kolay Kabuksuz Artemia Hazırlanışı


serdarasciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2006
İl: Denizli
Mesaj: 213
serdarasciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2009 16:25
[QUOTE=thesmallesttall] [QUOTE=Özen Gözcü]


Süzme işlemi bitince 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi gelecek şekilde hazırladığımız karışımın içine ekliyoruz. (Ben 6 bardağa 6 kaşık uyguladım ki maşrapayı doldursun. Süzgeci olduğu gibi maşrapaya daldırıyorum.)

[/QUOTE]

Yaklaşık 1 aydır Yenibosna civarında girmediğim züccaciyeci, 1 milyoncu, çanak çömlekçi kalmadı. Ama bu yağ süzgeci denilen şeyden bulamadım. En son dün akşam eve dönerken, başka bir 1 milyoncu gözüme çarptı ve orda sonunda buldum..Bu akşam eve gidince de bu yöntemi deneyeceğim inşallah..

Bu yüzden yöntemi tekrar okudum ve takıldığım bir yer çıktı.

Yukarıda alıntı yaptığım kısımda bahsedilen "1 bardak", su bardağı mı yoksa çay bardağı mı?..Kullanan arkadaşlara bilgi verebilir mi?

Saygılar
[/QUOTE]
 

Ben de artemialar için bu yöntemi uyguluyorum. Ancak ilk sayfada Özen Hanım'ın fotoğrafını koyduğu yağ süzgüsünü ısrarla aramanıza gerek yok. Ben süzmek için sarı temizlik bezlerinden kendi yaptığım süzgüyü kullanıyorum. Çamaşır suyunda kabuklar eridiği için artemiaları tutup suyu süzecek her türlü araç işimizi görür diye düşünüyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamerkarakanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2009
İl: Gaziantep
Mesaj: 79
tamerkarakanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2009 17:28
Ben artemiaların bu yöntemden sonra canlanacağını sanmıyorum. Mutlaka uygulanan kimyasallar genetik bozukluklara v.s.ye yol açıyor. Bir kere klor zaten bunu yapacaktır. Sonrasın da derişim farkı da oluşuyor. Bu şuna benziyor. Yumurtayı kaynatıp soğutup kuluçkaya alıp civciv çıkmasını beklemek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EMSAL_KUCUKÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 266
EMSAL_KUCUKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2009 00:38
[QUOTE=tamerkarakan]Ben artemiaların bu yöntemden sonra canlanacağını sanmıyorum. Mutlaka uygulanan kimyasallar genetik bozukluklara v.s.ye yol açıyor. Bir kere klor zaten bunu yapacaktır. Sonrasın da derişim farkı da oluşuyor. Bu şuna benziyor. Yumurtayı kaynatıp soğutup kuluçkaya alıp civciv çıkmasını beklemek.
[/QUOTE]

Canlanmıyor zaten.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2009 16:20
Mesajları yeni okudum. Sonuçta klasik yöntem veya bu yöntem ikisi de uygulanabilir ancak her ikisinde de doğru yöntemlerin uygulanması kesin kuraldır. Yoksa ikisi de işe yaramaz. :)
Bu arada mesajların tamamını okuyanlar görecektir ki beta yavruları ile ilgili bir soru da gelmiş. Bu noktada bilmeyenler veya deneyimi olmayanlar için naçizane bir şeyi deneyimi paylaşmak isterim. Tüm yavrular artemia ya da kabuksuz yumurtasını yiyemez. Örneğin beta yavruları yumurtadan çıkıp yüzmeye başladıklarında çok küçük olurlar. Onlar için ilk bir hatta iki hafta enfüzvuar veya yumurta sarısı ile beslenme gerekir. Sonradan artemiaya geçilir. Artemia yemeyi deneyip de yiyemeyen ya da tüküren balıklar belki de büyük olduğu için yutamadığından yiyememiştir.
Kesinlikle olur ya da kesinlikle olmaz diye bir durum da söz konusu değildir. Birileri yapmış ve etkili olarak gerçekleştirip sonuç almışsa o zaman aynı yöntemi birebir uygulayabilen diğerleri de yapabilir.
Tercihlere ve kişilere saygı göstermek en doğrusudur.

Herkese sağlıklı ve bol balıklar dileğiyle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Özen GünayÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1848
Özen GünayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2009 10:33
Koksal Bey, katkınız için teşekkürler. Evet dediğiniz gibi bazı yavrular yiyemeyecek kadar küçük oluyorlar. Ben de melek yavrularına serbest yüzüşten sonraki ilk 1 hafta boyunca yumurta sarısı veriyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ukilavuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Antalya
Mesaj: 3890
ukilavuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2010 17:03
Az önce ilk sayfada denilen çamasır dulu olayı yaptım rengi tuttu turuncu pembe arası bir renk ile süzgeçte belirdi fakat yavrular hiç bi şekilde yemedi artemialar yukarda kaldı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2010 11:59
Arkadaşlar bu yöntemi deneyip önermenizi ve memnuniyetle teşekkür etmenizi anlayamıyorum. Biraz araştırma yaptım açıkça zararı olduğunu söyleyen bir yazıya rastlamadım aksine özendirici ve teşvik edici hobici yazıları vardı ve ''yabancı üreticilerde bu yöntemi kullanıyormuş'' diyorlar. Hobicilerin referansı YABANCI ÜRETİCİLER olmuş. Üreticiler bu işe ticari olarak bakıyorlar balıkları çokta önemsedikleri söylenemez onların kullanması normal. Heralde bilmeyeniniz yoktur ''uğur dündar'' programında gidip sağlıksız gıda üreten iş yerlerini basıp foyasını ortaya çıkarıyordu. İş yeri sahiplerinin savunması hep birbirine benziyordu ''benim çocuklarımda bunlardan yiyor''. Ama gizli kameradaki görüntülerde kendileri ve en yakın arkaşları için sattıkları ürünlerden değil başka özel ayrılmış ürünlerden kullandıkları görülüyordu. Yani sonuç olarak konu insan sağlığı bile olsa onların umrunda değildi sadece gelecek olan kazancı düşünüyorlardı. Bütün balık üreticilerinin aynı olduğunu söyleyemem ama çoğunluğu sadece kazancı düşünüyor. Hatta petshoplar bile öyle. Konu böyleyken sırf üreticiler yapıyor diye güvenip onların her yaptığını alıp hobi içinde kullanmamız doğru olmaz çünkü aramızda farklar var. Onlar işin ticaretindeler an kısa zamanda nasıl fazla para kazanırım hesabını yapıyorlar fakat hobiciler balıklarını evlatları gibi görürler öldüklerinde oturup üzülecek kadar da severler. Çamaşır suyunun içindeki klor ve diğer katkı maddeleri canlılar için zehirlidir. Bu zehirli maddeyi alıp balığı beslemek için kullanmak bence son derece mantıksızcadır. Ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın yıkanmayla tamamı temizlenmez. Temizlik malzemeleriyle ilgili bir makaleden şu alıntıyı yaptım; ''kadınlar  kullandığı temizlik maddeleri sebebiyle 55 binin üzerinde zararlı kimyasala maruz kalıyor. İçlerinde kanser yapan da var, sinir sistemini bozan da. Biz henüz farkında olmasak da Amerika ve Avrupa ülkelerinde kimyasalların insan hayatını olumsuz etkilediği yüzlerce araştırmayla ispatlanmış durumda.'' v.s diye devam ediyor.  Üstelik kadınlar bu malzemeleri yemiyorlar anlatabiliyor muyum? Kısa vadede fark edilmeyebilir fakat muhakkat bu yöntem zararlıdır. Bir diğer örnek; kot pantolon taşlama fabrikalarında çalışan işçiler, aradan yıllar geçip emekli olduktan sonra akciğer kanseri olup ölüyor. Sigara insanı hemen öldürmez ama sağlığa zararlıdır. Sırf sigara içtikleri için ölen kolları bacakları kesilen, kanser olup yaşama mücadelesi veren milyonlarca insan vardır. Bazı şeyleri önlemek için düşünmek yeterli... Ben üzerime düşeni yaptım dileyen devam eder önce lütfen elinizi vicdanınıza koyup düşününüz. Saygılar.

 

dr.aqua2010-01-25 12:07:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

demhatÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2009
İl: Izmir
Mesaj: 138
demhatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2010 23:26
Seranın artema mix sini bir hafta değişik şekillerde denemem rağmen çıkaramadığım için bu yöntemi denedim ve gayet kolay ve güzel bir yöntem 30 40 dk hazır oluyor ve yavrular iştahla yiyor keşke ilk baştan bunu deneseydim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sevenapoÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2010
Mesaj: 8
sevenapoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 14:39
Ya arkadaşlar ben 4. Kez denemekteyim. Bakın her koşulu harfiyen yerine getiririyorum;sıcaklık sabit,hava var,sera artemia mix kullanıyorum ama 24 saat bekledim hiç birsürü bacağı olan, kuyruklu, 2 gözlü minnacık canlılara (artemialara) rastlamadım. Şişenin içinde hep nokta nokta (sanırım yumurtalar) var. Yumurtaları yaklaşık 1 sene önce almıştım. Ama paketin üzerinde son kullanma tarihine 2013 diyo. Ya sorun yumurtalarda mı bende mi anlayamadım. Lütfen yardım. Eğer yumurtalar sorunluysa yeni alcam. Şimdiden teşekkürler. ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

salih_alpbazÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 13/05/2008
İl: Izmir
Mesaj: 146
salih_alpbazÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 15:41
Artemia dekapsülasyon işlemi yerli ve yabancı üreticiler tarafından başarı ile uygulanan bir yöntemdir. Yalnız Kuluçkahanelerde tamamen kabuğu eritilmiş artemia kullanılmaz, artemia yumurtalarının kabuğu inceltilerek çıkış oranı arttırılır. 
 
Eğer artemia yumurtasının açılım yüzdesi beklendiği kadar yüksek değil ise,dekapsülayon yöntemi ile artemianın kabuğu inceltilir ve sonradan yumurtalar tuzlu suda açılmaya bırakılarak daha fazla canlı artemia elde edilir.
 
Profesyonel uygulamada artemia yumurtasının dekapsülasyonu için
 
xx litre su
xx litre sodyumhipoklorit (%13,5'luk)
ve xx gr sodyumhidroksit ( 1 lt suda eritilmiş)
kullanılır
 
Renk değişmeye başladığı zaman xx gr sodyumtiyosülfat (1 litre suda eritilmiş) ilave edilir. Sodyumtiyosülfatın görevi kullanılan sodyumhipokloriti tamamen indirgemektir ve bunu çok sağlam bir şekilde başarır.

1 dakika içerisinde suyun %100'ü değiştirilir.
 
Miktarları veremediğim için özür dilerim, ne yazık ki bana bilgiyi veren firmanın su ürünleri mühendislerinin kendi ayarladıkları ve uyguladıkları miktarlardır. Başkasına söylememek kaydıyla kendilerinden bu bilgiyi almıştım, söz verdiğim için de burada yazamıyorum. Bu durumu anlayışla karşılayacağınızı umuyorum.
 
Internette farklı farklı oranlar bulunabilir.
 
Bu şekilde kabuk inceltmeleri kuluçkahaneler tarafından kullanılmaktadır. Ve balık üreticileri için en önemli konu balığın sağlığıdır, çünkü yurtdışına satacakları zaman hassas laboratuvar testlerinden geçeceklerdir. Tekrar belirtmek istiyorum, kuluçkahanelerde tamamen kabuğu eritilmiş artemia kullanılmaz, artemia yumurtalarının kabuğu inceltilerek çıkış oranı arttırılır.
 
En uygunu küçük bir düzenek kurarak yumurtalarından çıkartıp artemiaları canlı olarak balıklara vermektir. Canlı artemialara balık yavrularınızın daha iştahla saldırdıklarını göreceksiniz. Bunun yanında teorik olarak bakıldığında dekapsüle edilenlerde, artemia yumurtadan çıkarken enerji harcamadığı için daha yüksek protein değerlerine sahip olduğu söylenir.
 
Dekapsüle artemia, yani tamamen kabuksuz artemia hassas bir uygulamadır. Kabukların tam olarak eridiği anda uygulamanın tamamlanması gerekir. Eğer erken bitirilirse kabuklar balıklar tarafından yenebilir, ve bu da hazımsızlık sorunu yaratır. Eğer geç bitirilirse, artemialar da erimeye başlayabilir. Sonrasında indirgeme işlemi de başarı ile uygulanmalı, çünkü balıklarımıza sodyumhipoklorit yedirmek istemeyiz. Yavru balıkların zaten hassas olan yapıları çok kolay etkilenebilir.
 
Özetle benim tavsiyem artemiaları yumurtalarından canlı olarak çıkartıp canlı canlı yavru balıklarınıza vermenizdir.
 
Artemia yumurtalarından dekapsüle artemia elde edimi hassas bir uygulamadır ve evinizde yaptığınızda sürelerde ve kimyasal oranlarında bir hata var ise balıklarınızı kaybedebilirsiniz. Artemia çıkartmak zor geliyor ise veya ev koşullarında imkansız ise, piyasadan, profesyonel olarak üretilmiş ve kurutulmuş dekapsüle artemia satın almanızı tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sevenapoÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2010
Mesaj: 8
sevenapoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 16:50
Salih bey açıkçası dediklerinizden pek bişey anlamadım. Ama sanırım ben sorunumu yanlış anlatmışım. Ben artemiaları çıkartamadığımı söylüyorum. Yarın saat 13:30 larda 24 saatleri tamamlanmış olacak. Artemialarımda yine gelişme göremezsem akvaryumcuma başvuracağım. İlginizden dolayı teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Goksel YoldasÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2009
İl: Izmir
Mesaj: 201
Goksel YoldasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 17:01
Öncelikle bütün forumu okumadım daha önce yazıldıysa affınıza sığınarak birşey sormak istiyorum..
Artemia üretiminde Yaş Mayanında gerektiğini duydum doğrumudur ? Açıklama yaparsanız sevinirim..
 
İyi Çalışmalar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 17:17
Yaş maya un kurdunda kullanılıyor benim bildiğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akgün CemÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 02/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 446
Akgün CemÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2010 00:52
[QUOTE=Epaqomesus]Öncelikle bütün forumu okumadım daha önce yazıldıysa affınıza sığınarak birşey sormak istiyorum..
Artemia üretiminde Yaş Mayanında gerektiğini duydum doğrumudur ? Açıklama yaparsanız sevinirim..
 
İyi Çalışmalar..
[/QUOTE]
 
Yaş maya kullanımı artemia üretiminde kullanılmamaktadır, su piresinin (Daphnia) beslenmesinde kullanılır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir