Nitrata Kolay Çözüm


RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2010 15:07
[QUOTE=onuruygun] [QUOTE=unotim123]

Onur ab,şöyle açıklayayım.Sürtünmenin esas sebebinin nitrit olduğu bulgusuna ulaşıldı,bunlar çalışmalarla desteklendi.Amonyağın da az miktarlarda sürtünmeye sebep verdiği ortaya çıktı.Ancak nitratın çok yüksek seviyelerine karşın bu durum düşük oranda ortaya çıkıyor.Genelde nitratın yoğun olduğu zamanlar nitrit de yükselişe geçtiğinden dolayı sürtünmeler görülebiliyor.

 
Sürtünme olduğunda tuz atılması eskiden gelen bir alışkanlık.Sebebi ise NaCl eklendiğinde (miktarına oranla)nitrit oranını düşürmesidir.Bunun da denenmişliği var hem yurt dışındaki kişilerce hem de tarafımca.Ölçümlerde sodyumklorür eklemelerinden hemen sonra nitrit hızlı bir düşüşe geçiyor.Bu sayede hayvanlar sürtünmeden kurtuluyor.
[/QUOTE]

Nitritin düşük seviyelerde etkili olmasında hemfikiriz. Nitrata gelince zaten sürtünmeye ne şekilde sebep olacağını söylemiştim, ikincil sebepler ile sürtünme davranışı gerçekleşiyor. Yani nitrat doğrudan sebep değil ama sürtünme davranışının sergileneceği ortamı oluşturuyor.

Nitritin NaCl ile etkisizleştirilmesi sürtünme gibi subjektif bir gözlem yerine objektif ölçümler ile de destekleniyor mu? Bahsettiğin nitrit düşüşü nasıl gerçekleşiyor? (Aklıma tuzlusuda nitritin etkisi de geldi şimdi.) Sodyum nitrit oluşumu, ardından oksidasyonla sodyum nitrat oluşumu mu söz konusu?

Eğer sadece sürtünme ile ilgili bir gözlemse bu nitritin NaCl sebebiyle metabolizmaya geçişinin azaltılmasına dayanıyor olabilir. Bu da çözüm değil, sorunun hafifletilmesi anlamına gelir. Sudaki nitrit seviyesi ölçümleri ile alakalı ise o zaman da test sonuçlarının NaCl'den dolayı sapması söz konusu olabilir. Neyse, sen bahsettiğin durumu sebepleri ve ölçüm şekli ile açıklarsın zaten, senden cevap gelmeden ihtimaller üzerine fikir yürütmeye gerek yok.
[/QUOTE]
 
Nitritin yok olması gözlenmedi,sürtünme geçtiğini anlatayım derken biraz yanlış ifade etmişim.Ancak ölçtüğümde tuz eklemelerinden sonra nitritin düştüğünü gözlemledim.Bunda senin dediğin gibi tuzluluk ölçümü de etkilemiş olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2010 22:04
Onur sudaki toplam çözünmüş katı madde miktarını arttırdığımızda balığın metabolizmasına girmekte pek çok maddenin difizyon hızını doğal olarak düşürmüş oluyoruz.

Bahsettiğin tuz yöntemi nitrit ve nitratın metabolizmaya girişini yavaşlatacağından ani önlem alınması gereken durumlarda zaman kazandıracaktır. Fakat konuyu okuyanların yanlış bir fikre kapılmaması için söylüyorum; tuz eklemesi nitrit ve nitratın kendisini de zararını da yok etmez, sadece etkisini birazcık olsun azaltır.

Eğer test kiti olarak akvaryumlarda kullanılan kitleri kullandıysan emin ol suyun kimyasal yapısındaki değişimlerde kolayca hatalı sonuç verebiliyorlar. En iyi kullanım alanları suda hiç bir değişiklik olmadığı iki zamanda değerleri kıyaslamakta kullanılmasıdır. Hiç bir kit tamamen güvenilir değildir. Hele karton üzerine indikatör preslenmiş şu kuru test kağıtları hiç güvenilir değildir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bar0nÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1882
bar0nÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2010 13:05
Peki nasıl yok ediceğiz?

Ben 475 Lt tank'da 2e9d Tropheus Erişkin bir koloni 9 adet 3-6cm yavrusu ve kuluçkada yavrularını besliyorum kayaya sürtünme yok ama izliyorum ilgileniyorum nerdeyse haftada %20-30 su değiştiriyorum su düzenleyicilerimi kullanıyorum gibi ama bi şekilde 1 saate 1-2 kezde olsa her balıkda ara ara sürtünme görüyorum kuma doğru sesbi belki amonyak - nitrat - nitrit'de değil ama ne önerirsiniz?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2010 14:05
Konuyu şans eseri gördüm. Olay "sürtünme" konusundan başlamış. Aniden nitrat diye bir kaynağa bağlanmış. Nitrit-Nitrat-Amonyak derken bence sanki bir noktada olayın özünden uzaklaşılmış.
Her iki Onur da bilgili ve deneyimlidir. (İkinize de yazdıklarınızla ilgili lafım yok.)
Ancak yazılanlara ve soruya ciddi farklı yorumlarım olacak.

Konuya açan arkadaşa (Canberk) soruyorum:
- Hiç ölçüm yaptınız mı?
- Yaptıysanız değerler nelerdi?
- Ölçüm yapmadıysanız nasıl direk nitrata bağladınız? (Genel yorumlar ve başkalarının düşünceleriyle mi?)
- Soda kullanımını nasıl "genel çözüm" olarak değerlendiriyorsunuz? (Her balık için farklı su değerleri vardır. Soda eklendiğinde zarar görebilecek balıklar mevcuttur.)
- Akvaryumunuz hakkında detay bilgi paylaşacak mısınız? (Ölçüler, filtreleme, taban, dekor, ısı, ışık, balıklar, sayıları, ilaç ve yemler, vs...)
- Sorunun ana kaynağı hakkında fikriniz var mı? Fikriniz yoksa bulmak üzere bir girişimde bulundunuz mu? (Sürtünmenin sebebi nitrat patlaması, dış parazit vs olabilir. Peki nitrat patlaması veya dış parazitin sebebi nedir?)

Genel yorum getiriyorum:
- Her sürtünme nitrat-nitrit-amonyak ile mi bağlantılıdır?
- Kimse dış parazit seçeneğini ele almayacak mı?
- Ölçüm değerleri olmadan veya akvaryumun detay bilgilerine sahip olmadan genel çıkarımlarla sonuç almak ne kadar mümkündür?

Mesajların bu aşamasına kadar sodanın nitrat ile ilgili birebir bağlantılı çözüm olduğuna ikna olmadım. Ancak soda ile birlikte katılan bazı maddelerin etkilemiş olma olasılığı var gibi görünüyor.
Bütün bunlara rağmen sorunun kaynağı bana göre hala belirsiz...

Umarım söylemek istediklerimi açık şekilde ifade edebilmişimdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FenerizeÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 439
FenerizeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2010 16:04
Köksal abi öncelikle pek bir bilgimin olmadığı hobiye yeni başladığım dönemde açtığım bir konu ancak sorularına yanıt veriyim.
-Hiç ölçüm yapmadım
-Değerler hakkında herhangi bir bilgim yoktu
-Direk nitrata bağlamamın sebebi forumda açmış olduğum konuda gelen genel yorumlarda nitrat denmesiydi
-Doğrudur her balık için farklı su değerleri vardır.Bana bilgi veren arkadaşım tanganyika akvaryumunda direk bir şişe soda kullandığını söyledi ama malawiler üstündeki etkisinin nasıl olacağını bilemediğimiz için yemek kaşığı şeklinde günü birlik gözlemleyerek denemiştim.
-Açıkçası dediğim gibi eski bir konu akvaryumun dekoru oldukça değişti hatırladığım kadarıyla(80*30*45-bombeli- / jebo835 dış filtre / taban 1-2cm arası dekor taşlar / fosil kaya ve çömlek tarzı dekor / ısı yazın olduğu için 30 derece civarıydı / ışık gün ışığı şeklinde / balıklar yunus-4 adet-, sarı prenses-3adet- / sera granumeat yem / yorumlar üzerine bir miktar kaya tuzu kullanmıştım onun dışında ilaç yok.
-Sorunun ana kaynağı hakkında en ufak bir fikrim ve bilgim yoktu ve bunun üzerine forumda konu açmıştım

Saygılar..
Techno2010-12-17 16:40:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2010 16:38
Açıklamaların için teşekkürler. Benim yorumum kesinlikle niye eksik bilgi verdin gibi bir tepki değil, aksine daha fazla bilgi ile daha net yorum getirilebilecek olmasıydı. Zaten konu açılmasının en temel nedenlerinden biri destek almaktır. Bilgisi olanlar da olabildiğince destek verir. Bunu ben uzmanım ve çözeceğim anlamında demiyorum. Sadece daha çok veri isteği ve daha farklı bir bakış açısıyla konuya yaklaştım.
Şu anda ana sorun, yani sürtünmeye sebep olan olay ve o olaya sebep olan durum hala kesin değil. Bunları tespit edip önlem almak konunun özünü oluşturuyor. Umarım bulursun ve bir daha yaşamazsın.
Nitratı en kötü ihtimalle su değişimi çözer. Ama buna neyin sebep olduğunu bulamazsan tekrarlayıp durur.
Parazit de ilaçla, bir süre ısı arttırmakla ve su değişimi ile çözülür. Parazit için önlemler bellidir. Dışarıdan gelen ne olursa dezenfekte etmek gerekir. Canlılar da buna dahildir. Permasol banyosu işin en pratik yöntemidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FenerizeÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 439
FenerizeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2010 16:46
Düşünceleriniz ve yardımlarınız için teşekürler.Forumda oldukça çok okumaya çalışıyorum ve bilgi sahibi olduğum konularda yardım etmeye çalışıyorum.Yunusların akvaryumuma küçük geldiğini öğrenince balıkları çıkarmış ve akvaryumu komple boşaltmıştım.Tamamıyla dekoru değiştirip tekrar akvaryumu doldurdum ve düzenli olarak haftada bir su değişimini eksik etmedim.Dış parazit konusunda ise 30 cm bir akvaryumda metilen mavisi uygulayarak yeni aldığım balıkları bekletiyorum.Daha önce aldığım bir balığın getirdiği bir hastalıkla bütün balıklarımı kaybetmiştim.Bu konularda oldukça hassas olduğumu söylemeliyim Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir