Led İle Sorunsuz Bitki Yetiştiren Göremedim.


UĞURÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/05/2010
İl: Sivas
Mesaj: 518
UĞURÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2015 14:47
[QUOTE=darkaura]Ben olsam cok emin konusmazdim [8)]

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/101724/IMG_6331.JPG[/IMG]
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/101724/IMG_6327.JPG[/IMG]

2 senedir powerled kullaniyorum. Sunu tecrube ile soyliyebilirim, power ledleri dogru sectiginizde en iyi bitki floresanlarinin bile otesinde sonuclar aliyorsunuz. Keza son 2 sene icinde pek cok arkadasa led sistemi yaptim. Geri donusler cok olumluydu. Yani bir tankda sansa elde edilmis sonuclar degil. Su an kendi tankimi tasima asamasindayim. Ordan foto veremiyecem. Yukardaki fotolardaki akvaryumun tamamen power led ile yapilmis bir kurulum asagidaki linkden gelisim safhalarini detayli inceleyebilirsiniz.

[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/fw_garden_k818908.asp[/URL]

Asagidaki akvaryumda sivasdan Ugur beyin kurulumu.

ilk hali. Aylarca 4x18w t8 bitki floresanlariyla ancak bu kadar ilerliyebilmis:
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/IMG-20150908-WA0005.jpg[/IMG]

Buda power led sistemi dosedikden 1-1,5 ay sonrasi. Sanirim 3x18w kurmustuk. Net hatirlamiyorum
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/IMG-20150908-WA0004.jpg[/IMG]

Mekanimizida bekleriz [;)]
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tankda_led_kullanimi_k772480.asp[/URL][/QUOTE]

Merhaba arkadaşlar,Mustafa beyin sayesinde power led'le tanıştım çokta memnunum fark ortada hatta Mustafa bey yanlış hatırlamış 2x18w yaptı 5-6 ay hiçbir gelişim göremezken led'e geçtikten sonraki 2 ay gibi bir sürede bu hale geldi hiçbir sorun ilede karşılaşmadım.
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/93491/1_IMG_5240.JPG[/IMG][EDIT]UĞUR,2015-09-29 14:47:51[/EDIT]

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T][T]174750,Batuhan.05[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2015 22:45
[B]Öncelikle üslubunuzu hiç beğenmediğimi belirteyim. Siz 14 yaşında da olsaydınız ben yine siz diye hitap edecektim. Seviyeme dikkat ederek yazdım. Tanımadığım birini eleştirirken buna dikkat etmem gerekirdi. Aynı nezakette cevap beklerdim.
Konu sahibiyle bana karşı yazdığınızı anladım ama hangi cümle hangimize gitmiş o belli değil. Hepsini üstüme alınıp işgüzarlık yapmak istemiyorum. O yüzden bazılarına cevap vereyim. [/B]

-Diğer yandaki bitkiler ne olacakmış? Konu ne yazılan ne?

[B]Konuyu da yazılanı da gayet iyi anladım. Tekrar anlatmak için çaba harcamayacağım. O kadar emek verip üzerine titrediğiniz led armatürünüz akvaryumun tümüne aynı şekilde dağılım sağlamıyor. Arkasındaki sebeple ilgilenmiyorum. Bir akvaryumun şurası güzel, tamam şimdi sıra diğer tarafta şeklinde ilerlemesi ilk kez duyduğum bir durum. Biz uygun boyutlarda floresanımızı alıp tankın her noktasına ışığı eşit şekilde dağıtıyoruz ve hiçbir bitki veya kısım için ekstra uğraş içine girmiyoruz. Ayrıca herhangi bir bitkinin başta yüksek ışık sonra da normal yada düşük düzeyde ışık istediğini de yine ilk kez duyuyorum.[/B]

-Monte Carlo kolay bitki ise senin tankında armatürle yapmanı izlemek istiyorum. "Kolay denilen", bak hep başkalarının ağzıyla, başkalarının tecrübesi ile konuşuyorsun. Bu forumda kaç kişi monte carlo tabanlı tank yapmış armatürle?

[B]Size ledle floresan arasındaki maliyet farkını hesaplamak ne kadar komik geldiyse bana da kolaysa sen tankında montecarlo yetiştir demeniz o kadar komik geldi. Bu kısmın üstünde durmuyorum o yüzden.

Genel geçer bir durumu ifade etmek için illa ki deneyimlemiş olmaya gerek yok. Başkasının ağzıyla konuşmuyorum. Başkasının tecrübesini ifade etmeme de gerek yok. Gül, zeytin vs bitkiler kolay diye bilinir. Bunları yetiştirmeme neden gerek olsun ki kolay diyebilmem için? Bunun nesine takıldığınızı anlamadım. [/B]

-kolay falan değil, çok nazlı, haftalarca tık etmiyor, beğenmeyince kararıyor, dağılıyor. 3 kap monte carlo aldım, hepsini ektim. 4 hafta sonunda bir tutam kaldı ya da kalmadı.

[B]Kolay dememe bu yüzden bozuldunuz sanırım. 3 saksı bitki alıp 1 ay içinde nerdeyse hepsini çürütmeniz bu bitkinin zor bir bitki olduğunu değil sizin başarısız olduğunuzu gösterir. Çünkü KOLAY OLDUĞU HERKES TARAFINDAN BİLİNİR. [/B]

-Bence iddia ederken alçakgönüllü olmalıyız.

[B]Bence de. Dikkat etmek lazım karşılıklı olarak. İlk paragrafta belirttim. [/B]

-Bunun ömrü ne? 1 sene, bir daha değiştireceksin o lambayı, hiç şansın yok.

[B]Denediniz mi? 1 sene sonra floresanların çıkış gücünü ölçtünüz mü gerekli aletlerle? Neye dayanarak bu kadar net konuşuyorsunuz? Ben kullanıyorum lambalarımı tekrar. Her markanın faydalı ömrü farklı olabilir.Sohbetlerimizde duyduğum kadarıyla 1 sene kullanımdan sonra %10 dan fazla kayıp vermeyen lamba sayısı çok fazla. Üstelik bunlar beğenmediğimiz dandik dediğimiz markaların floresanları. İddia ederken ben bu kadar net konuşmadım mesela. Zaten ben ledle olmaz da demedim mesafeli duranlardanım dedim de neyse bulaştık artık. [/B]

-Yani maliyet mevzusuna hiç girmeyelim karşılaştırmada. Komik olur.

[B]Buyrun girelim.

Ben uzun süredir philips tornado tasarruflu lamba kullanıyorum. 6500 kelvin değerinde. Size sorsam bitkili için uygun değerlerde değil diyeceksiniz. Ama kullanıyorum ve maksimum düzeyde verim alıyorum. Ömrüne bakıyoruz ve 8000 saat olduğunu görüyoruz kendi sitesinde. 5000 saat kullanımdan sonra öngörülen kayıp sadece %25 değerinde. Adedi 8 lira civarında. 3 tanesi 24 lira yapıyor ve 69 watt ediyor. Bence kurulum için gayet komik bir rakam. Kullanım tutarını bilemeyeceğim. Fiyatları vs bilmek gerek. 18 wattın daha az sarfiyat yaratacağında hemfikiriz.

Mahmut Bey'e de başlığı açtığı için teşekkür ederim kendi adıma. İnsanlar karşıt görüşleri okuyarak yeterince sağlıklı şekilde bilgiye ulaşabilir.

Uğur Bey'den de özür dilerim yanlış anlamışım. Ama kısmen doğru yazmışım. O boyutlara 2x18 watt yine yetmezdi. Mustafa Bey'de yanlış hatırlamış.
[/B]

Beğenenler: [T]117056,mek44[/T][T]176226,Selanikli[/T][T]101834,ÖZGÜR İNCE[/T][T]152122,zekigonlum[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekaquascapingÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,117056[/C] [C]2,3,117056[/C]
Kayıt: 08/10/2011
İl: Malatya
Mesaj: 554
mekaquascapingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2015 23:06
Benimde bu konuda Eklemek istedigim ufak bi iki nokta var maliyet konusunda... Turkiyede yuzlerce akvaryumcu var bunlarin yuzde 10 u bitkili akvaryum ile daha yakindan ilgileniyor diyelim rakamlar tamamen farazi. Sahsim adina Malatyaliyim ve led yada power led ile bitki akvaryumu kurmus esnaf gormedim, Ankarada yasiyorum yine hic gormedim ve gitmedigim esnaf yoktur. Madem bu kadar maliyet bakimindan uygun ve bitki saglikli sorunsuz yetistirilebiliyor acaba neden bitkili tank kuran esnaf 2 tanki T5 ile kurcagina 3 tanki led yada power led ile yapmiyor? Elektirik faturalarindan tasarrufu akil edememisler sanirim (!) Led yada power led ile kurulum yaptiktan sonra tabana,gubreye ve en onemlisi kaybedilen zamani dusunmus olabilirler mi?
Led yada power led ile kurulmus tanklarda Ugur BINGOL' unde belirttigi gibi bitkiye gore led secimi vs da ilk defa duydum. T5 florasan Allahtan bitki secmiyorda her turlu bitki rahatlikla yetistirilebiliyor.
Ustalar denilmis yukarda iaplc ye katilim yapanlar icin. Ben burda ilk 100 e giren tank sahiplerine dikkat cekmek istiyorum. Cogu bitkili akvaryum sanatini ticaretle birlstirmis insanlar. Sosyal pylasim sitelerinden isimlerini aratarak bulabilirsiniz demek istedigimi. Yarismaya girerken hadi bu gune kadar alistiklari duzenleri kullandilar peki tanitim videolari yada baskalarina yaptiklari kurulumlarda neden led veyahut power led kullanmazlar bunu da merak ettim. Son olarak uslubunuz noktasinda birseyler soylemek isterim... Bu mesajimda hep SIZ diyerek bahsettim ayni saygiyi gosterirseniz konuya bende yazilarimla dusuncelerimle katkida bulunurum. Takip ettigim bi konuydu yazamadan edemedim.
Saygilarimla[EDIT]mek44,2015-09-29 23:39:42[/EDIT]

Beğenenler: [T]175762,mahmut özen[/T][T]143633,nurioztomsuk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4327
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2015 23:15
Emin bey konuyu biraz incelikden sonra cevap verseydiniz bu kadar uzun yazmaniza gerek kalmazdi. Keza uygun led renk kombinasyonlari daha yeni yeni oturuyor. Akvaryumcularin cogu daha bunlari bilmiyor. Genelde floresandaki dusuk kelvin, yuksek kelvin isik mantigindan sicak beyaz ve soguk beyaz ledi deniyorlar ve cogunlukla basarisiz oluyrolar. Keza led dogal bir isik degil, kelvinle ifade edilebilcek dogal renk dagilimina sahip degil. Ozellikle kirmizi renklerde led isiklarda bitkiye uygun kirmizi nerdiyse yok gibidir. Cok kaliteli pahali power ledlerde biraz daha dogala renk dagilimi oldugundan basari sansi olur. Bizim yaptigimiz farkli renk ledleri birlestirerek bitkinin ihtiyaclarina yonelik bir spektrum olusturmak. Bitkilerin cok cabuk tepki vermeleri, hizla buyumeleride bu sebebden. Arastirip iceri ogrendikden sonra elestirmenizi rica ediryorum. Tesekkurler.[EDIT]darkaura,2015-09-29 23:17:28[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekaquascapingÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,117056[/C] [C]2,3,117056[/C]
Kayıt: 08/10/2011
İl: Malatya
Mesaj: 554
mekaquascapingÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2015 23:22
Yazimi duzeltip ledleri power yazabilirim keske buna takilmasaydiniz konunun ortasindan konuya dahil olup power led ile ilgili tartismalar yapilirken led yazmam sanirim cok da abes kacmadi Mustafa bey. Ben isin leddi kelvindi yada lumen di degerler ile ilgilenmiyorum yada lens takip zemine ulastirmaydi dagilim yaparken secilen renklerle de ilgilenmiyorum. Yazimi simdi tekrar okursaniz demek istedigim acik ve net aslinda.

Beğenenler: [T]143633,nurioztomsuk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mahmut özenÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2015
Mesaj: 14
mahmut özenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2015 23:31
Forumda power led magduru hobiciler acaba neden yazmiyor konuya katki anlaminda ozellikle tanitim yapan arkadaslar? Olumlu yada olumsuz yorumlarini merak ediyorum neden power ledi biraktiklarina dair.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UĞURÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/05/2010
İl: Sivas
Mesaj: 518
UĞURÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2015 23:59
[url=https://hizliresim.com/RBL3AG][img]http://i.hizliresim.com/RBL3AG.jpg[/img][/url]
Merhaba,
Uğur bey bir yorumunuzda benden bahsetmişsiniz daha doğrusu armatürle akvaryum arasındaki boşluktan o gördüğünüz resimlerde power led'e geçtikten sonra çekmiş olduğum fotoğraflar hemen hemen 40cm var arası dağılım daha iyi bu şekilde şimdi paylaştığım fotoğraf ise t8 varken suya neredeyse sıfır birde sabah Led sayısını bende yanlış söylemişim[:)] 2x12w olarak kullanımda şuan [EDIT]UĞUR,2015-09-30 00:04:40[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nurioztomsukÇevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 260
nurioztomsukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 10:39
Merhaba;
Bende Mustafa beyden led yaptırmıştım.İlk başlarda herşey yolunda gitti led armatürü ilk koyduğumda mükemmel fotosentez vardı sandım ki fotosentez herşeyin yolunda gittigi anlamına gelmekti.İnanın bana çok farklı oluyor.Nasıl derseniz

* Led'ler gübreyi bitkilere çok hızlı bir şekilde kullanmaya teşvik ettiyor.(Yani 3 günde gidecek gübreyi 1 günde hatta daha az buda sakal yosunu ve nitratı hızlı emdiğinden mavi yeşil alg yosunu başlangıcı)

*Bir çok hobici Eşinden çocugundan zamanında ayırıp akvaryum hobisi ile ilgileniyor.Led'ler bu zamanı 3 e hatta 4 e katlıyor.2 günlügüne şehir dışına çıktım geldiğimde nitrat fosfat testi yaptığımda ledlerin hızlı emilimi sonrasında gübrelerin tamamen yok oldugunu ve yosun (mavi yeşil alg) başladığını gördüm.

*Bizler Elektrik maliyetini düşünen hobiler değiliz diye düşünüyorum T5 ile ledler arasında aylık max 30 tl oynuyor şahsi düşüncem 30 tl için bu hobiden kimse vazgeçmez taban bitkisi cuba parvula için 1w hesaplama yaparız pekala uzun boylu bitkiler için? buda demek oluyorki power ledler ile taban bitkisi ancak yüksekligi 40cm geçmiyen akvaryumlarda oluyor benim akvaryumum 50 cm idi 50 derece lensler etki etmedi daha çok ledlerden çıkan ışıklar tek bir yere odak olduğundan dolayı yosun yaptı.

Şimdi t5 kullanıyorum ve memnunum kurtulamadım yosunlardan bir nevide olsa t5 lerle kurtuldum.

Yeni kuracagım tankımada sadece t5 düşünüyorum.


Şahsi düşüncem T5.[:iyi:]



[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_hayalim_renkli_ormanim11052015_k830943.asp[/URL][EDIT]nurioztomsuk,2015-09-30 12:32:05[/EDIT]

Beğenenler: [T]117056,mek44[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4327
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 13:18
Led çok hızlı fotosentez yaptırıyor, buda gübre tüketimini inanılmaz artıroyor doğal olarak. Bu sebebden başlarda litreye 0,5w kulladığımız değerleri şu an 0,4 hatta 0,3w lere çektik. Bitkileri hızla geliştirdikden sonra gücü azaltınca yosun sorunu olmadan sağlıklı bakılabiliyor. Farklı tanklarda bunları görmüş olmasam bu kadar emin konuşmam.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 13:24
[QUOTE=Keys][B]Öncelikle üslubunuzu hiç beğenmediğimi belirteyim. Siz 14 yaşında da olsaydınız ben yine siz diye hitap edecektim. Seviyeme dikkat ederek yazdım. Tanımadığım birini eleştirirken buna dikkat etmem gerekirdi. Aynı nezakette cevap beklerdim.
[/B][/QUOTE]

Satır satır yeniden okudum yazdıklarımı. Gayet net, önyargısız, tabii ki sorgulayıcı, DİREKT, kıvırmadan, ne söylediğinden emin olup olmadığını anlamak amaçlı yazdım, hiçbir saygısızlık yok.

Konuyu oralara getirip amacından çıkarmanın anlamı yok. Yazacağımızı yazdık, resimleri videoları, tecrübemizi paylaştık. İsteyen dikkatlice okur, birşeyler çıkarır, istemeyen bildiği gibi yapar.
[EDIT]fahrisinan,2015-09-30 13:44:29[/EDIT]

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T][T]96014,kemakinen35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nurioztomsukÇevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 260
nurioztomsukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 13:45
[QUOTE=darkaura]Led çok hızlı fotosentez yaptırıyor, buda gübre tüketimini inanılmaz artıroyor doğal olarak. Bu sebebden başlarda litreye 0,5w kulladığımız değerleri şu an 0,4 hatta 0,3w lere çektik. Bitkileri hızla geliştirdikden sonra gücü azaltınca yosun sorunu olmadan sağlıklı bakılabiliyor. Farklı tanklarda bunları görmüş olmasam bu kadar emin konuşmam. [/QUOTE]

Yanlış anlaşılmasın dediklerim.Ama Power ledler varlıgı yuksek ısı ve ışıktır.Biz ne kadar düşürebilirsek düşürülelim ama bir faydası olmuyacak bende bu kanataa vardım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 14:06
Ayrintilariyla cevap verdim. Yazacak birseyiniz varsa onlara cevap yazsaydiniz. Konuyu saptirmiyorum. Kiviran birisi varsa ben farkedemedim. Neden oyle alakasiz bir sey yazdiginizi da cozemedim. Cevabim yukarida duruyor. Konudan saptiran ben degilim. Siz istediginiz gibi yapin. Cok fazla ogrenecek bir sey yok bu baslikta. Saglikli montecarlolar dilerim size.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3990
Yas400Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2015 19:50
Atlanılmış olan şey fotosentezin nasıl oluştuğu sanırım. En az ne varsa o kadar fotosentez olması gerekli. Misal co2 yi kesmeniz ya da azaltmanız durumunda bahsedilen alg patlamaları oluşuyor mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2015 10:05
Ben size kıvırıyorsunuz demedim, ben kıvırmadan direkt cevaplar yazarım, size saygısızlık etmek istemedim. Tanklarınızı da gördüm, floresanla yaptıklarınıza birşey demiyorum.

Ben konu başlığını okuduğumda yapılan bir genellemenin insanlara sağlıklı bilgi vermediğine kanaat getirdim. Çünkü herkesin koşulları farklıdır, bitki florası farklıdır, tankı farklıdır.

Ben t5'le olmaz, yahut power led daha iyidir demiyorum. Daha iyi dediğim tek nokta maliyettir. Çünkü bu işi profesyonel yapan herkes floresanlarını 1 sene sonunda değiştirir. Eheim'in kendi ürettiği floresanlı ünitelerde bile bunu yazar. Lüminans kaybının yanısıra renk specturumu da kayar. Ben 2 sene 300litrelik tankta grolüx ve daylight floresanlar kullandım. En kalitelilerini. Bu floresanlar buharlaşma ve sıcak etkisi ile ve 1 sene sonunda ciddi erozyona uğradı. Değiştirdiğim gün bunu gördüm, kaldı ki voltaj dalgalanmalarını engelleyen, jeneratör olan bir ortamda.

Ben kendi açtığım başlıkta yaptığım led modifikasyonunu insanlara anlattım. 50cm'lik bir tankta ilk yaptığım işti ve hala da onu kullanıyorum. Tank için biraz kısa, balast ta olduğundan bir yerde 5cm'lik kısımda ışık biraz daha az çünkü 2 sıra led yok. Öyle düşünün, ben onun yerini kaydırarak ayarlama yapıyorum. Bu led'in kötü olduğunu, işe yaramadığını değil, benim hazırladığım modifiyenin bir eksikliğini gösterir. Biraz uzun bir armatür alsaydım olmazdı, bu konudaki eleştirinizin konu başlığı ile power led'in uygunsuzluğu ile alakası yok.

Bence de bu başlıkta öğrenecek birşey yok, bir genelleme yapılmış, bu genelleme müspet kanıtlara dayanmıyor, yapılmış ama olmamış bir tecrübe yok. Yapanların örnekleri de ortaya konulmuşken bunlara da müspet bir eleştiri getirilemiyor.

Herkes kendi koşullarına uygun ekipmanı seçmekte özgür, ama başkalarını yanlış bilgilendirme konusunda sorumlu davranılmalı.

Saygılar.

Beğenenler: [T]101090,darkaura[/T][T]167786,Ahesya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir