Kış ve yaz aylarının bitkilere etkisi.


by_mustafaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 359
by_mustafaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2012 00:22
Herkese kolay gelsin. Öncelikle bitki üreten birisi olarak sormak istediğim ve aklıma takılan sorular var.

Mesela yazın akvaryum sıcaklığı 28--30 dereceyi buluyor ama bitkiler yinede son hızla büyürken
Kışın akvaryum ısısı 25 derece ama bitkilerin büyüme hızlarında çok önemli bir düşüş gerçekleşiyor.Benim gözlemlerim bu şekilde.

Bu yaz kış olayı aklıma babamın sera sını getiriyor. Babam seraya yazın salatalık eker ve hergün toplar ama havalar soğuyunca salatalar 2  --- 3 güne bir toplanır. Sonuçta oda bitki.

Bence ısıtıcı ile akvaryumu biz nekadar 25 derece yapsak bile kumun sıcaklığı 25 derece olmuyor dolayısı ile bitkilerin kök gelişimi ve büyüme hızı düşüyor.


Düşündüklerim doğrumudur ???

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

o.yonluÇevrim Dışı

Kayıt: 18/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 23
o.yonluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2012 16:58

Metabolizma hızı ile ısı arasında bir denge vardır çünkü ısı enzimlerin çalışmasını etkiler. Ancak enzimlerin sağlıklı çalışabilmesi için belirli bir sıcaklık aralığı gereklidir. Akvaryum bitkileri için bu aralık 18-27 derece C'dır. Bu aralıkta ise bitkiler için en verimli sıcaklık 25 derecedir. Burda kara bitkileri ile sucul bitkileri karıştırmamak gerekiyor.

Bence kum ile su sıcaklığı arasında ciddi bir fark yok. Isı kum taneleri arasındaki su ile kolayca kumun içine yayılacaktır. Dilerseniz taban malzemesi içine bir termometre koyarak sıcaklığı ölçebilirsiniz.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir