Otomatik hava motoru kontrolü


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 03:56
Emre Bey; benim PIC gerekmez dediğim PIC ile uğraşmak istemeyen olursa bunun da basit bir devre ile halledilebileceği düşüncesine dayanıyordu. İleride olabilecek bir yanlış anlaşılmaya karşı önlem olsun diye yazmak isterim.

Suyun iletkenliğini ölçmek biraz daha meşakkatli bir iş, bildiğim kadarı ile katılardaki iletkenlik ölçme işine pek benzemiyor. Fakat dediğiniz diğer şekillerde kullanımı çok iyi sonuçlar verebilir. El altında bu iş için ayrılmaya uygun durumda pin var ise kullanılabilir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esenerenÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 248
esenerenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 04:29
Onur Bey,
Ssu iletkenliği konusunda dediğiniz gibi 2 tel akvaryuma daldırıp arasındaki direnç ile daha derinde yer alan iki tel arasındaki direnç ile eş değer direnç devresi kurup seviye kontrolü yapılır gibi geldi. Bende çok elektronik kullanma taraftarı değilim aslında ama arkadaşımızın heyecanı ve hakikaten işe yararlığı neden yapmıyoruzu da düşündürüyor.
Bu arada yorumlarınızı özellikle okuyorum yanlış anlaşılmak istemem.
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibomahoÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2010
İl: Konya
Mesaj: 7
ibomahoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 10:28
Eseneren bey 

Ledlerin lineer sönmesinden , yada yanmasından bahsetmişsiniz , bu pic le kolayca yapılabilir biz zaten pici kullanarak lambaların istediğimiz anda istediğimiz şiddette yanmasını sağlayabiliyoruz , 

Dier sordugunuz sorulara onur bey cevap vermiş  ama bune ek olaral sıvı ölçümü pic ilede yapılabilir , Zaten benim aklımda güzel bir akvaryum sistemi var 

bu sistemin içinde otomatik aydınlatma , tabi istediğimiz ışık şiddetinde ve istediğimiz zamanda , 
buna ek olarak periyodik akvaryum suyu değiştirme düzeneği (şuan bunun üzerinde düşünüyorum)
Vede kesintisiz güç kaynağı akvaryum için  bu 3 sistemi birleştirip 1 devre ile halletmeyi planlıyorum şuan tasarım aşamasında bişeyler yaptıkça burdan paylaşırım  ,, kolay gelsin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esenerenÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 248
esenerenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2010 15:31
İbrahim Bey,

Ellerinize sağlık takip ediyorum bende düşüneceğim aklıma gelenleri paylaşacağım.

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanoksakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 381
okanoksakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2010 20:05
[QUOTE=eseneren]İbrahim,

Herhangi bir pine 8 saatte bir clock versen oraya da bir düzenekle tatilde iken yemleme yaptırsak?
Mümkünse tabii :)
Bu arada ledler sönerken lineer sönmesi için tablo bulmak lazım ışık şiddeti orantılı bir şekilde değişsin diyorsak 12v-11v-10v diye değilde misal 12v-11-10,8-10,4-9,7v gibi....

Birde su ölçümü yapılabilir mi?
Misal su seviyesi şu noktaya gelince düüütttt diye ses çıkarsa ( aksi bir şey olursa uyurken anında haberimiz olsun diye)
yada 
Belli bir seviyeye düşünce akvaryum sehpasının içine gizlediğimiz kova içindeki kafa motoru çalışsa su istediğimiz seviyeye geldiğinde kafa motorunun eletriğini kesse?(kafa motoru dur çalış ömrü kısalacak ama )
Mümkün müdür ?

Saygılar
[/QUOTE]
Emre Bey;
Su ölçümü güzel bir fikir.İsterseniz ,biraz daha detaylı yapalım...  :)
Elimizdeki imkanlarla 2 şekilde yaparsak aliba işimize yarayacak.
 1.Seviye proplarını değişik seviyelere monte ederiz.Kademe kademe.Bu da su hızla aşağı seviyelere inerse Buzerle ses çıkararak ya da ledi yakarak bizi haberdar edecektir.Dibinde bir çatlak ya da delinme vardır.Çok işe yarar.Ayrıca derine yerleştireceğimiz için yedek suyun kalma zamanını da uzatacak, dinlenmesine imkan oluşturacak.Bu da ayrı bir avantaj.
 2.Gerçek seviyenin ölçülebilmesinin önünde su yüzeyinde dalgalanma olması sebeyle sağlıklı olmayacak.Akvaryum haricinde su ya da yaıt depolarının önünde saydam seviye çubukları görürsünüz.Gerçek seviyeyi verirler.Proplar dalgalanma gibi sorunla karşılaşmadan gerçek zamanlı ölçüm yapabilirler. (Ancak seviye çubuğundaki yosunlanma nasıl engellenir? o da ayrı bir konu)


[QUOTE=onuruygun] Emre Bey; su seviyesi için PIC kullanmaya sanırım gerek yok. Nem dedektörü kullanılabileceği gibi suya salınım yapmayacak bir malzeme olan grafitten iki çubuk(tahta kalemin içinden çıkarılabilir) suya sallandırılabilir. İki çubuk arasında iletkenlik korunduğu sürece buzzerın çalışmayacağı, iletkenliğin çok düşük olması(bu durumda sıfır) durumunda buzzerın tetikleneceği bir durum gerçekleştirilebilir. Hatta bununla bir röle çalıştırılıp su seviyesi azaldığında kovadan akvaryuma kafa motoru ile su da basılabilir. Hatta ve hatta bu düzeneğin benzeri kovaya da yapılıp selenoid valfe bağlanıp kovada su bittiğinde musluktan kovaya su basılabilir.Big%20smile
[/QUOTE]
 Onur Bey;
 Sizinkisi aslında daha mantıklı bir yol.Burda isterseniz bir de şu şekilde düşünelim...
Dediklerimizin hepsi bir süreç yönetimi.Yani bu olaylar belli bir sırayla gerçekleşiyor.
Su belli seviyeden aşağıya indiğinde röle enerjilendiğinde kapanacak olan kontaklardan akım geçer, bu da akvaryuma su veren motorun kontaklarını kapatarak enerjilendirir, akvaryuma su taşınır.Ancak bu sürecek mi .Hayır.Belli seviyeye gelince proplar arası iletkenlik değişeceğinden belli seviyeye geldiğinde Akvaryuma su tağıyan motoru çalıştıran röle paleti bırakacak kontaklarından akım geçmediği için de motor çalışmayacak.Duracak.
 Ancak burda pic nasıl işimize yarayabilir?
 Acaba Pic Entegresinde bu iletkenlik değerini kendiğmiz programlıyor muyuz?
eğer programlıyorsak biraz  daha milimetrik işlem yapabiliriz.Hassaslaştırabiliriz.
 İkinci yolu da Pic devresini çıkartmak, Manuel göz kararıyla potans vb. ayarlı direnclerle deneme-yanılma ile ayar vermek olacaktır.


İbrahim Ataş Bey;
Çalışmanız gerçekten faydalı çalışmalar.Tebrik ediyorum.Forumda çok değişik meslek gruplarından arkadaşlarımız var.Kimi elektronikçi,kimi elektrikiçi,aydınlatmacı,iç mimar,makina mühendisi,doktor... Birçoğu kendi mesleklerini ilgilendiren konularda akvaryum hobisi ile teknik konularda paylaşımcı oldular.Sizinde katkılarda bulunmanız sevindirici...  :)
okanoksak2010-08-12 20:21:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibomahoÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2010
İl: Konya
Mesaj: 7
ibomahoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2010 23:38
Okanoksak bey , ilginiz için teşekkür ediyorum ,  eğer aklınızda olan ama elektronik kısmını yapamadığınız bir projeniz varsa yardımcı olabilirim her türlü elektronik konu hakkında , özellikle mikrodenetleyicler konusunda çoğu devreyi tasarlayabilirim , teşekkürler kolay gelsin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliselim66Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Konya
Mesaj: 448
aliselim66Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 14:22
İbrahim  Ataş kardeşim ve diğer dostlar çok faydalı şeyler üzerinde kafa yormuşsunuz , tebrik ederim.
Bende elektrik kesintileri ile akvaryuma nasıl hava sağlıyacağım hakkında gerekli araştırmayı yapıyordum.

Pahalıdan ucuza sistemler şu şekilde. Yılda 4 defa birer hafta evden uzak kalıyorum. Bana uygun olan seçenek sizce hangisidir.

1-) Ups'lerden  hava motoru ve içfiltre çalıştımak için uygun olanları Online güçkaynağı olan model 350 Tl den başlıyor. Çok akvaryum ve balık varsa evinizde buna değer.

2-) Bir alt seçenek şarjlı ,akülü hava motorları. Gündelik kullanıyorsunuz. Kesintide akü devreye giriyor , havalandırma sağlanıyor. Fiyat 75 Tl -120 Tl arası. Benim gibi hava motorunu gündelik kullanmıyanlar  için idealmi bilmiyorum zira amaç tatile çıkınca aktif olması. Yoksa kullanmadığım aletin her gün elekrik tüketmesini istemiyorum. Aküyü Gündelik kullanmayıp tatile çıkmadan kısa bir süre önce  şarj edip kullansak , gündelik kullanmasak pil ömrü çok kısalırmı , yada performansı ?


3-)
Bir alt seçenekte şarzsız Pilli hava motorları , fişe takılı çalışan  hava motoru kesintide önceden takmış oldugunuz pillerle havalandırmayı sağlıyor. Yukardaki şarjlılarından ucuz ama. Dezavantajları var. Genelde iki adet büyük boy pil kullanıyorlar. Gözünüzün arkada kalmaması için her zaman yeni pil takıp tatile çıkmalısınız. Pil maliyetlerini hesap edersek elektrik kesintileri ve yılda 4 sefer ayrı kalacagınız ıcın  yeni pil maliyeti , yukarda şarjlının parasını buluyor.

4-) Eğer siz evdeyken elektrikler gitse en ucuz yöntem 10 tl ye pilli elektriğe bağlanmayan portatif motorları kullanabiliriz.

Yukarda ihtiyaçlarımı belirttim , sizce bu yada bunların dışındaki alternatif yöntemlerin hangisi mantıklı olur?

Alternatif olarak fazla maliyeti olmayan bir sistem yapsak diğerlerinden daha mantıklı ve uygun olıurmu ?

Hepimizin evinde şarjlı akü olarak kullanabileceğimiz elsüpürgeleri var. Bunlar güzelce jarz oluyor ve ekstra akü ve akü şarj aletine gerek kalmayacak gibi. Hemde evde olmayacağımız için atıl durumda oluyor. Kolaycada aküleri çıkartılabilecek durumda kapaklarıda mevcut.

Akümüz tamam , suyu dalgalandıracak , havalandıracak  bir motor lazım yada yukarda ucuza satılan bir pilli motora bağlasak. Bunu biz izindeyken kullanmak adına bir zamanlayıcıyı nasıl bağlarız ? Bu uygun olurmu








Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 14:48
Akvaryuma otomatik su basma sistemi hakkında çeşitli yorumlar yapılmış. Röle vasıtası ile felan. Bu tür bir sistem yapılırsa akvaryumun belli bir kısmından delik açtırarak sump sistemi gibi bir delik fazla suyun dışarıya tahliyesi gerekir. Aksi halde rölede oluşabilecek bir sorun akvaryumun taşmasına neden olacaktır. Rölelerde en sık karşılan sorun ise kontakların yapışması. En azından benim başıma kullandığım fan soğutma sisteminde 1 kere başıma geldi. Fanların durması gerektiği halde çalıştığını farkettim. Sonra yaptığım kontrollerde röle kontaklarının yapışıp kaldığını farkettim.
 
Bu tür bir aksaklık olmaması için belli bir seviyeden gider borusu tarzı birşey yapmak akıllıca olacaktır diye düşünüyorum. Elektrikçi olarak elektronik ve elektrik işlerine pek güvenim yok maalesef ama hayatımızı kolaylaştırdığıda bir gerçek. Ne onlarla ne onlarsız. Kahkaha
 
 
Resmi koymamda ki maksat sağ taraftaki su gider borusunun daha net anlaşılması için.
akiF2010-10-01 14:50:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MuhendisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 713
MuhendisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2010 22:58

Madem PIC kullanıyorsunuz aynı sisteme birde otomatik yemleme ekleyin derim.

Zaman ayarlı prizler 14 tl bu arada.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir