Midas'ımın Gelişimi Ve Üremesi ( Resimli- Videolu)


darkmantrÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2007
İl: Hatay
Mesaj: 52
darkmantrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2008 23:56

 
              Midas üretmeyi düşünen arkadaşlara yardımcı olması sebebiyle, kendi gözlemlediğim Midaslarımın, gelişim ve üreme aşamalarını sizinle paylaşmak istedim.

                 Öncelikle biraz kendi Midaslarımdan bahsedeceğim. Midas larımı aldığımda 1 yaşındaydı.Boyları dişi 12 cm  civarı Erkek 10 cm idi.Aynı dönemin yavruları olmasına rağmen dişi daha iriydi.Midas’ım cins olarak saf kan Midas olup papağan kırması değildir.Renk olarak  sarı ile turuncu arası bir renge sahiptir.

                 Balıkları alıp  100*50*50 ölçülerindeki karma cichlet tankıma koydum.4-5 ay sonra dişi balık erkeği sürekli dövmeye başladı.İlk zamanlar iri ve saldırgan olması sebebiyle onu erkek sanıyordum.Dişinin bu saldırılarına ve kovalamalarına karşın erkek tepkisiz kalıyor, sürekli kaçıyordu.

             Kovalamacayla geçen 2-3 aydan sonra Erkek kafa yapmaya başladı. Kafa yapması 1 ay sürdü.1 ayın sonunda artık iyice iri bir kafaya sahipti.Kafa gelişiminden sonra davranışlarında da değişiklikler meydana geldi.Önceleri dişiden kaçarken bu olay tam tersine döndü.Baskın balık erkek olmaya başladı.Sonra eşleştiler ve birlikte gezmeye başladılar.

              27-28 Haziran günü dişi balık alt kısmından  1 cm uzunluğunda 2-3 mm çapında tüpçük çıkardı.Daha önce yuva yaptıkları küp içerisine  yumurtladı.

              4 temmuz sabahı 7 gün sonra  yavrular, yumurtadan çıkmış anne ve babalarının gözetiminde tank içinde geziniyorlardı.Anneden uzaklaşan yavruları anne, ağzıyla tekrar yanına getiriyor.Erkek balıkta diğer balıklara karsı koruyuculuk yapıyordu.50-80 arası bir yavru vardı.Tankın karma oluşu ve diğer cichletlerin yavruları yemesinin önlemek için diğer balıkları tanktan aldım.Yalnızca 2 Midas ve yavrular kaldı.Bu arada Midasların en  çok dövdüğü balık yumurta emici diyeceğim  vatoz olmuştu.

            5 Temmuz  ertesi gün Sabah akvaryuma baktım. Tank bomboş yavruların hepsi yenmiş.Sanırım diğer balıkları tanktan çıkarırken Midasları korkutup yavruları yemesine sebep oldum.Balıklar birlikte gezmiyorlar her biri  ayrı bir  köşede duruyordu.Yeme bile gelmiyorlardı.Çiftleşme sırasında daha da belirgin olan kafa kısımlarımdaki şişlik azalmıştı.

            29  Temmuzda dişi balık yine tüpçük çıkardı.Aynı gün yumurtladı.İlk Doğumdan 25 gün geçmişti.Yumurtlarını küpün içerisine, üst ve yan kısımlarına yapıştırmışlardı.Yumurtlar koyu kahverengi rengindeydiler.

            Yumurtalardan 3 gün sonra yavru çıkacağı söylenmişti fakat öyle olmadı.3-4 gün sonra yumurtaların renklerinde ve biçimlerinde değişiklikler meydana geldi.Beyazlaşmaya ve büyümeye başladılar.

            5. gün erkek Midas’ı tanktan ayırdım.tekrar bir facia yaşamak istemiyordum.Bazıları daha erken almam gerektiğini söylemişlerdi.Erkeği tanktan geç alma sebebim ise dişiyi küpte tutmak için tetiklemesiydi.Dişi dışarı çıktığında erkek ona vurarak tekrar küpün içine sokuyordu.Hatta yemlenme sırasında bile dişiye vurup onu yuvaya gönderiyordu.Böylece dişi balık küpte daha fazla kalıyor ve yüzgeçleriyle salınım yapıp yumurtların temiz kalmasını sağlıyordu.

            Erkek balığı tanktan alınca dişi daha da hırçınlaştı. Cama yaklaştığımızda cama vurmaya odadaki ani hareketlere doğru hamle yapmaya başladı.

            5 Ağustos günü yumurtlamadan 7 gün sonra  saat 10:00 civarı küpün içine baktığımda daha önce görebildiğim çok az sayıdaki yumurtalar yoktu.Küpün dışında 1 tane yavru balık vardı.Dişinin yine yavruları yediğini düşündüm.

            Elime kepçeyi alıp dişi balığı yakaladım diğer tanka eşinin yanına koydum.Küpü yukarı çekip içine baktım.Tüm yumurtlar küpün dip kısmındaydı ve yavrular yumurtadan çıkmaya başlamışlardı.Karınca gibi kaynıyorlardı.Küpü yerine koyduktan 1 saat sonra yavrular çıkmaya başladı.Yumurtadan çıkan yavrular önce küpün içinde 40-60 arası bir küme oluşturuyor ve birlikte dışarı çıkıyorlardı.Yaklaşık 6-7 grup bu şekilde cıktı.Tüm balıkların yumurtadan çıkışları tahminen 5-6 saat sürdü.Sanırım şimdi 500 ün üstünde yavru balığım var.Küpten çıkan yavruların büyük bir kısmı su yüzeyine cıktılar.Diğerleride hava taşına yakın bir yerde yüzmeye başladılar.Yavruların filtre tarafından çekilmesi önlemek için filtremi kapadım.

            Balıklara elimde bulunan yavru balık yeminden attım fakat balıklar oralı olmadı.Bir ara kendi yumurta kabuklarını yeyip, yeme ihtiyaç duymadıklarını duymuştum.Kabuklar yenmedi. 2. gün bile yumurta parçaları duruyordu.

            İlk günün akşamına doğru balıklar çok hızlı bir gelişme gösterdiler boyları ½ cm ye kadar ulaştı.

            Aynı günün akşamı ışıkları kapadığımda balıklar hava taşı çevresinde zemine inmiş petek üzerindeki arılar misali üst üste uyuyorlardı.

            Tankıma hiçbir zaman tuz veya ilaç atmadım. Şimdiye kadar tankımda hastalık nedeniyle balık ölümü olmadı. Bazı arkadaşlar yumurtanın mantarlaşmasını engellemek için etilen mavisi denilen ilacın kullanılması gerektiğini yazmış. Ben atmadım ve balıklarım çok sağlıklı. Tankımdaki midyelerin akvaryum içerisinde sağlıklı bir ortam oluşturduğu kanaatindeyim.

            Merak eden arkadaşları gelişmelerden haberdar edeceğim. Detaylı anlatımın Amerikan cichlet meraklılarına yardımcı olacağını düşündüğüm için bu kadar uzun anlattım.

 

Saygılar…..

 

Videolar:
640x480 ebatlarında net görüntülerdir.
 
1- Dişi balığın Tüpcük çıkarışı
        File-Size: 2,13 MB
2-Dişi balığın yuva başında saldırgan hareketleri
        File-Size: 2,39 MB
3-Yavruların yumurtadan çıktıkları ilk gün
        File-Size: 7,20 MB
  
 

  Erkek Balığım  İlk aldığım Dönemler

 Dişi Balığım  İlk aldığım Dönemler Sırt Kısmında hafif karartı var.
 
 Dişi Balığım Tüpcük Çıkarırken Çok hareket ettiği için resimler net çıkmadı.
 
Dişi Balığım Tüpcük Çıkarırken  
 
 Dişi Balık Yumurtaların başında nöbet tutarken
 
Dişi Balık Yumurtaların başında nöbet tutarken Sol yüzgecini Küpe doğru sallıyor.
 
Dişi balık yine nöbette çok hırcın evde kimseye güveni yok.Erkeği ayırdığım gün
 
     1. GÜN         Yavrular kümeleşip Küp içerisinden çıkarken
 
1. GÜN         Yavrular kümeleşip Küp içerisinden çıkarken 2.Gurup
 
 1. GÜN         Yavrular kümeleşip Küp içerisinden çıkarken 3.Gurup
 
2. GÜN         Yavrular tek bir küme oluşturdular.
 
2. GÜN
 

 2. GÜN

darkmantr2008-08-19 11:01:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2008 23:57
     Güzel ve gerçek bir çalişma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BossÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/03/2007
İl: Bursa
Mesaj: 951
BossÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2008 00:16
Gerçekten benimde uzun zamandır düşündüğüm bir çalışmaydı gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ederim.Böyle resimlerle açıklayıcı bilgiler umarım yeni yeni bakmaya başlayan arkadaşlara çok faydalı olacaktır.Boss2008-08-07 23:22:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2008 00:48
Merhabalar.
Paylaşım için çok teşekkür ederim.
Hoş olmuş. Roman edasında okudum.

Saygılarımla.
rastlantisal2008-08-07 00:48:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HikoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 3571
HikoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2008 06:50
Bu güzel paylaşım için teşekkürler. Midas'ların bir hobici tarafından üretildiğini duymak, gerçekten çok hoş.
 
Sağlıklı bol yavrulu iri cüsseliler, saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2008 13:30
Çok güzel öykü şeklinde bir rapor olmuş. Hem balık davranışlarını anlama ve tanıma açısından, hem üreteceklere bilgi vermesi açısından çok faydalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UnleasheaDÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2007
İl: Adana
Mesaj: 329
UnleasheaDÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2008 17:48
Benimde balıklarım 2 gün önce yumurta döktü. Ancak ne erkeği ne de dişiyi ayırmadım. Akvaryumcumdaki midaslar erkek dişi sorunsuz sekilde yavrularına bakıyorlardı. Erkeği ayırdığımda koyacak bir yerim olmadığı için bu riski almak zorundayım. Bu arada erkek balığınız 1 yasında oldugu halde 10 cm ise aldıgınız yerde iyi bakılmamıstır. Aynı sorun benim disimde var o da 1 yasını gectiği halde 12 cm. Fakat kendi büyüttüğüm erkek su anda 7-8 aylık ve 15-16 cm civarında.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2008 17:56
Çok güzel bir paylaşım. Yavrulamaları çok hoş bir duygu. Özellikle midas olmaları.
 
İnşallah kayıpsız bir şekilde büyütürsünüz.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkmantrÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2007
İl: Hatay
Mesaj: 52
darkmantrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2008 21:39
     Okuyan ,yorum yapan "Teşekkür Et"ve"Tebrik Et" butonlarına basan arkadaşlara ilgilerinden dolayı teşekkür ederim.Yakında videolarınıda kalite kaybı olmadan rapidshare dosya paylaşım sitesine yükleyeceğim.Böylece canlı videosunu net bir şekilde görmek isteyenlerde indirip rahatlıkla seyredebilecekler. darkmantr2008-09-02 13:11:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkmantrÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2007
İl: Hatay
Mesaj: 52
darkmantrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2008 21:48
[QUOTE=UnleasheaD]Benimde balıklarım 2 gün önce yumurta döktü. Ancak ne erkeği ne de dişiyi ayırmadım. Akvaryumcumdaki midaslar erkek dişi sorunsuz sekilde yavrularına bakıyorlardı. Erkeği ayırdığımda koyacak bir yerim olmadığı için bu riski almak zorundayım. Bu arada erkek balığınız 1 yasında oldugu halde 10 cm ise aldıgınız yerde iyi bakılmamıstır. Aynı sorun benim disimde var o da 1 yasını gectiği halde 12 cm. Fakat kendi büyüttüğüm erkek su anda 7-8 aylık ve 15-16 cm civarında.[/QUOTE]
        
         Muhammet Bey birşey diyemeyecem büyük bir riski göze alıyorsunuz.Bence bir tank yaptırmanız sorunu çözmenin en basit yöntemi.Şimdi almazsanız  1 ay sonra yumurtladıklarında yine aynı sorunla karşılaşırsınız.Kayıpsız yavrular dileğiyle
Saygılar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkmantrÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2007
İl: Hatay
Mesaj: 52
darkmantrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2008 20:06
      

         3.GÜN                           4.GÜN                         5.GÜN                             6.GÜN    

darkmantr2008-08-11 20:10:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2008 20:23
Hatay midasa doyacak gibi görünüyorSmile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkmantrÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2007
İl: Hatay
Mesaj: 52
darkmantrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2008 23:10
[QUOTE=Really]Hatay midasa doyacak gibi görünüyorSmile [/QUOTE]
 
Bencede  SmileSmileSmile 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MücahitÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Hatay
Mesaj: 251
MücahitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2008 10:48
Batuhan bey elinize emeğinize sağlık.çok güzel çalışma olmuş.inşallah kayıpsız büyütürsünüz.takiplerinizin devamını bekliyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir