nihayet akvaryumum oldu


Oj SimpsonÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 12
Oj SimpsonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2009 21:52


İyi akşamlar,

öncelikle yeni bir üye olarak herkesi selamlıyorum ve gördüğüm kadarıyla türkçe siteler arasında en bilgilendirici site burası, ve sorularıma cevap alabileceğimi düşünüyorum.

2 hafta önce eşime akvaryum kurmak istediğimi söyleyince kendisinin benden daha çok heyecanlanıcağını düşünmemiştim. Hemen pet shopumuza gittik. Büyük bir akvaryum ilk aşamada beni korkuğu için 60 30 40 ebatlarında bi tank tercih ettim. Farklı türde balıklar istediğim için tercihlerim şöyle;

12 adet neon (mavi çizgili turuncu kuyruklu) 4e 8d
3 adet kılıç kuyruk (kuyrukları ay şeklinde) 1e 2d
3 adet plati 1e 2d
3 adet lepistes 2e 1d (1 erkeği yanlışlıkla aldım )
1 adet vatoz
2 adet çöpçü (biri albino)
1 adet beta
2 adet beyaz salyangoz

yaşayan bir akvaryum olması için plastik dekor yerine canlı bitkiler tercih ettim.

5 adet bakoba
2 adet üçgen okbaşlı (sagittaria platyphylla)
2 adet kızıl şeytan (echinodorus)
1 adet reni
2 adet kardinal çiçeği
1 adet pigme kılıç

şimdi birkaç sorum olacak ve önerilerinizi bekliyorum.

1- akvaryumumda ki balık sayısı fazlamı. fazla değilse hangi cins balık eklememi önerirsiniz.(melek eklemeyi düşünmüştüm vazgeçip beta aldım)

2- bildiğim kadarıyla betalar agresif balıklar (ama çok güzeller) akvaryumumdaki diğer canlılar için tehlike olurlarmı? Sahip olduğum beta baya çekingen gibi sürekli taş arkalarında saklanıyor ve durgun, balığımda bir problem olabilirmi?

3- dişi kılıç kuyruk agresif tanktaki bütün canlıları kovalıyor (hiç durmadan) bu acaba stresin bir göstergesimidir?

4- platilerim sanırsam çiftleşti. dişi plati sabit dururken erkek plati 1 dakika boyuca ona arkadan yaklaşıp garip bir açıyla ona sürekli sürtündü. Bu şekildemi çiftleşiyolar yoksa ben gereksiz heyecanmı yapıyorum .
çiftleştiler ise dişi platiyi ayırmalımıyım (bitkilerim şu anda küçük).

5- 2 gündür bazı balıklarım bitkilerin yapraklarını koparıp yiyorlar. bu yemlemeyi az yaptığım anlamınamı gelir ya da başka bir problemmi var?

şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim, görüşlerinizi bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SarumanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 869
SarumanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2009 22:13
Her yeni başlayan akvaristin yaptığı hataya düşmüş ve tankınızı oldukça küçük seçmişsiniz.250-300 litre ile başlamanız daha iyi olurdu.
1- Bu tanka bu kadar balık elbette fazla, hem fazla hemde kılıçkuyruk ve beta diğer balıkları rahatsız edebilecek türden.Sanırım akvaryumcunun satma hırsına ve yanlış bilgilendirmesine yenik düştünüz.
 
2- Evet agresifler ama kendi türlerine, diğer balıklara zararı, sağlıklı olduklarında, küçük balıklarınızı diyetine dahil eder.
 
3- Tabiatından kaynaklı.
 
4- Evet çiftleşme gerçekleşmiş, kendi halinde bırakın, 15 gün sonra tankınızın bir kısmına topak halde rafya yerleştirin yavrular için.
 
5-Her canlı doğuran bitkiye bayılır, zaten bitkileriniz bir süre sonra çürüyecektir, yeni başlayanlar için en dayanıklı ve zahmetsiz bitki Anubias ve yosun türü bitkilerdir, diğerlerine boşuna para vermeyin
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oj SimpsonÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 12
Oj SimpsonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2009 15:36
Teşekkürer Gökhan Bey, malesef akvaryumu küçük seçmiş olduğumun farkına bende geç olsa farkettim. Pet shopum uyuarmıştı beni kılıç kuyruklar hakkında ama güzelliklerine yenik düştüm.

Sabah ilk işim agresif tutum sergileyen kılıçkuyruğumu pet shopa geri götürmekti. Akvaryumcum kılıçkuyruğumun hamile olduğunu ve bu yüzdende fazla agresif olduğunu söyledi (verirken baya üzüldüm) ve dişi bir lepistele takas ettim. Geri kalan 2 kılıç kuyruğu bir süre daha gözlemlemek istiyorum. şu anda diğer canlılarla uyum içerisindeler gibi, olmazlarsa onlarıda lepistelerle takas edicem.

Dün gece lepistesleriminde çiftleşmesine şahit oldum. Şimdi kafamda da büyük bir tank var, bu gidişle sığmıycaklar tanka. Yeni tank için ebat önerilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2009 20:26
O akvaryumda 12 neonun yanına iki tür daha tetra balığı alabilirsiniz. Neon balığına baktığınıza göre diğer bütün tetra balıklarına bakabilirsiniz. Ben size kırmızıburun tetranın yanına, siyah neon, gün ışığı tetra, kiraz barbus, yeşil ateş tetra gibi türlerden birini bakmanızı tavsiye ederim. Ya canlı doğuranlardan tek tür bakın ya  karma tetra balıkları seçin.Ya da lepistes yanına hem etcil hem otcul beslenen kiraz barbus, zebra türleri, rasbora, siyah tetra gibi balıklara bakın. Bana sorarsanız bir müddet bu akvaryumda tecrübe edinin. Zaten masraf yapmışsınız ve o kadar da küçük değil.

Bitki konusuna gelirsek, o akvaryuma bir flo daha ilave ederseniz bacopa bile çok rahat gelişir. Akvaryumunuzun boyutuna göre çok bitki seçmişsiniz. Eğer bir flo daha ilave edemem derseniz sagittaria platyphylla akvaryumda olur, reniyi kesin çıkarmanız gerekir, bacopa çok iyi form olmasa da gün ışığı alıyorsa olabilir. Kızıl şeytanla kardinal çiçeğini bilmiyorum, cüce kılıç tahmin ettiğim bitkiyse sorunsuz olur. Tek floda formu çok iyi olmasa da eledoğa ve zeytinde o akvaryumda olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oj SimpsonÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 12
Oj SimpsonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2009 19:16

Teşekkür ederim Ahmet Bey.

Bitki bakımı konusunda bir sorum olacak. %20lik su değişimi yapmadan önce ekliyeceğim suya sera'nın bionitrivec iini ekledim ve suyu bir gün dinlerdirdim. Eklediğim suda bitkiler için gerekli mineraller kalmışmıdır yoksa yaptığım işlemin bitkileer için hiç faydası yokmudur.

Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furrionÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2157
furrionÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2009 19:58
Yukarıda da arkadaşin dediği gibi aşiri balık aşiri  bitki ufak akvaryum.Yeni kurduğunuz için şu an çok az sorunla karşilaşıyorsunuz ama bir süre sonra bitkiler uygun su değerleri olmadiği için beslenemediğinde ve balıklar az su alanı olduğu için hastalanmaya başladiğinda daha büyük sorunlarla uğraşmanız gerekecek.Benim önerim balık sayısını azaltın bitkileri anubiaslarla değiştirin en fazla 2 çeşit bitkiye dönün veya  akvaryumu bi büyüğüyle değiştirmek için çareler arayın bu daha zor olduğu için ilk seçenekden gidersiniz sorun olmaz .Akvaryumu aldiğiniz kişininde size anlayış göstereceğini düşünüyorum .Unutmayalım ki az veya çok değil sağlıklı balık .Birde şahsi olacak ama kendi aldiğiniz yavruyu büyütmek her zaman başka bir anlam ifade eder. Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oj SimpsonÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 12
Oj SimpsonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2009 20:37

Teşekkürler Alper Bey,

Balık sayımda öncelikle azaltmaya gideceğim, özellikle 12 neon'da ve muhtemelen 2 kılıç kuyruğu iade edicem.

Bitki konusunna gelince, öncelikle şunu belirteyim. Akvaryumu almadan önce elime Sera'nın Orta Amerika Akvaryum broşürü geçti. Bende bunu göre bir akvaryum kurmayı uygun gördüm.

Kitapçıkta Akvaryum boyutuna göre balık, bitki seçimi ve dekorasyon şeması vardı. Kitapçıkta 3 kılıç kuyruk, 3 plati, 3 çöpcü ve 2 vatoz belirtmişti. Bitki olarak 3 bakoba, 2 üçgen okbaşlı, 1 kızıl şeytan, 2 kadomba 1 reni, 3 kardinal çiçeği ve 4 pigme kılıç belirtiyodu. bende buna göre ve pet shopumda bulunan bitkilere göre aldım ve bitkiyi az tuttuğumu düşünüp biraz daha balık alabilirim diye düşünmüştüm. Burada okuduklarım ve gördüğüm akvaryumlara göre baya hata yapmışım gibi.

Plati ve Lepisteslerim doğurana kadar akvaryumu büyütmek istemiyorum. Ürediklerinde yavrulurı mevcut akvaryumda tutup, yetişkinler için yeni ve büyük bir akvaryum almayı düşünüyorum.

Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir