Kardinal veya White Cloud besleyeniniz var mı?


merataÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 298
merataÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 02:16
Selam arkadaşlar,

Bugün gerçekten çok büyük eşeklik yapıp yeterince araştırmadan balık aldım. Dün Asya akvaryumum için rasboralar gibi bir sürü balığı arıyordum. Bizim rasbora dediğimiz aslında Harlequin Rasbora ve aslında bunun birçok başka çeşidi de mevcut, ancak buraya sadece 3 çeşit rasbora geliyor ve diğer iki tür büyük boyutlara ulaşabiliyorlar. Dün forumlarda dolanırken sitemizde ismi kardinal balığı olarak geçen ama yabancı sitelerde yaşadıklara yere ithafen White Cloud veya Mountain Minnow adıyla anılan Tanichthys albonubes balığına rastlamıştım. Genelde akvaryumum daha ziyade Hindistan ve Hindiçin bölgesinin balıklarından oluşsa da bu Çin kökenli balık da akvaryumumda olsun diye çok istedim. Kızılay'da dolanırken bulunmasının imkansız olduğunu düşünüğüm bu balık birden karşıma çıktı. Hemen internet cafeye gidip akvaryumdaki diğer balıklarımla sorun çıkarıp çıkarmayacaklarına baktım. Almamda bir sorun görünmüyordu, ben de aldım. (Diğer balıklarım gurami çeşitleri, betta, frenatus, sae, rasboralar, barbus çeşitleri ve zebra daniolar. Bir de neonlarım var tabi, rasboralar değişmek isteyenlere açığım) Akşamdan beri balıkları seyrederken gideyim foruma bir sorayım dedim ve aklıma sitemize bakmak geldi ve ne gördüm; ideal sıcaklık 18-22 C !! Benim akvaryumum sabit 27 C !! Balığın diğer gereksinimlerine bakmak o heyecanla aklıma gelmemişti. Ancak bol oksijenli olduktan sonra birçok şarta uyum sağlayabilen bir balık olduğunu öğrendim, ancak sıcaklık hala büyük sorun.

Şimdiye kadar balıklarda bir sorun gözlemlemedim. Hatta hoş bir şey de oldu; habire birbirinden ayrı olarak duran rasboralar, kiraz barbuslar ve ekose barbuslar hatta zebra daniolar bu yeni misafirlerle birlikte kocaman bir sürü oluşturup tüm akvaryumu tavaf ediyorlar.

Aranızda bu balığı daha önce besleyeniniz varsa bana birkaç şey söylesin lütfen. Yabancı bir forumda balıkların tahammül derecesinin 4-32 C olduğunu okudum. Önerileriniz ve tavsiyelerinize açığım.

Balığın tanıtımı ve bulduğum güzel fotoğrafları aşağıdadır;

Tanichthys albonubes (Kardinal Balığı)

Latince Adı: Tanichthys albonubes

Habitatı ve Anavatanı: Çin

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Üreme: Düz yumurta dökerler

Sıcaklık: 18-22 C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 4cm

Su Sertliği: Orta

pH: 7,2

Genel Yorum: Oldukça sağlıklı balıklardır. Soğuk su sevmesinden dolayı benzer su özellikleri isteyen barışçıl karma akvaryumlarda gruplar halinde beslenmelidir.











Resimlerin hepsi google'da tarama sonucu bulunmuştur. Bendekiler 1-2 ve 4. fotolardakilere banziyor. Ek olarak şunları da söyleyeyim malum burası japon balıklarına ilgi duyanların da baktığı bir yer;

Japonlarla benzer sıcaklıkları talep ettiği için birlikte bakılması uygunmuş. Tabi bu balıklar en fazla 4 cm oluyor, bu da akılda tutulmalı. Daha çok bitkili akvaryumları talep ediyorlarmış ve herhangi bir bitki üzerine yumurta dökerek ürüyorlarmış. Karma akvaryumlarda bile düzenli periyotlarla yumurta bıraktıkları ve yavruların yaşayabildikleri gözlenmiş. Hatta bir forumda bu balıklar için yumurtaya üreyen balıklar içinde en kolay üreyen balıktır bile denmiş. Sizlerin de aklınızda olsun.

Her türlü yanıtı ve tavsiyeyi bekliyorum...
merata2007-07-01 02:44:35

Beğenenler: [T]222028,akemal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merataÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 298
merataÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 02:34
Biraz daha araştırma yaptım. Şimdilik beni az da olsa rahatlatan bir şey öğrendim. Kaynak da azaımsanacak bir kaynak değil; Wikipedia !!! ( http://en.wikipedia.org/wiki/White_Cloud_Mountain_Minnow ) Şöyle diyor;

----------------------------------------------------------------------------------------
White Cloud Mountain minnows are considered good fish for beginners, as they are extremely forgiving with regard to aquarium temperature or water quality, and make an ideal "starter fish" for cycling a new aquarium. They are schooling fish, and feel most comfortable in a shoal of at least five minnows. An individual one of these minnows kept alone may become timid and lose its bright color. Generally, White Cloud Mountain minnows are peaceful and happy to coexist with other fish, as long as they are not put in a tank with larger fish that may eat them. The minnows are usually top or middle-level swimmers and rarely swim close to the bottom of a tank.
"Meteor%20Minnow"
"Meteor Minnow"
"Meteor%20Minnow"
"Meteor Minnow"

While normal temperature range of the species in the wild is 18–26 °C°F), it can survive water temperatures down to 5°C (41°F); this makes it an ideal fish for keeping in an unheated aquarium in cold climates. pH levels should not exceed 8.0 or be lower then 6.0 (64–72

In earlier times (the 1940s and 1950s) White Cloud Mountain minnows, as aquarium fish, had been nicknamed the "Poor Man's Neon" or "Working Man's Neon" because back then, they were more affordable in price than the more colorful Neon Tetras.

--------------------------------------------------------------------------------------------


Kalın yazılmış yeri şöyle bir özetleyecek olursam;


bu türün vahşi yaşamdaki  normal sıcaklık aralığının 18-26 C olmasına rağmen 5 C soğuk suya kadar yaşayabilirler; bu da onları soğuk iklimlerdeki ısıtıcısız akvaryumlar için ideal yapar. ph seviyesi  8.0'ı geçemez 6.0'dan düşük olamaz.

Bu da ilginç bir bilgi ; ilk zamanlarda akvaryum balığı olarak White Clouds Mountain Minnow lara (Bu isim tam olarak Beyaz Bulut Dağlarına gönderme yapıyor ki bu da Çin'in güneyindeki dağ dizisinin adı) "fakir adamın neon"u veya "işçinin neon"u diye isim takılmış. Çünkü o zamanlar bu balık neon tetraya göre daha ucuzmuş. Yani balığın sosyal/siyasal göndermeleri de var :D Gerçi aldığım yerde neonlar 2 ytl, kardinal neonlar 4 ytl iken ben bu balığın tanesine 3,5 ytl verdim. Sanırım dünya cidden değişiyor.

Şöyle birşey de var. Balığın koruma statüsü acil 2'de yani soyu tükenme tehlikesi 1 nolu statü ve bu değerlendirme de 8 basamak üzerinden yapılıyor. Yani 1/8 soyu tükenmiş veya tükenmek üzere demekken 8/8 bir tehlike yok anlamına geliyor. Bizimkisi 2/8'de yani artık bu balığı çocuklar görecekse bu biraz da akvaristlerin eline kalıyor. (Belki de eskiden çok fazla yakalanıp akvaryum pazarlarınaa sevkedilmiştir, günahı bizim de olabilir)


Yeni birşeyler öğrendikçe buraya eklerim.

İyi günler...
merata2007-07-01 02:45:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

diablostrÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 502
diablostrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 03:13
3. resimdeki baliktan bulsam hemen alirim cok guzelmis.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halit2Çevrim Dışı

[B]2140,1[/B] [B]2165,2[/B]
Kayıt: 17/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 417
halit2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 10:01
Kardinal balığı serin su balığıdır.Yüksek sıcaklığa(28 den yüksek) belli bir süre dayanabilirler.Fakat bir süre sonra pulları dökülür ve hala sıcaklıklar devam ederse ölebilirler.
 
Bu balığın vahşi hayatta soyu tükendi diye okumuştum.Soyunun tükenme sebebide  yaşadıkları beyaz bulut nehrinin kenarında kurulan sanayi tesislerinin oluşturduğu kirlilik.Fakat üreticiler tarafından üretimi yapılıyor.Hem de epeyi fazlaca.Zaten üretimi zor değil.
Ben her akvaryumcuma gittiğimde görüyorum.Bolca getirtiyor.Fiyatıda 1.5 ytl.Smile
 
Üretim için tabanda moss(ağız yapıları nedeniyle aşağıda duran yavrularını yemeyi başaramıyorlar) olan bi akvaryum yeterli.Balıklar tok oldukları sürece yavrularına pek dokunmuyorlar.Bunun için akvaryumda yavru varsa, sıkça yemleme yapılması şart.Tabi bunlar okuduklarımdan hatırladıklarım.
 
Bu balıklardan bende bakmayı düşünüyorum ama önümüzdeki aylarda.Şu an hava sıcaklığı çok fazla.Size tavsiyem soğuk bir yer bulabilirseniz, balıkları oraya taşımanızdır.Sıcaklar daha devam edecek, balıklara yazıktır.
 
Kardinaller tetra değil, sazansıgillerden bir tür.Aynı rasbora yada tetrazon gibi...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merataÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 298
merataÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 11:50
Halit Bey yanıtınız için teşekkürler. Kardinaller sazangillerden bir tür tabi ki, onun için forumun bu bölümünde açtım konuyu :) Yine de bu uyarının sürekli olarak yapılması zorunlu sanırım çünkü birçok tetra türüyle karıştırılması olası bir balık.

Ben de uyarınıza uygun olarak yeni küçük bir akvaryum yaptırmayı planlamıştım hemen. 35x35x35 lik bir akvaryum olacak ve sanırım ilk misafirleri de bu sevimli ve izlemesi gerçekten keyifli balıklar olacak.

Aldığınız fiyat gayet iyiymiş ama bana dün 5 ytl deselerdi yine verirdim o parayı. Hiç ummuyordum bulacağımı. Eğer imkanınız varsa (yeni bir nanoya ne dersiniz? gerçi bu sıcaklığa uygun bitki bulmak ne kadar olası hiç araştırmadım henüz) siz de bu canlıların devamı için katkıda bulunun isterim. Çünkü bu hobide birşeyleri birbirine anlatıp paylaşmak balıkları izlemek kadar zevkli. İyi günler...
merata2007-07-01 12:20:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halit2Çevrim Dışı

[B]2140,1[/B] [B]2165,2[/B]
Kayıt: 17/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 417
halit2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 21:41
Ben balığın türü sazansıgiller diye size değil genele söyledim.Zaten sizin bu balıkları çok sevdiğiniz, ilgilendiğiniz yazılarınızdan,yorumlarınızdan belli.
Nedense bu tür tetra sanılıyor ve çok karıştırılıyor.Fazla bilinmeyen ve tutulmayan bir tür olduğu içinde geçiştiriliyor.Tekrar ediyorum bu balık tetra değil bir sazansıdır.Big%20smile
 
Merak etmeyin bu balıkların yeri bendede ayrıdır.Yeni bir nanoya değilde, büyük akvaryuma misafir olacaklar...
Büyük akvaryumum 65 lt ve şu anda 5 rasbora, 3 karides, 1 vatoza evsahipliği yapıyor.Yanlarına 5-6 tanede kardinal balığı alacağım.Şu sıcakların geçmesini bekliyorum.
 
O zaman inşallah sizinle daha iyi muhabbetimiz olur.Bakalım kim daha önce torun torba sahibi olacak.Big%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merataÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 298
merataÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2007 16:50
Selamlar,

Yukarıdadi mesajları çok büyük panik halinde atmıştım. Bu hafta yaşadığımız (ve hala yaşamakta olduğumuz) sıcaklarla beraber akvaryum ısısının 30C lerde dolandığını gördüm. Geceleri 28C'nin altına inmesine rağmen ortalama bir hayli yüksekti. Ama sevindirici olan (aman nazar değmesin)  kardinalerde hiç zaiyat yok. Akvaryumdaki diğer balıklarda bir sürü sorun gözlememe ve bitkilerde erimenin başlamasına rağmen bu balıklar gayet neşeli görünüyorlar. İnşallah böyle gider de serin havalara zaiyatsız girerim.

Bu balıkların çok fazla beslendiğini daha doğrusu bilindiğini düşünmediğimden deneyimlerimi bu başlıkta yazmaya devam edeceğim.

Halit'e özel not: Halit, ben 35x35x35'lik yeni bir nano projesine giriyorum. Serin su akvaryumu olacak (yani akıntısı yüksek ve oksijeni bol). Burada tahmin edebileceğin gibi kardinal üretimine girişeceğim. Tek derdim seninle girişeceğimiz mücadelede 1-0 önde olmak. Gerçi bir başka forumda yeni bir nanoya giriştiğini okudum ama :) Herneyse, bu nanoya uygun bitki nedir sence?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sevko31Çevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2006
İl: Antalya
Mesaj: 1099
sevko31Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2007 19:39
  Balıklarınızın sağlığı için akvaryumunuzu belili sıcaklıkta tutabilirseniz buz atmanızı öneririm.Bende akvaryumumun derecesi farklılaşırsa buzluğumda pet şişeler var üç tanesini atıyorum o ayarlıyor sıcaklığını. Fakat çok iyi ilgi istiyor buzu atıp üç beş saat sonra tekrar ısı yükselirse beyaz beneğe teslim olur balıklar.Gözünüz derecede olmalı....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halit2Çevrim Dışı

[B]2140,1[/B] [B]2165,2[/B]
Kayıt: 17/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 417
halit2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2007 09:41
[QUOTE=merata]Halit'e özel not: Halit, ben 35x35x35'lik yeni bir nano projesine giriyorum. Serin su akvaryumu olacak (yani akıntısı yüksek ve oksijeni bol). Burada tahmin edebileceğin gibi kardinal üretimine girişeceğim. Tek derdim seninle girişeceğimiz mücadelede 1-0 önde olmak. Gerçi bir başka forumda yeni bir nanoya giriştiğini okudum ama :) Herneyse, bu nanoya uygun bitki nedir sence?
[/QUOTE]
 
Yeni bir nanoya giriştim ama odama giren bir şahısda nanomdaki bitkilere girişmişBig%20smile.Ufaklığın hoşuna gitti herhalde(suyla oynamak), yeni yeni tutan hemianthuslarımı suyun üstüne çıkarmış.Heralde bitkilere hava aldırmak istedi.SmileNeyse...Yeniden düzenliyorum, resimleri buradada yayınlayacağım.Yakında.
 
Ben daha kardinal alamadım yahu.Afyon'da çok görüyordum ama heralde mevsimden dolayı, hiç göremez oldum bu balığı.
 
Gelelim bitkilere...Soğuk sudan kasıt 18-22 C dereceler arası ise ceratophyllum demersum, egeria najans&densa , ludwigia repens, Myriophyllum türleri, riccia, salvinia natans, lemna minor, bacopa türleri(kesinlikle olmalı), eleocharis türleri, moss türleri, hemianthus callitrichoides türlerini bakabilirsin.Bu liste epeyce çoğaltılabilir.
 
 
Benim favorim: Eleocharis pavrula, hemianthus callitrichoides, bacopa, java moss ve belkide lemna minor.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir