kaya tuzu akvaryum


tamturÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Antalya
Mesaj: 338
tamturÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2008 15:37
Selamlar
Bende 1 adet melek-neon-bitkili akvaryum var 100 lt. Şimdi de bu deniz akvaryumu olayına merak saldım. Şimdi yapmak istediklerimi yazıcam. Bunlar doğrumudur yanlışmıdır. yanlışsa doğrusu nedir bana anlatırsanız sevinirim. Tabii eksik kalan şeyleri de. Çok kısıtlı bi bütçeyle yapmam lazım olduğunu da belirtmek isterim. Bu arada siteyi gezdim biraz okudum bunu da belirtmek isterim.
 
Soru 1... 40X40X40 cm akvaryum yapıcam. Bu ebatlarda deniz akvaryumu olur mu.
 
Soru 2... www.otuz.com da 11 ytl lik hava motoruyla çalışan protein skimmer var. Hava motoru bende var sadece bu skimmer i alsam bu akvaryuma yeterli olur mu.
 
Soru 3... Filtreleme ve akıntı için 4 watt ufacık bi iç filtrem var bunu kullansam olur mu. (Sık sık temizlemek şartıyla.)
 
Soru 4... Canlı kaya, mercan kumu veya aragonit konması gerektiği yazıyor. Ben Antalya merkezde yaşıyorum. Akdenizden (Konyaaltı sahili) ince çakıl ve canlı kaya için de iri taşlardan toplasam işimi görür mü? Yoksa illa ki petshop tan bu iş için satılan malzemeyi mi almak lazım. Yada kendin yap sistemlerde canlı kaya yapımıyla ilgili konu var. canlı kayayı öyle yapsam olur mu.
 
Soru 5... Tuz konusuna gelince akdeniz suyunu belli oranda hazır suyla karıştırsam. Su değişimlerinde de yine deniz suyu ve damacana su kullansam belli oranda karıştırıp olur mu. (Akvaryumun içerisine sadece soytarı denilen balıktan bir tane ve birkaç tane de salyangoz atıcam. Yaza doğru da eğer ki laraya gidersem deniz yıldızı alıp koymayı düşünüyorum.
 
Evvet arkadaşlar sorularım bu kadar. Eğer ki bana cevap verirseniz sevinirim.....
 
Bunlardan vazgeçtim. Öncelikle canlı kaya için ucuz bi çözüm arıyorum. Ytongla ilgili sorum alt tarafta..
 
İlk Balığımı attım kaya tuzlu akvaryuma.
 
oduncu2008-12-16 09:38:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2008 16:54
İlk soru için ben cevap veriyim. Olur fakat çok zor olur. Su dengesini oturtmak ve bunu korumak çok zor.
 
Bende yeni geçmeyi planlıyorum deniz akvaryumununa. 130 litre ile başlıycam ama onu bile büyüt dediler bana.
 
Gerçi bu konudaki uzman arkadaşlar çok daha iyi yardımcı olacaklardır size. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deniz hayranıÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 199
deniz hayranıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2008 23:31

Maksadım şevkinizi kırmak değil fakat eğer dediğiniz gibi sorunsuz olabilseydi sadece 2 palyaço beslemek için 1200 ytl harcamazdımSikkin

 
  Biraz daha araştırmanızı tavsiye ediyorum,başınızın ağrımasını istemiyorsanız tabi,saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akabeyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 92
akabeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2008 23:42
Hocam  sende benim kafadasın, bütçe kısıtlı kendi emeğinle yapmak istiyosun, ama sen biraz abartmışsınGöz%20Kirpma Arkadaşında söylediği gibi, o ebatlarda canlı sayın çok düşük olur. Su değerlerini sabit yada optimum değerde tutman çok zor... Şimdi sana nacizane fikrimi söyleyeyim, konu açmadan önce tecrübeli arkadaşların yazılarını iyice oku, emin ol birçok cevabı sormadan alacaksın. sanırım biraz önbilgi edinmişsin...  Bende iki hafta kadar oldu denize geçeli takribi 3 ay kadardır da araştırıyorum... Su miktarım ortalama 450 lt. henüz canlı koymadan sadece suyu sabit tutabilmek için bile büyük çaba sarfediyorum. Ama sana mutlaka senin ebatlarında tecrübeli olan arkadaşlar yardımcı olacaktır.
Şimdiden hayırlı olsun, bu heyecanlı, meşekkattli, sürprizli, ve renkli dünyaya hoşgeldin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShotokanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13095,1[/B] [C]2,2,23692[/C] [B]14188,3[/B]
Kayıt: 08/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 4596
ShotokanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2008 17:11
300 lt. bri akvaryumu tuzlu suya çevirmek için gereken ekipmanlar nelerdir?
Tatlı su akvaryumunda kullanılan malzemelerden tuzlu su akvaryumunda kullanılabilecekler varmıdır?
Akvaryumcum 40 kg.kürlenmiş kayanın yeterli olacağını söyledi;yeterli olacakmı?
Akıntı için 2 tane akıntı motoru yerine atman f201,ve 304 kullanılabilirmi(mevcut olduğu için soruyorum)?
Anemon işine hiç girmemek lazım heralde ama bakımı gerçekten zormu?(akıntı ve fazla ışığa gereksinim duyacağını forumlarda okudum.)
 
Yeni bir konu açmaktansa buradan sormamın doğru olacağını düşünerekten,yardımınızı bekliyorum.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal23Çevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 433
Kartal23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2008 01:37
Tamer bey forumda bir araştırma yaparsanız sorduğunuz her sorunun birer cevabı var...
 
Doğan bey;
Tatlısudan tuzlu suya kullanabileceğiniz bir malzeme yok. En iyi malzemeniz akvaryumunuz. Elinizde bulunan tatlısı ekipmanlarını satarak Forumlardan takip edin 2. el çok güzel ve temiz kullanılmış akvaryumunu büyütmek isteyenlerin ekipmanları var. Onlardan alın. Hem bütçenizi zorlamamış olursunuz hem de elinizde gereksiz ekipman kalmamış olur.
 
Akvaryumum 6. Ayında anemonu ben bile cesaret edemiyorum... Yavaş yavaş oluşturun akvaryumu... İnanın o zaman daha zevkli olacaktır...
 
Eleştiri gibi olacak ama bazı arkadaşları görüyoruz akvaryumları 2.aylarında doldurmuşlar canlıları softları sert mercanları sorunların ardı arkası kesilmiyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamturÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Antalya
Mesaj: 338
tamturÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2008 13:43
Arkadaşlar biraz yavaş oldu ama akvaryumun camlarını birleştirdim ve akvaryum şu an sızdırma yapıyormu diye içinde tatlı suyla bekliyor.
Benim ikinci bi sorum daha olacak. İnternette araştırıken canlı kaya olarak ytong (gazbeton)'a kaya şekli verilerek canlı kaya olarak kullanılabileceği bilgisine ulaştım. Acaba denizden su alınsa ve ytong akvaryumda 1-2 ay bu suyun içinde bekletilse, haftada bir de su değişimi yapılsa suyun içindeki canlı organizmalarla ytong canlı kayaya dönüşürmü. (forumlardan edinebildiğim bilgilere göre başka bir canlı kayayla aşılanması gerekiyor.) . Ben bunu deniyeceğim ve sonuçlarını sizlerle paylaşacağım. Daha önce deneyen olduysa onun gözlemleri ne oldu.
oduncu2008-11-12 13:44:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

07es26Çevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 371
07es26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2008 03:42
Selamlar,
Tamer Bey, benden önce Cemil bey söylemiş gerçi ama, ilk sorduğunuz soruların tamamının yanıtı bu forumlarda defalarca tartışılmış. Ufacık bir araştırma ile hepsinin yanıtına ulaşabilirsiniz.

Ytong konusuna gelince, burada okuduğuma emin değilim ama, ytong ile dekor yapmak isteyen bir arkadaş üretici firma ile görüşmüş ve aldığı yanıtı yayınlamıştı. Hatırladığım kadarıyla yazıyorum,

" ytong suya uzun süre dayanıklı malzeme değildir ve su içinde uzun süre beklemesi durumunda dağılacaktır, kimyasal olarak nasıl bir reaksiyon göstereceği konusunda özel bir çalışma yapılmadığı için tatmin edici br yanıta sahip değiliz"

kelimesi kelimesine doğru olmasada konunun özü olarak bu şekilde bir yazı okuduğumu hatırlıyorum.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GETz READYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1371
GETz READYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2008 22:42
1.sorunun yanıtı:İlk deniz akvaryumum 40cm uzunluk,20 cm en,30cm de yüksekliği olan bir akvaryumdu.İçindede 1 adet percula,1 damsel,2 tube worm,1 de domates anemon vardı 5 ay kadar sorunsuz yaşattım ps yoktu ve ufak bi el yapımı overflow bi filtrem vardı.Ama sürekli müdahale gerekiyor.
2.sorunun yanıtı:Hava taşıyla çalışan ps imi 50 lt lik 2.deniz akvaryumumda kullandım güzel denebilecek sonuçlar alıyordum fakat ayar yapmak biraz zor oluyor.Performansı kullandığınız hava taşıyla çok farklılık gösteriyor.
3.sorunun yanıtı:4 wattlık bir motor yeterli gelmeyeceği kanısındayım ki gelmezde.
4.Sorunun yanıtı:Zeminde kendi akvaryumumda tanganyika kumu diye satılan ince deniz kumu kullanıyorum.Mercan kumu arasında çok fazla atık biriktiriyo sakıncalı olur.Denizden falanda taş toplama denizdeki kirliliği akvaryumuna taşıma iyi bir petshoptan temin et malzemeni.
5.sorunun yanıtı:Akdeniz suyu vs kullanma derim sana ben gemi kaptanıyım ve akdenize neler döküldüğünü tahmin bile edemezsin sen en iyisi iyi bir damacana suyla deniz tuzunu kullan ve akvaryumuna deniz yıldızıda koyma bakımı kolay değil o gereksinimleri farklı ve iyi su değerleri istiyor biraz tecrübe ve büyük bir akvaryum edinmeni öneririm.Yazdıklarımı tamamen kendi kişisel tecrübelerimden yola çıkarak sizinle paylaştım hatalarım varsa affola.Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamturÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Antalya
Mesaj: 338
tamturÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2008 13:42
Düşüncelerini paylaşan arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Serkan.durmusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2006
İl: Kütahya
Mesaj: 217
Serkan.durmusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2008 00:12
Selamlar,
Tamer bey hava taşlı skimmerda hava taşınızın tam orantıda her yerden hava vererek çalışlması lazım. Eğer uzun süreli düşünürseniz 80 ytl civarı alacağınız askılı , hem filtre hem ps görevi gören bir sistem alabilirsiniz. Hava taşlarınıza parça parça vereceğiniz para ile 64 lt için uygun uzun vadede bu litrede işinizi görecek bir ps sahibi olabilirsiniz. Bende 2 aydır deniz akvaryumu var. Sadece su dönüyor , 20 kg yakın canlı kaya var , hicbir canlı yok. Ne yaparsanız nerden kısarsanız kısın mutlaka istemediğiniz canınızı sıkan bir şey oluyor ve harcamalar artıyor. Bence deniz akvaryumunda kücük fiyatlara aldığın şeylerle kendini kandırmak değil. Normalini alıp içini rahatlatmak .. Hiç acelesi yok yavaş olsun rahat olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamturÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Antalya
Mesaj: 338
tamturÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2008 09:39
Selam arkadaşlar..
Ben önce denizden aldığım suyun tuzluluk oranını akvaryumcudan 8 ytl ye aldığım tuzölçer ile ölçtüm.
Kaya tuzu ile normal çeşme suyunu karıştırarak deniz suyunun tuzluluk oranını akvaryum suyumda tutturdum. Bu biraz zor oldu çünkü kaya tuzu suda hemen erimiyor. Dengelemem 2 haftamı aldı.
Daha sonra deniz kıyısından (suyun içinden) aldığım çakılları ve inşaat etrafından topladığım beton parçalarını akvaryuma yerleştirdim.
Bir hafta kadar bu şekilde durdu akvaryum. Buharlaşmadan dolayı bir miktar su kaybı oldu onu yine musluk suyuyla takviye ettim.
Hafta sonu olta ile yakaladığım bir adet ne olduğunu bilmediğim balığı akvaryumun içindeki suya alıştıra alıştıra 3 saatte bıraktım. 3 gündür akvaryumda ve herhangi bir huzursuzluk veya yılgınlık balıkta yok. Nutlu mesut yüzüyor akvaryumda. Daha akvaryumcudaki balıklarla denemeye cesaret edemedim. İlerleyen aylarda inşallah 1 tane palyaçoyla denerim.
Bu arada yakında 1 kilo kadar canlı kaya alıp koyucam akvaryuma. İnşallah benim beton parçalar da canlanacak. Akvaryum içinde minik bir iç filtre ve ısıtıcı çalışıyor. Sıcaklık 24 derece.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akabeyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 92
akabeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2008 13:50
Hocam ne yapmışsın sen öyle ya.
Yakında besi çuprası çiftliği kurarsın sen:)
başarılar dilerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamturÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Antalya
Mesaj: 338
tamturÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2008 18:13
[QUOTE=akabey]Hocam ne yapmışsın sen öyle ya.
Yakında besi çuprası çiftliği kurarsın sen:)
başarılar dilerim...
[/QUOTE]
 
Saolasın.
Şimdilik sadece kendime uğraşıyorum yetiştirmek için.
Şaka bir yana kaya tuzuyla olmaz diyen arkadaşlara inat yaptım bu denemeyi.
Şimdilik gayet sağlıklı kıpır kıpır geziyor bizimki.
Haftasonu birkaç tane daha yakalayıp salıcam akvaryuma.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir