Mavi prenses yunusla çiftleşti


maliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 76
maliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2007 21:05
[QUOTE=MULAWI]

Selam

Bence onları ayırıp büyütme gibi bir amacınız olmamalı, bırakın canlı yem olarak görevini yapsınlar. Pek hoş bir şey değil bence.

 

@greyfurtsuyu
Bence haklısın, ama Birbirine benzeyen cinsler beslediğin sürece bu tür sorunlar olabilir. Ben birbirine benzemeyen cinsler besliyorum. Yanı bir BVenustus bir Yunusla çiftleşmez. belki 1000'de bir olasılık ama benim başıma gelmedi veya duyduğum yok bu konuda...

Bir yunusu beslemek için en 150 lik akvaryum lazım. Hep bunu savunurum ama böyle deyince de düşmanlar topluyorum başıma.  

[/QUOTE]

Bu görüşlere katılmıyorum biz insanlar kendimizi evrenin merkezi gibi görüp kendi uydurduğumuz bir takım kuralları doğa kanunuymuş gibi kabul ediyoruz. Aynı türden olmayan iki canlının çiftleşmesi sonucu meydana gelen canlıları canlı yem olarak kullanmak, bu canlıları sorun olarak görmek ve onlardan kurtulmaya çalışmak çabasıdır. Yani sorumluluktan kaçmak ve kendi zevkimize uymayan durumdan kurtulmaya çalışmaktır. Oysa şimdilerde saf kan!! olarak nitelenen birçok tür malawi gölünün derinliklerinde farklı türlerin çiftleşmesi ile ortaya çıkmıştır denebilir ki o türler gölün doğal ortamında binlerce yılda evrimleşerek ortaya çıkmışlardır doğru ancak biz de bu canlıları akvaryum ortamına koyarak sanal bir doğa yaratıyoruz ve bu küçük sanal doğanın orjinali ile hiçbir alakası yok. Öncelikle bunu bilmeliyiz. İstediğimiz kadar iyi biyotoplar kuralım, ancak görünür yapı olarak benzerlikler yaratabiliriz ancak mikrobiyoçevre ve benzeri bir çok konuda orjinal gölün yanına bile yaklaşamayız. O nedenle doğada böyle şeyler yok gibi sözler bence anlamını çok aşan iddiaya sahiptirler.  Tabii ki doğada böyle şeyler yok biz doğadan aldığımız hayvanları akvaryum ortamına koyduğumuz andan itibaren kendi doğamızı kuruyoruz ve bence etik olarak kurduğumuz bu doğanın iyisi ile kötüsü ile tüm sorumluluğunu da üzerimize alıyoruz. Eğer kendi zevkimiz için renklerini beğenmediğimiz ya da şeklini beğenmediğimiz canlıları doğaya uymamakla suçlarsak, aslında şunu bilmeliyiz ki renkleri ve şekilleri hoşumuza giden veya saf kan olduğunu düşündüğümüz (ki bu kavramı da başka platformda daha geniş olarak tartışabilirim çünkü safkan balık diye bir şey doğa ile kendi içinde çelişir aslında) balıklar da aynı oranda doğa ile uyuşmazlar çünkü onları da akvaryum ortamına adapte ettikten sonra göle atarsanız büyük olasılıkla doğal yaşamlarını devam ettiremeyeceklerdir.

Sonuç olarak akvaryum kurarak bilinçli veya bilinçsiz kendi doğal ortamımızı yaratıyoruz bunun tüm etik sorumluluğunu üzerimize alıyoruz.

Bu yazıyı yazmamın amacı konuyu safkan balık, kırma balık gibi bu sitede çok tartışılan kavramları polemik konusu olmaktan çıkarıp etik açıdan tartışmaya açmaktır.

Saygılarımla 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MULAWIÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2007
Mesaj: 136
MULAWIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2007 23:46
Kısmen katılıyorum size, ama kendi yazdığınız gibi... herkes kendi sanal doğal ortamını yaratıyor... Ben olsam öyle yapardım!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir