Kılıç Soruları


emrullahımÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2011
Mesaj: 429
emrullahımÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2013 11:46
Merhabalar arkadaşlar Malawiden Kılıç Kuyruğa dönüş yapıcam. Bir kaç sorularım olacak yardımlarınızı tecrübelerini paylaşmanızı istiyorum.

  1. Taban bitkili tank düşünüyorum. (Doğumdan sonra yavrular bitkilerin arasında saklanacak ne kadar süre saklanıyor yani anançlar ne zaman yememeye başlar yavrularını . Yani şunu anlatmak istiyorum yavrular ana tankda büyüsün yetişsin ayrı bir tank daha kurmak istemiyorum.
  2. Kılıçlar ışığı severmi. 
  3. Kılıçların akvaryumda sevmediği şeyler varmı.
  4. Yemleme nasıl olmalı günde kaç kez 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2013 12:01
    Öncelikle aldığınız karara çok sevindiğimi belirtmek isterim. Kılıçların yeri bende çok özeldir yıllardır vazgeçemediğim bir tutkudur benim için. Aynı lepistes gibi karma kılıç akvaryumundan çıkan yavruların renklerinin de bambaşka olması beni cezbediyor...
1- Tabanın bitkili olması su döngüsü içinde balıklar içinde oldukça iyidir. Yavrular için rafya kullanmanızı öneririm ama yavruları ana tankta büyütme fikri kulağıma hoş gelmedi. Yavrularınızı kılıçlar affetmeyecektir. Bu sebeple doğumdan hemen sonra ayırmanızı tavsiye ederim. Ne zaman yememeye başlar valla hiç bir zaman tarih tutmadım yavru balık yavru tankındaki yeni yavruları rahatsız etmeye başladığı anda ana tanka alırım.
2- Kılıçlara göre bir ışık sisteminiz olmayacak zaten, bitkilere göre bir ışık sisteminiz olacak.
3- Günde en az iki sefer yemleme yapmalısınız evde olduğunuz günler ara öğünler verebilirsiniz. Yavruları günde en az 4 sefer azar azar beslemelisiniz...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrullahımÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2011
Mesaj: 429
emrullahımÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2013 11:08
Başka farklı tecrübeli arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ksalmanÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2012
İl: Elazig
Mesaj: 59
ksalmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2013 11:30
Arkadaş detaylı açıklamayı yapmış bende de her doğumda ancak 1 veya 2 yavru kendini kurtarabiliyor e buda yeterli bir sayı bence ekolojik denge için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VasfiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 789
VasfiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2013 12:49
[QUOTE=emrullahım]Başka farklı tecrübeli arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum[/QUOTE]

Merhaba,

Gerekli açıklamalar yapılmış,
Ben şunu eklemek isterim, 
ayrı bir yavru tankı kuramam demişsiniz, O zaman Java moss, Tilki kuyruğu ve Elodea bu 3 bitki inanın rafyadan daha sağlıklı ve temiz oluyor. 
Zeminde kayalara sardığım java mossların içinde yavrularım kendini çok iyi koruyor, 
uzamış su yüzeyine varan ve orayı saran tilki kuyruğu ve elodealarda yukarı çıkan yavruları çok iyi şekilde kamufle ediyor. 
Koyulmaması pek tavsiye edilmeyen Mangrow köküne ( Tankım 200 lt ve kök çok büyük değil )sardığım java mosslarım kökle birlikte su yüzeyine kadar çok güzel bir koruma kalkanı oluşturuyor, hem yavrularım hemde karideslerim orada gelişim gösteriyor.
Bakımı kolay ve basit diye tabir edilen bu 3 bitki doğal yavruluk, bunlardan edinmeniz tankınızın seyir zevkini ve gelişim sürecini arttıracaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2013 15:03
Gerekli her şeyi Kubilay bey söylemiş ancak özellikle yemlemeyle ilgili ekleme yapmak isterim.Kılıçlarda bilindiği gibi erkekler kılıçlarıyla 16 cm(bu aykılıç erkeklerinde 20 cme çıkabilir) dişiler 13-14 cme erişebilirler.Gereken bakımla elimizdeki kılıçların çoğu bu boya kesinlikle ulaşır.
Özellikle yavru akvaryumu bu balıkların büyük boylara erişmesi için çok önemli çünkü ilk 2 aylık süreçleri gelecekteki boyları için çok önemli.Ne yazıkki tam bir yavru avcısı olan kılıçlar boylarına göre çok küçük yavrular verirler(bir velifera yavrusunun yaklaşık dörtte biridir yaklaşık hacim olarak) ve bu yavrular son derece hızlı ve çevik olan iştahlı büyük kılıçlardan kaçarken çok azı kurtulur(50 yavrudan 10 tanesi belki) o da bol saklanma yerleri olduğunda.Akvaryumun yüzeyini çok iyi bitkilendirmek ya da rafya koymak gerekir.Bu kurtulan yavrular da ne yazıkki 1,5-2 cm olana kadar sürekli saklanacaklar(bu ana tankta yetişkinlerin yanında 2 ayı bulabilir oysa kılıçlar çok hızlı büyürler yavru tankında 1 ayda bu boya rahatlıkla erişirler) ve yeteri kadar besin alamayacaklar.Nedeniyse akvaryumlarımızın doğa gibi sınırsız olmamasından kaynaklanır.Doğada doğan yavrular yetişikinlerin olmadığı çok sığ bölgelerde dilediği gibi gezip beslenebilir.
Kılıçlar 4 aylıkken(ortalama 7 cm) yavru vermeye başlarlar ancak bu boy tam boylarının nerdeyse yarısıdır.O yüzden yetişkin akvaryumunun bile(ki siz yavruları ayırmayı düşünmediğinizden bu önemli) günde en az 3 kez beslenmesi gerekir.Kılıçlar neredeyse etçil olduğundan hayvansal ağırlıklı beslemenizi ancak bitkisel yem vermeyi de ihmal etmemenizi öneririm.Arada verilen ıspanak,çeşitli ek besinler,canlı yem balıkların sindirim sistemini rahatlatacaktır.Kılıçlar neredeyse aynı japon gibi çok yiyen ve çok pisleten bir türdür ve balık sayısı arttığında su değişim miktarı ve sayısını artırmanız gerekecektir.23-24 derece gibi serin suları severler.
Kılıçlar acı su balığı olduğundan ve bitki düşündüğünüz için 50 litreye bir çay kaşığı tuz gereksiz streslerini alacaktır.Ayrıca kesinlikle kalsiyum yönünden zengin sert ve alkali suyu severler bu yüzden suyu yumuşatacak kök,lav kayası,lav kırığı kum gibi malzemeler koymamalı,suyu sertleştiren kenarları keskin ve sivri olmayan kaya,kabuk ve mercanlar yararlarına olacaktır.Dış filtreye fileyle konan bir avuç yumurta kabuğu suyu kalsiyumla yeterince besleyecektir.Yumuşak ve asidik suda yetişen kılıçlar sert ve alkali suda yetişen kılıçlardan boyca daha küçük ve dayanıksız olacaktır.
Ayrıyetten kılıçlar geniş yüzme alanlarını çok severler ve unutmamak gerekir ki bu balıklar discus ya da tetralar gibi tam olarak tropikal değillerdir yani rahatça yüzemeyecek kadar bitki dolu akvaryumlar bu balıklar için uygun değildir.Onca bitkinin bu balıklara uygun olmamasının bir nedeni ise kılıçlar yapıları gereği bol akıntılı sulardan hoşlanırlar.Bu da nereden baksanız akvaryum haciminin saatte 9 ila 12 kez dönmesi demektir.Ancak gençler ve yavrular olacağından saatte 9 kez en uygunudur.Bu kadar akıntı bol bitkili akvaryumlar için uygun değildir,ayrıyetten bol bitki akvaryumlar da kılıçlar için uygun değildir.Yavru akvaryumlarının ana tanktaki akıntıya hazırlıklı olmaları için orta derecede akıntılı olması en uygunudur.Akıntısız bir akvaryumda ilk 1 ayını geçiren bir kılıç ana tanktaki bu akıntıyla baş edemeyecektir.
malawi_cheart2013-08-02 15:10:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir