terle kaybedilen tuz kaybı telafi edilmez ise , Bünyede aynı mesafeler yüründüğü halde çok daha fazla yorgunluk belirtisi başlar. safaricilerin veya dağcıların yanında tuz tabletleri taşımalarının sebebide budur.

Balıklarınızın kasları için atmayı düşünüyorsanız zaten kullanduğınız yemin bileşenlerinde balığa yetecek kadar bulunmaktadır

 Diyelimki yine iyotsuz tuzu veya kaya tuzunu zaralı bakteri oluşumunu önlemek maksadıyla attınız. Sırf bunu yapacağım derken ortamın ozmotik basıncını arttırarak balığınıza yarardan çok zarar verirsiniz , şöyleki  :

 Tatlı su balıklarının tuzlu suda, tuzlu su balıklarınında tatlı suda yaşayamamalarının sebebi ozmotik basıntır. tuzlu su , tatlı suya kıyasla yoğundur. Tuzlu su balığını tatlı suya attığınız vakit.( veya ideal seviyeden daha az tuzlu bir ortama koyduğunuz vaklit.) kanındaki ve vucut sıvılarında ki basınç, dılşardaki ortama göre daha yoğun olacağından , balığın içinden dışına doğru basınç yapmasını sağlayacak. vücut sıvıları geçirgen deriden ve solungaçlardan dış ortama doğru sızacaktır.Ölüm kaçınılmazdır. tam tersi durumda tatlı su balığını , tuzlu ortama atarsanız bu sefer çok yoğun olan tuzlu ortam , daha az yoğun olan balığın iç sıvılarına göre basınç yaparak , deriden içeri doğru sızacaktır. elbbet bu bir teneke kutunun ezilmesi gibi olmayacaktır.Ancak uzun süreli, balığa eziyet veren bir ortam olacağınıda kaçınılmaz bir gerçektir. bazı çok özel delta balıkları , somon gibi çok özel evrimleri sayesinde . yavruluğunu tatlı suda, ergenliğini denizde ve üremesini yine tatlı suda gerçekleştirebilmektedir. burada işin sırrı vücudun fazla olan suyu dışarı atıp , vucut sıvılarını dengede tutabilmesidir.

 Yani tuz için kurdunuz mantık doğru , bilgide doğru ancak uygulama yaptığınız canlı yanlıştır Fatih bey.memeli hayvanlar için olan bu kavramı , balık için kurmuşsunuz ancak burada ki kurgu hatası balık derisinin ve  solungaçlarının çok geçirgen olduğu , insan dersininde az geçirgen olduğunu göz ardı etmişsiniz. kaldı ki balık birde tamamen su ortamında , ( havada eriyen bir tuz olsaydı  ve her nefes alışımızda kanımızdaki tuz oranı yükselseydi , nerdeyse hepimiz elbette patlamazdık.Ancak yüksek tansiyondan ölürdük )

 Genelleme yapmak iyidir.Ancak Bazı çok özel durumları genelleme ile çözemezsiniz. Artmeia çok ilginç bir örnektir. bilmeyen birisine izah etmeye çalışın.Bitki değil bildiğin pire gibi suda zıplayan canlı , kuru ortamda yıllarca kalabiliyor tuzlu suya atında canlanıp ,zıp zıp zıplıyor. bunu hiç görmeyen birisi  ne hayal eder kimbilir.? Mantıken bunun olmaması gerekiyor ama oluyor.

 Yemek için üretilen ve bu yönde izinler alının tuz ile ortamı kimyasal olarak hazırlamak için üretilen bileşik tuz aynı işi görmez. Tuz yoğunluğu arttırıken , bileşik tuz ph , kh, dh gibi kimsayal özellikleri değiştirecektir. ( aslında kalsiyum , magnezyum gibi çoğu değeride değiştirir ancak en bilindikleri ph , kh olduğu için  bu yönde örnek verilmiştir )

 Dediğim gibi bileşik tuz ile sofra tuzu kavramı birbirine karıştırılmıştır. yukarıda 3 afrkia gölünün su kimyasal değerleri verilmiştir. dikkatli incelendiğinde malawi ve victori gölü canlılarının dayanabileceği en üst seviye değerler, tanganyika gölü için en alt değere çok yakındır. bunun nedeni ise tanganyika gölünün volkanik bir arazi üzerinede olmasıdır. Gerek zeminden ve gerekse yağmurlarla etrafındaki topraklardan  victori ve malawi gölüne nazaran çok fazla kimyasal  sularına karışmaktadır. Bunlar van gölü gibi devasa göllerdir.Eğer bu hacimlerde olmasalardaki zaten bu yoğunlukta  kimyasalla canlılar başedemeyecek ve bu göller canlı bakımından bu kadar çeşitli olamayacaktı.

 Nasıl ki deniz akvaryumu kurarken gidip denizden su çekmeyip. bildiğimiz tatlı  suya sea mix ( Mix kısmının detayı  önemli ) atılıp tuzlu su ortamı simüle ediliyorsa, malawi veya tanganyika gölü su ortamı simüle edilebilmesi içinde bunlar için üretilmiş bileşik tuzlar kullanılmalıdır. bu göller afrikanın en ortasında olduğundan deniz karışmadığı için bilindik tuz kullanarak bu suyu simüle etmek ve dolayısıyla balığın doğal ortamını sağlama gibi bir ihtimal de  mümkün değildir.

Şimdi afrika ciclidlerine özel bu durum  , hobicide alışkanlık yapıp her canlıya tuz lazım diye bir genelleme yapılarak yola çıkılacak ise, lütfen balık yemlerinde kullanılan malzemelerin tuz oranlarını inceleyiniz. Zaten balığa elektrolitik anlamda yeterli miktarda tuz yeme direkt olarak konulmasa bile kullanılan karşımların içeriğinde mevcuttur. Yok ben illaki atacam ne olur ne olmaz diyorsanız buyrun atın. kim ne karışır. balık sizin , tuz sizin , keyif sizin. Aklınızdaki miktar ne ise  atın. Hatta bir kaç birim fazla atın. Bir şey olmaz.Ölümüyorlarsa sorunda yok demektir.





Bundan sonrasını okumayın.


Ama dayanamayarak okucağınızda bilmiyor değilim hani.Ama çaktırmıyorum.

Bir ciclids sohbeti .

- Baba afrikalı bir abi var.
- eeeee
- Dedi ki bana
- Afrikalı abi  sana dedi.
- Adam türk abi
- Heee  o zaman olur tabi.Afrikalı abi değil , afrikadaki türk bir abi.
- Türkiyeye kamyonla ciclids gönderiyormuş.
- Yanlız arada okyanus ve akdeniz var.  Kamyonla zor olmazmı bu şekilde
- yok abi uçakla ( Kamyon kasasını dolduracak kadar çok demeye getirdiğini keşfediyorum)
- eeee
- Dediki bana  sanada göndereyim ucuza, piayasa fiyatına sat yolunu bul.
- Afrikadaki kamyonla mal gönderen abi sana yol yapıyor yani
- Evet abi
- Sen ne dedin ?
- Bakarız dedim.
- Ödeme nasıl olacak. ?
- Parayı göndereceğim malı alacağım.
- Parayı gönderirsin, içinde MAL yazan bir zarf alırsın.
- Nasıl  abi ?
- Yok bir şey
- Sen alırmısın abi ciclid ?
- Yok ben acemiyim daha lepistes besliyorum.Belki ilerde
- Haaa  yani işi bilsem alırdım diyorsun
- Almam mı  hemde koli koli alırım, madem ucuzmuş.
- O zaman ben bu işi yapayım değil mi abi ?
- Yap tabi durduğun hata zaten.
- Senin kartın varmı abi. ?
- Yok ben kart kullanmam , geyik sesine alerjim var.
- Nasıl  abi ?
-Sana hayırlı günler , Allah işlerini rast getirsin .

  Vay vay vay para kazanacağım diye göz göre göre kazılanacak , ancak kolay yoldan para kazanma hırsı o kadar gözlerini bürümüş ki, farkında bile değil.Bir kere canı yansın gözleri anında açılır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 09:22
Fatih Bey sanırsam konunun akışını bozdu:) Biz bu konuyu geçmiştik, işlemiştik. Kronolojik bir sırada devam ediyordu Cömert bey.Biz Cömert Bey'in yazdıklarına eleştiri getirmiyoruz.Belki yanlış olduğunu düşünenler de vardır ama insanlar bunları kendi beyinlerinde yorumlayacaklardır.Belki yanlış olan da vardır ama onu da bizler bulacağız. Cömert Bey'in yazdıkları zaten yatırım tavsiyesi değildir.İsteyen istediği yerinden tutar.Yapar ya da yapmaz ama ben bu yazıların son aşamasına gelindiğinde çok iyi bir varyete lepistes besleyen hobici olacağımdan eminim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yusuf_06Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 994
Yusuf_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 11:04
Kimisi cem yılmaz gibidir 3 saat konuşur sende dinlersin ne konuştu diye sorulunca eeee hımmmm ııııı heee yok yok yaa konuştu işte dersin.Kimiside konuşur ( CÖMERT ABİMİZ ) hiltiyle civi yazısı yazıyor mübarek-ül azam :) Kafanızın içine kazıyor.Bazılarıda geliyor o civi yazısını derz ile doldurmaya çalışıyor :) Cömert abi Karizmana hastayım geçen seni rüyamda gördüm zaten Hayır olsun Sende chopper bende y2k senin selende tuz vardı :D 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 11:15

Polemik mi yaratmaya çalışıyorsun.İsteyen dinler, istemeyen dinlemez isteyen çivi yazısı yazar isteyen hiyeroglif.Buyur bilgin varsa sen de paylaş Yusuf Bey.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yusuf_06Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 994
Yusuf_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 11:44
Orhan abi yanlış anlaşıldım galiba özür dilerim,Gerçekten alındım üzüldüm. Cömert abimizin anlattığı şeyler akılda kalıcı demek istiyorum. Bilgimizin olduğu yerde tabi ki bizde paylaşım yapacağız zira burası paylaşmanın ve öğrenmenin yeridir. Kusurum olduysa affola... Yusuf_062013-01-07 11:51:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 11:57
Yusuf Bey.Yanlış anlamışsam ben özür dilerim.Belki niyetinizde olmayabilir ama yazdıklarınızdan öyle algıladım.Kusura bakmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yusuf_06Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 994
Yusuf_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 12:09
Rica ederim abi. Hani bir tabir vardırya akıllara kazınmak yada beynine huniyle akıtmak (Eski öğretmenlerimden birisinin tabiri) o şekilde açıklamak istedim yoksa Cömert abi veya başka birisi fark etmez kimseyle kolay kolay polemiğe girmem Ama bu Cömert abi bambaşka baksana bi adama Polemiğe girilecek birimi ?  Adamı fellik fellik dolandırır :) Seviliyorsunuz vesselam...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 12:21
Yok sen ya egonu tatmine çalışıyorsun ya da bayrak yarışı yapmaya çalışıyorsun.Bence felsefe yapacağın kişi Cömert bey ya da ben değilim.Konuşmaların da oldukça kaba karşındaki insanlarla nasıl konuşman gerektiğini bilmelisin.Sokak jargonuyla konuşulacak bir yer değil burası., ya da bizler diyelim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yusuf_06Çevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 994
Yusuf_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 13:28
Ben kaba olduğumu sanmıyorum konuşmam samimiyetimden kaynaklı olabilir diye düşünüyorum lakin herkes sokak ağzı ile konuşabilir lehçem yada Türkçe'm düzgün olmayabilir, bayrak yarışı da yapmıyorum kırıcı olduysam özürde dilerim.Bizler demişsiniz ama ben cömert abininde samimiyetine dayanarak bu şekilde farazi konuşuyor olabilirim ben SİZİ konuşmaya dahil etmemiştim Konuşmamda size dokunan bir kısım olduysa söyleyin o kısımı çıkartayım . Büyüklerime hep saygım vardır hayatımda bir mertebe sahibi olduysam bir yere geldiysem bu yaşımda hep bundandır insanları tanımadan lütfen rica ediyorum kırıcı konuşmalarla itham etmeyiniz.
SAYGILAR KEYİFLİ HOBİLER.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 13:33
Dedim ya polemiğe girmeyeceğim diye.Ne diyorsanız doğrudur.Saygılar. effectual072013-01-07 13:34:18

Cömert Bey hiç ihmal etmeden yazardınız göremedik sizi.İnşallah her hangi bir sorun hastalık vs yoktur.kendinize dikkat ediniz saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SkystreamÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Malatya
Mesaj: 102
SkystreamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2013 21:17
[QUOTE=effectual07]Rica ederim önemli değil ama asıl Cömert Bey'e teşekkür etmek daha mantıklı ve de çok kısa bir süre sonra varyete lepistes beslemeye karar vereceğinden eminim.Emin olmama nedenizi hala yeterli bilginiz olmadığı içindir :)[/QUOTE]

Orhan Abi belki varyete lepistesleri canlı olarak görmediğim, sadece fotoğraflarda gördüğüm içindir. Yeni bir akvaryum aldım bir takım sebeplerden dolayı şu an kurulmamış olarak bekliyor. Belki akvaryumu kurduğumda bir kaç balık alabilirim. 

Cömert Abi yeni yazılarınızı bekliyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir