Lepistes Yavruları ve Kuyruk Erimesi, İgnelesme


VelasqueÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 7
VelasqueÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2007 12:11

Herkeze Selamlar,

En basından anlatarak başlarsam herkeze faydası olur ve belki fikir verenlerde olur.
Uzun bir sure ara verdigim akvaryum seruvenime 4 ay once tekrar 180 litrelik bir ciklet akvaryumu ile geri dondum. Eskiden kalma az cok tecrubelerim oldugundan akvaryumu hazırladım ve bır sure sonra balıklarımı aldım. Tek bir balıgımı dahi kaybetmeden 3 ay icinde tam anlami ile akvaryumum oturdu. Ancak kafamda hep eskiden kalma canlı doguran akvaryumu yapma fikri vardı. Dayanamadım ve 2. 50 lıtrelık akvaryumumu hazırladım.
Basta her sey guzeldi ancak canlı akvaryumu yapılırken yapılaması gereken en buyuk hatayi yaptıgımı daha sonra fark ettim. Herkezin canlı akvaryumunda muhtemel olarak ilk tercihi Lepistesleri 4 Damızlık 2 erkek olarak akvaryumcudan temin ettim. Ancak hatam balıkların ithal olmasıydı. Yaklasık 3 gun içinde balıklarda bir durgunluk ve akvaryum ortamına karsı huzursuzluk oldugunu gördum. Biraz arastırma yaptım ve ithal balıkların % 80 oranında 1 hafta içinde telef oldugunu ( canlı doguranlar ) ögrendim. Bunun aksini soyleyecek bircok kisi olabilir ancak yaklasık 15 gundur sıkı bir arastırma yaptım ve ithal balıkların ne akvaryuma alısabildigini nede hastalıklari atlatabildigini kesvettim. ( gec de olsa )
Netice olarak balıklarda 3. gunden sonra beyaz benek dıyemeyecegım ancak belirtileri cok benzer hastalıklar ortaya cıkmaya basladı. Ozellıkle sırtlarından vucutlarının ıcıne dogru delıkler acılmaya basladı, ust kısımlarında. 1 Erkek 3. gunde öldü, 2. erkek saklanmaya basladı, dişilerde anormal huzursuz ve hasta idiler. Beyaz benek için olan mavi ilaçtan aldım ( Sera ) ve motoru kappatım onu uyguladım, ısıyı arttırdım tuz ekledim ancak kalan erkek 1 gun sonra öldü, 4 dişide yavas yavas hareketsızlestı. Bildigim eski methotlarla tedaviye devam ettim. O arada arastırmaya da devam ettım bu ithal Lepistes Olayını. Ögrendiğime gore bu ithal lepistesler buyuk ıhtımalle ölüyorlar, ancak eger onları kaybetmeden yavru almayı basarabilirsek gelen yavruların cok saglıklı oldugu ve akvaryuma cok ıyı uyum sagladıklarını ogrendim. İlk dişim o gun dogurdu ve dogurduktan yaklasık 3- 4 saat sonra öldü. ( Genelde dogurduklarında cok zayıf dustukelrınden hastalıkarıda varsa ölüm kacınılmaz olurmus ) Arkasından diger 2 dişimde dogurdu ve öldü. Kaldı 1 dişi ve 100 civarı yavru lepistes. Ama dikkatlice baktıgımda yavrularında aynı sekilde ölmeye basladıgını gordum.
 
Tedaviyi degistirmeye karar verdim ve yeni birseyler aramaya basladım. Simdi burdan itibaren yazacaklarımı her gun yenileyerek gelişmeleri aktarmaya calısıcam.
 
1. Gun :
Sorun : Lepistes yavrularında kuyruk erimesi ve igneleşme ( Kuyrukları İgne Gibi Oluyor ve Ölüm Kacınılmaz )
 
Tedavi : Biraz araştırdım ve bir ilaç ismi ögrendim. İsmi : Kemiceptine, Bu ilacı kullanmadan önce, akvaryumdaki suyun % 50 sini ayrı bir yere bosalttım. Ardından tum balıkları ve yavruları toplayıp bir kaba aldım. Akvaryumda kalan % 50 suyu döktüm. Kumu ve tum fıltre vs... tekrardan yıkadım. akvaryumu tekrar yıkadım. Sonra kenara ayırdıgım %50 suyu filtre ederek akvaryuma geri bosalttım. Ardından 50 lıtreye yarım kapsul olacak sekılde ilacı eriterek akvaryuma ekledım ve gerisine de 2 gun dınlenmıs su ekledım. Az Mıktarda kaya tuzu erıtıp onuda ekledım ve ısıyı 28 dereceye cıkarttım. Akvaryumda ısık acık hava motoru kısık ama acık ve filtre kapalı bir sekılde 1. gun bekledım.
 
1. Gun Sonu Netice :
Kalan son hamile Lepistesim Hala Hayatta. Yavru Balıklarda Ölüm durdu ve kuyrukları tamamen igneleşmiş olmayanlarda gözle gorulur bir düzelme oldu ancak henuz erken. Yavrular dipte dolanmak yerine yem kovalamaya ve toparlanır gibi goruntuler vermeye basladı. ( Yemi normalden biraz daha az vermeye dikkat ediyorum )
 
İlacın Niteliği : aslında bu ilacı cok fazla arastırdım desem yalan olur ancak bu ilac sanırım daha cok iç parazitlerde etkili bir ilacmış. Bu kadar cok balık kaybedince birazda çaresizlikten denedim sanırım ancak netice verir gibi. İlac antibiotik ve akvaryumdaki tum bakterilere etki ediyor. Tereddutum faydalı olanlarıda ortadan kaldırması ancak su an zaten cıkmazdayım.
 
İlacın Temini : Her eczanede bulunan ve sanırım ameliyatlardan sonra mikrop kapmasını engellemek için insanlarda kullanılan bir ilaç. Fiyatıda 5,5 YTL gibi.
 
ÖNEMLİ NOT : Ne çeşit bir tedavi olacagını tam olarak bilemedigimden, aynı sorunları yasayan arkadasların benım her gun yazacagım tedavi sürecini okumadan kullanmamaları daha iyi olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir