MH LAMBA KULLANIMI, ASLI NEDİR


RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2015 02:33
Bu konu hakkında onlarca şey yazılmış çizilmiş,her kafadan ayrı bir ses çıkmış ama kesin bir kanıya varamadım. Bu mh lambanın aslı astarı nedir?Mekanik ısınmayı çözerim benim için problem değil armatürüde kendim yapacağım ,ama ışıma ile ısınmadan bahsedilmiş tıpkı güneş ışınlarındaki gibi benim takıldığım nokta burası. Kullanmayı düşündüğüm lambalar hem gelişme hemde çiçeklenme döneminde olmak üzere tüm dönemlerde kullanılmak üzere yapılmış.Diğer mh bitki lambaları gelişme dönemi ve çiçeklenme dönemi olarak sınıflara ayırlıyor.Bahsettiğim tüm dönem lambalarından biriside yakından tanıdığımız t5 ve t8 sistemlerin fenomeni ,birçok kişinin tek başına yetersiz olarak görüp kombine olarak kullandığı meşhur sylvania grolux(tek başına t8 de harikalar yaratan bir lamba kombine edilmesi şart değil bizzat deneyim ettim şu andada grolux altında kalan bitkilerin aquarelle ve aqustar altında kalanlardan çok daha iyi durumda ,grolux bölgelerinde yosun oluşumu yok yeşil bitkiler daha pastel tonlara sahip ,kırmızı bitkiler çok daha kırmızı hatta groluxun kırmızı dalga boyundan dolayı kırmızı renkleri daha baskın göstereceğini düşünerek tüm bölgelere 6500 k gün ışığı ve 10 000 k soğuk mavi lambada baktım fark bariz belli )Konuyu epey uzattım toparlayarak sorularıma geçeyim. Artık bir cevap bulmayı ümit ediyorum. Kafamda kesinleşsinki ona göre armatür çalışmalarına başlayayım, cevap vereceklere şimdiden teşekkür ediyorum floresanlarla çırpınıp duruyorum benim derdime çözüm olamıyorlar malesef .
1-)200 50 70 tankta en zor taban bitkilerini deneyeceğim buna göre mh lamba adedi ve gücü nasıl olmalı.
2-)Düşündüğüm 400 w *2 şeklinde her bir lamba 1 metre uzunluk 50 cm genişlik 70 cm yükseklik için yeterli gelirmi.250 watt olanı yok olsaydı 250 *3 şeklinde kombine edip orta kısımda farklı lamba kullanacaktım.
3-)Böyle bir sistem ne kadar ısınma yapacak,su sıcaklığı ortalama kaç derece yükselecek.12 v fan sistemi yapsam bu ısınma çözülebilirmi.
4-)Aydınlatmanın göz almaması için neler yapılacak,camda takılsa reflektörde takılsa göz almayacakmı ?
5-)Gördüğüm tonajlık uzakdoğu bitkili akvaryumlarında t5 sistemler kullanılmıyordu aynı şekilde floresan takılmadan sonuç alınabilecekmi.Gerçi 1 aded grolux floresan her şekilde kullanacağım bunun loş yarı karanlık görüntüsünden başka hiç bir renk keyif vermiyor.
6-)Bu sistemin ups cihazıyla desteklenmesi şartmı, elektirikler gidip geldiğinde ateşleyicinin gürültüyle patladığını falan yazmışlar. Pek inanmadım mantık dışı geldi ama akibeti nedir.

KİMSENİN BİR BİLDİĞİ YOK HERALDE!!!
Elimden geldiğince soruları cevaplamaya çalışıyorum fakat ne zaman konu açsam 1 tane cevap alamıyoruım,özellikle bu aydınlatma konusunda. Ya sorduğum zorular çok zor yada insanların okumak yazmak yerine forumda fotoğraflara bakıp göz eğlendirmekten başka bir kaidesi yok.Mh lamba ile ilgili akıllardaki tüm şüpheleri birkaç aya kadar sileceğim nasip olursa. Sorularım kısmen bildiğim vede az çok tahmin edip fikir yürütebildiğim şeylerdi . Ne kadar bilirsen bil yinede bir bilene sor mantığı artık geçerli değil demekki. Bildiğini yap yaptığından şaşma dene yanıl orta yolu bul en güzeli.Yeni heves daha öncede kullanmadığım bir sistem olunca gözümde çok büyütmüşüm . Elektronik mezunu olduğumu hatırladım bir mh armatür yapamıyorsak ona buna soruyorsak ölelim değilmi
RedMap872015-01-05 08:05:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2015 18:01
Koray bey,

MH lerin en önemli sorunu tek noktadan ışınım yapmaları, bu tek noktadan ışınımı yayabilmeniz için ya düşük watajlarda çok sayıda ampül kullanma yoluna gitmeniz, yada ışığı düzgün yayabilmek için ampülü/armatürü oldukça yükseğe kaldırıp oldukça profesyonel bir reflektörle kullanmanız gerekmekte. Yoksa ışık akvaryumun dışına dağıldığı gibi, siz akvaryuma bakarken yüksekte duran armatürden yayılan ışık gözünüzü alacaktır. Bu tür sıkıntılardan dolayı da çoğu akvarist mh yi tercih etmiyor. 
Dolayısıyla da bu ampüller hakkında fazla bir hobicinin bilgisi de yok. Ben de akvaryumda kullanmadığım için sizi yanıltacak birşeyler yazmak istemem. Bahsettiğiniz ampüller hakkında bilgim olmasa da, ben de bir ara kullansam mı diye düşündüğüm için çeşitli mh lambaların grafiklerini incelemiştim. Işık verimi yüksek ve grafiklerin güneş ışığının taklidi noktasında floresanlara göre bariz üstünlüğü var. Yani özel üretim mh ampül kullanmasanız bile normal 6500k mh ler bile oldukça iyi verim verebilir gibime geliyor. Ancak denemediğim için de size net birşey söylemek istemiyorum. 
Diğer taraftan ısınma veya ışınım ile ısınma sorunlara birçok şekilde çözülebilir. Neticede ısı hava ile yukarı doğru hareket eden birşey olduğundan armatürün asıl sıcaklığı zaten yukarı çıkma meyilinde olacaktır. Yani ısı olayı bence çok önemli değil, armatürden ısıyı ayırmak için fan kullanabileceğiniz gibi su yüzeyinden ısıyı ayırmak için bir fan kullanıp ısı sorununu rahatlıkla çözersiniz. 
Ancak kullanacağınız ampül sayısı ve dolayısı ile ışığı akvaryuma dengeli bir şekilde dağıtabilmeniz için uygulayacağınız yönteme göre, hem ampülün şekli (değişik tarları oluyor çünkü), hem ampüllerin sayısı, hem bu ampüllerden yayılan ışığın sağa sola dağılmaması vesair açılardan öyle bir prabolik reflektör kullanmalısınız ki, sizin saydığım açılardan problemleriniz minimum seviyede kalsın.  Mesela iğne ayaklı mh lamba kullanırsanız, el fenerlerindeki araba farlarındaki gibi derin odaklı bir probolik reflektörle, ışığı oldukça yukarı seviyelerden dağıtmadan akvaryum üstüne odaklayabileceğiniz gibi, öyle rastgele sıradan bir  reflektörle ışığın %50 sini odanın içinde bulabilirsiniz. Bu sefer armatürü yaklaştırırsanız ısı gibi sorunların yanında, tek noktadan ışınım sebebiyle, ışık akvaryuma stabil şekilde yayılamaz. 
Yani iyi düşünüp çok iyi planlama yapmanız gerek.
Mh lambalar voltoj değişimlerine biraz hassas oluyor, voltajınız 150lere düşüyorsa sönme yapabiliyor, ancak onlarca mh kullandım balastın patladığını görmedim, ancak bozulabiliyor, çok ateşleme yakma söndürme düşük voltaj en büyük bozulma sebebi. Balastlar ağır oluyor ve ısınabiliyor ancak aynı floresanlarda olduğu gibi mh lambalarda da elektronik balastlar bulunuyor, hem daha verimli hem ağır değil hem ısı üretmiyor. Kısacası patlama görmedim duymadım diyeyim. 

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2015 18:47
İlyas bey teşekkür ederim, bu sıralar biraz erteledim. Dediğiniz gibi armatür olayı burada kilit nokta. Zaten erteleme sebeblerimden biriside fan soğutmalı açı ayarlı armatür vede kullanacağım dim edilebilir elektronik balastın oldukça maliyetli olması. Bu parçalar ile ışığın açısı ve aydınlatacağı alan ayarlanabiliyor,dim edilebilir balast ilede duruma göre verilen güç düşürülüp hem enerjiden tasarruf hemde fazla ışığın gereksiz zararlarından korunulabiliyor. Bir diğer sıkıntıda akvaryumun kayıt ve kuşakları oldukça kalın ,armatür asıldığında bu kısımlar gölgeleme yapıp denk gelen bölgelerde bitki gelişimini olumsuz etkilermi onu düşünüyorum. Neyse artık kafaya koydum dönüş yok elinde sonunda yapınca hepbirlikte göreceğiz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir