Lepistes Yavruları ve Kuyruk Erimesi, İgnelesme


VelasqueÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 7
VelasqueÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2007 11:54

Herkeze Selamlar,

En basından anlatarak başlarsam herkeze faydası olur ve belki fikir verenlerde olur.
Uzun bir sure ara verdigim akvaryum seruvenime 4 ay once tekrar 180 litrelik bir ciklet akvaryumu ile geri dondum. Eskiden kalma az cok tecrubelerim oldugundan akvaryumu hazırladım ve bır sure sonra balıklarımı aldım. Tek bir balıgımı dahi kaybetmeden 3 ay icinde tam anlami ile akvaryumum oturdu. Ancak kafamda hep eskiden kalma canlı doguran akvaryumu yapma fikri vardı. Dayanamadım ve 2. 50 lıtrelık akvaryumumu hazırladım.
Basta her sey guzeldi ancak canlı akvaryumu yapılırken yapılaması gereken en buyuk hatayi yaptıgımı daha sonra fark ettim. Herkezin canlı akvaryumunda muhtemel olarak ilk tercihi Lepistesleri 4 Damızlık 2 erkek olarak akvaryumcudan temin ettim. Ancak hatam balıkların ithal olmasıydı. Yaklasık 3 gun içinde balıklarda bir durgunluk ve akvaryum ortamına karsı huzursuzluk oldugunu gördum. Biraz arastırma yaptım ve ithal balıkların % 80 oranında 1 hafta içinde telef oldugunu ( canlı doguranlar ) ögrendim. Bunun aksini soyleyecek bircok kisi olabilir ancak yaklasık 15 gundur sıkı bir arastırma yaptım ve ithal balıkların ne akvaryuma alısabildigini nede hastalıklari atlatabildigini kesvettim. ( gec de olsa )
Netice olarak balıklarda 3. gunden sonra beyaz benek dıyemeyecegım ancak belirtileri cok benzer hastalıklar ortaya cıkmaya basladı. Ozellıkle sırtlarından vucutlarının ıcıne dogru delıkler acılmaya basladı, ust kısımlarında. 1 Erkek 3. gunde öldü, 2. erkek saklanmaya basladı, dişilerde anormal huzursuz ve hasta idiler. Beyaz benek için olan mavi ilaçtan aldım ( Sera ) ve motoru kappatım onu uyguladım, ısıyı arttırdım tuz ekledim ancak kalan erkek 1 gun sonra öldü, 4 dişide yavas yavas hareketsızlestı. Bildigim eski methotlarla tedaviye devam ettim. O arada arastırmaya da devam ettım bu ithal Lepistes Olayını. Ögrendiğime gore bu ithal lepistesler buyuk ıhtımalle ölüyorlar, ancak eger onları kaybetmeden yavru almayı basarabilirsek gelen yavruların cok saglıklı oldugu ve akvaryuma cok ıyı uyum sagladıklarını ogrendim. İlk dişim o gun dogurdu ve dogurduktan yaklasık 3- 4 saat sonra öldü. ( Genelde dogurduklarında cok zayıf dustukelrınden hastalıkarıda varsa ölüm kacınılmaz olurmus ) Arkasından diger 2 dişimde dogurdu ve öldü. Kaldı 1 dişi ve 100 civarı yavru lepistes. Ama dikkatlice baktıgımda yavrularında aynı sekilde ölmeye basladıgını gordum.
 
Tedaviyi degistirmeye karar verdim ve yeni birseyler aramaya basladım. Simdi burdan itibaren yazacaklarımı her gun yenileyerek gelişmeleri aktarmaya calısıcam.
 
1. Gun :
Sorun : Lepistes yavrularında kuyruk erimesi ve igneleşme ( Kuyrukları İgne Gibi Oluyor ve Ölüm Kacınılmaz )
 
Tedavi : Biraz araştırdım ve bir ilaç ismi ögrendim. İsmi : Kemiceptine, Bu ilacı kullanmadan önce, akvaryumdaki suyun % 50 sini ayrı bir yere bosalttım. Ardından tum balıkları ve yavruları toplayıp bir kaba aldım. Akvaryumda kalan % 50 suyu döktüm. Kumu ve tum fıltre vs... tekrardan yıkadım. akvaryumu tekrar yıkadım. Sonra kenara ayırdıgım %50 suyu filtre ederek akvaryuma geri bosalttım. Ardından 50 lıtreye yarım kapsul olacak sekılde ilacı eriterek akvaryuma ekledım ve gerisine de 2 gun dınlenmıs su ekledım. Az Mıktarda kaya tuzu erıtıp onuda ekledım ve ısıyı 28 dereceye cıkarttım. Akvaryumda ısık acık hava motoru kısık ama acık ve filtre kapalı bir sekılde 1. gun bekledım.
 
1. Gun Sonu Netice :
Kalan son hamile Lepistesim Hala Hayatta. Yavru Balıklarda Ölüm durdu ve kuyrukları tamamen igneleşmiş olmayanlarda gözle gorulur bir düzelme oldu ancak henuz erken. Yavrular dipte dolanmak yerine yem kovalamaya ve toparlanır gibi goruntuler vermeye basladı. ( Yemi normalden biraz daha az vermeye dikkat ediyorum )
 
İlacın Niteliği : aslında bu ilacı cok fazla arastırdım desem yalan olur ancak bu ilac sanırım daha cok iç parazitlerde etkili bir ilacmış. Bu kadar cok balık kaybedince birazda çaresizlikten denedim sanırım ancak netice verir gibi. İlac antibiotik ve akvaryumdaki tum bakterilere etki ediyor. Tereddutum faydalı olanlarıda ortadan kaldırması ancak su an zaten cıkmazdayım.
 
İlacın Temini : Her eczanede bulunan ve sanırım ameliyatlardan sonra mikrop kapmasını engellemek için insanlarda kullanılan bir ilaç. Fiyatıda 5,5 YTL gibi.
 
ÖNEMLİ NOT : Ne çeşit bir tedavi olacagını tam olarak bilemedigimden, aynı sorunları yasayan arkadasların benım her gun yazacagım tedavi sürecini okumadan kullanmamaları daha iyi olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReZiLiRuSoNeÇevrim Dışı

Kayıt: 01/04/2007
İl: Eskisehir
Mesaj: 7
ReZiLiRuSoNeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2007 22:14

Bütün lepisteslerim + 150 yavru bugün öldü..aynı hastalıktan..3. ye başıma geliyor ve çözüm bulamadım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VelasqueÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 7
VelasqueÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2007 03:17
2. Gunde kuyrukları buyuk oranda igneleşmiş olan yavrulardan 10 tanesini daha kaybettim. Son kalan dişim ise hala hayatta ve toparlanmaya basladı ancak cok nadir yem yiyor. Yavrulardan hastalıgı cok fazla kapmamıs olanlarda hızlı bir ilerleme var ve sanırım tedavi işe yaramaya basladı. Ancak ölümler durmadıgından henüz karar vermem için erken oldugunu düsünüyorum. Bugun az miktarda tuz eritip akvaryuma ilave ettim ve yaklasık %10 oranında su degisimi yaptım. Ekledıgım suya aynı ilacı 1/3 oranında tekrar doküp karıstırdım... Umarım yavrulardan bir kısmını kurtarmayı basarırım. En azından bir bölümü 2 gun öncesine göre daha hareketli ve toparlanmış gibi görünüyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VelasqueÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 7
VelasqueÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2007 00:50
Arkadaslar gerektiği gibi tedaviyi tam aşamaları ile yazamadım ncak uzun süre yavrularımı kurtarmak için ugrastım ve lepistes yavrularındaki kuyruk erimesi ve ignelesmeye kesin çözümü geçde olsa buldum...
Aynı sorunlarla karsılasan arkadaslar için faydası olacağını umuyorum;
 
1- sıcaklığı 28 dereceye cıkartın.
2- 1/3 oranında su değişimi.
3- Hava motorunuz kesinlikle bol hava vermeli.
4- 40 litre suya 1 tatlı kaşığı kaya tuzu ilave edin. ( Kaya tuzunu cay bardağı vs. bir kapta eritin oyle dökün )
5- Filtrenizi mumkun oldukca az acın. Karbon içeren fitreniz varsa karbonu cıkartın.
6- TETRA MEDICA - GENERAL TONIC isimli ilacı kesinlikle edinmenizi tavsiye ederim. Bu ilaç balıklardaki yaralanmalar, yüzgeçlerdeki erimeler, kopmalar mantarlaşmalar için çok geç olmadan kullanıldığı takdirde kesim çözüm sağlıyor. Fiyatı 14 YTL civarı. 20 litreye 5ml. eklenerek kullanılıyor. Suyun rengini yemyeşil yapıyor ancak 1 gun sonra oldukça az bir renk kalıyor ve 2 gün içinde buyuk ölçüde faydası goruluyor.
Yavrularımın kuyruklarının bazıları igne gibi olmuştu yukarıda anlattıgım gibi. Ancak ilaçtan sonra durumu cok vahim olmayanlar ve ilk ölüm dalgasından kurtardıklarımın kuyrukları düzelmeye basladı. Su an buyuk ölçüde iyileştiler ve hızla büyüyorlar. Yavrularda tavsiye edeceğim 2. mühim konuda hastalıgı yendiğinizi hissetmeye başladığınız andan itibaren yemlemeyi 5 e kadar cıkartmanızdır. Dibe inmeyecek sekılde yemeleme ve sık aralıklarla yemeleme yavruların daha saglıklı gelişim göstermesini saglıyor.
Son olarakda özellikle bu hastalıkla çok ugrastıgım için kendimce yaptıgım bir tespiti söylemek istiyorum. Yavrular cok hassas ve her ne kadar bu tür çok fazla akıntıyı sevmesede, yavrularınızın saglam olması için akvaryumunuzun suyunda biraz hareket yaratmanızı tavsiye ederim. Kuyruk gelişimi ve balığın sağlıklı gelişimi için kanımca akvaryum suyunda biraz hareket şart. Şelale olarak satılan filtreler bu sudaki gerekli hareketi mükemmel olarak sağlıyor. Onun fiyatıda ( atman ) 13 YTL civarı. 40 -50 litrelik küçük akvaryumlarda iç motor kullanmadan sadece bu şelale denilen filtreleri kullanmanızı siddetle tavsiye ederim. Oldukça faydasını gördüm ve akvaryumdaki iç filtre kalabalığınıda ortadan kaldırıyor. Yarattıgı harekette yavrular için ne az ne cok tam kıvamında...
Herkeze Sağlıklı Yavrular...

Beğenenler: [T]109338,Burak ERDOĞAN[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

modelciÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 9
modelciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2007 01:26
Mehmet Bey merhaba,
 
Aynı dertten ben de muzdarip idim. Benim de başıma gelen bu hastalık sebebiyle çok yavru kaybettim ama artık aştım çok şükür. Bu hastalık ilk önce balıkların vücut formunu bozuyor, gövde arkasından itibaren kuyruğa doğru vücut S harfi gibi bir şekil alıyor. Ardından kuyruklar iğneşiyor. Balıkların vücut formlarının bozulduğunu görür görmez müdahale etmek çok önemli.Benim yöntemim yalnızca kaya tuzu. Normalde 20 litre suya 3 çay kaşığı kaya tuzu eritiyorum. Hastalığı gördüğüm anda ise hemen %40 su değişimi ve ardından her 5 litre suya tepeleme dolu 1 çay kaşığı tuz daha eritiyorum ve 2 günde bir %30 dip çekimi ile su değişimi yapıyorum. Su değişiminde de değişen su miktarına göre 5 litre suya tepeleme dolu 2 çay kaşığı tuz ilavesi yapıyorum. Tuz ilavesi ve su değişimi yapıldıktan sonra kesinlikle ölüm olmuyor. Balıkların tamamen iyileşmesi yaklaşık 10 gün sürüyor. İğneleşen kuyruklar normale dönüyor. 12 gün sonra tuz seviyesini normale çekmek için su değişiminde tuz ilave etmiyorum.
Su içinde ki hareket ise hava taşı ve pipo filtre ile sağlanıyor. Yavruların kaslarının gelişimi için suyun hareketli olması bence çok önemli. Isı bende 27 derecede sabit.
Umarım başkalarına da yardımı olur.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VelasqueÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 7
VelasqueÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 12:01
Selamlar Mehmet Bey,
Bende kesinlikle katılıyorum ve keske sizle daha önceden yazışabilmiş olsaydık. Tuz bu hastalıkta kesinlikle en önemli etken ve en muhim olanda erken teşhis edebilmek. Ayrıca yukarıda yazmış olduğum ilaçta balıkların kuyruklarının toparlanmasına büyük fayda sağlıyor. Kuyruk erimesi ve iğneleşmenin kesin çözümü olduğundan eminim bu tedavinin. Umarım aynı sorunu yaşayanlar bu bilgiden faydalanabilir.
 
Teşekkurler ve sağlıklı yavrular...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

POSEIDONÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2006
İl: Tekirdag
Mesaj: 88
POSEIDONÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2007 16:33

Öncelikle merhabalar,

Tüm ortaokul, lise hayatımı çeşitli balıklar besleyerek, çoğaltarak geçirdim. Araya üniversite, iş girince 15 sene kadar ara verdim.  :)
 
Geçen hafta sonu yine akvaryum tutkum depreşti ve gidip başlangıç olarak 39 lt.lik bir BOYU aldım. Kendinden filtreli bir akvaryum, derli toplu, filtre efektif bir filtrasyon sağlıyor. (Fakat biraz gürültülü çalışıyor)
 
Neyse konuya döneyim:
Tankı kurup bitkilerimi, vs. yerleştirdim, dezenfektan olarak ilk iki gün akvaryum boş iken Contra Ichtio kullandım, toplam 2 gün boş çalıştırdım ve gidip 7d, 3e lepistes+5d, 2e Yelken kuyruklu moly aldım.
Molilerden biri ilk gece, bir diğeri de 3. sabah toplam 30 küsür yavru verdi.
 
Bu andan sonra benim de bu konu başlığında bahsedilen konu hakkında korkularım başladı.
 
Eskiden beri en sık başıma gelen bu hastalığı çok iyi tanırım. Hiçbir zaman da tam bir çözüm bulamamıştım. Yemden dedim, artemia, ıspanak verdim, sudan dedim dip çekimi yaptım, tank küçük dedim 50 lt tankı yavru tankı yaptım. Yine de bir türlü %100 başarı elde edemedim o zamanlar.
 
Şimdi size sormak istiyorum:
Moliler acı suyu seven balıklar, lepistesler de bu tip şartlarda mutlu yaşayabiliyorlar.
Sizce 39lt akvaryumuma hem doğru yaşam şartlarını sağlamak hem de balıkları daha dirençli kılmak için ne kadar tuz eklemeliyim? Sıcaklığı 27C' ye çıkarmama gerek var mı emin değilim.
(Şuan tankta tuz yok, ısı 26C' de sabit, balıklar gayet keyifli, yavrularda herhangi bir olumsuz durum yok, gayet sağlıklılar. Yavrulara günde 3 kez Sera mikropan veriyorum.)
 
İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

inter123Çevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2010
Mesaj: 6
inter123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2010 23:10
Arkadaşlar 3 aylık dönemde 3 doğumdan geriye 2 adet yavru kaldı. Bu dönemde bir çok su değişimi ilaç vs. Denemelerime rağmen bir türlü sonuç alamadım. Bu arada neon, tetra, çöpcü, vs her gün bir balığımda ölmeye başlamıştı. Anlaşılan akvaryuma sağlam bir hastalık bulaşmıştı. Yavrular önce kuyrukları sivrileşiyor ve kararak döne döne ölüyorlardı. Taki 2 adet avuç büyüklüğünde midyeyi akvaryumuma koyana kadar. 2 3 gün içerisinde balık ölümleri durdu. 2 adet yavruda bir sorun çıkmadı ve daha sonraki doğumlarda da bu illetten kurtuldum. Midyeleri akvaryumlardan ihmal etmeyelim. .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ofsetciÇevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 44
ofsetciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2012 02:31
Cüneyt beye kesinlikle katılıyorum okuyunca hemen kafam şarj etti bende de aynı sorun var sebebini ve tedavisini araştırmak için bu konuya baktım bu güne kadar hemen hemen hiç karşılaşmadığım sorun bu günlerde musallat oldu karşılaşmamış olmamın sebebiyse bu güne kadar bütün yavru tanklarım da midye bulunması su anki tankım da midye yok hemen diğer yavru tankım dan çıkarıp hastalık bulunan tanka  koydum kaya tuzunu da ekledim umarım bir iki güne kadar tüm yavrular kurtulur 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir